De twintig rijkste vrouwen ter wereld

De twintig rijkste vrouwen ter wereld Jaarlijks publiceert Forbes een lijst met de rijkste mensen ter wereld. Dit zijn vooral mannen, maar de lijst met rijkste vrouwen is minstens zo interessant. Sommige vrouwen hebben hun fortuin te danken aan een huwelijk of familie, zoals Christy Walton van Walmart of Charlene Heineken van het biermerk, maar enkele hebben het toch echte zelf verdiend. Zie dan bijvoorbeeld Rosalie Mera van Inditex die klein begonnen is met zelf kleding maken en nu een van de grootste kledingproducenten ter wereld is. Deze lijst is van 9 juni 2009.
De twintig rijkste vrouwen ter wereld zijn gezamenlijk ca. $160 miljard waard. De lijst bestaat uit negen Amerikanen, twee Duitsers, twee Zweedse, een Braziliaanse, een Chinese, een Franse, een Indiase, een Nederlandse, een Oostenrijkse en een Spaanse.

De rijkste vrouw ter wereld: Christy Walton / Bron: Aneo, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)De rijkste vrouw ter wereld: Christy Walton / Bron: Aneo, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

1 Christy Walton: $ 20 miljard

De naam Walton zegt de gemiddelde Nederlander niet zoveel, maar van Wal-Mart heeft vrijwel iedereen al eens gehoord. De keten van megasupermarkten waar alles tegen dumpprijzen wordt verkocht en medewerkers zo min mogelijk verdienen is een Amerikaans icoon. Wal-Mart is de grootste detailhandel ter wereld met ruim 7900 winkels. De keten heeft 2 miljoen medewerkers en een omzet van $400 miljard. Christy (54) is de weduwe van John Walton, de zoon van de oprichter van Wal-Mart Sam Walton. John stierf in 2005 in een vliegtuigongeluk over de Grand Tetons, vlakbij zijn woonplaats Jackson Hole, Wyoming. Christy heeft dus niet haar fortuin zelf verdiend, maar via een huwelijk.

2 Alice Walton: $ 19,5 miljard

Zij is de dochter van Wal-Mart oprichter Sam Walton en dus de schoonzus van Christy. Alice (59) woont in Fort Worth, Texas

3 Liliane Bettencourt: $ 15 miljard

De rijkste vrouw van Europa woont in Parijs en is de enige erfgename van L'Oréal oprichter Eugène Schueller. Haar dochter Françoise staat klaar om het stokje over te nemen van haar 86-jarige moeder.

4 Susanne Klatten: $ 12 miljard

Met zo'n onbekende, eenvoudige naam verwacht je geen fortuinen. Susanne (47) is de dochter van Herbert en Johanna Quandt. Na de dood van haar vader erfde ze een meerderheid in Altana, een farmaceutisch, chemisch fabrikant. Ze bezit ook een achtste van automerk BMW. Susanne woont met haar man Jan en drie kinderen in München. In 2009 was ze verwikkeld in een seks-schandaal waarbij haar voormalige minnaar, Helg Sgarbi, haar probeerde te chanteren. Hij claimde seksvideo's te hebben en dreigde deze op internet te zetten. In maart 2009 is hij veroordeeld tot zes jaar in de gevangenis.

5 Birgit Rausing: $ 11 miljard

Birgit (85) erfde de Zweedse Tetra Laval Group, waar onder andere Tetra Pak onder valt, van haar man Gad Rausing in 2000. Het bedrijf is opgericht in 1944 door Gads vader. Brigits drie kinderen zitten in het bestuur van het bedrijf. Birgit woont in Zwitserland.

6 Jacqueline Mars: $ 9,5 miljard

Jacqueline (69) is de dochter van Forrest Edward Mars en kleindochter van Frank Mars, de oprichters van snoepmaker Mars. Grootvader begon met chocolade maken in 1911 terwijl haar vader de uitvinder is van M&Ms en de nougat in chocoladerepen als Mars, Milky Way en Snickers. Behalve snoep heeft Jacqueline ook aandelen in huisdierenvoer (Whiskas en Pedigree) en Uncle Ben's. Ze woont in Bedminster, New Jersey.

7 Anne Cox Chambers: $ 9 miljard

Anne is de dochter van James M. Cox, de oprichter van mediabedrijf Cox Enterprises. Momenteel is Cox Enterprises het grootste mediabedrijf in de VS. Het voorziet huishoudens met kabeltelevisie, internet, telefoon. Verder bezit Cox kranten, radio- en televisiezenders. Het bedrijf bezit ook enkele internetsites waarvan Autotrader.com de bekendste is. Voordat ze directeur werd van Cox was ze ambassadeur van de VS in België (1977-1981), directeur van Coca Cola en de eerste vrouwelijke voorzitter van een bank in Atlanta: de Fulton National Bank. Ze is verder een gulle gever aan de Democratische Partij en verschillende culturele en educatieve doelen. Anne is 89 jaar, heeft drie kinderen en woont in Atlanta, Georgia.

8 Abigail Johnson: $ 8,5 miljard

Abigail heeft een MBA van Harvard en is president van een deel van haar vader Edwards bedrijf: Fidelity Investments. Abigail is 47 en woont met haar man en twee kinderen in Boston.

9 Savitri Jindal: $ 6 miljard

Haar man overleed in 2005 in een helikopterongeluk en sindsdien is zij voorzitter van de Indiase staalgigant O.P. Jindal Group die hij heeft opgericht. Om Prakash Jindal begon met het maken van emmers en breidde dit uit naar pijpleidingen. Recent heeft de groep ijzermijnen aangekocht in Chili en Bolivia en olie-exploitatie in Peru. Savitri (58) heeft negen kinderen en vier van haar zonen hebben functies binnen het bedrijf.

10 Charlene de Carvalho-Heineken: $ 5,5 miljard

De dochter van bierbrouwer Freddy Heineken haalt nog net een gedeelde plaats in de top tien van de lijst. De rijkste vrouw van Nederland heeft 25% van de aandelen in het Heineken-concern. Haar man Michael de Carvalho is bankier en samen hebben ze vijf kinderen. Charlene (54) woont in Londen.

Cargill logo / Bron: Cargill, Wikimedia Commons (Publiek domein)Cargill logo / Bron: Cargill, Wikimedia Commons (Publiek domein)

10 Pauline MacMillan Keinath: $ 5,5 miljard

William Cargill begon het bedrijf na de Amerikaanse Burgeroorlog in 1865 en zijn schoonzoon John MacMillan nam over in 1909. Cargill o.a. koopt en verwerkt graan, handelt in mest, maakt dierenvoer en ingrediënten voor medicijnen. De familie bezit 88% van de aandelen in het bedrijf. Pauline (75) woont in St. Louis en heeft vier kinderen.

10 Marion MacMillan Pictet: $ 5,5 miljard

Een andere telg van de MacMillan familie die Cargill bezit. Marion is 77 en woont op Bermuda.

13 Antonia Johnson: $ 5 miljard

De 66-jarige Antonia is voorzitter van de Axel Johnson Group sinds 1982. Deze groep is een handelsonderneming op het gebied van energie tot telecom, opgericht door haar overgrootvader in 1873. Antonia is actief voor goede doelen, met name in Zweden. Ze heeft vier kinderen en woont in Stockholm.

13 Johanna Quandt: $ 5 miljard

Deze dame is al voorbij gekomen, want ze is de moeder van de nummer vier op deze lijst. In 1997 stopte ze met haar werk voor de Adviesraad van BMW, maar ze heeft nog steeds 17% van het bedrijf in handen. Johanna (82) woont in Bad Homberg bij Frankfurt.

15 Yang Huiyan: $ 4,8 miljard

De rijkste vrouw van China is tegelijkertijd de jongste van de lijst. Huiyan is nog maar 27 en werkt voor het familiebedrijf Biguiyuan (Country Garden) wat zich bezig houdt met onroerend goed. Haar vader Yang Guoqiang richtte het bedrijf op 1997. Ze heeft marketing en logistiek gestudeerd aan Ohio State University.

Nummer 18: Shari Arison / Bron: Arison Group, Wikimedia Commons (Publiek domein)Nummer 18: Shari Arison / Bron: Arison Group, Wikimedia Commons (Publiek domein)

15 Dorothea Steinbruch: $ 4,8 miljard

Hoewel Dorothea zich niet met het bedrijf bemoeit, bezit ze een deel van Companhia Siderurgica Nacional, een van Braziliës grootste staalfabrikanten. Haar zoon Benjamin runt het bedrijf. Dorothea is weduwe en heeft drie kinderen.

17 Blair Parry-Okeden: $ 4,5 miljard

De kleindochter van James M. Cox erfde 25% van Cox Enterprises toen haar moeder Barbara overleed in 2007. Haar broer James runt het bedrijf, maar zij neemt geen deel. Blair (58) woont in Australië met haar man en twee kinderen.

18 Shari Arison: $ 3,2 miljard

Shari (51) erfde twee van Israëls grootste bedrijven van haar vader: Bank Hapaolim en infrastructuurgigant Housing & Construction. Verder bezit ze veel aandelen van cruiseonderneming Carnival Cruises. In 2006 heeft ze Miya opgestart, een bedrijf dat lekkages in ondergrondse pijpleidingen moet verkleinen (momenteel gaat een derde van al het drinkwater verloren via lekkages). De rijkste vrouw van Israël woont in Tel Aviv met haar man en vier kinderen.

Een van de jachten van nummer 19: Heidi Horten / Bron: WJournalist, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een van de jachten van nummer 19: Heidi Horten / Bron: WJournalist, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

19 Heidi Horten: $ 3 miljard

Na de dood van haar man in 1987 erfde Heidi (68) het fortuin dat hij had opgebouwd met zijn keten van warenhuizen. De Oostenrijkse was 19 toen ze Helmut Horten leerde kennen, maar hij was 51. Het stel trouwde in 1965. Heidi heeft tien huizen, onder andere in Wenen, Zwitserland en op de Bahama's. Haar jacht is een van de grootste jachten ter wereld met een lengte van 96 meter.

20 Rosalía Mera: $ 2,9 miljard

De laatste op de lijst is een van de weinige vrouwen die haar fortuin niet via familie of een huwelijk heeft verdiend. Inditex, een van de grootste textielondernemingen te wereld, begon met haar en haar man Amancio Ortega. Ze maakten thuis lingerie en jurken. Hoewel het stel inmiddels uit elkaar is, heeft Rosalía (64) nog steeds 7% van de aandelen. De modeketen Zara is onderdeel van dit bedrijf. Naast mode is Rosalía ook actief op het gebied van film, visserij, kankerbestrijding en mensen met fysieke en mentale stoornissen. Ze woont in La Coruña in Spanje.
© 2009 - 2020 Jantrao, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Meer Aziatische dan Amerikaanse miljonairsMeer Aziatische dan Amerikaanse miljonairsIn 2011 waren er voor het eerst meer Aziatische miljonairs dan Amerikaanse. In de regio Azië-Pacific leefden maar liefst…
Wie is Carlos Slim?Carlos Slim is de rijkste man ter wereld (2011). Hij heeft zijn vermogen weten op te bouwen met zijn telecommunicatiecon…
Rijkste vrouwen van NederlandRijkste vrouwen van NederlandJaarlijks maakt Quote een lijst van rijkste Nederlanders. Het grootste deel van de top 500 zijn mannen. Wie zijn eigenli…
Rijk worden? Dat doet u zo!Rijk worden? Dat doet u zo!Rijkdom betekent niet gelijk dat men ook gelukkig is, wel helpt veel geld vaak om het leven wat makkelijker te maken. Ri…
Zwart geld de (on)mogelijkhedenZwart geld klinkt als iets uit misdaadseries en spannende films. Geld verdiend aan drugshandel is zwart geld, wat ook ge…
Bronnen en referenties
 • http://www.forbes.com/2009/06/09/worlds-richest-women-walton-bettencourt-business-billionaires-wealth.html
 • http://www.walletpop.com/specials/forbes/richest-women
 • http://en.wikipedia.org/wiki/John_T._Walton
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Alice_Walton
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Liliane_Bettencourt
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Susanne_Klatten
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Birgit_Rausing
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Jacqueline_Mars
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Anne_Cox_Chambers
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Abigail_Johnson
 • http://en.wikipedia.org/wiki/O._P._Jindal
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Charlene_Heineken
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Cargill
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Antonia_Johnson
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Johanna_Quandt
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Yang_Huiyan
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Shari_Arison
 • http://greenprophet.com/2008/11/18/4407/shari-arison-miya/
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Helmut_Horten
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Rosalia_Mera
 • Afbeelding bron 1: Aneo, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Cargill, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Arison Group, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: WJournalist, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "De twintig rijkste vrouwen ter wereld"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jantrao
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 24
Schrijf mee!