Huurverhoging vrije sector 2018, 2019 en 2020: huurcontract

Huurverhoging vrije sector 2018, 2019 en 2020: huurcontract Stel u huurt een woning in de vrije sector, dan is de kans groot dat u te maken hebt met een forse jaarlijkse huurverhoging in 2018, 2019 en 2020. Velen denken dat een verhuurder in de geliberaliseerde en vrije huursector de huur mag verhogen zoveel als hij wil. Het klopt dat er in de vrije sector geen maximale huurverhoging bestaat, zoals in de sociale huursector. En toch is het verstandig om nog eens goed om naar uw huurcontract te kijken. Heeft die huurovereenkomst een indexeringsclausule, een opslagpercentage of een markthuurbepaling? Dan is namelijk toch niet elke huurverhoging zomaar toegestaan. Die check kan u veel geld schelen.

Huur vrije sector


Huur van een vrije-sectorwoning

Wie een woning huurt, weet bijna zeker dat de huur elk jaar omhoog zal gaan. In de sociale huursector gelden hiervoor allerlei strenge regels, de overheid bepaalt zelfs voor 2018, 2019 en 2020 wat uw maximale huurverhoging zal zijn. Huurt u een vrije-sectorwoning, dan gelden er andere regels en kan (soms) de verhuurder de huurverhoging volledig zelf vaststellen. Toch is ook in de vrije sector de huurverhoging aan bepaalde regels gebonden. Voor de goede orde: u huurt in de vrije sector als de maandelijkse kale huur hoger is dan € 710,68 maand (2018), € 720 in 2019 en naar schatting € 730 in 2020. Gas en elektra zijn hierin niet begrepen.

Welke bepaling staat er in uw huurcontract?

In uw huurcontract kan staan hoe de jaarlijkse huurverhoging van uw huurwoning de komende tijd bepaald wordt. Dat kan aan de hand van:
  • Een indexeringsclausule.
  • Een opslagpercentage.
  • Een markthuurbepaling.
  • Een combinatie van bepalingen.
  • Er is geen clausule voor de huurverhogingen.

Wat betekent dit financieel voor u?

De indexclausule in de vrije sector

Stel uw huurcontract heeft een indexeringsclausule. Dan betekent dat de huur jaarlijks wordt verhoogd met een percentage dat is af te leiden uit de inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS. Uw huur gaat dan omhoog met de gemiddelde prijsontwikkeling in ons land. In tijden van weinig inflatie zoals in 2019 en zoals voor 2020 wordt verwacht is dit een goede bescherming tegen al te grote huurverhogingen. Als de inflatie aantrekt, dan kan ook uw huur fors stijgen. Bekijk wel welk inflatiecijfer in uw huurcontract wordt genoemd, want er zijn meerdere berekeningen in omloop. Als de verhuurder de huur meer verhoogt dan op basis van het huurcontract is toegestaan, dan kunt u de verhuurder hierop natuurlijk aanspreken en bezwaar maken. Uiteindelijk kunt u naar de kantonrechter gaan.

Een opslagpercentage als clausule

Maar in een huurcontract kunnen ook nog andere clausules staan. Zo kan er ook worden vermeld dat de huur omhoog gaat met het prijsindexcijfer voor consumenten plus een opslagpercentage van 4% of 5%. Voor een huurder is dit niet gunstig, maar de verhuurder mag dit doen, als u het huurcontract eenmaal hebt ondertekend. Vaak is het opslagpercentage aan een maximum gebonden. Bij weinig inflatie, tikt een opslagpercentage meestal fors aan.

Huurmarktbepaling

In het huurcontract kan ook een huurmarktbepaling zijn opgenomen. De huurmarktbepaling staat toe dat na een paar jaar de huur in een keer fors wordt verhoogd om de huur in lijn te brengen met de marktconforme huren voor vergelijkbare woningen. Deze sprong in de huur kan voor u zeer ongunstig uitpakken. Als de verhuurder deze clausule hanteert, dan moet hij de huurverhoging ook onderbouwen op basis van vergelijkbare woningen in uw buurt.

Geen bepaling over huurverhoging in het huurcontract

Maar het kan best zijn dat er in uw huurcontract geen bepalingen staan omtrent de jaarlijkse huurverhogingen. En dat is voor een huurder vaak ongunstig. In dat geval mag de verhuurder namelijk elke huurverhoging voorstellen. U hoeft niet met de huurverhoging akkoord te gaan, maar dan zal de verhuurder naar de rechter gaan. Vindt de rechter de huurverhoging toch redelijk, dan krijgt u de keuze om de extra huur gewoon elke maand te betalen. Anders zal de huurovereenkomst worden beëindigd. Alleen de rechter kan de huur dan beëindigen.

Nieuw huurcontract aanbieden

De verhuurder kan ook ontevreden zijn over het geldende huurcontract, bijvoorbeeld omdat hij zo minder huur kan vragen dan gewenst. In dat geval kan de verhuurder u een nieuw huurcontract aanbieden met andere bepalingen daarin. U hoeft niet met het nieuwe huurcontract akkoord te gaan, maar dat zal in de meeste gevallen betekenen dat uw huurcontract zal worden ontbonden.

Regels voor de huurverhoging in de vrije sector

En dan zijn er nog een aantal regels waaraan de verhuurder en huurder zich moeten houden:
  • De huur mag eenmaal in de twaalf maanden worden verhoogd (jaarlijkse huurverhoging).
  • Een tussentijdse huurverhoging is alleen toegestaan na verbetering van de woning.
  • De verhuurder hoeft u niet binnen een bepaalde termijn op de hoogte te brengen van de huurverhoging.
  • De verhuurder mag een huurovereenkomst opzeggen, als de huurder weigert om de huurverhoging te betalen.

Woning huren of kopen?

Wie een bang is dat hij veel meer huur moet gaan betalen in de vrije sector, kan in 2019 en 2020 ook eens kijken of een koopwoning een beter alternatief is. Als de financiering van een koopwoning voor u geen probleem is, kan bij een relatief lage hypotheekrente, kopen goedkoper zijn dan huren. Bovendien kunnen in een krappe woningmarkt de woningprijzen eigenlijk alleen nog maar oplopen, wat tot een waardevermeerdering zal leiden. Bij een huurwoning brengt u geld naar de huurbaas en deelt u financieel niet in de hogere waarde van de woning. Sterker nog, een hogere woningwaarde kan weer tot verdere huurstijgingen leiden.

Controleer dus wat op uw huurwoning van toepassing is

In 2019 en 2020 is er veel vraag naar woningen (er is een woningtekort), er is meer vraag dan aanbod en de woningmarkt oogt overspannen. Dat betekent dat woningen duurder worden in 2019 en 2020. Parallel hieraan krijgt wie een woning huurt, ook te maken met een hogere huurprijs. In de sociale huursector komt de hogere huur vooral door het beleid van de overheid, in de vrije sector is dit anders geregeld. In de vrije sector bepalen de clausules in uw huurcontract welke huurverhogingen zijn toegestaan en soms is dan de sky the limit. Is de huurverhoging groter dan wat op basis van het huurcontract is toegestaan, dan kunt u natuurlijk hiertegen bezwaar maken en uiteindelijk naar de kantonrechter stappen. Bekijk en controleer een huurcontract dus goed, voordat u tekent bij het kruisje.

Lees verder

© 2018 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Liberalisatiegrens: grens sociale huur en vrije sectorLiberalisatiegrens: grens sociale huur en vrije sectorDe liberalisatiegrens bij huurwoningen is de grens die bepaalt of je huurwoning binnen de sociale huur of de vrije secto…
Huur BegrippenlijstOf je nu een woning, hospitakamer, studentenkamer of een deel van een woonruimte gaat (ver)huren, je komt in aanmerking…
Een huis huren in AlkmaarEen huis huren in AlkmaarAlkmaar is een gewilde stad om in te wonen. Veel mensen willen er een huis kopen of huren. Wanneer je een huurwoning in…
Huurprijs online checkenElk jaar op 1 juli is het weer zover: de huren van de meeste woningen worden weer verhoogd. De minister geeft jaarlijks…

Kinderopvangtoeslag 2019: kinderopvangtoeslagtabel 2019Kinderopvangtoeslag 2019: kinderopvangtoeslagtabel 2019De inkomensafhankelijke kinderopvangtoeslag 2019 stijgt ten opzichte van 2018. Er is extra geld beschikbaar. Waarop hebt…
Variabel pensioen: hoog-laag pensioenVariabel pensioen: hoog-laag pensioenAls u met pensioen wilt gaan, kunt u kiezen voor een vast of een variabel pensioen. Een variabele pensioenuitkering, ook…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid

Reageer op het artikel "Huurverhoging vrije sector 2018, 2019 en 2020: huurcontract"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Rebecca, 09-12-2019 16:15 #5
Wij verhuren kamers in de vrije sector. De afgelopen 2 jaar heeft er geen huurverhoging plaats gevonden en de kosten voor gas/icht/water (het is all-in huur) zijn niet verhoogd. Tevens hebben we de gemeentelijke belastingen nooit doorberekend. Welk verhogingspercentage mogen wij doorvoeren en mag dit per 1 januari of zit je vast aan de datum van 1 juli? Reactie infoteur, 17-02-2020
Beste Rebecca,
Het huurcontract bepaalt in belangrijke mate welke huurverhoging mogelijk is en soms is een huurverhoging met terugwerkende kracht mogelijk tot vijf jaar terug. In de vrije sector is normaliter 1x per 12 maanden een huurverhoging toegestaan en tussentijds zelfs vaker als er verbeteringen aan de woning zijn aangebracht die een extra huurverhoging rechtvaardigen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Edwin, 08-11-2019 14:03 #4
Hallo,

Ik woon al 21 jaar in een zelfstandige woning met een geliberaliseerde huur, waarvan de huurprijswijziging in het contract is bepaald op een indexeringsclausule. Dat betekent dat de huur jaarlijks wordt verhoogd met een percentage dat is af te leiden uit de inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS. In mei 2019 heeft een nieuwe eigenaar mij een brief gestuurd, waarin hij de huur met terugwerkende kracht gaat indexeren tot 5 jaar terug, waardoor ik met een huurverhoging zit van 21%… Kan dit zomaar? En is bijvoorbeeld de verhoging in 2019 met 4.1 % wel correct m.b.t. de inflatiecijfers van het CBS over het jaar 2019?

Wat is uw mening hierover?

Met vriendelijke groet,

Edwin Reactie infoteur, 17-02-2020
Hallo Edwin,
1. Huuraanspraken gelden maximaal vijf jaar bij een achterstallige huur. Voor zakelijke verhuur kan de indexatie meestal alsnog worden toegepast. Bij particuliere verhuur is dat nog maar de vraag zeker omdat het hier om een hoog percentage gaat van 21% en u er ook vanuit kon gaan dat de indexatie niet van toepassing was, dit ondanks het gestelde in het contract. Kortom, het is nog maar de vraag of een rechter deze 21% extra zou toestaan.
2. Dan is de vraag welke indexatie er geldt, de verhuurder doet namelijk meer dan de inflatie en dat staat niet in het huurcontract. Dat betekent ook dat 21% verhoging te veel is. De verhuurder lijkt de huurverhoging die in de sociale huursector voor scheefhuurders lijkt te gelden toe te passen en komt zo aan 4,1% voor 2019. Dit lijkt niet overeenkomstig het huurcontract te zijn:

https://financieel.infonu.nl/geld/109173-huurverhoging-2019-en-2020-inkomensafhankelijk.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cees En Els Huisman, 09-06-2019 17:03 #3
Hallo

Heb al 30 jaar een ligplaats voor een woonboot met een huurcontract met een indexering clausule. Voor dit jaar is een nieuw contract aan geboden met een jaarlijkse indexering en daarbij een huur verhoging van 5 % per jaar gedurende 5 jaar.
Voor een ander redelijk voorstel is voor de ligplaats eigenaar niet bespreekbaar.!

Daar wij daarin niet mee instemmen… is de verwachting dat hij de ligplaats verkoopt en dat er door de nieuwe eigenaar een geheel nieuw contract wordt aan geboden met een aanzienlijke verhoging.!

Wij zullen dan helaas worden geconfronteerd worden om het tot een rechtszaak te laten komen!

Wat is u zienswijze daar over.!


Met vriendelijke groeten

Cees en Els Huisman Reactie infoteur, 11-06-2019
Hallo Cees en Els Huisman,
In zijn algemeenheid geldt koop breekt geen huur, wat betekent dat ook een nieuwe eigenaar gebonden is aan het huurcontract en alle afspraken die met de oude eigenaar zijn gemaakt die onmiddellijk verband houden met het gebruik van het gehuurde en de te betalen huurprijs.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cees Huisman, 19-11-2018 10:50 #2
Geachte mevrouw, heer
Al 30 jaar hebben wij een verhuurovereenkomst voor onze woonboot (vrije sector) met een jaarlijkse indexering nu hebben wij een nieuw contract aangeboden gekregen met daar boven op nog eens verhoging van 5 0/0!.

Wij zijn gepensioneerd dus ons inkomen pensioen en AOW wordt nauwelijks geïndexeerd dus komt onze bewoning in zwaar weer… wat raadt u ons aan niet tekenen van de nieuwe overeenkomst is geen optie. Een woonboot zonder ligplaats overeenkomst is niets waard…! In afwachting van uw visie in deze met vriendelijke groeten. Reactie infoteur, 19-11-2018
Geachte Cees Huisman,
Uw huurcontract kan niet zomaar vervangen worden door een ander contract met andere voorwaarden als in uw huurcontract niet staat aangegeven dat dit mag en onder welke voorwaarden dit is toegestaan. De opslagclausule ontbreek kennelijk in uw huidige contract. Het beste neemt u uw contract mee naar een Juridisch loket zodat de medewerkers daar de precieze formuleringen in uw huidige huurcontract kunnen bekijken en beoordelen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Peter, 18-05-2018 22:34 #1
Mag in de vrije sector de verhuurder ook artikelen wijzigen bij het aanbieden van een nieuw contract of mag hij alleen de bedragen van de kale huur en servicekosten wijzigen? Reactie infoteur, 21-05-2018
Beste Peter,
Een nieuw contract mag nieuwe bepalingen bevatten zolang die maar niet in strijd zijn met de wet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 25-09-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Special: Huren of kopen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 5
Schrijf mee!