Hoe vaak wordt er nog met contant geld betaald?

Hoe vaak wordt er nog met contant geld betaald? Uit onderzoek van de ECB uit 2017 bleek dat in Nederland over 2016 bij fysieke verkooppunten minder vaak met contant geld werd betaald dan met digitaal geld. Toch werd in Nederland bij veel van alle aankopen nog aanzienlijk veel met contant geld betaald. Maar in landen als Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk werd daarentegen nog veel vaker contant afgerekend, en in heel Europa werd 79% van alle aankopen contant betaald. Er is wel een afname van het aantal contante betalingen en deze is te verklaren door het toenemend gebruik van de smartphone als betaalmiddel, internetbankieren, contactloos betalen en het grote aantal betaalautomaten. In 2017 bleek al 49% van het aantal betalingen met pin contactloos te zijn gedaan.

Aantal betalingen met contant geld in procenten

Uit een onderzoek gepubliceerd in november 2017 van de ECB (Europese Centrale Bank) bleek dat over 2016 in de hele eurozone 79% van alle aankopen in fysieke verkooppunten nog met contant geld gebeurde. Pinnen werd in 19% van de gevallen gedaan, de overige 2% werd ingenomen door onder andere credit cards of cheques maar ook betalen met een smartphone *. Met contant geld werd 54% van al het besteedde geld uitgegeven, met pinbetalingen 39% en met overige betaalmethoden 7%. Dus ook als naar al het uitgegeven geld wordt gekeken vormt betalen met contant geld een meerderheid. Aankopen via internet zijn niet meegerekend in deze cijfers, het doel was immers om het betaalgedrag bij fysieke verkooppunten in kaart te brengen.
* betalen met een smartphone werden in het onderzoek nog tot overige betaalmethoden gerekend omdat er volgens het onderzoek nog niet veel gebruik van werd gemaakt in 2016

In Nederland

In Nederland werd in 2016 45% van alle aankopen in fysieke verkooppunten met contant geld betaald. Met deze 45% is Nederland het land in de eurozone waar het minst aantal keren met contant geld wordt betaald. 54,5% betreft pinbetalingen en 0,5% betreft overige betaalmethoden. Opvallend is dat in andere moderne landen in de eurozone het percentage van contante betalingen veel hoger ligt dan in Nederland. In Duitsland werd in 80% van de gevallen contant betaald, 85% in Oostenrijk en 92% in Malta. Nederland loopt samen met Estland (48%) en Finland (54%) "voorop" in het zo min mogelijk vaak contant betalen.

Betalen met contant geld nog volop wijdverspreid

Het onderzoek van de ECB stelt vast dat het gebruik van contant geld nog steeds wijdverspreid is in de meeste eurolanden, en dat dit het idee “uitdaagt” dat het gebruik van contant geld snel aan het afnemen zou zijn. Betalen met contant geld is in Europa nog steeds de “dominante” betaalmethode. Een citaat uit het rapport: “Despite numerous articles claiming a cashless society is imminent, it appears that the use of cash at POS is still robust in most euro area countries.” Vrij vertaald: ondanks dat veel artikelen beweren dat er een samenleving zonder contant geld op handen is, blijkt dat het gebruik van contant geld in de meeste eurolanden nog steeds een robuuste betaalmethode is.

Betalingen met contant geld in aantallen en bedragen

Volgens hetzelfde onderzoek werd in de hele eurozone in 2016 124 miljard keer met contant geld betaald voor een bedrag van 1530 miljard euro. Met pinbetalingen was dat 30 miljard keer voor in totaal 1110 miljard euro. Overige betalen geschiedden 3 miljard keer voor 205 miljard euro.

In Nederland

Een artikel van de Nederlandsche Bank wijst uit dat in 2010 het aantal contante betalingen in Nederland nog 4,37 miljard keer bedroeg tegenover 2,15 miljard pinbetalingen, met een waarde van 52 miljard euro aan contante betalingen en 81 miljard euro aan pinbetalingen. In 2016 was het aantal contante betalingen gedaald naar 2,95 miljard keer tegenover 3,57 miljard pinbetalingen. De waarde van de contante betalingen betrof toen 38 miljard euro versus 97 miljard euro aan pinbetalingen *. Het kantelpunt vond plaats in 2015, in dat jaar werden voor het eerst meer pinbetalingen gedaan dan contante, namelijk 3,23 miljard versus 3,19 miljard. Betalingen met pin lagen gemiddeld op € 37,67 in 2010 en € 27,17 in 2016. Met contant geld lagen deze waarden op € 11,90 in 2010 en € 12,88 in 2016. Deze cijfers laten zien dat de bedragen per pinbetaling steeds kleiner worden, én dat betalingen met contant geld (nog steeds) veel kleiner zijn dan pinbetalingen.
* In 2017 betrof het gepinde totaalbedrag volgens Betaalvereniging Nederland inmiddels al 100,6 miljard euro, deze werden gedaan met 3,84 miljard transacties

Online aankopen

Een ander deel van alle aankopen van producten of diensten betreffen de aankopen online. Ook via internet kunnen zowel diensten als goederen worden gekocht, bijvoorbeeld reizen of kleding. In 2016 werd er voor het eerst meer dan 20 miljard aan internetaankopen gedaan, waarvan ongeveer 11 miljard aan producten (bijvoorbeeld schoenen, it, lifestyle of food) en 9 miljard aan diensten (bijvoorbeeld reizen of tickets). Als deze 20 miljard wordt meegerekend ontstaat er verhoudingsgewijs een groter deel aan aankopen dat niet met contant geld is betaald.

Sinds wanneer kunnen we pinnen in Nederland?

De eerste geldautomaat bij een bank, de Rabobank, werd op 22 april 1982 in gebruik genomen en vanaf 1986 werd door de Postbank de giromaat in gebruik genomen. Maar de eerste geldautomaten in Nederland waren er al in 1976 bij de Gemeentegiro in Amsterdam. Rond 1990 konden klanten al als gast bij een andere bank terecht maar nog niet bij de giromaat. Vanaf 7 mei 1998 was volledig wederzijds gastgebruik mogelijk. In 2016 waren er in Nederland 8307 geldautomaten, dit aantal neemt af wegens de afgenomen vraag naar contant geld, maar het aantal lag in dat jaar hoger dan in bijvoorbeeld 2003 toen er 7556 geldautomaten waren.

Betalen via betaalautomaten

Van betaalautomaten waren er in Nederland in 2017 361.033, veelal bij kassa’s of benzinepompen, maar ook als draadloze modellen op bijvoorbeeld de markt of in de horeca. In 1990 werd na een voorbereidingstijd van anderhalf jaar de doorvoer van de eerste betaalautomaten echt in gang gezet, het waren er toen nog "maar" 4500. Bij veel betaalautomaten kon men vanaf 2013 ook contactloos betalen. Met een bankpas of met een smartphone met een geïnstalleerde app kan dan per keer maximaal € 25 worden betaald met een maximum van € 50 in totaal, hierna moet weer een pincode worden ingetoetst en ook bij bedragen hoger dan € 25 per keer is een pincode nodig. Er waren in 2015 al 55.000 betaalpunten waar contactloos kon worden betaald. In 2017 betrof het aantal contactloze betalingen al 49% van alle pinbetalingen, in 2016 was dat nog 24%, een teken dat in elk geval in Nederland contactloos betalen flink in de lift zit.

Internetbankieren

Tot slot vormt het internetbankieren een veel gebruikte vorm van betalen. Dit kan zowel in combinatie met een bijbehorende kaartlezer (scanner) gebeuren plus een desktop computer, als met een smartphone (of tablet). In het laatste geval is er geen kaartlezer nodig en kan veelal met een unieke identificatiecode of vingerafdruk worden ingelogd en betaald. Internetbankieren werd voor het eerst in 1997 en vooral vanaf 2000 ingevoerd, mobiel internetbankieren vanaf ongeveer 2003.
© 2018 - 2020 Blauwevinvis, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Contant geld geeft overzichtIn de toekomst zal er steeds minder met contant geld betaald gaan worden. Er zijn zelfs al supermarkten waar u niet meer…
Cash back: contant geld uit de supermarktCash back: contant geld uit de supermarktWie kent het niet: je bent koortsachtig op zoek naar een geldautomaat terwijl de bodem van je portemonnee in zicht is? I…
Contant betalen in België: regels voor cash aankopenContant betalen in België: regels voor cash aankopenCash betalen in België werd vanaf 2014 aan nieuwe regels onderworpen. De overheid meende zo een stap te zetten in de str…
Contant geld storten op eigen rekening kost geldContant geld storten op eigen rekening kost geldAls u als particulier contant geld gaat storten op uw eigen rekening in 2020, kost u dat geld bij de ING bank. Of u dat…

Moneyou Go: app voor sparen en betalenMoneyou Go: app voor sparen en betalenBetalen met een spaarrekening of sparen met een betaalrekening, het is allemaal mogelijk met Moneyou Go, de app van Mone…
Verkeersboetes 2020: bezwaar en beroepschriftVerkeersboetes 2020: bezwaar en beroepschriftU wilt in 2020 bezwaar maken tegen een verkeersboete van de politie. Dat kan een in 2019 uitgeschreven bekeuring zijn, m…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Martaposemuckel, Pixabay
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/24/nederlanders-betalen-minst-met-contant-geld-van-eurozone-a1582475
 • http://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/scpops/ecb.op201.en.pdf
 • https://nos.nl/artikel/2204357-nederlanders-gebruiken-contant-geld-het-minst.html
 • https://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2017/dnb356593.jsp
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Geldautomaat
 • https://www.pin.nl
 • https://www.marketingonline.nl/nieuws/nederlanders-kopen-23-meer-online
 • https://www.thuiswinkel.org/nieuws/3348/online-bestedingen-passeren-de-grens-van-20-miljard-in-2016
 • https://www.computable.nl/artikel/nieuws/ict-branche/212749/250449/rabo-voert-internet-bankieren-in.html
 • https://www.volkskrant.nl/archief/rabobank-begint-nieuwe-vorm-van-internetbankieren~a555894/
 • https://www.betaalvereniging.nl/actueel/nieuws/geschatte-150-miljard-euro-omzet-elektronische-betaalmiddelen-2017/

Reageer op het artikel "Hoe vaak wordt er nog met contant geld betaald?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Blauwevinvis
Gepubliceerd: 05-03-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 12
Schrijf mee!