InfoNu.nl > Financieel > Geld > Kosten haartransplantatie in Nederland en Turkije (2016)

Kosten haartransplantatie in Nederland en Turkije (2016)

Kosten haartransplantatie in Nederland en Turkije (2016) Mannen (en vrouwen) die hun haren verliezen en hier iets tegen willen doen, kunnen een haartransplantatie overwegen. Bij een haartransplantatie worden haren verplaatst van een andere lichaamsplek (het 'donorgebied') naar de ongewenst kale plek (het 'doelgebied'). Een haartransplantatie is evenwel prijzig, zelfs wanneer voor de goedkoopste methode wordt gekozen waarbij een stuk huid wordt weggesneden bij het donorgebied (FUT-methode). Zorgverzekeraars vergoeden deze kosten doorgaans niet, evenmin zijn de kosten aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Om deze reden kan overwogen worden om de behandeling in het buitenland te ondergaan. Turkije is dan een populaire optie aangezien de prijs voor een haartransplantatie hier beduidend lager is dan in Nederland.

Haartransplantatie: FUT versus FUE

Een haartransplantatie kan op twee manieren plaatsvinden: met de FUT-methode of met de FUE-methode.

FUT: goedkoper, maar beter zichtbaar litteken

Bij de FUT-methode wordt een strip huid met haar verwijderd bij het donorgebied, waarna dit huiddeel wordt gesplitst in kleinere stukjes huid met één tot vier haren (groepjes haarwortels, ook wel transplantaten, greffes of grafts genoemd). Vervolgens worden in het doelgebied kleine gaatjes aangebracht waarin de haren getransplanteerd worden. Hier groeien de haren vast.

De FUT-methode is de goedkoopste optie voor een haartransplantatie maar heeft als nadeel dat een relatief groot en goed zichtbaar litteken achterblijft bij het donorgebied waar de strip huid is weggesneden. Doorgaans bevindt het donorgebied zich op het achterhoofd van de man, zodat na een FUT-behandeling een kapsel met kort haar is af te raden aangezien het litteken dan goed zichtbaar zou zijn.

FUE-methode: duurder, maar zonder (groot) litteken

Bij de FUE-methode wordt, anders dan bij de FUT-methode, niet een strip huid weggesneden bij het donorgebied. In plaats hiervan worden de stukjes huid met één tot vier haren direct verwijderd bij het donorgebied. Als gevolg, zal er geen groot litteken zijn, maar in plaats hiervan vele kleine 'puntjes' op de plekken waar de stukjes huid met haar zijn verwijderd. Deze kleine puntjes littekenweefsel zijn doorgaans niet of nauwelijks zichtbaar, zodat iemand ook na een FUE-behandeling nog voor een kapsel met kort haar kan kiezen zonder dat littekens zichtbaar worden.

Nadeel van FUE-methode is echter dat deze meer tijd kost (ongeveer 8 uur versus 4-6 uur voor de FUT-methode) en als gevolg ook duurder is dan de FUT-methode.

Kosten in Nederland

De kosten van een haartransplantatie hangen van twee factoren af:
 • De keuze uit de FUT- dan wel de FUE-methode;
 • Het aantal haren dat verplaatst moet worden.

Geen dekking zorgverzekering, geen fiscale aftrek

Zorgverzekeraars dekken de kosten voor een haartransplantatie doorgaans niet. Evenmin zijn de kosten aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dit laatste is anders wanneer de haartransplantatie als gevolg van een ziekte wordt ondergaan. Dit kan ook een psychische ziekte zijn. In deze gevallen zijn de kosten voor een haartransplantatie wél aftrekbaar.

Hoeveel grafts zijn nodig?

Hoeveel grafts (groepjes haarwortels met gemiddeld 2 tot 2,5 haar) moeten worden verplaatst, hangt af van het type haarverlies. Doorgaans wordt de Norwood Scale gebruikt om soorten haarverlies te classificeren. Zoals te zien in de onderstaande tabel, zijn bij slechts beginnende kaalheid (kleine inhammen) minder dan 1.000 grafts nodig, terwijl een man die vrijwel volledig kaal is meer dan 2.500 grafts behoeft.

Type haarverliesBeschrijvingAantal benodigde grafts
IMinimaal haarverliesMinder dan 1.000 grafts
IIKleine inhammenMinder dan 1.000 grafts
IIIDiepere inhammenTussen de 1.000 en 1.500 grafts
IVKalend voorhoofdTussen de 1.500 en 2.000 grafts
VKalend voorhoofd en kalende kruinOngeveer 2.000 grafts
VIHaarverlies over hele hoofdTussen de 2.000 en 2.500 grafts
VIIVrijwel volledig kaalMeer dan 2.500 grafts

Kosten voor FUT-behandeling (2016)

Hoe meer grafts nodig zijn, des te hoger zijn de totale kosten voor een haartransplantatie. De onderstaande tabel geeft een prijsindicatie voor de FUT-methode bij verschillende typen kaalheid. De prijsindicatie is gebaseerd op de klinieken die haartransplantatie aanbieden en hun tarieven op hun website hebben gepubliceerd.

Type haarverliesBeschrijvingKostenindicatie (FUT)
IIKleine inhammenOngeveer 3.000
IIIDiepere inhammenOngeveer 3.600
IVKalend voorhoofdOngeveer 4.200
VKalend voorhoofd en kalende kruinOngeveer 4.800
VIHaarverlies over hele hoofdOngeveer 5.400
VIIVrijwel volledig kaalOngeveer 6.000*
*afhankelijk van het precieze aantal grafts

Kosten voor FUE-behandeling (2016)

De onderstaande tabel geeft een prijsindicatie voor de FUE-methode. Ook deze prijsindicaties zijn gebaseerd op de websites van klinieken die deze behandeling aanbieden.

Type haarverliesBeschrijvingKostenindicatie (FUE)
IIKleine inhammenOngeveer 3.000
IIIDiepere inhammenOngeveer 3.700
IVKalend voorhoofdOngeveer 4.800
VKalend voorhoofd en kalende kruinOngeveer 5.400
VIHaarverlies over hele hoofdOngeveer 6.200
VIIVrijwel volledig kaalOngeveer 7.000*
*afhankelijk van het precieze aantal grafts

Prijzen haartransplantatie in Turkije

Grofweg, kost een haartransplantatie in Turkije ongeveer de helft van de Nederlandse tarieven. De onderstaande tabel toont het prijsniveau voor de FUE-methode. In de laatste kolom wordt het prijsverschil met Nederland weergegeven. De genoemde prijzen omvatten ook de prijzen voor het verblijf, medicatie, etc., maar niet de reiskosten. De prijsindicaties zijn opgemaakt op basis van de websites van het LIV Hospital en Medical Travel Service. Esteworld, een andere veelbezochte Turkse kliniek voor haartransplantaties, biedt op haar website geen exacte tarievenlijst; hier wordt volstaan met de opmerking dat de kosten tussen de 2.000 en 2.600 liggen bij één behandeldag (maximaal 3.500 grafts).

Type haarverliesBeschrijvingKostenindicatie (FUE)Besparing t.o.v. NL
IIKleine inhammenOngeveer 1.700Ongeveer 1.300
IIIDiepere inhammenOngeveer 1.900Ongeveer 1.800
IVKalend voorhoofdOngeveer 2.300Ongeveer 2.500
VKalend voorhoofd en kalende kruinOngeveer 2.500Ongeveer 2.900
VIHaarverlies over hele hoofdOngeveer 2.700Ongeveer 3.500
VIIVrijwel volledig kaalOngeveer 3.000Ongeveer 4.000*
*afhankelijk van het precieze aantal grafts
© 2016 - 2020 Bl86g, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Plastische chirurgie - Haartransplantatie (FUE & FUT)Kalend hoofd? Dun haar? Dan kan een haartransplantatie een oplossing bieden. Haartransplantaties zijn de laatste jaren s…
Haartransplantatie, de meest gestelde vragenHaartransplantatie, de meest gestelde vragenHaartransplantatie bij mannen is momenteel de meest succesvolle manier om haaruitval te bestrijden. Voor vrouwen ligt he…
Wenkbrauwen aanvullen met haartransplantatieDe mode verandert snel. Was het in het verleden mode om de werkbrauwen te epileren en in plaats daarvan een potloodstree…
Haartransplantatie: FUE methodeNormaliter verliest men circa 50 tot 150 haren op een dag. Bij de meeste mensen groeien deze haren gewoon weer terug. Bi…
Wat doen bij erfelijke haaruitval?Wat doen bij erfelijke haaruitval?Erfelijke of genetische haaruitval is een bijzondere vorm van haaruitval die helaas niet tijdelijk maar blijvend is. Het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
 • http://www.haarstichting.nl/actueel/nieuws/haartransplantatie-kosten
 • https://idealbody.nl/behandelingen/haar/haartransplantatie-fut-fue
 • https://www.nationaalhuidcentrum.nl/wp-content/uploads/2015/01/Prijslijst-haartransplantatie-Nationaal-Huidcentrum.pdf
 • http://www.kliniekveldhoven.nl/prijzen/haartransplantatie-kosten/
 • http://www.transhair.nl/nl/prijzen/prijzen-haartransplantatie-fut
 • http://hairplusmc.nl/haartransplantatie-kosten/prijzen-fut-haartransplantatie/
 • http://www.esteworld-haartransplantatie.nl/kosten/
 • https://www.haartransplantatie-turkije.nl/kosten-haartransplantatie/
 • http://www.medicaltravelservice.nl/haartransplantatie-turkije/kosten/

Reageer op het artikel "Kosten haartransplantatie in Nederland en Turkije (2016)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bl86g
Gepubliceerd: 03-10-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!