InfoNu.nl > Financieel > Geld > Wat zijn de tarieven van een tandarts in Oekraïne, in 2016?

Wat zijn de tarieven van een tandarts in Oekraïne, in 2016?

Wat zijn de tarieven van een tandarts in Oekraïne, in 2016? Oekraïense tandartsen werken veelal met dezelfde materialen als hun West-Europese collega's, maar kunnen hun diensten tegen aanzienlijk lagere prijzen aanbieden. Voor West-Europeanen is het sinds 2015 financieel nóg aantrekkelijker geworden om naar een Oekraïense tandarts te gaan, aangezien als gevolg van een sterke depreciatie van de lokale munt (de hryvnia) de tandartskosten omgerekend naar euro's nóg lager zijn. Aan wat voor tarieven moet hierbij gedacht worden? En is de kwaliteit dan wel hetzelfde als bij een Nederlandse tandarts?

Inhoud


Tandartsen in Oekraïne: opleiding en gebruikte materialen

Opleiding

Oekraïne kent verschillende universiteiten en zelfstandige scholen met een sterke studie tandheelkunde. Dit is een overblijfsel uit Sovjet-tijden, toen de Russen/Sovjets de ontwikkeling van de tandheelkunde als een taak voor Oekraïne zagen. Oekraïne kent als gevolg ook relatief veel tandartsen per capita: 4 per 10.000 inwoners (ter vergelijking: in Nederland is dit 5 en in Rusland 3). Een volledige studie tandheelkunde (bachelor én master) duurt in Oekraïne twee tot drie jaar langer dan in Nederland. In Nederland, volgt een tandarts een driejarige bacheloropleiding (Bachelor of Science, BSc) gevolgd door een eveneens driejarig durende masteropleiding (Master of Science, MSc). In Oekraïne duurt de bacheloropleiding (afhankelijk van de vooropleiding van een student) vijf of zes jaar, waarna de academische titel Bachelor of Dental Surgery (BDS) wordt verkregen. Hierop volgend kan een driejarige masteropleiding (Master of Dental Surgery, MDS) worden gevolgd.

Materialen

De meeste tandartsen werken in Oekraïne tegenwoordig met dezelfde materialen als hun collega's in West-Europa. De materialen worden veelal ook van dezelfde fabrikanten gekocht. Dit is het best zichtbaar bij implantaten, aangezien zowel de Nederlandse als de Oekraïense tandartsen hier expliciet aangeven van welke fabrikant het implantaat is. Dit maakt een prijsvergelijking mogelijk, aangezien dan daadwerkelijke dezelfde producten met elkaar kunnen worden vergeleken.

Tandartstarieven in Oekraïne

Verklaring prijsverschil met Nederland

Oekraïense tandartsen kunnen hun diensten aanzienlijk goedkoper aanbieden dan Nederlandse tandartsen aangezien zij veel lagere kosten kennen (met uitzondering van de materiaalkosten die grofweg gelijk zijn aangezien deze worden aangeschaft van dezelfde fabrikanten). Sinds 2015 is bovendien de Oekraïense munt (de Ukrainian hryvnia, kortweg UAH) sterk gedeprecieerd: vóór 2014 schommelde de koers rond de 10 UAH per euro, maar vanaf 2015 is één euro ongeveer 25 UAH waard (medio 2016 is de koers zelfs ongeveer 28 UAH per euro). Als gevolg, zijn de tandartskosten uitgedrukt in euro's nóg lager.

Prijzen in Oekraïne versus Nederland

Om een idee te geven van de tandartstarieven in Oekraïne, is hieronder een indicatie gegeven van de kosten van enkele tandartsbehandelingen in Oekraïne. Houd er bij het lezen van dit overzicht rekening mee dat prijzen fluctueren door de instabiele Oekraïense munt. Het overzicht is gebaseerd op het prijsniveau in april 2016 en een wisselkoers van 28 UAH per euro. De gegevens zijn afkomstig van Oekraïense tandartsen gevestigd in Lviv (een Oekraïense stad nabij de grens met Polen) die zich richten op buitenlandse cliënten en die hun prijzen hebben gepubliceerd op de eigen website dan wel op Whatclinic.com, een internationale website voor (tand)artsen. De prijzen zijn bedoeld ter indicatie, uiteraard zijn er prijsverschillen per tandarts. Ter vergelijking, is in de laatste kolom ook een indicatie van het prijsniveau in Nederland gegeven. Zoals te zien in het overzicht, is het prijsverschil het grootst bij 'arbeidsintensievere' ingrepen, terwijl het prijsverschil kleiner is wanneer de prijs voor een groot deel uit materiaalkosten bestaat (zoals bij de zirkonium-kroon).

BehandelingOekraïne (indicatie)Nederland (indicatie)
Vulling (meervlaks, composiet)€ 30€ 110
Kroon (porselein op metaal)€ 130€ 550
Kroon (zirkonium)€ 360€ 800
Implantaat (één-fase, Alpha Bio (Israëlische fabrikant)), incl. kroon€ 400€ 1.600

Veiligheid en communicatie

Wie een tandartsreis naar het buitenland overweegt, zal ook de veiligheid in het land en de communicatie met de tandarts moeten betrachten.

Veiligheid

In het uiterste oosten van Oekraïne bestaan er vanaf 2014 spanningen tussen Oekraïne en Rusland nadat een meerderheid van het Oekraïense parlement en volk voor een pro-Europese koers koos waarop Rusland de Krim bezette. De onrust beperkt zich echter tot dit meest oostelijke deel van Oekraïne. In steden als Kiev, Odessa en Lviv is medio 2016 niets van het geweld in het oosten te merken. Het westen en oosten van Oekraïne bevinden zich geografisch (alsook cultureel) dan ook ver van elkaar vandaan. Ter vergelijking: Lviv ligt hemelsbreed bijna even ver van Donetsk af (1.020 kilometer) als van Maastricht (1.300 kilometer).

Criminaliteit is in Lviv geen groter probleem dan in een andere grote Europese stad. Integendeel, de stad is bijzonder veilig. Uit cijfers van Numbeo.com, een internationale vergelijkingssite, blijkt bijvoorbeeld dat bewoners van Lviv de veiligheid in de stad overdag met een 87,5 (op een schaal van 0 tot 100) beoordelen, een score die als 'very high' wordt gekwalificeerd. Ter vergelijking: in Amsterdam is deze score 75,5 ('high') en in Rotterdam 75,0 ('high').

Communicatie

Oekraïense tandartsen die zich (ook) richten op buitenlandse cliënten zijn eenvoudig te herkennen aan hun Engelstalige website (veelal is hun website beschikbaar in het Oekraïens, Russisch en Engels; soms ook in het Pools, Duits of Italiaans). Deze tandartsen spreken Engels. Dit is echter niet de standaard in Oekraïne, met name niet bij ouderen die veelal Russisch als tweede taal kennen (of als eerste taal, in Oost-Oekraïne). Dit is iets om rekening mee te houden bij een (tandarts)reis naar Oekraïne, maar veelal zal het geen noemenswaardige problemen opleveren.

Lees verder

© 2016 - 2019 Bl86g, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tandartsverzekering? Tandartstarieven 2019 en 2020Tandartsverzekering? Tandartstarieven 2019 en 2020De tarieven van tandarts en orthodontist gaan omhoog, wat betaalt u in 2019 en 2020 voor de behandeling van een tandarts…
Tandarts: afschrapen, polijsten, vullingen en kronenTandarts: afschrapen, polijsten, vullingen en kronenVeel mensen hebben er een hekel aan om naar de tandarts te gaan. Na een behandeling hebben sommige mensen weken lang las…
Bang voor de tandarts, wat kun je er tegen doen?Bang voor de tandarts, wat kun je er tegen doen?Naar de tandarts. Bang voor de tandarts. Angst voor de tandarts komt zeer veel voor. Het is zelfs zo dat vrijwel iederee…
Garantie bij de tandartsGarantie bij de tandartsGarantie is niet zo vanzelfsprekend bij een tandarts. Juridisch gezien heeft een tandarts een inspanningsverplichting, g…
Bronnen en referenties
  • http://www.carrieretijger.nl/opleiding/gezondheidszorg/tandheelkunde
  • http://www.abroadstudycareer.com/bds-in-ukraine.php
  • http://www.abroadstudycareer.com/mds-in-ukraine.php
  • http://knoema.com/UNWHODATA/un-world-health-statistics?Location=1000070-armenia&Variable=1000170-dentistry-personnel-density-per-10-000-population
  • http://www.expatua.com/articles/dental-ukraine
  • http://laserdentist.com.ua/en/tsiny-3/
  • http://www.whatclinic.com/dentists/ukraine/lviv
  • http://www.tandarts.nl/tandartstarieven/kosten-behandeling
  • http://www.numbeo.com/crime/compare_cities.jsp?country1=Netherlands&country2=Ukraine&city1=Amsterdam&city2=Lviv&tracking=getDispatchComparison

Reageer op het artikel "Wat zijn de tarieven van een tandarts in Oekraïne, in 2016?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bl86g
Gepubliceerd: 26-04-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Special: Tandarts Oost-Europa
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!