InfoNu.nl > Financieel > Geld > Betaaldienst bunq

Betaaldienst bunq

Betaaldienst bunq Bunq is een betaaldienst, een bank die de grootbanken wil verslaan. Bunq is echt niet alleen voor hippe jongeren maar voor iedereen die een nieuwe manier van betalen zoekt. Bunq is een fintech startup met bankvergunning, een bedrijf dat het de bestaande banken best moeilijk kan maken. Met de app kun je betalen en geld ontvangen. Je kunt ook een betaalpas en pinpas aanvragen. De kosten die je maakt zijn in het algemeen beperkt, maar veel pinbetalingen kunnen toch duur uitvallen. Bunq is er ook voor zakelijk gebruik, voor zzp'ers, mkb'ers, stichtingen, verenigingen en andere ondernemers. Vanaf 9 mei 2016 is realtime betalen mogelijk, dat betekent direct geld op de rekening na een overboeking. Sinds augustus 2017 kun je kiezen uit bunq zakelijk, bunq premium of bunq free.

Wat is fintech?

Fintech bedrijven zijn bedrijven die met snelheid, gebruiksgemak en efficiëntie het leven van de bestaande banken moeilijker moeten gaan maken. Het zijn start-ups die via het internet of de smartphone een groot betaalgemak aanbieden. Eerst waren vooral Silicon Valley, New York en Londen the place to be, maar de fintech bedrijven lijken steeds meer mainstream te worden. Het begint bij de jongeren en early adapters, maar nog even en je loopt achter als je op een andere manier gaat betalen.

Wat is bunq voor betaaldienst?

Bunq wil geen bank genoemd worden, maar heeft van de Nederlandse Bank inmiddels wel een bankvergunning gekregen. Bunq wil graag afstand nemen van de bekende banken die vaak toch worden geassocieerd met de blauwe pakken, de gevestigde orde, de stropdas en de oorzaak van de kredietcrisis. Bovendien is het wel handig om je tegen de gevestigde orde af te zetten als je naam wilt maken. Vanaf 2015 is naam maken eenvoudiger dan ooit, nu ook de Nederlandse Bank dit internetbedrijf heeft goedgekeurd. Bunq is immers een internetbedrijf dat met goede en slimme software alle betalingen probleemloos en snel wil laten verlopen. Bunq is is ook een leuk gekozen naam: zet het woord op zijn kop en je krijgt weer bunq. En reken maar dat bunq graag de boel op zijn kop wil gaan zetten.

Wat kan bij bunq?

Ondernemer Ali Niknam werkte drie jaar aan de voorbereiding van betaaldienst bunq. Je kunt er een eigen rekening openen maar je kunt ook wachten op de uitnodiging van een andere bunq'er om een rekening te openen. En daar zie je meteen het social media gedeelte van deze betaaldienst terug. Formeer een kring van vrienden en ga samen aan de slag met bunq. Het is dus alleen een betaaldienst, waarbij je zowel de betaler als de ontvanger van geld kunt zijn. Als je je registreert moet je identificeren via een betaling met een bestaande rekening. Dit doe je met iDeal. Je kunt niet rood staan, hier geen geld lenen en ook geen spaarrekening aanhouden, neen het is er om eenvoudig en snel te kunnen betalen.

Wat kost bunq?

Tot 1 augustus 2017 bestond alleen bunq free waarbij je voor een aantal dingen moest betalen en voor een aantal niet. Sinds 1 augustus 2017 is het betaalpakket uitgebreid tot een drietal pakketten:
  • Bunq zakelijk;
  • Bunq premium;
  • Bunq free.

Maar er is sinds 1 augustus 2017 nog een verandering opgetreden. Er zijn twee prijslijsten. Allereerst de tarieven voor de personen die al voor 1 augustus 2017 rekeninghouder waren, hun tarieven veranderen niet als ze niet voor een upgrade kiezen of bijvoorbeeld extra rekeningen willen openen:

Tabel 1. Kosten betaaldienst bunq, prijslijst 2017 voor iedereen die voor 1 augustus 2017 een rekening had bij bunq:

watprijs
bunq accountgratis
betalen, versturen van betalingengratis
betalen, ontvangen van betalingengratis
betalen, betaalpas9 euro voor vier jaar
pinbetaling binnen Europa4 cent
pinbetaling buiten Europa4 cent plus 1,2% van het transactiebedrag
geldopname binnen Europa€0,80
geldopname buiten Europa€2,25 plus 1,2% van het transactiebedrag

De tweede prijslijst is voor de nieuwkomers vanaf 1 augustus 2017:

Tabel 2. Tarieven bunq, prijslijst 2017 voor iedereen die vanaf 1 augustus 2017 een rekening opent bij bunq:

Dienst/ prijsbunq businessbunq premiumbunq free
Kosten pakket per maand€9.99€7.99gratis
Bankrekeningen25 rekeningen inbegrepen25 rekeningen inbegrepen1 rekening inbegrepen
Extra bankrekeningen (per 25 rekeningen) €19,00 p/m €19,00 p/mn.v.t.
Betalingen zenden/ontvangen€0,10 per betaling/verzoekgratisn.v.t.
Met iDeal of SOFORT €0,20 per betalinggratisgratis
Automatische incasso€0,10 per betalingn.v.t.n.v.t.
Maestro kaart1 kaart inbegrepen1 kaart inbegrepenn.v.t.
Worldwide MasterCard 2 kaarten inbegrepen2 kaarten inbegrepenn.v.t.
Vervangende of extra kaart (Maestro/MasterCard) €9,00 per kaart €9,00 per kaartn.v.t.
Niet-euro Maestro/MasterCard betalingen en geldopnamen1,5% van het bedrag1,5% van het bedragn.v.t.

Het free pakket is ook voor nieuwkomers nog steeds grotendeels gratis, maar kent minder bevoegdheden en mogelijkheden dan het premium pakket en het zakelijke pakket.

Conclusie betalen met bunq, doen of niet?

Bunq zelf zegt dat je het gewoon moet doen en je vrienden zullen het je misschien ook vragen. Het maakt het eenvoudig om ergens een gezamenlijke rekening te betalen en allemaal een bunq rekening hebben kan ook cool zijn. Of het ook in de praktijk zo een vaart zal gaan lopen is nog de vraag. Ook nu heb je een betaalrekening ergens anders nodig om van bunq gebruik te kunnen maken en er zijn al meerdere betaaldiensten op de markt waaruit je kunt kiezen en dat aantal zal alleen maar toenemen. Maar het eens proberen en kijken of het bevalt kan natuurlijk weinig kwaad.

Lees verder

© 2015 - 2017 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Rabobank, de Rabobank en tv bankierenRabobank, de Rabobank en tv bankierenDe Rabobank timmert met allerlei vormen van betalen en financieren aan de weg. Wat nog minder bekend is, is de mogelijkh…
Bankpas / Pinpas gestolen of verloren. Wat nu?Bankpas / Pinpas gestolen of verloren. Wat nu?Ben je je pinpas of bankkaart verloren. Of is je pas samen met je portemonnee gestolen? Dit is natuurlijk erg vervelend.…
Pinnen: Kosten betalen voor pinnen in EU-landen mag nietSteeds vaker moeten mensen die in andere landen binnen de EU geld pinnen daarvoor betalen. Zo berekent de Duitse Kreissp…
Fintech: de digitale revolutie in financiële dienstverleningFintech: de digitale revolutie in financiële dienstverleningDe term Fintech is samengesteld uit de eerste lettergrepen van ‘financiële dienstverlening’ en ‘technologie’. Met fintec…
Creditcard: kosten & renteCreditcard: kosten & renteDe creditcard is een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel. Betalen in restaurants, in winkels of bij het bestellen van t…
Bronnen en referenties
  • Bunq

Reageer op het artikel "Betaaldienst bunq"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 04-08-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!