InfoNu.nl > Financieel > Geld > Het burgerinitiatief over geldschepping
nieuws uitgelicht

Het burgerinitiatief over geldschepping

Het burgerinitiatief over geldschepping Op 13 januari 2015 is er in Nederland tijdens een uitzending van "De Wereld Draait Door" een burgerinitiatief over ons geldsysteem gestart. Het doel was om de Tweede Kamer te dwingen tot een debat over de werking van ons monetair systeem en vooral de manier waarop het proces van geldschepping daarbinnen plaatsvindt. Naar het oordeel van de initiatiefnemers is het vrijwel onmogelijk om binnen de kaders van het huidig monetair systeem crises als die van 2008 te voorkomen en afdoende te repareren.

De doelstelling: maak geldschepping een publieke zaak

De oproep van het burgerinitiatief over geldschepping gaat gepaard aan het voorstel om het proces van geldschepping uit handen van de commerciële banken te nemen en te beleggen bij een publieke instelling. Het idee is niet om het parlement of de regering zelf de macht te geven geld te scheppen wanneer zij dat nodig vinden, maar om een betrekkelijk onafhankelijke en transparante organisatie dat te laten doen. Men houdt daarbij vast aan een onderscheid tussen geld-gebruikende machten (als het parlement, de regering en het bedrijfsleven) en een geldscheppende macht. De laatste heeft expliciet tot doel de economie te monitoren en te ondersteunen waar dat nodig en zinvol is voor het algemene belang.

Het initiatief roept in concreto het parlement daarom op om:
  1. zich voor deze principiële rol van de overheid uit te spreken en er op aan te dringen dat de overheid het exclusieve recht op geldschepping herneemt door het in circulatie brengen van schuldvrije euro’s; en
  2. de euro’s, gecreëerd door een op te richten publiek instituut, zoveel mogelijk in omloop te brengen door het te besteden, dan wel rentevrij uit te lenen.

Op de website van het burgerinitiatief over geldschepping is meer informatie te vinden.

De initiatiefnemers

In dit initiatief zijn mensen uit twee normaal gesproken totaal verschillende werelden bij elkaar gekomen: de toneelgroep De Verleiders en een aantal monetaire activisten die de stichting OnsGeld hebben opgericht.

Het theatergezelschap De Verleiders bestaat uit een selecte groep acteurs, te weten: Pierre Bokma, Victor Löw, Leopold Witte, Tom de Ket en George van Houts. In hun eerste theatervoorstelling met de naam "De Verleiders: de casanova’s van de vastgoedfraude" werden de zakenmannen uit de vastgoedwereld op de hak genomen. De voorstelling trok volle zalen en choqueerde menig bezoeker. Een volgend stuk was "Door de bank genomen" waar de werking van het bankwezen rondom het verstrekken van leningen, zoals hypotheken, aan de kaak werd gesteld. Ook deze voorstelling trok volle zalen en leidde eveneens tot geschokte reacties bij het publiek. De theatergroep De Verleiders, met als belangrijkste woordvoerder George van Houts, lieten zich vervolgens ook buiten de theaters om zien als voorvechters voor een radicale omvorming van het bankwezen.

De andere groep bestaat uit een groep monetaire activisten die zich verenigd hebben in de stichting OnsGeld. Deze is door Luuk de Waal Malefijt, Niels Korthals Altes en Martijn van der Linden opgericht als een zuster-organisatie van de Britse organisatie Positive Money. In veel Europese landen bestaan inmiddels soortgelijke organisaties. Het doel van OnsGeld is primair om een publiek debat over het huidig monetair systeem aan te zwengelen. Het burgerinitiatief is een logisch gevolg van hun werkzaamheden. Omdat de Verleiders de problematiek op zo'n doeltreffende manier aan de kaak hadden gesteld, lag een samenwerking voor de hand.

Wat is een burgerinitiatief?

Een burgerinitiatief is een wettelijk instrument dat sinds 1 mei 2006 bestaat en waarmee de Nederlandse bevolking een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer kan zetten. Het is een feite een petitie waarin een voorstel staat om een wet, regel of situatie te verbeteren. Het mag niet louter een klacht zijn en ook niet gaan over een privé kwestie. De overige eisen staan opgesomd op de website van de Tweede Kamer en zijn als volgt:
  1. Uw voorstel is nieuw; de laatste twee jaar is het onderwerp niet in de Tweede Kamer aan de orde geweest.
  2. Uw voorstel gaat over een onderwerp waarover de Tweede Kamer beslist, dus over een kwestie die de rijksoverheid en níet een andere overheid aangaat en géén privékwestie is.
  3. Uw voorstel mag niet in strijd zijn met in ons land diepgewortelde normen en waarden.
  4. Uw voorstel gaat niet over de Grondwet, de belastingen of de begrotingswetten.

De commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven behandelt alle ingekomen burgerinitiatieven en beoordeelt of aan de eisen is voldaan. Wanneer aan alle eisen is voldaan en met name voldoende handtekeningen zijn verzameld, dan zal het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer worden gezet.

Lees verder

© 2015 - 2018 Henkellermann, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koning – Witte inhuldiging door republikeinenKoning – Witte inhuldiging door republikeinenNederland is een koninkrijk, maar niet iedereen in het land is koningsgezind. Republikeinen roepen op om op de dag van d…
De Tweede KamerDe Tweede Kamer is het belangrijkste bestuursorgaan in Nederland. Het maakt de wetten en controleert de regering. De Twe…
Inkomensafhankelijke premie zorgverzekering vanaf 2014VVD en PvdA presenteerden in oktober 2012 het regeerakkoord zoals ze dat samen overeengekomen zijn. Beide partijen hebbe…
Hoe banken geld uit het niets creërenHoe banken geld uit het niets creërenGeld wordt door banken gewoon uit het niets gecreëerd. Het wordt door niets gedekt dan alleen door vertrouwen. Maar wat…
Heeft een Levenseindekliniek kans van slagen in Nederland?Heeft een Levenseindekliniek kans van slagen in Nederland?Op dit moment wordt er een discussie gevoerd over de haalbaarheid van een Levenseindekliniek. Een kliniek waar mensen na…

Reageer op het artikel "Het burgerinitiatief over geldschepping"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Henkellermann
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!