Trekkingsrecht persoonsgebonden budget pgb 2019

Trekkingsrecht persoonsgebonden budget pgb 2019 In 2019 hebt u een trekkingsrecht uit uw persoonsgebonden budget pgb. U hebt dan nog wel de regie over uw budget, maar het geld staat niet langer op uw rekening en u doet niet meer zelf de betalingen. Het zorgkantoor Servicecentrum PGB, onderdeel van de SVB, beheert namelijk vanaf 1 januari 2015 uw pgb en voordat dat allemaal goed gaat, moet u uw zorgovereenkomsten hebben opgestuurd en vele zaken op tijd geregeld hebben. Het zorgkantoor van de SVB kampt regelmatig met grote problemen om de pgb op tijd en aan de juiste personen en correct uit te betalen. Er verandert veel in de zorg en dat raakt ook de houder van het persoonsgebonden budget. Wat betekent dit trekkingsrecht pgb voor u?

U krijgt een trekkingsrecht pgb in 2019

Het persoonsgebonden budget ligt al jaren onder vuur en is aan allerlei veranderingen onderhevig. Zo werd in 2015 het begrip trekkingsrecht pgb ingevoerd. Kortweg betekenen de trekkingsrechten dat u als aanvrager en inkoper van zorg niet langer het budget op uw rekening krijgt gestort, maar dat het Servicecentrum PGB de beheerder is. U bent alleen nog in die zin budgethouder dat u de regie voert over de besteding van het budget. Er wordt pas betaald als u aan een aantal voorwaarden voldoet. Vanaf 1 januari 2015 kunt u zorgverleners of zorginstellingen niet meer via een automatische incasso betalen. Dergelijke incasso's en machtigingen zijn stop gezet. Als u uw salarisadministratie aan het servicecentrum uitbesteedt, zal het centrum zelf de incasso's en machtigingen beëindigen. U mag een zorgverlener nog wel een vrijwillige storting doen, maar die wordt dan niet vergoed vanuit uw persoonsgebonden budget.

Trekkingsrecht maakt het eenvoudiger, of toch niet?

U krijgt als budgethouder met het trekkingsrecht te maken als u uw pgb ontvangt van:
  • Uw gemeente via de Wet maatschappelijke ondersteuning Wmo of de Jeugdwet.
  • Het zorgkantoor voor de AWBZ of WLZ (Wet Langdurige Zorg).

Het trekkingsrecht geldt dus niet voor een pgb dat u van uw zorgverzekeraar krijgt, maar wel in de andere gevallen. Sommigen zullen dit prettig vinden omdat het beheer direct is uitbesteed, anderen zullen dit trekkingsrecht ervaren als een inperking van de eigen vrijheid. Er is namelijk wel sprake van een vereenvoudiging voor de klant want het servicecentrum doet voor u de betalingen en de administratie gratis.

Krijgt u nog geld?

Neen, u geeft het servicecentrum van de SVB nog wel de opdracht tot betalen. U krijgt iedere maand een overzicht met de stand van zaken van uw budget. U krijgt inzichtelijk gemaakt wat er al betaald is en hoeveel budget er nog over is. Bovendien kunt u dit online volgen. Maar voor velen zal het toch ook anders voelen, omdat de zorgvrager en klant niet meer zelf de betalingen doen. Vooraf moet u het servicecentrum een zorgovereenkomst sturen die is ondertekend door uw zorgverlener of zorginstelling. Het servicecentrum controleert elke zorgovereenkomst. U bent verplicht om op dit punt met de SVB samen te werken en een zorgbeschrijving aan te leveren die eerst door de SVB als zorgkantoor moet worden goedgekeurd. Overigens wordt de toekenningsbeschikking door het zorgkantoor of de gemeente opgestuurd, dat hoeft u niet zelf te doen.

Minder administratieve lasten in 2019, minder fraudegevoelig

Dat is toch wel de kern van het ingevoerde trekkingsrecht. De administratieve lasten worden voor u kleiner en de overheid zit er dichter op om fraude zo veel mogelijk te kunnen voorkomen. Er wordt nog nadrukkelijker over uw schouder meegekeken. Bij iedere betaalopdracht zal de SVB checken of de betaling correct is en overeenstemt met de gesloten zorgovereenkomst. Zonder geldige zorgovereenkomst zal er in 2019 niet betaald worden. De rekeningen en urenbriefjes kunt u online doorgeven via Mijn PGB. Daarbij hebt u wel een DigiD-code nodig. Hebt u die nog niet, dan kunt u die zo snel mogelijk aanvragen.

Bent u in 2019 nog verantwoordelijk voor het persoonsgebonden budget?

Denk niet dat u niet meer verantwoordelijk bent voor uw eigen budget. U bepaalt aan wie de zorg wordt besteed, u houdt ook aan de hand van de overzichten van het servicecentrum in de gaten hoeveel budget u nog hebt. Het servicecentrum van de SVB faciliteert en controleert, maar voert niet de regie. Deze regie blijft in uw handen aanwezig en dat is maar goed ook. Zorg er wel voor dat u op tijd uw gegevens aan het servicecentrum hebt doorgegeven zodat u ook in 2019 de juiste zorg kunt krijgen. Het trekkingsrecht pgb zal niet de laatste wijziging bij het persoonsgebonden budget zijn, zoveel is wel zeker. Wees dus voorbereid en win waar nodig voldoende informatie in om het allemaal goed te kunnen blijven regelen.
© 2014 - 2020 Info4mij, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wilt u de Thuiszorg betalen met uw Persoonsgebonden Budget?Wilt u de Thuiszorg betalen met uw Persoonsgebonden Budget?Let op uw persoonsgebonden budget. Zorgverlening kan in natura of via een Persoonsgebonden Budget, PGB. Steeds meer zien…
Belastingdienst en kosten levensonderhoud kind in 2019Belastingdienst en kosten levensonderhoud kind in 2019Het is in 2019 niet altijd eenvoudig om goed in de kosten van levensonderhoud van een kind te voorzien. Kinderen zijn al…
Wijzigingen kindgebonden budget 2019Wijzigingen kindgebonden budget 2019Als u recht hebt op het kindgebonden budget in 2019, wilt u ook graag weten hoeveel dat is vanaf januari 2019 en hoe u d…

Met Bitcoins betalen bij Microsoft en XboxMet Bitcoins betalen bij Microsoft en XboxOp 11 december 2014 maakte het softwareconcern Microsoft bekend dat ze betalingen middels Bitcoin accepteren voor het aa…
Munten en de Koninklijke Nederlandse MuntDe eerste munten in de westerse wereld stammen uit de zevende eeuw voor Christus en bestonden uit elektrum. Elektrum is…
Bronnen en referenties
  • Servicecentrum pgb, https://www.svb.nl/int/nl/pgb/index.jsp

Reageer op het artikel "Trekkingsrecht persoonsgebonden budget pgb 2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Info4mij
Laatste update: 15-02-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!