nieuws uitgelicht

Bankrekeningnummers veranderen naar 18 tekens

Bankrekeningnummers veranderen naar 18 tekens Het Europese betaalsysteem SEPA wordt vanaf heden geleidelijk ingevoerd, wat tot gevolg heeft dat alle (post)bankrekeningnummers veranderen naar 18 tekens. De tekens bestaan uit zowel letters als cijfers. Wie nu al moeite heeft met het onthouden van 7 of 9 cijfers, krijgt het straks extra moeilijk door deze verandering. De invoering van SEPA heeft als belangrijke doel dat er in de toekomst een open Europese markt ontstaat voor bankproducten.

Het Europese betaalsysteem SEPA

SEPA staat voor Single European Payments Area. SEPA is het gebied waarin binnenkort met één rekening en één set betaalmiddelen met hetzelfde gemak naar rekeningen in eigen land als naar rekeningen in andere euro-landen kan worden betaald. Via een Europese standaard worden voortaan overschrijvingen, automatische incasso's, pinbetalingen en geldopnames gedaan. De SEPA wordt geleidelijk ingevoerd in alle Europese landen waar de euro nu als betaalmiddel wordt gebruikt. Zo moet er dus één grote Europese betaalmarkt ontstaan, waar tussen binnen- en buitenlandse betalingen geen verschil bestaat.

Europees commissaris Neelie Kroes heeft de banken gewaarschuwd dat SEPA moet leiden tot meer concurrentie en dus lagere tarieven.Voor de consument moet het nieuwe betaalsysteem leiden tot goedkoper en efficiënter bankieren.

Het is niet bekend wanneer de SEPA methode volledig is ingevoerd. In alle deelnemende landen is op 28 januari 2008 een overgangsperiode begonnen met duale systemen. De verwachting voor Nederland is dat deze overgangsperiode tot eind 2010 duurt.

Belangrijkste veranderingen

  • Het bankrekeningnummer wordt vervangen door het IBAN nummer. Een nummer van 18 tekens.
  • Met je bankpas kun je voortaan overal betalen
  • Geld overschrijven naar het buitenland wordt makkelijker

Nieuwe Rekeningnummer

Mensen die wel eens geld hebben overgemaakt naar buitenlandse rekeningen, weten dat er voor buitenlandse transacties een IBAN en BIC nummer vereist is. Ook voor geldoverboekingen van het buitenland naar Nederland had je beide codes nodig. Hiervoor moest je bij je bank de codes opvragen of opzoeken op de speciale internetsites.

IBAN staat voor International Bank Account Number

Het IBAN besaat uit 18 tekens:

De eerste 2 letters geven de landcode aan: NL voor Nederland;
De volgende 2 cijfers vormen een controlegetal;
Dan volgen 4 letters ter aanduiding van uw bank, bijv. ABNA;
Tot slot volgen 10 cijfers: uw 'oude' nummer met 1 of meer nullen.

BIC staat voor Bank Identifier Code

Deze code is naast het IBAN nummer nodig om de andere bank te identificeren (De BIC wordt ook wel S.W.I.F.T.adres genoemd).

De BIC van de banken in Nederland bestaat uit 8 tekens:

Eerst een bankcode: 4 letters
Dan een landcode: 2 letters, bijv. NL
Als laatste een plaatscode: 1 cijfer en 1 letter


Wat nu het nieuwe bankrekeningnummer wordt is nu wat duidelijker geworden. Het is gewoon simpelweg het IBAN nummer dat bij jouw rekening hoort. En eigenlijk, als je de volgorde goed bekijkt (zie blauwe border) zit er een bepaalde logica in en is het dus niet zo heel moeilijk te onthouden.

Op de speciale site www.ibannl.org kun je je huidige rekeningnummer intoetsen en achterhalen wat je nieuwe rekeningnummer wordt.

Nieuwe bankpas

De oude bankpassen worden vervangen door een nieuwe bankpas, met uiteraard het nieuwe nummer erop. De bankpassen worden voorzien van een EMV-chip, dat de huidige manier van Pinnen gaat vervangen. D.m.v. deze chip kunnen we straks in alle Euro-Landen makkelijk geld betalen. Winkels moeten straks beschikken over een EMV-geschikte betaalautomaat. De magneetstrip blijven we wel behouden in Nederland. Alle geldautomaten in Nederland zijn daar al op aangepast. Eind 2010 moeten alle bankpassen vervangen zijn.

Wat gaat er nog meer veranderen?

Het rekeningnummer en het pasje hebben we al genoemd. Maar ook de typisch Hollandse acceptgiro gaat verdwijnen. Tegenwoordg wordt er toch al steeds minder gebruik van gemaakt, omdat steeds meer mensen hun geldzaken regelen met internetbankieren. De Europese standaard wordt e-factureren.

Over betalingen via iDEAL (ook typisch Hollands) is nog niets zeker. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hoopt dat het kan blijven.

Ook is al bekend dat rond 2013 de huidige pincodes zullen verdwijnen. Het 4-cijferige unieke code werkt overigens goed. De pincode wordt vervangen door een nog te ontwerpen Europees systeem, of door een Amerikaans systeem zoals Visa of Maestro.

De overschrijvingsformulieren veranderen. Er komen Europese formulieren waarmee je zowel binnenlandse als buitenlandse betalingen kunt doen. Uiteindelijk moet er ook één incassosysteem komen.
© 2008 - 2020 Elmas, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nieuw bankrekeningnummer bevat 22 tekensNieuw bankrekeningnummer bevat 22 tekensBankrekeninghouders in Europa moeten vanaf 2014 bij overboekingen langere bankrekeningnummers gebruiken. De huidige reke…
Wat betekent SEPA voor mij als consument?Wat betekent SEPA voor mij als consument?De wereld grijpt steeds meer in elkaar, maar in het betalingsverkeer blijven de nationale procedures domineren, zelfs bi…
Geld overmaken buitenlandGeld overmaken buitenlandGeld overmaken naar het buitenland kan binnen de eurozone nu al zonder kosten met de BIC-code en het IBAN-nummer van de…
Wat is een IBAN-nummer en hoe werken de omrekentools?Wat is een IBAN-nummer en hoe werken de omrekentools?In Nederland heeft men sinds 2014 de IBAN landelijk ingevoerd. Een aantal andere landen hebben de IBAN echter al eerder…

Gescheiden en gepensioneerdEen gebroken huwelijk kan jaren achter u blijven aanhollen, zelfs tot uw pensionering. In de pensioenregeling voor werkn…
De goedkoopste zichtrekeningDe goedkoopste zichtrekeningWie in 2019 de goedkoopste zichtrekening wil hebben, ziet al snel dat een zichtrekening niet bij elke bank even duur is.…

Reageer op het artikel "Bankrekeningnummers veranderen naar 18 tekens"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jan, 13-09-2013 16:02 #9
Vanaf 2013 (al over anderhalf jaar dus! ) hebben we allemaal een bankrekenignummer van 18 cijfers, om Europese en/of wereldwijde uniformiteit te krijgen in het controleren van ons geldsysteem.

Dat is al eerder aangekondigd, maar nu weer in het nieuws en is dus binnenkort een feit. Ik leef in de verwachting van de komst van Yeshua ha Mashiach ben David als Koning te Yerushalayim en 1 van de tekenen van de eindtijd en de nadering van Zijn komst is het teken 6 6 6.

Het getal van de mens is 6 en dit is dan 3 voudig 6, de ultieme menselijke macht.
Het laatste Bijbelboek, Openbaring van Yeshua aan Johannes, legt uit in 3:11-18, dat de wereld in die eindfase door een anti-Messiaanse macht, een politieke en religieuze macht, zal worden beheerst, de NWO m.i.

In 3:16 ” en het (beest, die macht) maakt, dat aan allen, de kleinen en de groten, de rijken en de armen, de vrijen en de slaven, een merkteken gegeven wordt op hun rechterhand of op hun voorhoofd en dat niemand kan kopen of verkopen, dan wie het merkteken, de naam van het beest of het getal van zijn naam heeft.
Hier is de wijsheid: wie verstand heeft, bereken het getal van het beest, want het is het getal van een mens en zijn getal is 6 6 6 “

(“beest” staat hier in de betekenis van “gevaarlijk, wild beest of ook valstrik”)
( in het Grieks staan er 3 letters, chi/ksi/sigma, als getalswaarde voor die letters dus 600/60/6 )

Wahid Shoebat toont aan, dat deze 3 Griekse lettertekens voor iemand, die Arabisch kan lezen, meteen opvallen, want als Arabische lettertekens gelezen, staat er : “bismillah”, in de naam van Allah, en dan gevolgd door 2 gekruiste zwaarden.

Zie mijn artikel hierover op http://tora-yeshua.nl/2010/08/666-zoals-in-de-grondtekst-staat-de-antichrist-wie-is-dat/

Zie ook over barcodes ivm 666 deze link: http://www.av1611.org/666/barcode.html waar de barcode wordt ontmaskerd als voorloper van het 18 cijferig bankrekeningnummer, waar we het hier over hebben.

Dus de ultieme menselijke macht en de islam; het wijst m.i. op de NWO, we zien dat Mohbama alles doet om zo’n soort schijnvrede te realiseren.

De islam, de RK-kerk, de Wereldraad van Kerken, interreligieuze conferenties, In Vrijheid Verbonden, Charter for Compassion, Vrijmetselarij, Bilderberconferenties, NGO’s, e.d., ze zingen allemaal mee in het NWO koor.
Complottheorie? Ik zou liever zeggen: self fulfilling prohecy. Het onverzadigbare verlangen van de mensen, om het leven in eigen onafhankelijkheid, los van de Schepper, te bepalen, heeft ons tot hier gebracht.
De Schepper, de God van Abraham, Isaak en Jacob, heeft ons er steeds voor gewaarschuwd, dat dit principieel foute verlangen ons kapot zou maken en inderdaad, we zitten in die eindfase.
In Gen.3:3,4 en in Gen.11:1-9 worden we al gewaarschuwd en verder de hele Bijbel door, met op het einde dus het hele boek Openbaring, met genoemde teksten.

Ook Yeshua laat ons zien in Matth. 24 hoe de eindtijd zal verlopen en Paulus beschrijft de moraal van de mensen in de eindtijd als: “zelfzuchtig, gierig, pochers (macho’s),vermetel (roekeloos), kwaadsprekers, aan hun ouders ongehoorzaam, ondankbaar, onheilig, liefdeloos, trouweloos, lasteraars, onmatig (verslaafd!), onhandelbaar, afkerig van het goede, verraderlijk, roekeloos, opgeblazen, met meer liefde voor genot dan voor God (hedonisten), die met een schijn van Godsvrucht de kracht daarvan verloochend hebben (schijnheiligen, vroom praten, maar niet je nek uitsteken of in actie komen), houd ook deze mensen op een afstand.” ( 2 Tim.3:1-5 )

Rechterhand of voorhoofd: denken en doen, oftewel ons “handelen”, wie geen toegang heeft tot het nu al bewezen corrupte, ons wurgende banksysteem, kan in de huidige maatschappij niet leven.
Geen geld, geen verzekeringen, geen subidies, etc., dus als het systeem instort of wanneer je met een druk op de computerknop wordt geblokkeerd, sta je buiten. Daar is verder helemaal geen implantaatchip voor nodig, maar dat zou ook nog kunnen.

In Opb. 14:9 wordt de val van het huidige wereldsysteem verder beschreven en dan lezen we: “En een andere engel, een derde, volgde hen (de voorafgaande 2), zeggende met luider stem: Indien iemand het beest en zijn beeld aanbidt en het merkteken op zijn voorhoofd of op zijn hand ontvangt, die zal ook drinken van de wijn van Gods gramschap, die ongemengd is toebereid in de beker van Zijn toorn etc.”

God zal de hele wereld laten ervaren, hoe het is om zonder Hem in de door mensen gemaakte duisternis te leven en wie dus kiest voor het anti-Messias systeem en macht, voor het blijven horen bij het corrupte wereldsysteem, dat ons allen letterlijk en figuurlijk afhankelijk heeft gemaakt van een nummer 6 6 6, begeeft zich nog verder in een duisternis zonder God.

Wat doen we er mee als oprechte gelovigen in de God van Abraham, Isaak en Jacob, door Yeshua?

Leven zoals Yeshua, van uit de Tora, zoveel mogelijk los van dit wereldsysteem, zelf voorzienend waar mogelijk. En vooral groeiend in de geloofsrelatie met Hem, zie Opb. 22:10,11 “wie vuil is, worde vuiler en wie rechtvaardig/heilig is, worde rechtvaardiger/heiliger”.
Onze Vader ziet ieders hart en beoordeelt ons op onze keuzes! En Yeshua belooft: Zie, Ik ben met u, al de dagen, tot aan de voleinding der wereld” (Matth 28:20)

Welkom bij onze Tora-Yeshua samenkomsten, ( http://tora-yeshua.nl/?page_id=567 ) zeker ook als iemand, die op zoek is naar de waarheid, iedereen van harte welkom.
A.s. zaterdag weer in Amersfoort, Tora-Yeshua samenkomst, waar we voortdurend in gesprek zijn over deze dingen en leren om zo te leven, als Hij bedoelt heeft en dat niet in eigen kracht, maar uit Zijn genade in Yeshua betoond en door Zijn Geest in ons hart.

Peter, 28-08-2013 14:30 #8
Onbegrijpelijk welke nerd dit bedacht heeft. Banken moesten klantvriendelijker worden. Als gewoon voor elk banknummer het telefoonlandennummer 0031 was gevoegd wist iedereen om welk het land het ging. Maar nee een aantal hobbyisten dachten waarom eenvoudig als het ingewikkeld kan.

W. Kampman, 27-06-2013 04:05 #7
Is het een idee om de oude mensen en gehandicapten mensen de huidige pincode te laten houden? ik hoop het voor deze mensen! en fraudeurs een forse gevangenisstraf te geven en het ze allemaal terug te laten betalen? en dan de gedupeerde alles terug te geven? en om te zorgen dat automaten niet meer te kraken zijn! en al zal het dan nog jaren duren, maar dan is er wel een veilig systeem.

Leen, 31-05-2012 14:38 #6
18 cijferige banrekening nummers, allemaal voor de Europeese gedachte… Gaat allemaal weer kapitalen kosten, en verwerken van facturen 1, 5 keer zo lang duren. Het gaat al tientallen jaren goed, zie geen enkele noodzaak om dit te veranderen. Hoe lang blijven wij deze Europeese onzin en geld verslinding nog pikken

J. Pijl, 17-05-2012 00:27 #5
Voor oudere mensen wordt het allemaal veel te ingewikkeld en kunnen straks al die lange nummers van bankrekening, pincode, paswoorden, wachtwoorden, enz, enz. niet meer onhouden.
En hoe moet het als straks langzaam de dementie toeslaat?
Of de aderverkalking in de hersens ingewikkelde nummers doen vergeten?

B., 09-05-2012 22:53 #4
Dit is naar mijn idee geld verspilling! Inderdaad hoe moeten oude mensen hun rekeningen betalen? Waarom is dit doelloos en slaat het nergens op? Wat ze willen de drie zogenaamde punten die zogenaamd extra optie zijn die er bij komen hebben we al dus komen ze… Geld overmaken naar het buitenland kan al nu. Je kan nu ook overal met bankpas betalen. En 18 tekens zijn en hebben we niet nodig. Dus geld verspilling! Beter helpen we van die biljoenen arme landen mensen die geen eten hebben! Overal is er geld te kort op de wereld maar wij landen die het goed hebben smijten het naar robotten land toe egoïsme is zichtbaar naar andere toe. Dat is geen verwacht voorbeeld van de staat zoals hij moet wezen! Mensen die het met mee eens zijn geef je mening vooral. Vr Gr.

Johnnie492, 19-05-2011 14:23 #3
Hoe gestoord zijn ze nou eigenlijk. Ze willen overal op bezuinigen maar geven wel geld uit aan deze onzin. En wat doen ze met de oudere mensen die geen computer hebben? Want de acceptgiro`s verdwijnen. Dus hoe moeten die mensen dan hun rekeningen gaan betalen. Of krijgen die vrijstelling van het betalen van rekeningen? Of krijgen die allemaal een computer van de staat en een cursus omgaan met een computer.

Tsira, 15-06-2010 18:08 #2
Overschrijvingen naar het buitenland die gaan veranderen geldt dat alleen voor landen van de Europese Unie of vallen landen zoals Zwitserland en Zweden er ook onder?

Flor Heyns, 08-02-2008 11:50 #1
Zulke bondige informatie is nodig en dus zeer welkom. Met dank.

Infoteur: Elmas
Gepubliceerd: 30-01-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Reacties: 9
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!