Financiële kennis testen: wat moet je weten over geld?

Financiële kennis testen: wat moet je weten over geld? Welke dingen in verband met geld en financiële zaken moet je zoal weten? Dat is een vraag die meer en meer gesteld wordt na de financiële mislukkingen van de crisis van 2008 en de nasleep ervan. Mensen die hun spaargeld verloren in riskante beleggingen werden gestimuleerd om hun financiële kennis te vergroten om in de toekomst dezelfde tegenslagen te vermijden. Hierbij is het belangrijk om steeds actueel te blijven en op de hoogte te zijn van enkele belangrijke financiële issues, zoals bijvoorbeeld de kosten van je betaalrekening en creditcard, en de spaarrente die je spaarrekening opbrengt. Hoe kan je je financiële kennis testen?

Verhoogde financiële geletterdheid na de crisis?

De crisis van 2008 en de nasleep ervan toonde aan dat er nog veel Nederlanders en Belgen niet op de hoogte waren van vrij eenvoudige financiële termen en producten. De financiële ongeletterdheid van een groot deel van de bevolking leidde ertoe dat veel spaargeld verloren ging in beleggingsproducten met een vaag karakter. Om dit in de toekomst te vermijden werden er tal van initiatieven op touw gezet om de financiële kennis van de burger te vergroten.

Welke financiële kennis is noodzakelijk?

Algemene kennis

De vraag is in de eerste plaats: wat moet je zoal weten over de financiële wereld? Een uitgebreide kennis kan je natuurlijk niet in een oogwenk verwerven maar vergt een jarenlange studie. Toch zijn er enkele dingen die je op korte termijn te weten kan komen en die onontbeerlijk zijn om risico's te vermijden. Het antwoord weten op de tien vragen uit volgende lijst kan je al een heel eind op weg helpen bij het op niveau brengen van je geldkennis.

Financiële kennisvragen

 • Hoeveel kost mijn betaalrekening per jaar?
 • Hoeveel kost in het rood gaan?
 • Hoeveel krediet per maand heb ik op mijn creditcard?
 • Wat is de spaarrente op mijn spaargeld?
 • Wat zijn de voorwaarden van mijn lening (rente, jaarlijks kostenpercentage, aflossingsbedrag?)
 • Is mijn inkomen hoog genoeg om mijn lening of hypotheek op lange termijn terug te betalen?
 • Wat is inflatie en deflatie en wat betekent het voor mijn spaargeld?
 • Is mijn geld goed gespreid (bv. groot percentage aan spaargeld/vastgoed, kleinere percentages aan aandelen/obligaties/goud)?
 • Wat is het verschil tussen een aandeel en een obligatie?
 • Wat zijn de instapkosten, beheerskosten en uitstapkosten van een beleggingsfonds?

Actueel blijven

Stand rekeningen

Dit zijn maar enkele van de vele vragen die je je kan stellen; om je kennis actueel te houden moet je uiteraard ook op de hoogte blijven van de financiële actualiteit via websites, nieuwszenders enz.. Een bijkomende tip die je in gedachte kan houden is om heel regelmatig de stand van je bankrekeningen na te kijken via online banking en het bedrag dat op je rekening staat in gedachte te houden.

Nieuwsbrief bank

Ook je inschrijven bij nieuwsbrieven die de bank verstuurt naar je emailadres kan je al heelwat vooruit helpen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het vlak van financiële ontwikkelingen, mogelijke plannen van de bank en eventuele veranderingen in rentevoeten.

Financiële kennis testen

Om een goed beeld te krijgen van wat je allemaal weet over economische termen, beleggingsproducten of bankzaken, kan je aan een online geldtest deelnemen. Deze testen zijn vooral informatief bedoeld; een goed resultaat behalen is geen reden om plots een veelbelovend maar ingewikkeld beleggingsproduct te kopen. Je kan de proef nemen van je huidige financiële kennis door een kijkje te nemen op de volgende websites:
 • http://www.weetwatjeweet.nl/html/index.html
 • https://www.mijngeld.nl/tools/fq-test

Lees verder

© 2014 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geletterdheid in betrekking tot leren lezenEen definitie van lezen die veel voorkomt is het achterhalen van de betekenis van geschreven taal. Deze definitie zegt n…
Quiz over Prinsjesdag voor basisschool of demente oudereQuiz over Prinsjesdag voor basisschool of demente ouderePrinsjesdag, geld en politiek: iedereen heeft er mee te maken. Jong en oud. Niet iedereen is geïnteresseerd in politiek,…
Maakt het Masterplan ons rijk?Maakt het Masterplan ons rijk?Wat is het Masterplan? Hoogopgeleid zijn? Hardwerken? Kinderen op school met goede opleidingen? Succesvol zijn met onze…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…

Ervaringen met Sloop de CrisisErvaringen met Sloop de CrisisSloop de crisis is een initiatief voor collectieve inkoop van energie, verzekeringen, mobiele telefonie en abonnementen…
Niet kunnen scheiden door een eigen woningNiet kunnen scheiden door een eigen woningDe term bij elkaar blijven om de kinderen ken je waarschijnlijk al. Door de sterk gedaalde huizenprijzen van 2008 tot en…
Bronnen en referenties
 • http://www.khlim.be/nieuws/skillville-serious-game-voor-financi%C3%ABle-geletterdheid, bezocht op 16/09/2015.
 • https://www.mijngeld.nl/tools/fq-test, bezocht op 16/09/2015.
 • http://peterdekeyzer.bnpparibasfortis.be/tag/financiele-geletterdheid/, bezocht op 16/09/2015.
 • http://www.mijngeldenik.be/nl/assuralia-lanceert-website-rond-financiele-geletterdheid, bezocht op 16/09/2015.
 • http://www.weetwatjeweet.nl/html/index.html, bezocht op 16/09/2015.

Reageer op het artikel "Financiële kennis testen: wat moet je weten over geld?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Special: Financiële geletterdheid
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!