Met ontslagvergoeding 2019 of 2020 hypotheek aflossen?

Met ontslagvergoeding 2019 of 2020 hypotheek aflossen? Wie in 2019 of 2020 wordt ontslagen en een ontslagvergoeding of transitievergoeding krijgt, kan daarmee zijn hypotheekschuld direct verkleinen. Waarom met de ontslagvergoeding in 2019 of 2020 de hypotheek aflossen? In 2019 en 2020 vervalt het recht op de kantonrechtersregeling, bovendien wordt de transitievergoeding in 2020 voor velen verlaagd.

Wat doet u met de ontslagvergoeding?


Hoeveel ontslagvergoeding in 2019 en 2020?

Bedroeg de maximale transitievergoeding in 2018 is maximaal 79.000 euro, 2019 maximaal 81.000 euro en in 2020 maximaal 83.000 euro. In 2018 en 2019 krijgt u bij een ontslag nog een halve maand salaris aan transitievergoeding voor elk jaar dienstverband dat langer is dan tien jaar, in 2020 wordt dit beperkt tot 1/3e maand aan salaris per gewerkt dienstjaar. Dat wie vijftig jaar of ouder is aanspraak maken op meer transitievergoeding, vervalt ook per 1 januari 2020. Er is geen overgangsregeling.

Met ontslagvergoeding 2019 of 2020 de hypotheek aflossen

Wat gaat u met dit geld doen? Het bedrag dat u in 2019 of 2020 netto in handen krijgt als u wordt ontslagen, kan behoorlijk tegenvallen, terwijl de woonlasten gewoon doorgaan. Hebt u een eigen woning dan kan het heel verstandig zijn om een deel van de ontslagvergoeding te gebruiken voor de aflossing van de hypotheek van uw huis. Het deel dat u zonder al te veel problemen kunt missen wel te verstaan. Soms is gespreid aflossen verstandig om te voorkomen dat de bank u een boeterente in rekening brengt. Een boeterente krijgt u door de bank opgelegd als u meer aflost dan per jaar is toegestaan en de actuele hypotheekrente lager is dan de hypotheekrente die u nu betaalt. In veel gevallen is 10% boetevrij aflossen probleemloos en zonder boete mogelijk per kalenderjaar.

Voordelen aflossing hypotheekschuld

Een vervroegde aflossing van uw hypotheekschuld heeft meerdere voordelen. Het eerste voordeel heb ik al genoemd: uw woonlasten gaan direct omlaag. Daardoor houdt u meer geld te besteden over en bouwt u zo een extra reserve op om verder af te lossen de komen de jaren. Maar er zijn meer voordelen aan te geven.

Minder vermogensrendementsheffing betalen

Iedereen met een beetje vermogen betaalt vermogensrendementsheffing. Als u uw ontslagvergoeding op uw spaarrekening laat staan, ziet de Belastingdienst dat als vermogen en gaat u dus over uw netto ontslagvergoeding vermogensbelasting betalen. Gebruikt u een deel van het ontvangen geld voor de aflossing van uw hypotheek, dan wordt de kans op deze vermogensbelasting al een stuk kleiner terwijl u wel minder hypotheekrente gaat betalen elke maand.

Extra aftrek inkomstenbelasting

De aftrekpost geen of geringe eigenwoningschuld komt in beeld zodra u minder hypotheekrente betaalt dan de bijtelling van het huurwaardeforfait. Lost u genoeg af en hebt u daardoor recht op deze extra aftrekpost uit de inkomstenbelasting, dan hebt u ook recht op dit extra fiscaal voordeel. In 2019 en 2020 bestaat deze regeling in ieder geval nog.

Kans op restschuld neemt af

Nogal wat huishoudens worden geconfronteerd met een restschuld als ze hun woning verkopen. Door de extra aflossing op uw hypotheek, verkleint u de kans op een restschuld. Het blijkt in de praktijk niet altijd eenvoudig om een restschuld te financieren en vaak gebeurt dit noodgedwongen tegen een hoge rente. Met een extra aflossing bent u die situatie voor.

Lagere hypotheekrente bedingen bij de bank

Banken berekenen bij de hypotheekrente dikwijls een renteopslag. In beginsel wordt dit gedaan als soort van risicopremie voor huishoudens waarbij meer risico's bestaan. In de praktijk krijgen we bijna allemaal een renteopslag opgelegd en komen we daar vanaf als we bezwaar maken. Als u een lagere hypotheek door aflossing hebt, neemt het risico voor de bank ook af en kan de renteopslag vervallen. U moet er wel om vragen en dit kan u tot 0,5% rentevoordeel geven, afhankelijk van de bank waar u bankiert: beperk de renteopslag. Beperk zo uw risico-opslag op de hypotheekrente.

Conclusie ontslagvergoeding 2019 en 2020 naar de aflossing van de hypotheek

Afhankelijk van de hoogte van uw ontslagvergoeding (niet elke ontslagvergoeding is letterlijk een gouden handdruk) doet u er goed aan om de woonlasten te verlagen met een extra aflossing van de hypotheek. Zo behaalt u toch nog direct allerlei voordelen, ook fiscaal. Laat u zo nodig adviseren bij het maken van de juiste keuzes.

Lees verder

© 2014 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kantonrechtersformule 2018 en 2019Kantonrechtersformule 2018 en 2019Hoe luidt in 2018 en 2019 de kantonrechtersformule en hoeveel bedraagt uw ontslagvergoeding in 2018 en 2019? De kantonre…
Wat is de transitievergoeding?Wat is de transitievergoeding?Met de invoering van de WWZ in 2015 is naast een aantal wijzigingen onder andere de transitievergoeding ingevoerd. De tr…
De ontslagregelsDe ontslagregelsOntslag krijgen is iets wat niet leuk is om mee te maken. Ontslag brengt meestal een periode van onzekerheid en stress m…
Banksparen met je gouden handdruk of ontslagvergoedingBanksparen is populairder dan ooit. Mensen zijn bang geworden voor koopsompolis en de lijfrente en kiezen massaal voor b…

Samenwonen met verblijvingsbedingSamenwonen met verblijvingsbedingOok wie gaat samenwonen in 2019 of 2020, doet er goed aan om na te denken over een verblijvingsbeding. Een verblijvingsb…
Een leven zonder geldEen leven zonder geldAls er één ding is, waar we niet echt zonder kunnen of willen leven, dan is het geld. Zonder geld zou ons dagelijkse lev…

Reageer op het artikel "Met ontslagvergoeding 2019 of 2020 hypotheek aflossen?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Rita, 18-08-2020 19:00 #2
Veronderstel ik ontvang € 60,000, bruto en ik los daarmee direct mijn hypotheek af, kan ik dan voorkomen dat een groot deel van mijn geld maar de belasting gaat? Of… hoe kan ik dat voorkomen? Reactie infoteur, 20-08-2020
Beste Rita,
Zodra een ontslagvergoeding wordt uitbetaald, bent u er loon- en inkomstenbelasting over verschuldigd. De mogelijkheden om dit te voorkomen zijn wegbezuinigd. Wel kunt u met behulp van middeling van inkomens een deel van de belasting terugkrijgen:

https://financieel.infonu.nl/belasting/16642-minder-belasting-bij-middeling-van-inkomen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joanna, 15-04-2020 11:55 #1
Ik las net het artikel of de mogelijkheid om hypotheek af te lossen met ontslagvergoeding. Kan het bruto bedrag van ontslagvergoeding daarvoor gebruikt worden of moet ik eerst belasting betalen via de werkgever en het netto bedrag daarvoor gebruiken? Is dit fiscaal vriendelijk op te lossen?
Ik hoor het nog graag van jullie.
Met vriendelijke groet,
Joanna Reactie infoteur, 19-04-2020
Beste Joanna,
U mag het netto bedrag van de ontslagvergoeding gebruiken voor de aflossing van de hypotheek. Uw woonlasten dalen daardoor. Een eventuele boeterente is ook aftrekbaar:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/29730-boeterente-berekenen-oversluiten-hypotheek-of-aflossen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 14-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Special: Hypotheek extra aflossen
Reacties: 2
Schrijf mee!