AOW 2019 en 2020: samenwonen: nieuwe regels

AOW 2019 en 2020: samenwonen: nieuwe regels De voorwaarden voor de AOW zijn veranderd voor wie samenwoont of een latrelatie heeft. Wel of niet samenwonen scheelt in de portemonnee in 2019 en 2020, omdat de AOW voor een alleenstaande 70% van het netto minimumloon bedraagt en voor samenwonenden 50% per persoon. Wat zijn de nieuwe regels en voorwaardenwaardoor de Sociale Verzekeringsbank SVB mag oordelen dat u al dan niet samenwoont of latrelatie met nog een eigen huis hebt? Een versoepeling scheelt de SVB veel onderzoek en huisbezoek. Wat is de tweewoningenregel? Vanaf 1 januari 2020 krijgt u wellicht te maken met de kostendelersnorm, dit was eeder uitgesteld.

AOW, bent u alleenstaande of niet?

Bij de AOW bedragen 2018 en 2019 wordt net zoals in eerdere jaren gekeken naar het feit of u een alleenstaande bent of niet. De AOW is een individueel recht waarbij een alleenstaande meer AOW ontvangt dan wie getrouwd is, samenwoont of een geregistreerd partnerschap heeft. Dat is het verschil tussen bruto ongeveer € 1.170 per persoon of € 810 per persoon. Daarom ook is het belangrijk om te weten in welke categorie u valt. Als u een tandenborstel in andermans huis hebt liggen, bent u dan al samenwonend en kunt u dan op uw AOW worden gekort of zit het anders in elkaar? Omdat hier nog wel eens onduidelijkheid over bestaat, is er nieuwe wetgeving. Ik loop deze nieuwe regels van de SVB met u na.

AOW 2013: samenwonen of niet, latrelatie?

In 2013 was de hoofdregel voor samenwonen nog:
  • De ander is 18 jaar of ouder, maar niet uw kind, en u bent meer dan de helft van de tijd in de woning.
  • U deelt samen de kosten van het huishouden of zorgt voor elkaar.
  • Ook als u nog uw een eigen woning hebt waar u bent ingeschreven, maar bij een ander woont, ziet de Sociale Verzekeringsbank u als samenwonend.

Vooral de korting op de AOW wanneer u een latrelatie hebt, nog uw eigen huis hebt en dus uw eigen kosten moet betalen, is vaak pijnlijk. Daarom worden de regels vooral op dit punt aangepast en verduidelijkt.

Nieuwe regels AOW 2019 en 2020: samenwonen of niet?

U hoeft als u ook als uw eigen woning nog hebt (huur of koop), niet meer als samenwonend te worden beoordeeld als u niet gehuwd bent (ook geen geregistreerd partnerschap) en:
  • Jullie beiden op een eigen en afzonderlijk adres in de Gemeentelijke Basis Administratie GBA zijn ingeschreven.
  • U uw woning aanhoudt voor eigen gebruik. Dat wil zeggen dat u aantoonbaar de kosten van energie, de hypotheekrente, de huur of het onderhoud van de woning betaalt en een ander daaraan niet meebetaalt. Dit is om te voorkomen dat de woning alleen maar wordt bewaard om zo een hogere AOW te kunnen krijgen.
  • Er geen anderen met recht op AOW zijn ingeschreven op het adres. Geen verhuur van een kamer, geen postadres, geen recreatiewoning. Uitzondering hierop is de eerstegraads familie.
  • Er is geen sprake van een gezamenlijke huishouding.
  • Uw huis vrij is van het recht van vruchtgebruik of een ander zakelijk recht. Vooral dit is raar. Regelmatig erft een langstlevende een gedeeltelijk vruchtgebruik van de woning.

Een goede administratie bijhouden in 2019 en 2020

Als uw situatie als AOW-er verandert van alleenstaand naar samenwonend of andersom, wordt u geacht dat door te geven aan de SVB. Doet u dat niet en wordt u door de SVB betrapt dan zult u het te veel ontvangen geld moeten terugbetalen. Andersom wilt u niet dat u ten onrechte als samenwonend wordt gezien terwijl dat volgens u niet het geval is. Als u nog een eigen huis hebt, doet u er goed aan om een administratie bij te houden met de kosten die u nog voor uw eigen adres maakt. Bewaar de afschriften van uw betalingen en zorg ervoor dat u kunt aantonen dat u het oude adres nog voor eigen gebruik hebt. Dat bewijs kan u veel ellende schelen.

Hoogte AOW bij tweewoningenregel 2019 en 2020

Samenwonende AOW’ers met ieder nog hun eigen huis hebben recht op een hogere AOW-uitkering. U hebt dan toch elk recht op 70 procent AOW. Deze tweewoningenregel houdt in als u meer dan de helft van de tijd in een woning van een ander verblijft, maar uw eigen koopwoning nog hebt waar u in de gemeente bent ingeschreven, vrij over uw woning kunt beschikken en daarvoor de kosten draagt, jullie toch niet als samenwonend worden gezien en ieder recht houdt op een alleenstaande AOW van 70%.

Kostendelersnorm AOW uitgesteld naar 1 januari 2020?

Het plan was om de kostendelersnorm zoals die in de bijstand vanaf 1 januari 2015 bestaat ook in de AOW in te voeren per 1 juli 2016. Deze maatregel waarbij u minder AOW zou krijgen bij inwonende kinderen, is voorlopig van tafel en is uitgesteld tot later order. Inmiddels ziet het kabinet Rutte hiervan af waar het gaat om eerstegraads familie. Deze mantelzorgboete in de AOW lijkt dus in ieder geval niet door te gaan.

Lees verder

© 2013 - 2020 Info4mij, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wanneer fiscaal partnerschap 2020Wanneer fiscaal partnerschap 2020Fiscaal is het fiscaal partnerschap van groot belang. Het fiscaal partnerschap heeft bijvoorbeeld gevolgen voor de belas…
Ongehuwd samenwonen of trouwenOngehuwd samenwonen of trouwenIn 2019 of 2020 ongehuwd samenwonen, een geregistreerd partnerschap of toch trouwen in gemeenschap van goederen. Bovendi…
Erven en samenwonen in 2020 en 2021: gevolgen partnerErven en samenwonen in 2020 en 2021: gevolgen partnerWie erft er van wie, als u gaat samenwonen? Wie in 2020 of 2021 gaat samenwonen, een LAT-relatie heeft of eerder ging sa…
Partnerpensioen en samenwonenPartnerpensioen en samenwonenJullie wonen wel samen in 2020, maar hebben jullie dan ook automatisch recht op elkaars partnerpensioen als de partner k…
Schriftelijk offerte aanvragen biedt voordelenSchriftelijk offerte aanvragen biedt voordelenU wilt een bepaald werk laten uitvoeren, u heeft zichzelf een kostenlimiet gesteld en u wilt graag goede kwaliteit tegen…
Bronnen en referenties
  • Sociale Zaken

Reageer op het artikel "AOW 2019 en 2020: samenwonen: nieuwe regels"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Willem, 27-11-2020 10:13 #121
Het gaat over mijn AOW gehuwden pensioen. Ook over mijn ABP pensioen dat 100 euro p.m lager is omdat de SVB mijn alleenstaanden AOW heeft verlaagd tot een gehuwden pensioen.
Ik (74 ) woon sinds 2018 met een vriendin (44) en de bovenverdieping is verhuurd aan een promovendus (24).
Ik vraag ik me af of en hoe ik mijn woon/thuis situatie kan wijzigen in een "meerpersoonshuishouding", waardoor mijn recht op een alleenstaandenpensioen kan herleven.
Op dit moment ontvang ik dus ca 400 euri per maand minder, door de kortingen van SVB en ABP.
Ik heb geen samenlevings contract met mijn vriendin.
Zij is getrouwd, maar heeft al jaren geen contact meer met haar echtgenoot.
Ze werkt ongeveer 20 uur in de week en doet samen met mij de huishouding, ze kookt, doet en betaald meestal de boodschappen. Ik betaal haar ziektekostenverzekering en alle kosten voor huis en elektra, gas water, internet TV etc. De promovendus betaalt huur.
Dat is de situatie nu, sinds juni 2018
Er is al een tijdje een correspondentie gaande tussen mij en de SVB en zij willen heel duidelijk geen info geven over hoe mijn situatie nu gewijzigd kan worden in een "meerpersoonshuishouding". Ze blijven vaag en ze probeerden me vanaf het begin af te poeieren en te ontmoedigen.
De SVB werkt met vele vele protocollen die hen haast onbegrensde vrijheid geven voor eigen interpretaties.
Interpretaties die nog niet door de rechter zijn beoordeeld.
Hoe dan ook, dit is ongeveer de situatie. Mijn gehuwden pensioen wil ik veranderd zien in een ongehuwdenpensioen.
Maakt dit enige kans, indien wij met z'n drie'en wat veranderingen afspreken en ook doorvoeren?

Hanna, 23-11-2020 08:11 #120
Wat zou men kunnen doen met de gezamenlijke koopwoning, zodat er geen financiële verstrengeling meer is voor de SVB en men toch niet wil verkopen. Woning op 1 naam indien mogelijk is optie, of is het feit dat men elkaars erfgenaam is (testament langstlevende) ook een financiële verstrengeling? Zou dan de enige optie een echtscheiding zijn? Reactie infoteur, 24-11-2020
Beste Hanna,
De financiële verstrengeling zit in de gezamenlijke betaling van de koopwoning en/of het gezamenlijke bezit van de woning. Het beste vraagt u de SVB om uitleg over hun voornemen/besluit.

Piet Beekman, 22-11-2020 17:07 #119
Dochter heeft een nieuw huis gekocht waar we beneden in een appartementje kunnen wonen. Worden wij dan op onze AOW gekort. Reactie infoteur, 24-11-2020
Beste Piet Beekman,
Als u met 'wij' uzelf en uw partner bedoelt, verandert er voor jullie AOW niets.

Yoerie, 22-11-2020 00:02 #118
Mijn ouders zijn getrouwd, mijn moeder krijgt mantelzorg van mijn vrouw en mij. Voor mijn ouders een zelfstandige mantelzorgwoning vergunningvrij gebouwd op ons perceel. We hebben tussenmeters geplaatst voor water en elektra (gasloos) zodat zij eigen huishouding kunnen voeren en betalen ons zo de gebruikte nutsvoorzieningen. Mijn vrouw en ik hebben twee minderjarige kinderen. Dus opa en oma krijgen mantelzorg van kind en schoonkind met kleinkinderen en dit alles op 1 huisnummer. Wat betekent dit voor de AOW van mijn ouders? Heeft dit nog gevolgen voor de getrouwde werkende kinderen?
Alvast bedankt voor uw antwoord… Reactie infoteur, 24-11-2020
Beste Yoerie,
Voor de AOW van uw ouders verandert er niets. Voor de getrouwde werkende kinderen ook niet, ook niet voor de toeslagen want uw en uw vrouw zijn elkaars toeslagpartner.

Hanna, 16-11-2020 22:16 #117
SVB weigert alleenstaanden AOW bij duurzaam gescheiden echtpaar met ieder eigen woning, 1 koop en 1 huur op aparte adressen. Dit omdat beiden eigenaar zijn
en blijven van de koopwoning en nu nog samen de hypotheek betalen. Een van de partners blijft daar wonen en is na verhoging AOW ook in staat zelfstandig de hypotheek te betalen. Financiële verstrengeling opgelost dan? Of is het nodig dat het huis op 1 naam komt? Dat laatste zou een bezwaar zijn, er zou dan min of meer tot verkoop gedwongen worden. Reactie infoteur, 21-11-2020
Beste Hanna,
Het zal de SVB inderdaad om de financiële verstrengeling gaan, waardoor er sprake lijkt te zijn van een gezamenlijke huishouding.

Willie, 07-11-2020 20:09 #116
Heb man leren kennen heeft jaren bij zijn zus gewoond en leverde van zijn aow daar 200 euro per maand voor in.
Nu woont hij sinds1-06-2020 bij mij, we hebben geen samenlevingscontract etc. ook ik had aow. Nu heb ik van mijn aow in moeten leveren van 1130 naar 830, maar hij krijgt nog maar 615 aow. Hij heeft wel pensioen van abp.
Wij achten dat wij een aow zouden krijgen van ieder 830. Waarom krijgt hij zo weinig?

Grt willie Reactie infoteur, 21-11-2020
Beste Willie,
Als hij een volledige AOW heeft opgebouwd, heeft hij bruto recht op hetzelfde bedrag aan AOW als u.

Luc, 01-11-2020 18:46 #115
Alleenstaande met een AOW uitkering gaat in dezelfde woning wonen (tijdelijk in afwachting van een andere huurwoning) bij de kleinzoon (de aow-er wordt ingeschreven op het adres van de kleinzoon). Wordt de AOW dan gekort? Reactie infoteur, 02-11-2020
Beste Luc,
Als beiden een gezamenlijke huishouding gaan voeren, kan er worden gekort totdat de nieuwe situatie (huurwoning) zich aanmeldt. Het is belangrijk om richting SVB desgevraagd aan te geven dat dit een tijdelijke oplossing is en dat jullie geen gezamenlijke huishouding hebben.

Marie, 27-10-2020 16:41 #114
Beste infoteur,
Ik ben al over de 50 en sinds kort ingeschreven bij mijn pleegmoeder die AOW ongehuwden ontvangt. Zij is al meer dan 40 jaar mijn pleegmoeder, alleen is dit voor zover ik weet geen officiële/wettelijke status. Wel heeft mijn pleegmoeder vroeger pleegvergoeding ontvangen tot ik in de jaren '80 21 werd. Voor de wet word ik niet gezien als een eigen kind. Zodoende word ik bijv naast de biologische kinderen uitdrukkelijk in haar testament genoemd als erfgename. Ik bewoon nu 1 etage bij mijn pleegmoeder, met eigen keuken en wc. We delen de badkamer. Ik woon gratis zodat ik kan sparen voor een eigen koophuis en we zorgen niet voor elkaar, alleen koken we soms voor elkaar. Ik zou wel geld kunnen overmaken voor de huur en vaste lasten maar weet niet wat de gevolgen zijn voor haar AOW. De SVB vraagt nu om uitleg. Hoe zorg ik er voor dat mijn pleegmoeder haar ongehuwdenAOW kan behouden? Alvast bedankt. Reactie infoteur, 29-10-2020
Beste Marie,
Voor de SVB zal belangrijk zijn dat jullie geen gezamenlijke huishouding hebben. U huurt een etage, maar betaalt (voorlopig) geen huur. Zorg dus wel dat u kunt aantonen dat u huurt en er dus een huurovereenkomst is. Geen huur betalen kan gezien worden als een schenking en hoeft nog niet te betekenen dat jullie een gezamenlijke huishouding hebben.

Cor, 14-10-2020 19:14 #113
Ik heb een appartement gekocht de bouw start ongeveer maart/april 2021 en zal ongeveer augustus/september 2022 klaar zijn.
Mijn vriendin en ik wonen niet samen en heeft een huurhuis en wil daar voorlopig (tot 2024 / 2025) nog blijven wonen maar zij wil graag nu ook een gedeelte hypotheek op haar naam nemen zodat zij mede eigenaar wordt van mijn/ons appartement.
Daar ik in december 2020 recht op AOW heb ben ik benieuwd of ik dan gekort wordt als ik mijn/ons appartement ga bewonen in 2022 terwijl we dan nog steeds niet samenwonend zijn. Reactie infoteur, 20-10-2020
Beste Cor,
Als uw vriendin niet op uw (nieuwe) adres is ingeschreven, zijn jullie geen fiscale partner. Een gedeelde hypotheek maakt haar ook nog geen mede-eigenaar, een gezamenlijk koopcontract doet dat wel. Totdat jullie samenwonen zal dit zeer waarschijnlijk geen belemmering zijn voor de alleenstaande AOW.

Henk de Vries, 01-10-2020 15:03 #112
Een vraag. Ik heb op dit moment ongehuwden AOW.
Een vrouw van 35 jaar uit buitenland komt bij mij wonen. Ze wil hier een studie volgen. (dochter van vrienden) Wij hebben geen relatie en zullen dat ook niet krijgen. Ook heeft zij geen inkomen. Ik verzorg haar.
Blijf ik dan mijn ongehuwden AOW houden?
Met vriendelijke groet
Henk de Vries Reactie infoteur, 01-10-2020
Beste Henk de Vries,
Als er een gezamenlijke huishouding is, kunt u op uw AOW worden gekort.

G. van Turnhout, 28-09-2020 16:38 #111
Ik ben alleenstaand en sluit een geregistreerd partnerschap af met een gescheiden vrouw met een bijstanduitkering.
ik ga dan in hoofdzaak bij haar wonen (huurwoning)ik ben weduwnaar en ontvang aow voor alleenstaand.
mijn vraag: verandert er wat t.a.v. mijn huidige aow.? de bijstanduitkering van mijn toekomstige partner komt te vervallen? hoe gaat het verder met haar inkomsten? Reactie infoteur, 01-10-2020
Beste G. van Turnhout,
Als jullie een gezamenlijke huishouding voeren, krijgt u een lagere AOW. Ook de bijstandsuitkering kan omlaag gaan (is afhankelijk van het inkomen).

Wendy van Buuren, 25-09-2020 09:53 #110
Mijn ouders zijn getrouwd en krijgen AOW voor gehuwden. Nu wordt mijn vader opgenomen in een verpleeghuis en moet hij zich daar laten inschrijven. Mijn moeder blijft in haar huurflat wonen. Er moet een bijdrage betaald worden voor het verpleeghuis waardoor er heel weinig leefgeld voor mijn moeder overblijft. Wat kunnen we doen? Reactie infoteur, 01-10-2020
Beste Wendy van Buuren,
Zodra uw vader in een zorginstelling woont (Wlz), ontvangt uw moeder een brief van de SVB met de keus krijgt om beiden in plaats van gehuwden AOW een ongehuwden AOW te ontvangen. Een echtscheiding is hiervoor niet nodig. Wellicht valt ook de huurtoeslag hoger uit. Ook een paar heffingen kunnen lager zijn.

Sas, 23-09-2020 15:28 #109
Ik woon in een koopwoning en ik wil mijn hypotheek oversluiten, mijn partner die op een ander adres woont en voorlopig ook blijft wonen ivm werk wil voor 10% instappen in de nieuwe hypotheek en ws ook een bijdrage doen aan de hypotheekaflossing. Heeft dit mogelijk gevolgen voor een toekomstige aow? Reactie infoteur, 24-09-2020
Beste Sas,
Alleen het mede-bezit van een woning is niet voldoende om als fiscale partner te worden gezien, men moet dan ook op hetzelfde adres ingeschreven zijn.

Cécile, 22-09-2020 10:42 #108
Ivm scheiding overweeg ik om tijdelijk in een vakantiewoning op een vakantiepark te gaan wonen. Ik kan mij hier niet laten inschrijven als wonende. Mijn moeder woont zelfstandig in een seniorenwoning, ontvangt AOW en huurtoeslag. Wat zouden de gevolgen zijn voor mijn moeder als ik mij op haar adres zou laten inschrijven?

Met vriendelijke groet, Cécile Reactie infoteur, 23-09-2020
Beste Cécile,
Als u niet ook een ander inschrijft bij uw moeder (een kind bijvoorbeeld) en er geen gezamenlijke huishouding is, heeft dit geen gevolgen voor de AOW van uw moeder.

Ali Al Bahbahani, 14-09-2020 22:46 #107
Hi!

Ik ben van plan om bij mijn ouders te gaan wonen. Ik kom terug van een buitenlands studie en moet eerst even werken voordat ik een eigen woning kan huren. Zij krijgen beide AOW pensioen voor echtpaar als het goed is want ze wonen gewoon samen.

Vraag me af of er een minimale salaris bestaat zodat hun AOW pensioen niet wordt ingekort. Dan ben ik bereid om dat tijdelijk te doen als een bijbaantje en daarna voor mezelf kan wonen.

Bij voorbaat dank Reactie infoteur, 16-09-2020
Beste Ali Al Bahbahani,
Als uw ouders een AOW ontvangen voor een echtpaar, gaat hun AOW niet omlaag doordat u ook in huis gaat wonen. Uw inkomen speelt voor hun AOW geen rol. Wel kan de eventuele huurtoeslag lager uitvallen.

Albert, 14-08-2020 15:48 #106
Geld voor het berekenen van de beslagvrije voet AOW er dezelfde regel van een gezamelijk huishouden zoals bij de SVB voor AOW'er geldt? Reactie infoteur, 14-08-2020
Beste Albert,
Een deurwaarder zal zo veel mogelijk beslag willen leggen en hanteert daarbij andere regels dan de SVB bij de AOW doet:

https://financieel.infonu.nl/geld/61035-loonbeslag-deurwaarder-incassobureau-beslagvrije-voet-2020.html

N., 05-08-2020 12:29 #105
Mijn dochter heeft 2 weken gewoond (ingeschreven gestaan) bij haar oma maar ze heeft inmiddels een studentenkamer gevonden
Deze 2 weken heeft dat gevolg op mijn moeder haar AOW? Reactie infoteur, 05-08-2020
Beste N,
Dat hangt ervan af hoeveel uw dochter bijdroeg aan de gezamenlijke huishouding, waarschijnlijk was dat weinig. Zorg er wel voor dat ze zich nu snel uitschrijft.

N. N., 23-07-2020 12:39 #104
Moet ik zelf melden bij SVB - ik ontvang alleenstaanden AOW - dat onze zoon vermoedelijk bij mij laat inschrijven zolang zijn eigen woonruimte nog niet klaar is. Hij begint een nieuwe baan in Nederland, zijn vrouw en kinderen blijven voorlopig in het buitenland (waar hij hun hypotheek betaalt.) Reactie infoteur, 23-07-2020
Beste N.N.,
Als uw zoon bij u woont, moet u dit wel binnen vier weken doorgeven, maar heeft dit geen gevolgen voor uw AOW.

Maria, 10-07-2020 16:21 #103
Ik krijg over een tijdje AOW. Mijn dochter van 30 woont momenteel bij mij in en zij krijgt een uitkering. Krijg ik dan nog AOW voor een alleenstaande? Reactie infoteur, 13-07-2020
Beste Maria,
Uw AOW verandert niet, als alleen uw dochter bij u woont.

Jan, 10-07-2020 13:54 #102
Jan, 10-07-2020.

Geachte,

Ben 79 jaar woon bij mijn zoon. Hij is gehuwd en heeft twee volwassen studerende kinderen. Heeft dit gevolgen voor mijn Alleenstaande AOW?

Gr, Jan. Reactie infoteur, 13-07-2020
Geachte Jan,
Dit heeft gevolgen voor uw AOW als jullie een gezamenlijke huishouding hebben.

Sj vd Veen, 09-07-2020 12:59 #101
Beste, Ben 56 en en moet binnenkort een sociale uitkering aanvragen, nu woont mn moeder van 92 met aow bij mij in sinds de dood van mn vader, tevens heb ik de mantelzorg voor haar, nu ben ik benieuwd of dit ook gevolgen zal hebben voor een eventuele uitkering.Mvg
Sjoerd vd veen Reactie infoteur, 27-07-2020
Beste Sj vd Veen,
Als u alleen woont bij uw moeder, heeft dit geen gevolgen voor haar AOW-uitkering. Andersom kan het inkomen van uw moeder wel van invloed zijn op uw uitkering (kostendelersnorm gemeente):

https://financieel.infonu.nl/geld/181907-geen-mantelzorgboete-aow-in-2019-en-2020.html

Maggy Kraussen, 08-07-2020 09:46 #100
Ben 69 jaar. heb 40 jaar kapsalon gehad, maar geen pensioen kunnen opbouwen. Heb alleen AOW en huurtoeslag en toeslag ziektekosten. Wil nu samenwonen met 5 jaar jongere man, met baan vrachtwagen chauffeur. Wat gaat er allemaal veranderen wat mijn uitkeringen betreft.? Wat is de beste manier voor mij om dit aan te gaan.? Reactie infoteur, 09-07-2020
Beste Maggy Kraussen,
Als u gaat samenwonen (u en uw vriend zijn op hetzelfde adres ingeschreven), dan wordt uw AOW verlaagd. U bent dan immers geen alleenstaande meer:

https://financieel.infonu.nl/geld/81351-aow-bedragen-en-vakantiegeld-juli-2020.html

Bij de toeslagen zal niet langer alleen uw inkomen gelden maar het gezamenlijke inkomen. Dit kan een lager toeslag betekenen, maar ook dat een toeslag vervalt. Hier is weinig aan te doen of het moet zo zijn dat ieder op zijn eigen adres blijft wonen.

Aad, 01-07-2020 16:07 #99
Geachte,

Mijn peetdochter, gescheiden, woont en werkt(e) in Engeland. Door de slechte economische
toestand heeft ze al enige tijd geen werk en dus ook geen inkomsten.
Een ongelukkige liefde en de slechte economische vooruitzichten heeft haar sinds kort doen
overwegen naar Nederland terug te gaan.
Ze heeft hier geen echte connecties (meer). Bij haar ex kan ze niet terecht, die heeft een
andere partner.
Ik ben 73, gescheiden en alleenstaande.
Ik ben in principe bereid haar voor de tijd die zij nodig heeft om hier weer vaste grond onder de voeten
te krijgen, te huisvesten en te voeden enz, als dat voor mij financieel haalbaar is. Vandaar de vraag:
Wordt mijn AOW direct na intrek gekort of is er een bepaalde termijn vrij, zoals, wat ik aanneem, bij logeren?
Groeten Reactie infoteur, 04-07-2020
Geachte Aad,
Als het petekind bij u is ingeschreven, gaat er bij de SVB waarschijnlijk een lichtje branden en zullen ze meer willen weten. Anders zeer waarschijnlijk niet.

Ressy, 29-06-2020 23:19 #98
Mijn vriend heeft zijn huis verkocht en zijn nieuwe woning is over ‘n jaar pas klaar. Gedurende dit jaar komt hij bij mij inwonen. Wij ontvangen beiden alleenstaanden AOW. Heeft dit gevolgen voor onze AOW? Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Ressy,
Als uw vriend ingeschreven is op het adres van de nieuwe woning, zou dit geen probleem hoeven te zijn. Als de SVB daarnaar vraagt, begin dan niet over een gezamenlijke huishouding.

Ibrahim, 21-06-2020 19:08 #97
Cliënte woont met haar zoon bij haar moeder sinds 2009 en moeder van cliënt is hoofdbewoner.

 Moeder heeft een AOW uitkering.
 Cliënte heeft een WWB uitkering kostendelersnorm volgens Participatiewet, .
 Haar zoon wordt 18 jaar en heeft geen inkomen.
 Zoon van cliënte gaat in september 2020 een HBO/Universiteit opleiding volgen. Hij gaat in september 2020 studiebeurs aanvragen

De AOW uitkering van moeder is afgekort. De kosten worden deels door moeder betaald.
Cliënte betaald ook deels mee met de kosten.
Haar kleinzoon draagt geen financiële bijdrage. Wel helpt hij af en toe met boodschappen doen en schoonmaken in het huis.

Is moeder van cliënte ongehuwdenpensioen gerechtigd en komt ze wel in aanmerking voor een aanvullende uitkering. Wordt de moeder van cliënte nog ingekort van haar AOW uitkering omdat haar kleinzoon 18 wordt. Reactie infoteur, 24-06-2020
Beste Ibrahim,
Voor een bijstandsuitkering geldt geen kostendelersnorm met betrekking tot een inwonend kind dat nog studeert (tot 23 jaar). De moeder wordt niet nog eens extra gekort, want de AOW kent geen kostendelersnorm.

Eveline M. van Moppes, 18-06-2020 11:31 #96
Nog even terugkomend op mijn probleem dat de SVB vind dat ik gekort moet worden omdat ik gehuwd ben terwijl mijn man in Engeland woont en wij verder niets materieels delen, denkt u dat ik kans maak om mijn recht te krijgen of is het verstandiger om echtscheiding aan te vragen? Reactie infoteur, 18-06-2020
Beste Eveline,
Probeer het in ieder geval, de SVB geeft immers aan: "Bent u getrouwd of geregistreerd partnerschap? En woont u met uw partner? Dan krijgt u het gehuwdenpensioen". Jullie wonen helemaal niet meer samen, sterker nog uw man woont in Engeland.

Eveline M. van Moppes, 17-06-2020 23:43 #95
Ik ga in oktober met pensioen. Mijn man is Engelsman en woont in Engeland (sinds 2007). Wij zijn niet van plan ooit nog samen te gaan wonen. We hebben geen gezamenlijk bezit of bankrekening en zijn ook geen fiscale partners.
Wel zijn we goede maatjes en zien elkaar een weekend in de 2-3 maanden. Dat is voor de SVB reden om mij te korten op de AOW. Ik vind dit buitengewoon onrechtvaardig. Reactie infoteur, 18-06-2020
Beste Eveline M. van Moppes,
Zeker. U kunt ook bezwaar aantekenen en aangeven dat jullie geen gezamenlijke huishouding hebben en niet op hetzelfde adres wonen maar elkaar soms een keertje in het jaar zien. Zoals ook een kennis een weekendje langs mag komen zonder dat u gekort wordt op uw AOW.

Erdi, 17-06-2020 13:43 #94
Mijn moeder met aow woont alleen. Ik 50 jr en zoon 21 willen bij haar wonen. Zij heeft een huurwoning maar ontvangt geen huurtoeslag.
Heeft dit gevolgen voor haar aow-uitkering? Reactie infoteur, 18-06-2020
Beste Erdi.
Dan zal de SVB kijken of er een gezamenlijke huishouding is. Als dat zo is, gaat uw moeder er in AOW op achteruit.

Annie, 03-06-2020 18:33 #93
Hallo, ik ga met pensioen en ben gescheiden. krijg maar geen eigen huis. woon tot ik eigen huis heb zolang bij 2 zonen waarvan 1 zoon een partner heeft. krijg ik toch ongehuwden aow? Reactie infoteur, 04-06-2020
Hallo Annie,
Als jullie een gezamenlijke huishouding hebben, zal de SVB u korten op de AOW.

Marion, 31-05-2020 12:52 #92
Hallo,
Mijn vader woont momenteel in België en komt bij ons inwonen in Nederland. Hij gaat huur betalen. Wat zijn de consequenties voor zijn AOW en eventueel voor ons? Waar moet hij zich melden, gemeente en/of SVB? Is er een minimum huurbedrag nodig?
Alvast bedankt. Reactie infoteur, 01-06-2020
Hallo Marion,
Vader zou met een kind alleen mogen wonen zonder gevolgen, maar in dit geval kan zijn intrek bij u mogelijk door de SVB als samenwonen worden gezien (de SVB bekijkt de zaak per geval).

Silvia, 29-05-2020 17:19 #91
Mijn moeder heeft AOW en mijn zoon van 21 met parttime baan wil bij haar gaan wonen omdat hij haar mantelzorger is en dan ook s'nachts voor haar kan zorgen. Heeft dat gevolgen voor haar AOW, zorgtoeslag of huurtoeslag? Of is hier een uitzonderingsregel van toepassing? Reactie infoteur, 27-07-2020
Beste Silvia,
Als uw zoon als mantelzorger bij uw moeder gaat wonen, heeft dat gevolgen voor haar AOW. Moeder kan beter een kamer verhuren aan uw zoon. Een eigen kind en ouder is zonder mantelzorgkorting:

https://financieel.infonu.nl/geld/181907-geen-mantelzorgboete-aow-in-2019-en-2020.html

Sabrina, 28-05-2020 21:20 #90
Geachte.

Ik woon alleen ( huur een woning ) en werk halftijds en ontvang voor de andere helft bijslag v.d ziekenkas.
Wat zou er gebeuren mocht ik iemand bij me laten inwonen? De persoon trekt volledig van de ziekenkas Wat voor nadelen zou dit met zich mee brengen indien deze persoon op mijn adres ingeschreven zou staan? Of wat is de beste optie?

Mvg. Reactie infoteur, 30-05-2020
Geachte Sabrina,
De bedragen die het ziekenfonds uitkeert zijn anders als u alleenstaand bent of samenwoont. Inwonend hoeft niet samenwonend te zijn, u kunt ook een deel van de woning verhuren.

Janssens Blanche, 25-05-2020 08:50 #89
Mijn vriend woont in België en krijgt Nederlands pensioen en aow. Wordt zijn pensioen en aow ingekort als hij feitelijk gaat samenwonen? Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste Janssens Blanche,
De AOW kan worden ingekort bij samenwonen, een aanvullend (bedrijfs)pensioen niet.

Anoniem, 11-05-2020 15:28 #88
Beste heer, mevrouw,

Mijn moeder (66) woont bij ons in vanwege gezondheidsklachten. Bij haar dochter en schoonzoon. Mijn moeder draagt niks bij in de financiën en in het huishouden. Heeft dit gevolgen voor de hoogte van haar AOW uitkering?
Zo ja hoeveel wordt mijn moeder daarop gekort?
Dank voor het beantwoorden van mijn vraag.

Mvg,

Anoniem Reactie infoteur, 16-05-2020
Beste Anoniem,
Als er geen gezamenlijke huishouding is, wordt uw moeder niet gekort op de AOW. In andere gevallen gaat ze van AOW voor een alleenstaande naar AOW voor een gehuwde. Van € 1.255,87 bruto naar € 859,55 bruto (januari 2020):

https://financieel.infonu.nl/geld/176457-aow-2020-bedragen-en-leeftijd-2020.html

D. Janssen, 06-05-2020 21:20 #87
Ik huur momenteel van mijn vader een huis en de loods.
Mijn vader krijgt alleenstaande pensioen.
Ik weet dat als er een kind, in dit geval IK bij mijn vader inwoon mijn vader niet gekort word op zijn pensioen.
Nu wil ik mijn vriendin en kind ook ingeschreven worden op dit adres.
Maar word dan het pensioen van mijn vader ingekort? Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste D. Janssen,
Als jullie met vader een gezamenlijke huishouding krijgen, wordt vader gekort op zijn AOW, niet op een eventueel aanvullend pensioen.

W. Oosterom, 27-04-2020 19:36 #86
Hallo, tot juni 2018 woonde ik alleen als gepensioneerde en had dus ook een alleenstaande AOW uitkering.
Tevens had (heb) ik met een huurder van de zolderetage (werkend persoon) een zakelijke huurovereenkomst die gecontroleerd, bekend en geaccepteerd was bij de SVB.
Toen mijn jongere vriendin (geen geregistreerd partner) bij mij kwam wonen werd mijn AOW gekort en tot nu toe is dat zo gebleven.
We zijn alle drie op hetzelfde adres ingeschreven en de huur is een tijdelijke huur/verhuur.
Ik ben eigenaar van de woning.
Sinds kort heb ik een andere huurder (student) en dat heb ik gemeld bij de SVB.
Mijn AOW uitkering bleef natuurlijk hetzelfde, want er was eigenlijk niets veranderd voor de SVB en de AOW.
Maar tijdens een telefoongesprek met een medewerkster van de SVB werd me verteld dat er ook sprake kan zijn van een "meerpersoonshuishouden" indien er een andere thuis situatie zou bestaan.en dat dan mijn AOW recht voor een alleenstaande zou kunnen herleven.
Echter over de voorwaarden waaraan je moet voldoen om te worden gezien als meerpersoonshuishouding doet men nogal geheimzinnig en onwillig om daar op in te gaan.
Wellicht kunnen wij, mijn vriendin, ik en de huurder in gezamenlijkheid de thuissituatie anders gaan inrichten.zodat er wel sprake is, of kan worden van een meerpersoonshuishouden en daardoor mijn alleenstaande AOW recht herleeft.
Heel graag zou ik hier een adequate reactie op tegemoet zien van een deskundige op dit terrein.
Alvast bedankt Reactie infoteur, 03-05-2020
Hallo W. Oosterom,
1. Verhuurt u een deel van uw woning aan iemand, dan hebt u zeer waarschijnlijk een 'commerciële relatie' met deze persoon, geen gezamenlijke huishouding en dus recht op een ongehuwdenpensioen (AOW).
2. Hebben meer dan twee meerderjarige personen een gezamenlijke huishouding, dan is er sprake van een meerpersoonshuishouding en worden de betrokkenen ook niet aangemerkt als gehuwd (Staatscourant 2017, 60554).

Beppie Floor, 24-04-2020 13:59 #85
Ik ban 73 jaar en alleenstaand mijn dochter komt bij mij inwonen en wil een vergoeding betalen hoe hoog mag deze maximaal zijn dochter heeft 1 kind en een volledig baan. Reactie infoteur, 25-04-2020
Beste Beppie Floor,
Het bedrag aan vergoeding in de kosten is aan u te bepalen. Als een dochter met kind bij u komt wonen kan dit wel gevolgen hebben voor uw eventuele toeslagen (huurtoeslag), niet de hoogte van de AOW.

Bert,, 12-03-2020 06:02 #84
Hallo, wij hebben ons huis verkocht en staan nu ingeschreven bij onze dochter met een post adres. Wij zijn nu voor drie maanden met de camper door Europa aan het toeren en gaan als wij terug komen voor drie maanden in onze stacaravan wonen en gaan daarna weer drie maanden toeren. Wij staan wel ingeschreven als woningzoekende voor een huurhuis. Heeft dit gevolgen op mijn AOW en pensioen. Gr Bert Reactie infoteur, 14-03-2020
Hallo Bert,
U hebt al een partner en daarom heeft een postadres bij uw dochter geen gevolgen voor uw AOW en pensioen.

Mariet, 05-03-2020 21:51 #83
Onze zoon woont tijdelijk bij ons in. Hij heeft als muzikant tijdelijk vrijwel geen inkomen. Wij hebben een aow voor gehuwden en ik heb een pensioen. Hebben we dan met de voordeurdelersregeling te maken? Reactie infoteur, 07-03-2020
Beste Mariet,
Uw zoon is niet van invloed op uw AOW of pensioen.

Leo, 27-02-2020 12:11 #82
Ik krijg binnen kort aow maar ik verhuur al jaren een gedeelte van mijn huurwoning met een huurcontract dat ook maandelijks netjes voldaan wordt bij maandelijkse overschrijving op mijn bank. Word ik hier voor gekort op mijn aow? Reactie infoteur, 28-02-2020
Beste Leo,
U wordt niet gekort als jullie geen gezamenlijke huishouding hebben.

Bas, 18-02-2020 10:22 #81
Ik heb een aow en woon samen dus heb partnertoeslag voor mijn vriendin, nu willen wij trouwen verandert dat in de uitkering? Reactie infoteur, 20-02-2020
Beste Bas,
Als u in 2020 recht hebt op de partnertoeslag AOW, verandert dat niet als u gaat trouwen.

Dirk, 10-02-2020 13:02 #80
Mijn vriendin gaat aow krijgen. Ik ben 4 jaar jonger, heb nog ww maar dat loopt bijna gelijk af. Ik betaal huur aan haar (heb paar jaar geleden mijn huis verkocht). Formeel wonen we dus niet samen (geen samenlevingscontract), feitelijk wel. Want onder 1 dak.

Gaat zij nu lagere aow krijgen? Zo ja, heb ik dan recht op iow/bijstand?

Zal ik dan toch maar huisje gaan huren want dat lijkt dan gunstiger… Reactie infoteur, 12-02-2020
Beste Dirk,
Als er een huurcontract is en de SVB er ook van overtuigd is dat er geen gezamenlijke huishouding is, wordt er niet op de AOW gekort.

Ferry, 10-02-2020 07:35 #79
Geachte heer, mevrouw,
Ik ben 73 jaar en weduwnaar.
Ik geniet van de AOW voor alleenstaanden.
Ik ben voornemens om mijn vriendin (71 jaar) uit het buitenland, te laten overkomen om bij mij in Nederland te gaan wonen.
Zij heeft nooit in Nederland gewoond en geniet dus niet van een AOW.
Zij zal ook niet gaan bijdragen in de kosten van de huishouding omdat zij een heel bescheiden pensioen ontvangt van haar overleden echtgenoot.
Gaarne verneem ik van u of ik de AOW voor alleenstaanden zal blijven ontvangen of dat ik gezien zal worden als samenwonende en dus gekort gaat worden?
Bij voorbaat mijn dank. Reactie infoteur, 10-02-2020
Geachte Ferry,
Als uw vriendin op uw adres wordt ingeschreven, is de kans groot dat de SVB jullie als samenwonend ziet en u dus kort op de AOW. De SVB kan ook om een nadere verklaring vragen.

Wim, 24-01-2020 14:52 #78
Ik ben straks 67 en ontvang dan aow en een pensioen mijn vrouw is 45 jaar. Hoeveel aow krijg ik straks? 100% of word ik gekort omdat ik een partner heb die werkt? Reactie infoteur, 26-01-2020
Beste Wim,
U wordt niet op uw AOW gekort omdat u een partner hebt die werkt. Wel krijgt u de AOW van een gehuwde en die is lager dan voor een alleenstaande.

Nanne, 22-01-2020 13:22 #77
Beste, ik ga scheiden en heb aow. mijn ex partner heeft ook een aow. ik heb nu geen vaste woon- en verblijfadres. Wat voor gevolgen heeft het voor de hoogte van mijn aow als ik enkel postadres doorgeef aan svb, omdat ik ene keer bij familie verblijf en ene keer bij vrienden. Heeft het ook gevolgen voor diegene waar ik mijn postadres opgeef? Zal ik gekort worden op mijn uitkering als ik bij een stel (beide werkend) mijn postadres opgeef? En hoe zit het als ik ingeschreven zal staan bij dit stel? Zij werken beiden en ik heb aow, word ik dan gekort op mijn aow? Reactie infoteur, 22-01-2020
Beste Nanne,
Een postadres kan gevolgen hebben voor de huurtoeslag (medebewoner) en de AOW. Inschrijven als huurder (tegen kleine vergoeding) kan misschien een uitkomst voor u zijn.

Henk Lemmen, 21-01-2020 06:36 #76
Aow ontvangen voor alleenstaande of gehuwd c.q samenwonend zijnde, is er toch om te voorkomen dat er 2 keer aow wordt ontvangen voor een alleenstaande op hetzelfde adres.
Als men nu samenwoont met een persoon (in het buitenland) die geen BSN nummer heeft en nooit in Nederland heeft gewoond, waarom krijgt dan degene die recht heeft op AOW dat als zijnde samenwonend? Hij heeft alleen extra kosten voor zijn partner (eventueel met kinderen) en wordt daarvoor "gestraft". Reactie infoteur, 21-01-2020
Beste Henk Lemmen.
De AOW voor gehuwden en samenwonenden is samen 100%, voor een alleenstaande 70%. Waarschijnlijk heeft dat met de vaste lasten te maken. Maar als u samenwoont en de ander heeft geen AOW of inkomen, bent u uiteraard slechter uit.

Richard Lips, 16-01-2020 07:01 #75
Mijn moeder woont samen met haar vriend, zij heeft aow en is 72 jaar. Nu wil ik haar bij ons inschrijven omdat het niet zo lekker loopt bij haar en haar vriend. Ze zal niet vaak bij ons zijn omdat ze bij vrienden gaat slapen. Dus eigenlijk word ons adres haar postadres dan. Heeft dit invloed op haar AOW of op ons bij de belastingdienst? Wij zijn getrouwd en hebben beiden een vaste baan. Reactie infoteur, 16-01-2020
Beste Richard Lips,
Als uw moeder nu met een vriend samenwoont en zich straks bij u inschrijft heeft dit geen gevolgen voor haar AOW, want ze ontvangt al de AOW voor iemand die samenwoont. Voor u zal het ook geen verschil maken als u geen huurtoeslag ontvangt.

Martin ter Braack, 12-01-2020 14:22 #74
Ik heb een koopwoning en mijn vriendin een huurwoning. Ik ben van plan mijn woning te verkopen en in Spanje te gaan wonen. Wij gaan straks regelmatig switchen tussen Spanje en Nederland. Houden wij de aow voor alleenstaanden dan? Reactie infoteur, 13-01-2020
Beste Martin ter Braack,
Dat hangt ervan af. Als er een gezamenlijke huishouding is, worden jullie als samenwonend gezien. Uiteraard moet uw vriendin zich ook niet in Spanje op uw adres inschrijven.

Robert, 09-01-2020 23:26 #73
Ik heb de volgende situatie:
Broer en zus wonen beiden op 1 adres en ontvangen beiden de kostendelersnorm participatiestelsel. Omdat broer zorgbehoeftig is en zonder de zorg van zus niet zelfstandig kan blijven wonen, vallen zij onder de uitzondering van gezamenlijke huishouding ogen artikel 3 lid 2 onder A (bloedverwanten 2e graad, waarvan 1 zorgbehoeftig is). Broer bereikt AOW gerechtigde leeftijd en voert volgens de aow criteria een gezamenlijke huishouding met zus. Wat zijn nu de gevolgen voor de uitkering van zus? Man krijgt nu een gehuwden pensioen en uitkering participatiestelsel van zus blijft doorlopen? Dit zou raar zijn, svb beschouwd stel als samenwonend.en de gemeente beschouwd zus als zelfstandig subject van bijstand. Hoe zit het dan met de fiscaliteit? Of dient de gemeente de uitkering van zus ook te beeindigen zodat bij svb aanspraak gemaakt kan worden op AIO. Ben benieuwd naar uw reactie. Reactie infoteur, 10-01-2020
Beste Robert,
Normaliter geldt voor zus de kostendelersnorm en voor de broer een AOW voor samenwonende (50%). Er is wel een zorgrelatie, maar de tweewoningenregel lijkt niet van toepassing omdat zus niet een eigen woning heeft. Toch lijkt een overleg met de SVB op zijn plaats om te zien of er meer uit te halen is.

Guido Maters, 17-12-2019 13:42 #72
Hallo ik wil gaan samenwonen mijn vriendin heeft weduwe pensioen en aow, ik heb aow wat zijn de gevolgen? dank u Reactie infoteur, 18-12-2019
Hallo Guido Maters,
Dat uw vriendin inkomen heeft, is niet belangrijk voor de hoogte van uw AOW. Wat wel het geval is, is dat iemand die alleen woont een hogere AOW ontvangt dan wie samenwoont (70% in plaats van 50%).

Peter, 03-11-2019 21:36 #71
Ik ben geb. 14 08 1942 als ik gaan samen wonen wordt mijn AOW gekort? Reactie infoteur, 04-11-2019
Beste Peter,
Als u gaat samenwonen (beiden ingeschreven op hetzelfde adres), wordt u op uw AOW gekort.

Ank, 26-10-2019 07:06 #70
Ik ga volgend jaar met pensioen. Mijn zoon van bijna 40 woont nog bij me, heeft een licht verstandelijke beperking. En ik heb een lat relatie met mijn vriend in Amerika. Heeft Amerikaanse en Nederlandse nationaliteit. Hij staat ook bij mij ingeschreven (moest van gemeente) omdat hij 3 a 4 mnd in Nederland is. In 2017 is hij terug gegaan en als het mee zit komt hij volgend jaar weer paar maanden. Wat voor gevolgen heeft dit voor mij. Hij is heeft hier wel een zorg verzekering. Reactie infoteur, 28-10-2019
Beste Ank,
De fiscus in Nederland zal uw vriend, omdat hij bij u is ingeschreven en u een kind hebt, zien als uw fiscale partner.

Bert, 24-10-2019 10:11 #69
Mijn partner gaat per 4 februari met pensioen,
We hebben een samenlevingsovereenkomst.
Ikzelf heb geen AOW, ik heb een kleine onderneming waar ik minimaal wat mee verdien om mijn eigen vaste lasten te kunnen bekostigen.
Heeft dit invloed op zijn AOW, indien ja hoeveel?
Ik hoop van u te horen!
Met vriendelijke groet
Bert Reactie infoteur, 24-10-2019
Beste Bert,
Wat u naast een AOW bijverdient is niet van invloed op op de hoogte van uw AOW. De AOW kent bovendien een vaste opbouw per jaar totdat u uw AOW-leeftijd bereikt.

V. Dinter, 25-09-2019 12:42 #68
Ik ben mantelzorger, de vrouw die ik verzorg heeft diverse ziektes ook geestelijk. We wonen apart, de bedoeling is samen wonen voor betere verzorging, ik heb aow met een klein pensioen zij aow heeft dat gevolgen voor de aow? Reactie infoteur, 27-07-2020
Beste V. Dinter,
Als u op het adres van mevrouw bent ingeschreven, worden jullie als samenwonenden gezien. Uitzondering hierop is de situatie waarbij u huurt.

Anna, 24-09-2019 22:10 #67
Mijn dochter kampt met gezondheidsproblemen. Kan zij bij mij in huis komen wonen? Ik heb AOW voor een alleenwonende en ontvang huur en zorgtoeslag.
Ik heb begrepen dat ouders en kinderen bij elkaar kunnen wonen zonder gevolgen voor de AOW.
Maar hoe is dat met huur en zorgtoeslag? Mijn dochter zal minder uren moeten gaan werken. Zij zal dan niet bijdragen aan de huur. Zij betaalt dan alleen kostgeld. Reactie infoteur, 27-09-2019
Beste Anna,
Als alleen uw dochter bij uw woont, heeft dat geen gevolgen voor de AOW en zorgtoeslag. Voor de huurtoeslag wordt uw dochter als medebewoner gezien en telt haar inkomen mee bij de bepaling van het bedrag waarop u recht hebt (als uw dochter ouder is dan 23 jaar).

Josan, 20-09-2019 13:58 #66
Ik heb AOW en woon op mijn zelf. Mijn moeder 93 jaar zit nu in een revalidatie centrum en wil heel graag naar huis, maar dat kan niet zonder toezicht. Als ik bij mij moeder in trek heeft dat dan gevolg op onze AOW? Reactie infoteur, 22-09-2019
Beste Josan,
Een ouder en een eigen kind mogen op hetzelfde adres wonen zonder korting op de AOW.

Jan, 19-09-2019 04:14 #65
Ik ben gepensioneerd en heb pensioen. Ik woon in ECUADOR.Ga dit jaar trouwen.
wordt ik ook gekort op mijn aow? Mijn aanstaande vrouw werkt niet.
Wat moet ik doorgeven aan de SVB? vr. gr. JAN. Reactie infoteur, 20-09-2019
Beste Jan,
Als bij de SVB bekend is dat u getrouwd bent, hebt u recht op minder AOW (50% i.p.v. 70%).

Maccie, 17-09-2019 21:00 #64
Wij wonen in Spanje, en hebben een appartement voor de schoonouders gekocht in Nederland, als ze geen huur betalen.
Worden ze dan gekort op hun AOW.

Maccie Reactie infoteur, 18-09-2019
Beste Maccle,
Een korting op de AOW is alleen mogelijk als een alleenstaande gaat samenwonen of trouwt.

Kees, 15-09-2019 22:18 #63
Ik, mijn broer en zijn vrouw hebben een huis gekocht. Alle drie dus eigenaar. Nu sta ik op het punt om met pensioen te gaan en vraag me af of ik volledig AOW krijg of niet. Alle drie een inkomen en ik betaal hypotheek en gas water licht en verzekeringen voor het huis. Waar we ook alle drie wonen. Reactie infoteur, 16-09-2019
Beste Kees,
Als er een gezamenlijke huishouding is, zal de SVB jullie toch als samenwonend zien.

Harm de Boer, 10-09-2019 20:26 #62
Wij hebben allebei aow en wij hebben een latrelatie en mijn vriend wil deels bij mij wonen. Wij zijn in de wintermaanden Spanje en zomers op zijn boot.
Wat heeft dit voor consequenties voor onze aow? Reactie infoteur, 15-09-2019
Beste Harm de Boer,
Dat hangt er vanaf. Als jullie op jullie eigen adres ingeschreven blijven, wel regelmatig bij elkaar zijn, maar niet een gezamenlijke huishouding hebben, dan geldt de tweewoningenregel. In dat geval wordt er niet gekort.

Richard Martens, 05-09-2019 12:01 #61
Hallo heren,

Ik krijg begin volgend jaar mijn AOW pensioen. Ik ga bij mijn zoon wonen en zijn partner. Ze hebben samen een huis gekocht. Wordt dit dan gezien als samenwonend of alleenstaand? Reactie infoteur, 05-09-2019
Hallo Richard Martens,
Als jullie geen gescheiden huishouding hebben maar een gezamenlijke, zullen jullie als samenwonend worden gezien.

J. A. B., 03-09-2019 13:47 #60
Hallo,

Ik ben student en ben sinds kort zonder woning komen te zitten, omdat mijn huurcontract afliep en ik nog geen nieuwe kamer kon vinden. Ik moet me echter wel uitschrijven van dat adres, en dat kan niet totdat je een nieuw adres hebt. Nu overwegen een vriend van me die AOW ontvangt en ik om mij op zijn adres tijdelijk te laten inschrijven. Kan dit zonder dat hij wordt gekort op zijn AOW? Hoe tonen wij aan dat we niet de kosten van het huishouden of levensonderhoud delen? Reactie infoteur, 04-09-2019
Hallo J.A.B.,
De SVB kan altijd om verduidelijking van de situatie vragen. Uw eigen kosten van levensonderhoud kunt u bijhouden via de afschriften van de bank en bonnetjes. Ook lijkt het verstandig om een huurcontract af te sluiten om zo elk misverstand te voorkomen.

Lilian, 27-08-2019 11:37 #59
Ik zit te denken om mijn moeder, die alleenstaanden AOW ontvangt in huis te nemen. Zelf ben ik ook alleenstaand en ga volgend jaar met pensioen en krijg dan mijn eigen alleenstaanden AOW. Worden wij dan gekort in onze AOW? Reactie infoteur, 27-08-2019
Beste Lilian,
Voor de AOW worden een moeder en haar kind samen op hetzelfde adres niet als samenwonend gezien. Geen korting derhalve.

Hannah, 12-08-2019 13:09 #58
Wij hebben een lat relatie, en willen een half jaar naar Spanje mag dat? We hebben ieder een huurhuis, En eigen huishouding. En ieder van ons aow, hoe zit het eigenlijk, hoelang mogen we samen zijn voor dat het consequenties heeft voor ons inkomen. We zijn beide 70+ b.v.d Reactie infoteur, 12-08-2019
Beste Hannah,
Samen op reis is geen probleem, u kunt immers ook met een paar kennissen voor langere tijd op vakantie gaan zonder een gezamenlijke huishouding te hebben.

Marielle, 08-08-2019 13:40 #57
Mijn ouders verblijven veel in het buitenland, maar hebben nog een huurwoning in NL. Deze willen ze gaan opzeggen en bij ons (stel, gehuwd, 2 kinderen 18 en 13 jaar, koopwoning) ingeschreven worden.
Beide ouders hebben een AOW-uitkering (en pensioenuitkering). Heeft hun inschrijving bij ons gevolgen voor hun AOW-uitkering? Reactie infoteur, 09-08-2019
Beste Marielle,
De inschrijving van uw ouders op uw adres heeft geen gevolgen voor hun AOW-uitkering.

Marijke, 16-07-2019 22:34 #56
Hoe zit het als een AOW gerechtigde gaat samenwonen met iemand die bijstand krijgt? Reactie infoteur, 17-07-2019
Beste Marijke,
Als iemand met bijstand gaat samenwonen met iemand met AOW, zal worden bekeken of het gezamenlijke inkomen dusdanig is dat de bijstandsuitkering kan worden gekort. Omdat degene met AOW erop achteruit gaat, kan het zijn dat de bijstandsuitkering volledig overeind blijft.

Marga, 15-07-2019 12:46 #55
Ik heb een vraag voor een kennis van mij. Zij is alleenstaand en ontvangt AOW. Nu zouden haar dochter en schoonzoon voor een jaar bij haar willen komen wonen omdat hun woning verkocht is en de nieuwe woning nog gebouwd moet worden. Heeft dit consequenties voor haar AOW? Reactie infoteur, 16-07-2019
Beste Marga,
Als zij daardoor een gezamenlijke huishouding voeren, zal de AOW worden gekort (van 70% naar 50%).

Mariama, 10-07-2019 12:27 #54
Eind volgend jaar bereik ik de AOW gerechtigde leeftijd. Ik woon in een huurhuis en sinds 2011 samen met mijn Afrikaanse partner, die vanaf eind 2014 de Nederlandse nationaliteit heeft.
Wij zijn niet getrouwd, geen samenlevingscontract, geen gezamenlijke bankrekening, hij heeft eigen werkinkomen. Ik werk full-time, ik betaal alle kosten/rekeningen van mijn eigen inkomsten, ook beide zorgverzekeringen. Zijn inkomsten gaan naar Afrikaanse familie. Zal ik gekort worden op de AOW? Reactie infoteur, 11-07-2019
Beste Mariama,
U hebt recht op een volledige AOW, maar de SVB kan vragen om aannemelijk te maken dat jullie geen gezamenlijke huishouding hebben. Daarop kunt u zich vanaf nu dus voorbereiden door bij te houden wie wat betaalt.

J. J. Ju, 08-07-2019 10:33 #53
Ik wil gaan trouwen maar blijf op mij eigen wonen, word ik dan gekort op mij AOW?
bij voorbaat dank Reactie infoteur, 09-07-2019
Beste J.J. Ju,
Als jullie (blijvend) gescheiden wonen, wordt u niet gekort. Uiteraard mag er dan niet van een gezamenlijke huishouding sprake zijn. De SVB kan u wellicht vragen waarom jullie dan getrouwd zijn.

A. de Jong, 29-06-2019 19:10 #52
Mijn man en ik hebben allebei aow en een pensioen. Wij hebben een koopwoning.
Onze kleindochter is terug uit Australië. zo lang zij geen woning heeft staat ze bij ons ingeschreven. Zij moet een uitkering van de sociale dienst aanvragen tot ze werk heeft.

Zij is 28 jaar en mag van ons gratis bij ons verblijven tot ze woonruimte heeft.

Heeft dit gevolgen voor onze aow? Reactie infoteur, 09-07-2019
Beste A. de Jong,
Dit heeft geen gevolgen voor jullie AOW.

Henk Jonkman, 24-06-2019 10:05 #51
Ik ben afgelopen maand getrouwd met een filipijnse, zij blijft daar wonen en ik ben weer terug in Nederland nu.
Ik heb een AOW voor alleenstaande en ben in de toekomst van plan te gaan emigreren naar de filipijnen, dit gaat nog even duren voordat het allemaal geregeld is.
Wat voor gevolgen heeft dit voor mijn AOW uitkering?
Groet Henk Reactie infoteur, 24-06-2019
Beste Henk Jonkman,
Zolang u duurzaam gescheiden van uw vrouw woont in Nederland, zult u uw alleenstaande AOW ontvangen. Als u eenmaal op de Filipijnen bij uw vrouw woont (of samen in Nederland), is dat niet meer het geval, dan wordt u als samenwonend (50% AOW) gezien.

Aagje, 21-06-2019 17:22 #50
Hoe moet de " tweewoningenregel" uitgelegd worden bij "verplicht" ongehuwd samenwonen met een partner van buiten de Europese Unie (EU) of de Europese Economische Ruimte (EER)? Immers in dit geval zijn de partners - ondanks dat zij beiden over een eigen woning beschikken - volgens de middels de IND verkregen verblijfsvergunning voor een van de partners verplicht om in Nederland op hetzelfde adres samen te wonen. Reactie infoteur, 24-06-2019
Beste Aagje,
In dat geval zal de SVB bekijken waar de partner daadwerkelijk woont.

Anna Rebel, 20-06-2019 09:26 #49
Hallo,
Mijn moeder krijgt AOW en ik heb een parttime baan. Wij wonen nu allebei in een huurwoning, maar zouden graag samen willen gaan huren. Dit met name met het oog op de toekomst en vanuit praktische redenen.
Hoe gaat het dan met haar AOW? Als ik het goed heb begrepen houdt zij gewoon haar inkomen?
Groet, Anna Rebel. Reactie infoteur, 21-06-2019
Hallo Anna Rebel,
Als een ouder samenwoont met een kind, wordt de AOW van de ouder inderdaad niet gekort.

J. Lebron, 15-06-2019 14:52 #48
Wanneer heb je een gezamenlijk huishouding? Reactie infoteur, 17-06-2019
Beste J. Lebron,
Er is een gezamenlijke huishouding wanneer personen op hetzelfde adres wonen en de kosten van levensonderhoud met elkaar delen.

B. Elli, 12-06-2019 14:27 #47
LS. Wij zijn als goede vrienden uit elkaar gegaan. Mijn ex. heeft een sociale huurwoning. Ik woon huur een kamer bij mijn broer en schoonzus. Heb nog steeds kontakt met ex. maar hebben ieder ons eigen leven en administratie. Ben ik nu samenwonend of alleenstaand wat betreft de Aow Reactie infoteur, 13-06-2019
Beste B. Elli,
Als u een kamer huurt en geen gezamenlijke huishouding hebt met uw broer en schoonzus, wordt u als alleenstaand gezien.

H. V. D. Wal, 04-06-2019 18:41 #46
Ik heb AOW met een klein pensioen ik heb een veel jongere vriendin uit Amerika. Hoe lang mag ze bij mij op vakantie komen zonder dat ik gekort word op mijn AOW. Reactie infoteur, 05-06-2019
Beste H. V. D. Wal,
Maatgevend voor de SVB is of uw vriendin een financiële bijdrage levert aan uw huishouden, zo niet dan is er geen korting.

R. Vermeeren, 28-04-2019 11:28 #45
Geachte redactie.
Dit jaar gaat mijn AOW van start. Wat gebeurt er met de hoogte van de uitkering als mijn kleinzoon op mijn adres staat ingeschreven, ouder is dan 18 met een eigen inkomen (werkzaam bij defensie)? En geen eigen woonadres heeft.
m.vr.gr. Reactie infoteur, 29-04-2019
Geachte R. Vermeeren,
Als het inkomen van uw kleinzoon dusdanig is dat hij geacht kan worden bij te dragen aan de kosten van de huishouding, dan wordt uw kleinzoon voor de AOW als uw partner gezien en wordt u gekort op uw AOW.

Frank, 27-04-2019 13:58 #44
Goede dag
Ik heb een vraag betreft korting AOW
Ik ontvang pensioen en AOW mijn vrouw werk nog want die is 17 jaar jonger dan ik.
Nu heb ik een broer van 70 en die wil door omstandigheden bij mij in komen wonen wordt in dit gevangen ik of mijn broer op de AOW gekort. Reactie infoteur, 29-04-2019
Goede dag Frank,
U wordt niet verder gekort op uw AOW door een inwonende broer (u krijgt al 50%), maar voor uw broer zal dat anders zijn als jullie een gezamenlijke huishouding voeren.

Amca, 25-04-2019 12:25 #43
Beste infoteur,
Na het lezen van bovenstaande artikel vroeg ik mij af of er ook een aanpassing is gekomen voor wat betreft wel samenwonen, maar dan met een buitenlandse partner. Als je dan samenwoont wordt je AOW gekort naar een samenwonend bedrag van 50%, maar de partner heeft geen inkomsten. Reactie infoteur, 26-04-2019
Beste Amca,
Als u met een volwassene woont met wie u uw huishouding deelt, wordt u gekort op uw AOW. Is die persoon een huurder of niet iemand met wie u de huishouding deelt, dan niet. Als de partner geen inkomen heeft, heeft deze wellicht wel recht op een bijstandsuitkering.

Louis Verhagen, 09-04-2019 22:12 #42
Mijn invalide moeder is bij mijn vrouw en mijzelf komen wonen (eigen huis) zodat we haar kunnen verzorgen. Wij werken beide. Mijn moeder geeft een maandelijkse bijdrage voor de kosten (geen huur). Ze heeft haar eigen grote kamer. Onze zoon (18 jaar) gaat waarschijnlijk in het najaar studeren. Hij levert geen financiële bijdrage en helpt niet in de huishouding. Hij heeft ook geen inkomsten.
Ik las dat mijn moeder niet gekort zou worden op haar AOW als ze bij haar zoon zou wonen. Echter er staat niets over schoonkinderen (schoonzoon/dochter) en kleinkinderen.
Moet je bij kind nu ook lezen schoonzoon/dochter en kleinkind? En heeft mijn moeder recht op haar volledige AOW? Zo nee waarom niet?
Of moet mijn zoon (haar kleinzoon) juist wel regelmatig bijdragen in huishouding? Reactie infoteur, 27-07-2020
Beste Louis Verhagen,
Er is even sprake geweest van de invoering van een mantelzorgboete in de AOW, maar die is niet doorgegaan. Geen van jullie is bovendien partner van moeder en ook daarom is er geen reden tot korting op haar AOW:

https://financieel.infonu.nl/geld/181907-geen-mantelzorgboete-aow-in-2019-en-2020.html

Martin, 31-03-2019 15:10 #41
Ik woon in het buitenland en ben alleenstaand met aow. Wat moet je doen als je een lat relatie begint? Ieder heeft eigen woonruimte en ieder betaalt voor zichzelf de kosten.
Moet je opgeven dat er sprake kan zijn van een lat relatie? Reactie infoteur, 01-04-2019
Beste Martin,
Een lat-relatie zoals u die beschrijft hoeft u niet op te geven en betekent geen korting op uw AOW.

H. W. A. van Mil, 25-03-2019 17:55 #40
Ls, mijn echtgenote ontvangt per 16102018 haar AOW; volgens de belastingaangifte 2018 komt zij niet automatisch in aanmerking voor ouderenkorting is dat juist? Reactie infoteur, 28-03-2019
Beste H. W. A. van Mil,
Als uw echtgenote in 2018 niet ook een ander eigen inkomen had, dan heeft ze wel recht op de ouderenkorting, maar kan deze niet worden verrekend met de door haar betaalde belasting. Zie voor vergelijkbare voorbeelden bijvoorbeeld:

https://financieel.infonu.nl/belasting/194835-belastingkorting-2019-en-2020-omlaag.html

Ismet, 08-03-2019 19:36 #39
Ik ben 69 jaar mijn zoon en schoondochter wonen bij mij. Heeft dat gevolgen op mijn pensioen. Reactie infoteur, 11-03-2019
Beste Ismet,
Dit heeft geen gevolgen voor uw pensioen, voor de AOW heeft dit ook geen gevolgen als jullie niet een gezamenlijke huishouding hebben.

Marc, 22-02-2019 13:30 #38
Ik ben 70 jaar en geniet aow alleenstaanden uitkering.
Indien mijn vriendin van 62 jaar die geen enkel inkomen of uitkering heeft bij mij intrekt, gaat mijn aow uitkering omlaag Reactie infoteur, 23-02-2019
Beste Marc,
Dat klopt helaas. Wel is het zo dat als het huishoudinkomen te laag is, de gemeente kan bijspringen met een bijstandsuitkering.

Laura, 16-02-2019 18:14 #37
Hoeveel AOW krijgt mijn vriend wanneer wij gaan samenwonen? Ik krijg nog geen AOW want ik werk nog. We krijgen nu elk nog huur- en zorgtoeslag.
Hartelijke groet,
Laura. Reactie infoteur, 18-02-2019
Beste Laura,
Als uw vriend niet meer alleenstaand is, gaat zijn AOW van netto € 918,76 naar netto € 631,37.

E. Backx, 10-02-2019 11:58 #36
Ik heb een postadres bij een van mijn kinderen, ik woon het grootste gedeelte van het jaar op een camping, ga ik dan gekort worden op mijn AOW? Reactie infoteur, 11-02-2019
Beste E. Backx,
Waarschijnlijk wordt u niet gekort omdat een AOW'er bij een kind mag wonen zonder korting,

Ado Cok, 05-02-2019 14:01 #35
Goede middag adviseur.
Mijn vraag kom ik in aanmerking voor alleenstaanden pensioen SVB.
De situatie sinds twee jaar wonen we niet meer samen waarvan een jaar ik ben ingeschreven in een andere gemeente. Ons inkomen Pensioen en AOW komt op een gezamenlijke rekening. Ik huur een huis mijn vrouw woont nog in de koop flat ( gezamenlijk eigendom) Huren is gezien de prijzen die men voor een huurwoning vraagt niet te doen. Nu hebben we afgesproken dat we de inkomsten en de uitgaven voor wat betreft wonen samen delen dus bij huur de hypotheek optellen en door 2 delen.
Nu heb ik een aanvraag ingediend maar die werd afgewezen - reden financiële vermengingen. Wat te doen we zijn niet gescheiden maar leven wel zo.
Hoor graag van u. Vriendelijke groet Ado Reactie infoteur, 07-02-2019
Goede middag Ado Cok,
Een paar dat nog getrouwd is maar niet meer op hetzelfde adres woont, kan elk een alleenstaande AOW krijgen. Voorwaarde is dat jullie ook echt niet meer van plan zijn om samen te gaan wonen en niet alleen om praktische redenen gescheiden wonen. Dat de SVB financiële vermenging aanvoert, is ook niet helemaal onbegrijpelijk. Dat kosten worden verdeeld wijst toch ook op een vorm van gezamenlijke huishouding. Voor de alleenstaande AOW moeten jullie financiën gescheiden zijn, wellicht kunt u daar nog iets aan doen.

Michiel, 27-01-2019 16:16 #34
Hallo allemaal
Ik kom er niet helemaal uit ik krijg overal een ander antwoord.
ik ben 50 jaar en woon met mijn inwonende dochter 28 jaar en heb een uitkering van uwv ik ben 100 % afgekeurd. Mijn vriendin had een woning in Amsterdam en haar vader woonde bij haar in. het was haar huurwoning hij was inwonende. nu hebben wij al 6 jaar een relatie en de laatste 3 jaar was zij veel bij mij. nu heeft haar vader een slechte periode achter de rug en uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat het beter was dat hij ook bij ons kwam dus hebben we de huur op gezegd van mijn vriendin haar woning omdat wij dan beter voor hem kunnen zorgen ik heb inmiddels een traplift in mijn huis geplaatst en hij verblijft al 3 maanden bij ons. nu is iedereen bij ons ingeschreven en krijg ik een waslijst van vragen over me heen van zijn aow.
Ik begrijp dat als hij inwoont bij zijn dochter dat hij niet wordt gekort maar hij woont ook in bij mij moet ik getrouwd zijn zodat hij inwoont bij zijn dochter of maakt dat niks uit het is een puzzel die ik niet snap. ook vertelde iemand mij dat ik een boete kan krijgen omdat ik dan mantelzorg doe. wat is voor ons de beste oplossing waarbij we het minste worden benadeeld. ik begrijp ook niet waarom instanties het zo moeilijk maken voor mensen die de zorg over hun ouder of schoonouder op zich nemen. hopelijk weet u wat voor ons de beste en voordeligste oplossing is zonder dat we in de toekomst als we nog met zijn 2en over zijn de nadelen moeten dragen. met vriendelijke groet Michiel Reactie infoteur, 31-01-2019
Hallo Michel,
Als iemand AOW krijgt en woont met een ander, dan worden zij in de regels als samenwonend gezien als beiden financieel bijdragen aan het huishouden, eigen kind of ouders worden niet meegerekend. De eenvoudigste oplossing is dat u een zakelijke huur vraagt die ook betaald wordt, maar dat vergt een eigen slaap- en woonkamer voor de huurder zodat de huurder een eigen huishouding kan hebben. Als dat niet mogelijk, wordt het een stuk moeilijker om de SVB te overtuigen.

Vonne, 20-01-2019 05:59 #33
Goedemorgen,
ben 68 jaar en huur duur appartement en ga de huur opzeggen. Ik reis veel en ben per jaar maar enkele maanden in Ned. Ik kan bij mijn werkende broer (met werkende echtgenote en inwonende meerderjarige dochter) over een kamer beschikken als ik in Ned. ben. Ik wil me dan in zijn gemeente inschrijven. Ik hoef geen bijdrage te leveren in gezamenlijke kosten. De "check uw situatie" op de SVB site is onduidelijk. Hoeveel word ik op mijn AOW gekort? Dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 31-01-2019
Goedemorgen Vonne,
Als u een kamer huurt bij uw broer (hij kan dan weer een deel belastingvrij aan u schenken), wordt u niet gekort. In andere gevallen gaat u waarschijnlijk van 70% AOW naar 50%. De SVB bekijkt elk geval afzonderlijk.

Rens Janson, 03-01-2019 18:02 #32
Ik ga binnenkort bij mijn zoon en schoondochter inwonen word ik dan gekort en heeft het gevolgen voor mijn zoon? Reactie infoteur, 31-01-2019
Beste Rens Janson,
Dat u bij uw zoon gaat wonen zou voor u geen gevolgen moeten hebben. Ontvangt uw zoon huurtoeslag, dan telt uw inkomen mee.

Arboda, 21-11-2018 13:42 #31
Dag,
Ik woon met mijn vrouw en kinderen bij mijn moeder. Mijn moeder wordt flink op haar AOW gekort. Mag dit wel?
huur- en zorgtoeslag heeft ze ook moeten inleveren.
Kunt u mij vertellen wat er wel en wat niet mag?
Alvast dank en groet,
Arboda Reactie infoteur, 22-11-2018
Dag Arboda,
Als er een gezamenlijke huishouding is, mag de SVB uw moeder korten op de AOW. Voor de huurtoeslag wordt u als medebewoner gezien en telt uw inkomen mee voor de bepaling van de huurtoeslag. Voor de zorgtoeslag zou er geen effect moeten zijn, aangezien u geen toeslagpartner van uw moeder bent, maar de toeslagpartner van uw vrouw.

Debby, 30-10-2018 15:41 #30
Een vraag, moet mijn alleenstande moeder van 85 (vader 3 jaar geleden overleden) inkorten op haar AOW als haar zoon weer thuis komt wonen.
Debby Reactie infoteur, 31-10-2018
Beste Debby,
Neen, een eigen kind mag in huis wonen zonder korting op de AOW.

S. Nijboer, 07-10-2018 00:02 #29
Beste infoteur, mijn studerende zoon wil zich bij mijn alleenstaande moeder inschrijven.
Hij heeft ontvangt geen studiefinanciering.
Heeft dit invloed op haar AOW, huur- en zorgtoeslag?
Met vriendelijke groet,
Sandra Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste S. Nijboer,
Een inwonend eigen kind heeft geen gevolgen voor de AOW of zorgtoeslag, maar kan als het kind een eigen inkomen heeft wel van invloed zijn op de hoogte van de huurtoeslag.

Jolanda, 24-09-2018 09:52 #28
Na de dood van mijn vader heb ik het huis van mijn ouders georfen met de afspraak dat mijn moeder er nog zolang in mag wonen als dat ze wil.
Nu lig ikzelf momenteel in scheiding en wil bij mijn moeder intrekken.
Heeft dit gevolgen voor haar AOW? Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste Jolanda,
Een eigen kind mag bij de moeder wonen zonder dat dit gevolgen heeft voor haar AOW.

Rob, 21-09-2018 09:18 #27
Goedemorgen, ik ga tijdelijk bij mijn moeder wonen, (95 jaar), (haar eigenhuis), heb bij de gemeente aangegeven, inwonend, of had ik huren moeten invullen. Ook ik heb al AOW, heeft dat consequenties? Groeten Rob Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste Rob,
Zolang jullie niet elkaars fiscale partners zijn, heeft uw inwonen bij uw moeder geen invloed op uw AOW noch die van uw moeder.

John Doe, 18-09-2018 13:55 #26
Beste infoteur,

Mijn moeder heeft AOW, mijn vader heeft een pensioen van ABP, nog geen AOW. Als ik als 32 jarige zoon met fulltime baan kom inwonen, heeft dat dan ergens invloed op?

Groeten John Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste John Doe,
Een eigen kind mag bij zijn ouders wonen zonder dat dat van invloed is op de AOW. Op het ABP-pensioen heeft dit ook geen effect.

Fatima, 27-08-2018 07:13 #25
Sinds Januari 2017 ben ik met mijn echtgenoot ingetrokken bij mijn ouders in hun koopwoning. Nu start mijn man als ubereats bezorger en zal zich moeten registreren bij de belastingdienst. Omzetbelasting zal betaald moeten worden.

Ik werk in loondienst. Wordt mijn moeder gekort op haar arbeidsongeschiktheid uitkering? En wordt mijn vader gekort op zijn AOW/pensioen? Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste Fatima,
Voor de AOW van uw vader verandert er met de baan van uw man niets. Als uw moeder geen ander eigen inkomen heeft, verandert haar WAO-uitkering ook niet. Dat zou bij een bijstandsuitkering wel het geval zijn geweest.

Elisabeth, 21-08-2018 13:28 #24
Mogen wij (echtgenoten, man aow, vrouw geen inkomen en huis verkocht) ingeschreven staan op het gemeente basis adres van onze dochter en haar gezin? Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste Elisabeth,
Van de gemeente mag dat, maar als het een koopwoning is met hypotheek, kan er toestemming van de bank nodig zijn, bij een huurwoning toestemming van de verhuurder.

Vlinder, 26-07-2018 16:21 #23
Is het toegestaan om als alleenstaande, gescheiden aow-gerechtigde vrouw op (korte) vakantie te gaan met mijn voormalige echtgenoot, ook alleenstaand aow-gerechtigde?
Met vriendelijke groet,
Vlinder Reactie infoteur, 28-07-2018
Beste Vlinder,
Met een ander op vakantie gaan is voor de hoogte van de AOW geen probleem, dat wordt anders als men een gezamenlijke huishouding heeft.

Annelies, 12-07-2018 13:19 #22
Ik heb sinds kort een vriend en wij willen in de weekenden bij elkaar slapen. Ik heb een sociale uitkering en mijn vriend een AOW uitkering. Hoeveel nachten mogen wij bij elkaar slapen, zonder dat wij financieel gekort worden?
Met vriendelijke groeten, Annelies Reactie infoteur, 12-07-2018
Beste Annelies,
Niet elk kantoor houdt dezelfde norm aan, het varieert van meer dan twee tot meer dan drie nachten samen.

Rózsa, 08-07-2018 14:45 #21
Ik woon in Hungary. Ivm slechte gezondheid denk ik aan om te verhuizen naar Duitsland en daar bij mijn dochter gaan wonen.Wat zijn de gevolgen van mijn AOW uitkering? Vr.gr. Reactie infoteur, 09-07-2018
Beste Rózsa,
Uw AOW uitkering kan ook naar een adres in Duitsland worden overgemaakt.

Els, 01-07-2018 15:56 #20
Mijn dochter en 3 kleinkinderen (22, 19 en 16 jaar) komen tijdelijk bij mij wonen. Heeft dat invloed op mijn alleenstaande AQW?
Wij voeren geen gezamenlijke huishouding, eventueel kan ik de kamers aan hen verhuren. Reactie infoteur, 03-07-2018
Beste Els,
Als jullie een gezamenlijke huishouding gaan voeren, kan dit van invloed zijn op de AOW. Bovendien kan de inwoning gevolgen hebben voor de toeslagen.

Lena, 19-06-2018 16:30 #19
Mijn vriend en ik (74 en 71) wonen niet samen en zijn dat ook niet van plan (volledig eigen huurhuizen en dito huishouding). Wat gebeurt er met AOW en fiscus als wij een geregistreerd partnerschap aangaan? Reactie infoteur, 21-06-2018
Beste Lena,
Als jullie een geregistreerd partnerschap aangaan, maar toch duurzaam gescheiden blijven wonen met elk jullie huishouding en dus leven alsof jullie niet samenwonen, dan verandert er niets voor de AOW. Deze situatie doet zich vaker voor als personen al langer getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. De SVB zal zich dus wel afvragen waarom er een geregistreerd partnerschap is aangegaan als jullie niet een gezamenlijk leven willen leiden.

Loes, 16-06-2018 14:37 #18
Vanaf juli 2018 woon ik niet meer samen met mijn echtgenoot en ga ik in een andere plaats wonen. De scheiding is echter nog niet aangevraagd. Heb ik recht op alleenstaanden AOW? Reactie infoteur, 18-06-2018
Beste Loes,
Zodra jullie niet meer samenwonen op hetzelfde adres, dat niet weer van plan zijn en jullie geen gezamenlijke huishouding voeren, hebt u recht op de AOW van een alleenstaande (70%). Gaat u (alleen) om financiële of praktische redenen op een ander adres wonen, dan ziet de SVB jullie nog als samenwonend en gehuwd.

Maria, 11-06-2018 16:04 #17
Ik ben alleenstaand. Waarschijnlijk wordt mijn schoonzoon voor onbepaalde tijd ingeschreven op mijn adres. We hebben dan geen gezamenlijk huishouden. Welke gevolgen heeft dit voor mijn AOW? Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste Maria,
Als de schoonzoon niet bijdraagt aan uw huishouden, zou dat geen invloed moeten hebben op de AOW, maar de SVB weet dat natuurlijk niet van te voren.

Ton, 04-05-2018 06:39 #16
Moet ik het wel doorgeven aan de SVB als ze drie maanden staat ingeschreven? Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste Ton,
Wel als jullie een gezamenlijke huishouding gaan voeren. Een gemeente geeft overigens ook tal van zaken al automatisch door.

Ton, 01-05-2018 15:46 #15
Ik woon alleen heb een kleine AOW uitkering. Een kennis wil zich voor 3 maanden op mijn adres laten inschrijven word ik dan gekort op mijn AOW Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste Ton,
Als u met die kennis geen gezamenlijke huishouding voert, behoort u niet te worden gekort. De SVB kan wel om uitleg vragen.

Theo Zant, 22-04-2018 10:27 #14
In de loop van 2018 (augustus/september) zal mijn dochter met haar twee kinderen van 17 en 14 jaar (studerend) bij mij komen inwonen door een scheiding. Ik ben 75 jaar en krijg AOW voor een alleenstaande. Wat heeft dit voor gevolgen voor mijn AOW? Moet ik dit inwonen aan de SVB doorgeven? Reactie infoteur, 24-04-2018
Beste Theo Zant,
Zolang uw kleinkinderen jonger zijn dan 18 jaar is dit zonder gevolgen voor de hoogte van AOW.

Pwitte, 07-04-2018 16:03 #13
Mag je als aow'r onbeperkt reizen het hele jaar door? Reactie infoteur, 09-04-2018
Beste Pwitte,
U mag inderdaad het hele jaar op reis gaan.

Harrie, 19-03-2018 14:03 #12
Vraagje
Ik ben getrouwd zij is 62 en ik krijg december aow. Nu gaat onze zoon scheiden en wil weer thuis gaan wonen. Heeft dat gevolgen voor mijn aow? Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste Harrie,
Dat uw zoon bij u komt wonen heeft geen gevolgen voor de AOW, wel mogelijk voor de toeslagen zoals de huurtoeslag.

Ann, 09-03-2018 23:24 #11
Dus als ze tijdelijk bij een van haar kinderen gaat wonen en ze schrijft zich daar in krijgt ze 50%? Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste Ann,
De SVB beoordeelt elk geval apart en zal mogelijk aanvullende vragen stellen. Als sprake is van een gezamenlijke huishouding, kan uw moeder worden gekort.

Ann, 08-03-2018 12:30 #10
Vraagje: als mijn moeder met AOW een aantal maanden bij een van haar dochters en schoonzoon zou wonen gaat dan de AOW van 70% vh minimumloon voor haar omlaag? En heeft het ook gevolgen voor dochter en echtgenoot? (Beiden werkend/ geen uitkering.) Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste Ann,
Als dit voor enkele maanden is en uw moeder zich daar niet inschrijft, zijn er geen gevolgen.

Rob, 20-02-2018 17:57 #9
Ik had begrepen dat bij een meerpersoonshuishouden mijn uitkering niet verlaagd zou worden. Is dit dan geen meerpersoonshuishouden? En wanneer Is het dan wel?
Vriendelijke groet. Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste Rob,
Het begrip samenwonen bij de AOW is een complex begrip. U mag best met meerdere mensen samenwonen als die niet bijdragen in de huishouding en zo de AOW voor ongehuwden blijven ontvangen. Een meerpersoonhuishouding kan dus toegestaan zijn.

Rob, 19-02-2018 19:21 #8
Vraagje ik ontvang aow voor alleenstaanden en woon samen met mijn zoon. Als mijn vriendin 55 jaar bij ons komt wonen heeft dat daninvloed op de hoogte van mijn aow?
Bij voorbaat dank voor uw antwoord. Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste Rob,
Als uw vriendin bij u komt wonen en bijdraagt in de huishouding, dan gaat uw AOW zeer waarschijnlijk omlaag.

Jan, 22-01-2018 14:51 #7
Ik ben in 2004 met een Italiaanse getrouwd. Wij wonen echter apart (ingeschreven in Den Haag resp. Rome) en hebben ook niet het voornemen bij elkaar te gaan wonen. Beiden hebben een eigen huis (Den Haag resp. Rome). Ik bezoek haar regelmatig, zij komt af en toe bij mij. De situatie is te vergelijken met de "twee woningen regel."
Mijn vraag: kan ik onder die omstandigheden in aanmerking komen voor de hogere AOW, namelijk die van een alleenstaande. (Voor de aangifte inkomstenbelasting heb ik sinds 2004 met de belastingdienst afgesproken beschouwd te worden als alleenstaande) Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste Jan,
Voor de AOW leven jullie duurzaam gescheiden, wat u recht geeft op 70% AOW.

Jose, 13-12-2017 15:22 #6
Ik krijg volgend jaar aow en pensioen. Mijn zoon van 28 woont nog thuis (zoekt wel zelfstandige woonruimte maar heeft tot nu toe nog niets). Hij werkt wel.
Is dit van invloed op mijn aow? Ik ben alleenstaand.
Vriendelijke groeten Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste Jose,
U mag met een eigen kind wonen zonder dat dat van invloed is op de hoogte van uw AOW.

Ad, 05-06-2017 15:21 #5
Ik ben pas 63 jaar en gehuwd maar wij zijn uit elkaar en wonen beiden alleen in een woning. Op het moment van de AOW woon ik dus al 4,5 jaar alleen.
Krijg ik dan AOW voor alleenstaande of voor samenwonend?
Met vriendelijke groet Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste Ad,
Als jullie apart wonen en niet meer van plan zijn samen te wonen, hebt u recht op 70% AOW. U moet dit wel zelf aan de SVB doorgeven.

Johan, 16-05-2017 20:03 #4
Ik ben een weduwnaar van 71 jaar, ontvang via de SVB mijn AOW uitkering voor alleenstaande bruto 1153,- euro (70% van het bruto minimum loon) daarnaast een klein pensioen. Drie jaar geleden heb ik bij familie een 63 jarige weduwe leren kennen buiten die buiten de Europese Unie woonachtig is. Wij willen graag samen verder. Mijn vrouw komt van buiten EU. Heeft geen inkomsten dus alle kosten zijn voor mijn rekening.

Met AOW voor gehuwden ga ik er ruim 359,- euro op achteruit, terwijl ik er juist extra kosten bij krijg. Er wordt van uitgegaan dat beide partners inkomsten hebben of beide een AOW uitkering krijgen van 50% van het bruto minimum loon dus samen 100%. In mijn situatie is dat niet zo omdat mijn partner geen inkomen heeft en later ook geen AOW zal krijgen.

Dit is voor mij niet op te brengen en wil dus graag mijn AOW voor alleenstaande kunnen behouden omdat ik alleen in alle kosten moet voorzien. Volgens de SVB is dat niet mogelijk. Uitkeringen zijn voor mij niet van toepassing. Hoop advies van u te krijgen voor mijn situatie.

Vriendelijke groet, Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste Johan,
Het klopt dat het systeem niet op uw situatie berekend is. Als uw inkomen lager is dan de bijstandsnorm is een bijstandsuitkering mogelijk, mogelijk ook voor uw vrouw als zij in Nederland ingeschreven staat. Afhankelijk van haar land, heeft ze misschien recht op een betaling uit eigen land (een ouderdomsvoorziening uit het betreffende land bijvoorbeeld).

Kees, 30-12-2016 17:12 #3
Ik (77) wil gaan samenwonen met vriendin (78), in mijn huis. Zij woont in een andere gemeente, heeft daar een eigen huis en blijft daar ook ingeschreven. Wij voldoen aan alle regels voor het samenwonen met behoud van alleenstaanden AOW (70%) zoals dat in 2014 werd toegestaan. Nu de vraag: hebben wij de verplichting ook deze verandering door te geven aan de SVB. Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste Kees,
Als u een nieuwe situatie niet of te laat (niet binnen vier weken) doorgeeft aan de SVB, dan riskeert u een boete voor het geval de SVB er toch achter komt. Doe daarbij een beroep op de tweewoningenregel. Belangrijk hierbij is dat ieder de volledige kosten en lasten voor zijn/haar eigen woning betaalt en de woning vrij beschikbaar is (niet aan een ander is verhuurd).

B. Mobach, 21-07-2016 22:22 #2
Goedenavond,

Als ik mijn huis verkoop en een aparte ruimte in het huis van mijn dochter en haar gezin betrek, welke invloed heeft dat op de aow uitkering? Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste B. Mobach,
Als u niet een officieel huurcontract hebt, kunnen jullie als een gezamenlijke huishouding worden gezien, waardoor u niet (meer) in aanmerking komt voor de AOW voor een alleenstaande (70%).

Nelltijburg@hotmail Com, 07-04-2015 13:45 #1
Mag een meerderjarig kind en een kleinkind tijdelijk inwonen? Zij hebben geen inkomen. Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste Nelltijburg,
Als u niet alleenstaand bent, zijn er geen gevolgen voor de AOW. Als u wel alleenstaand bent en een kind komt bij u wonen, bekijkt de SVB de situatie om te zien of uw AOW gekort moet worden. Essentieel daarbij is of er sprake is van een gezamenlijke huishouding, waarbij u de kosten deelt of niet.

Infoteur: Info4mij
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Special: AOW 2020
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 121
Schrijf mee!