Basisinkomen België: aantal voorstanders neemt toe

Basisinkomen België: aantal voorstanders neemt toe Het idee van een basisinkomen voor iedereen lijkt na de aankondiging van een Zwitsers referendum in 2016 alsmaar meer aandacht te krijgen. Dit principe van een basisinkomen voor iedere burger lijkt niet meer zo utopisch als het zo vaak werd afgedaan. En ook in België is dit idee aan een opmars bezig. Onder de voorstanders van het basisinkomen worden niet alleen politieke verenigingen en netwerken gerekend, maar ook gerenommeerde economen en filosofen. Wie waren de eerste voorstanders van het basisinkomen in België en met wie heeft de groep aanhangers zich uitgebreid?

Basisinkomen voor iedereen

Midden oktober 2013 kwam het idee van het basisinkomen weer in de aandacht door nieuws uit Zwitserland. Daar raakte bekend dat er een referendum wordt gepland over het al dan niet toekennen van een minimumuitkering aan iedere inwoner. Dat zou een soort basisinkomen zijn die alle andere uitkeringen opslorpt, maar tegelijk ook aan werkende mensen en studenten zou toegekend worden. Een basisinkomen voor iedere inwoner dus, zonder bijkomende voorwaarden. Dit referendum zou in 2016 plaatsvinden en aan het oordeel van de Zwitserse bevolking onderworpen worden.

Basisinkomen België: "Vivant"

In Europa werd er in 2013 een burgerinitiatief (EBI) gestart om bij de Europese Commissie te pleiten voor een basisinkomen voor iedereen in Europa. Maar hiervoor was het basisinkomen al een topic bij politieke denkers verspreid over heel Europa. In België maakte de politieke beweging Vivant er een tiental jaar geleden al een programmapunt van. Vivant is een vereniging die vrijheid en bestaanszekerheid hoog in het vaandel voert. Niet voor niets is de naam Vivant gekozen: deze is afgeleid van het Latijnse "vivere", wat leven betekent. De slogan van de partij is dan ook "Durf leven".

Bestaanszekerheid

Om die slogan "Durf leven" het best in de praktijk te kunnen brengen, moet er volgens Vivant aan twee voorwaarden voldaan zijn, namelijk de mogelijkheid tot zelfontplooiing en de garantie van bestaanszekerheid. Die bestaanszekerheid kan gegarandeerd worden door de toekenning van een basisbedrag aan iedere burger. Is die voorwaarde vervuld, dan kan iedere inwoner de keuzes maken die hem aanbelangen: activiteiten en hobby's uitoefenen, studeren, werken, ondernemen, enz.. Met andere woorden: met de geruststelling van een basisinkomen kan je je gaan richten op de invulling van het begrip vrijheid zoals jij dat ziet.

Basisinkomen België: groep voorstanders groeit

Armoede bestrijden

Niet alleen op het vlak van vrijheid kan het basisinkomen cruciaal zijn. Vooral ook op economisch vlak kan het een belangrijke rol vervullen doordat het armoede effectief kan bestrijden. Tegelijk kan het ondernemerschap stimuleren doordat het de drempel om economische risico's te nemen kan verlagen. Niet toevallig krijgt het idee van het basisinkomen dan ook meer steun onder economen. Hoofdeconoom Peter de Keyzer van BNP Paribas Fortis pleit in zijn boek "Groei maakt gelukkig" voor een basisinkomen in België.

Online het basisinkomen steunen

Ook filosoof en politiek economist Philippe van Parijs is een bekend voorstander van de invoering van een minimumuitkering voor iedere inwoner als een middel om armoede tegen te gaan. Voorts is er het Belgisch Netwerk voor het Basisinkomen actief: dat is een neutraal en pluralistisch platform dat de verspreiding, de promotie en de studie van het onvoorwaardelijk basisinkomen ondersteunt.

Finland als voorbeeld?

In december 2015 maakte Finland bekend dat het aan een wetsvoorstel werkt om een basisinkomen voor iedere Fin in te voeren. Dat basisinkomen zou ongeveer 800 euro bedragen en aan geen enkele voorwaarden onderworpen zijn. Wel zou het systeem van sociale uitkeringen afgeschaft worden, wat een enorme administratieve vereenvoudiging zou betekenen. Doordat het Belgische sociale zekerheidssysteem bekend staat voor haar complexe, formalistische bureaucratie pleiten eind 2015 dan ook meer en meer mensen voor een basisinkomen naar Fins model. Online zijn er tal van blogs en websites opgericht die streven naar een invoering van een basisinkomen in België én in Europa.

Lees verder

© 2013 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een basisinkomen voor iedereenEen basisinkomen voor iedereenHet basisinkomen voor iedereen wordt door sommigen gezien als een utopie, maar is dit inderdaad zo? De gedachte krijgt w…
De voor- en nadelen van een basisinkomenDe voor- en nadelen van een basisinkomenHet invoeren van een basisinkomen voor iedereen zonder tegenprestatie heeft voor- en nadelen. Met de toenemende robotise…
Welke voor- en nadelen heeft een (Europees) basisinkomen?Welke voor- en nadelen heeft een (Europees) basisinkomen?In de periode 28 november tot 1 december 2014 werd een onderzoek gehouden in Nederland naar het idee van de invoering va…
Nummerplaat aanvragenVanaf 15 november 2010 is Belgiё overgestapt naar de nieuwe Europese nummerplaat. Daarmee volgt Belgiё het v…

Let op de kleintjes en andere tipsLet op de kleintjes en andere tipsKom je niet uit aan het einde van de maand? Blijf je geld overschrijven van de spaarrekening naar de lopende rekening? I…
Goedkoop vliegenGoedkoop vliegenHoe kan je het beste goedkope vliegtickets kopen? Bezuinigen op je reiskosten is zeker rendabel, want het gaat om relati…
Bronnen en referenties
 • http://www.liberavzw.be/?p=3285, bezocht op 17/12/2015.
 • http://www.pressreader.com/belgium/gazet-van-antwerpen-metropool-stad/20151209/282510067502824/TextView, bezocht op 17/12/2015.
 • http://www.waerbeke.be/columns/kristien-bonneure/127-tijd-en-geld-voor-stilte, bezocht op 17/12/2015.
 • http://poliargus.be/het-basisinkomen-een-gewaagd-idee-voor-de-21ste-eeuw/, bezocht op 17/12/2015.
 • http://www.mo.be/opinie/basisinkomen-h-t-antwoord-op-technologische-ontwikkelingen, bezocht op 17/12/2015.
 • http://www.tijd.be/opinie/analyse/Een_Europees_basisinkomen_een_realistische_utopie.9425129-2336.art, bezocht op 17/12/2015.
 • www.vivant.org/nl/programma/een-basisinkomen-voor-iedereen, bezocht op 17/12/2015.
 • http://basicincome2013.eu/ubi/nl, bezocht op 17/12/2015.
 • http://basicincome.be/nl/, bezocht op 17/12/2015.
 • http://www.openbarebank.be/archives/32063, bezocht op 17/12/2015.
 • http://www.canvas.be/video/panorama/2015/iedereen-een-basisinkomen, bezocht op 17/12/2015.
 • http://www.demorgen.be/dm/nl/2462/Standpunt/article/detail/1729098/2013/10/25/Een-samenleving-zonder-stress-door-inkomensonzekerheid-lijkt-gezonder-en-welvarender-te-zijn.dhtml, bezocht op 17/12/2015.
 • http://www.stichtinggerritkreveld.be/index.php/samenleving-en-politiek/zoeken-in-sampol/185-2015/maart-2015/1853-waarom-een-basisinkomen-een-goed-idee-is, bezocht op 17/12/2015.
 • http://www.standaard.be/cnt/dmf20150520_01691552, bezocht op 17/12/2015.
 • http://www.knack.be/nieuws/belgie/waarom-het-basisinkomen-de-weg-van-de-toekomst-is/article-opinion-566875.html, bezocht op 17/12/2015.

Reageer op het artikel "Basisinkomen België: aantal voorstanders neemt toe"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 17-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Special: Gewaarborgd basisinkomen
Bronnen en referenties: 15
Schrijf mee!