Sparen: waar je spaargeld plaatsen zonder verlies te lijden?

Sparen: waar je spaargeld plaatsen zonder verlies te lijden? Waar is je spaargeld nog veilig? De taks op spaartegoeden in Cyprus in 2013 om het land van het failliet te redden maakte veel Europese spaarders ongerust. Het Europese depositogarantiestelsel wordt sindsdien meer en meer in twijfel getrokken en een rekening openen buiten Europa lijkt plots zinvoller. Nu blijkt dat de EU door één beslissing geld op je spaarrekening kan inhouden, gaan spaarders op zoek naar andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld goud. Goud blijft voor veel mensen haar aantrekkingskracht van tijdloze waarde behouden. Ook een offshore rekening openen lijkt niet meer zo exotisch of exclusief als voorheen. Hoe kan je je geld veilig stellen zonder al te veel verlies te lijden?

Taks spaargeld

De heffing van een eenmalige belasting op spaargeld in Cyprus in 2013 leidde tot veel verontwaardiging in Europa. Het is de eerste keer dat in een land van de Europese Unie geld van spaarders gebruikt wordt om een land en haar banken van het failliet te redden. Veel Cyprioten wilden hun spaargeld weghalen bij de bank maar dat werd onmogelijk gemaakt. Wat vooral de woede van de brave spaarder ontketent, is dat hiermee de Europese depositogarantie van 100.000 euro per persoon uitgehold wordt.

Spaargeld veilig stellen

Ook in andere landen van de EU zullen spaarders zich ongetwijfeld de vraag stellen of dit ook hen kan overkomen. Je maakt het maar mee: in een verlengd weekend wordt de beslissing genomen om je geld te taxeren, en plots zijn de geldautomaten geblokkeerd. Een gevolg hiervan zal ongetwijfeld zijn dat heelwat spaarders wantrouwiger zullen worden en zullen zoeken naar manieren om hun spaargeld veilig te stellen. Concreet: vluchthavens waar de overheid je niet plots kan verrassen met belastingen door middel van een "noodmaatregel om bijzondere redenen".

Goud

Goudprijs omhoog

Na de spraakmakende maatregel van de Trojka om de spaarder in Cyprus te belasten (2013), reageerden de financiële markten al meteen. Beurzen overal in Europa gingen in het verlies, terwijl de goudprijs de hoogte inging. Goud wordt traditioneel gezien als een vluchthaven voor beleggers in onzekere tijden. Als munten, economieën en ondernemingen er slecht voor staan, dan is goud een symbool voor tijdloze waarde, veiligheid en zekerheid.

Goud bewaren

Als je fysiek goud wilt gaan kopen om je in te dekken tegen economische onzekerheid, dan heb je tenminste wat achter de hand bij een instorting van het financiële systeem. Nadeel hiervan is wel dat je dat fysiek goud ook weer kan kwijtraken door verlies of diefstal. Je bent dus min of meer verplicht om een kluis te huren of te kopen om je gouden juwelen, munten of staven veilig op te bergen. Er is dus steeds een veiligheidsrisico aan goud.

Rekening openen buiten Europa

Zwitserland of Noorwegen

Nu er onzekerheid is rond de Europese depositogarantie van 100.000 euro, zullen spaarders gaan overwegen om hun kapitaal naar een niet-Europees land te verhuizen. Binnen de EU kan de Trojka immers altijd buitengewone maatregelen treffen bij buitengewone omstandigheden. Dit is koren op de molen van stabiele landen net buiten de eurozone zoals Zwitserland en Noorwegen. Beleggingen in de Zwitserse frank en de Noorse kroon kunnen hierdoor erg aan populariteit gaan winnen.

Offshore rekening

Voorts zal ook offshore banking een alternatief bieden voor spaarders die willen vluchten voor de strenge Europese regelgeving en tegelijk van belastingvoordelen willen genieten. We denken dan bijvoorbeeld aan Jersey, Guernsey, Monaco en de Kaaimaneilanden. Hierbij moet natuurlijk altijd onderzocht worden of er in die landen wel een consequente depositogarantie bestaat en wat deze precies inhoudt.

Lees verder

© 2013 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Spaargeld, goud of goederen confisceren: wat is confiscatie?Spaargeld, goud of goederen confisceren: wat is confiscatie?Confiscatie is een begrip dat sinds de crisis van 2013 in Cyprus opnieuw op de voorgrond is getreden. Er wordt hevig ged…
Belastingen en taksen: hoe de overheid je geld belastBelastingen en taksen: hoe de overheid je geld belastBij de spaargeldcrisis van 2013 in Cyprus ontstond grote ophef bij de Europese bevolking over een mogelijke taks op spaa…
Offshore bankrekening openen: voordelen en nadelenOffshore bankrekening openen: voordelen en nadelenDe alsmaar strenger wordende Europese financiële regels op het vlak van privacy en fiscaliteit doen veel mensen uitkijke…
Rekening openen offshore: overzicht van belastingparadijzenRekening openen offshore: overzicht van belastingparadijzenWie heeft er allemaal een rekening offshore? Het is een vraag die veel mensen nieuwsgierig maakte na het bekendmaken van…

Geld pinnen bij de Geldmaat, de uniforme gele geldautomaatGeld pinnen bij de Geldmaat, de uniforme gele geldautomaatZo omstreeks de jaren 70 van de vorige eeuw wilden banken bij wijze van spreken op elke hoek van de straat een filiaal b…
Armoede 2017 in NederlandArmoede 2017 in NederlandArmoede komt steeds meer voor in Nederland. Het aantal mensen dat maandelijks te weinig geld overhoudt om van te leven n…

Reageer op het artikel "Sparen: waar je spaargeld plaatsen zonder verlies te lijden?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 10-01-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Special: Negatieve spaarrente
Schrijf mee!