Facebook en Paypal samen in krediet en betalen?

Facebook en Paypal samen in krediet en betalen? Hoe zei Microsoft-oprichter Bill Gates het ooit ook weer? "Bankieren is noodzakelijk, banken zijn dat niet." Deze constatering zou wel eens snel realiteit kunnen worden? Facebook en PayPal werken immers al intensief samen voor betalen en testen klaarblijkelijk ook al kredietfuncties.

De bank van de toekomst

In het kader van studies naar “de bank van de toekomst” houden marktonderzoekers zich graag bezig met de afwikkeling van het (klassieke) betalingsverkeer en dus ook met de avances van Facebook en Paypal .

Ebay zette ooit een eerste stap en is met PayPal al in het klassieke domein van de banken (betalen) doorgedrongen. En Paypal is al enige jaren in het bezit van een banklicentie die het in principe mogelijk maakt om binnen Europa ook andere traditionele bankzaken af te wikkelen.

Het is nog niet zo gek lang geleden dat de CEO van PayPal Duitsland in een interview terloops liet doorschemeren dat PayPal ook betalingen via Facebook zou afwikkelen en dat Facebook zijn plannen voor een eigen munt in de ijskast zou zetten.

Betaal-later-optie in Facebook

Later kwam het bericht dat Facebook een "betaal-later-optie" voor aankoop van virtuele goederen in online games zou uittesten. Terugbetaling zou dan op een later tijdstip via creditcard of PayPal kunnen volgen.

De optie om virtuele goederen voor games te kopen is als zodanig relatief nieuw voor Facebook-gebruikers. Het proces, dat wordt aangestuurd via een pop-up venster, maakt het gebruikers wel erg gemakkelijk om de nieuwe betaaloptie te gebruiken. Door het invoeren van de betaalgegevens wordt het gebruikers mogelijk gemaakt in de toekomst met één simpele klik te betalen. Dit zou de intrede van Facebook in het bankbedrijf kunnen betekenen.

Via “Send Money” geld overmaken naar je vrienden op Facebook

En PayPal introduceerde onlangs een Facebook-toepassing waarmee men rechtstreeks geld kan overboeken naar zijn vrienden op Facebook. De app met de toepasselijke naam Send Money, is al even gemakkelijk te gebruiken als zijn naam doet vermoeden. Ofschoon er ondertussen al meer betaalopties op Facebook bestaan, is een applicatie die P2P transacties via Facebook en PayPal mogelijk maakt, uniek.

Het betaalproces zelf is kinderlijk eenvoudig: de verzender kiest een e-card, selecteert dan een vriend die het bedrag moet krijgen en tikt dan het bedrag in dat overgeboekt moet worden. En kenmerk van een peer-to-peer-transactie (P2P) is dat er geen bankinstelling bij betrokken is en er dus geen transactiekosten verschuldigd zijn.

Nieuwe kansen voor Facebook door opslag betaalgegevens

Via bedoelde “betaal-later-optie” kan Facebook ook gegevens van creditcards of de Paypal-account-informatie van zijn gebruikers verzamelen en opslaan. Het is een peuleschil om die informatie in de toekomst ook te gebruiken voor snelle betaling van andere goederen. De opslag van betaalgegevens en de daarop aansluitende analyse ervan zou een logische vervolgstap in de huidige strategie van Facebook kunnen zijn voor opslag en koppeling van gebruikersgegevens, wat uiteraard nieuwe en ongekende perspectieven zou bieden.

Aanbieding andere bankdiensten door Facebook

En daarna? Wat weerhoudt Facebook ervan om in de toekomst ook andere bankdiensten aan te bieden? Gebruikers zouden op Facebook bijvoorbeeld ook kredieten, spaardeposito’s en beleggingstitels kunnen uitwisselen of via de Facebook-button rechtstreeks beleggingsfondsen of aandelen kunnen bestellen. Dat mag dan op dit moment wellicht nog als toekomstmuziek klinken, de mogelijkheden die Facebook biedt zijn talrijk. De traditionele banken doe er daarom goed aan om Facebook's bankstrategie zorgvuldig te volgen en zelf snel meer social-media-toepassingen aan hun klanten aan te bieden om deze niet te verliezen.
© 2012 - 2020 Grosso_Modo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sociale Media, overheid en de gevarenSociale Media, overheid en de gevarenOnder social media of wel sociale media wordt een online platform verstaan, waarop je met elkaar kunt communiceren. Het…
Waarom en hoe social media te gebruiken door bedrijven?Waarom en hoe social media te gebruiken door bedrijven?Social media biedt organisaties de mogelijkheid om op een ideale manier (goedkoop, snel, gebruiksvriendelijk, groot bere…
7 tips voor je kind op facebook7 tips voor je kind op facebookFacebook is het meest gebruikte social media platform van de wereld. Ook steeds meer kinderen maken gebruik van Facebook…
Uw kind en social media, hoe houdt u dit onder controle?Social media is tegenwoordig dé nieuwe trend. Behalve jongeren en ouderen, hebben ook steeds meer kinderen tegenwoordig…

Van bank veranderen: 3% van de klanten wil veranderenVan bank veranderen: 3% van de klanten wil veranderenHet is net als bij de energieleverancier: van bank veranderen doe je niet zo snel. Dan moet al heel wat gebeurd zijn, of…
Bankbedrijf zonder banklicentie uitoefenenBankbedrijf zonder banklicentie uitoefenenOm financiële producten aan te mogen bieden zoals hypotheken, leningen en spaarrekeningen, is het vereist om een banklic…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.facebook.com/PayPalNederland
  • http://www.internetkassa.nu/

Reageer op het artikel "Facebook en Paypal samen in krediet en betalen?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Grosso_Modo
Laatste update: 09-10-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!