SNS Reaal - de geschiedenis

SNS Reaal is een concern dat bestaat uit verschillende banken en verzekeringsmaatschappijen. Veel financiële instellingen van dit concern zijn oorspronkelijk opgericht om ideële redenen. Hieronder vindt u een overzicht van een aantal van die bedrijven.

Nutsspaarbanken

In de 19e eeuw was de 'Maatschappij tot Nut van ít Algemeen' een zeer invloedrijke vereniging. In de volksmond werd deze idealistische organisatie meestal 'Het Nut' genoemd. Deze vereniging had als doel om op allerlei manieren het welzijn van de Nederlandse bevolking te bevorderen. Men richtte zich met name op het ondersteunen van (kans)armen, door hen bijvoorbeeld educatie aan te bieden. Het Nut wilde ook de spaarzaamheid van de Nederlandse bevolking bevorderen. Daarom werd in 1817 de eerste Nutsspaarbank opgericht door een afdeling van het Nut. Uit de Nutsbanken is later de SNS Bank ontstaan.

Centrale

In 1904 werd door de sociaaldemocratische arbeidersbeweging een nieuwe, niet-commerciële verzekeringsmaatschappij opgericht, genaamd 'De Centrale'. Deze ideële organisatie moest ervoor zorgen dat de Nederlandse arbeiders betaalbare en betrouwbare verzekeringen af konden sluiten. Het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV) was de eigenaar van de Centrale.

Concordia

Niet lang daarna besloot de katholieke arbeidersbeweging het voorbeeld van de sociaaldemocraten te volgen: in 1907 werd in Utrecht de verzekeringsmaatschappij Concordia opgericht. De Bond van Rooms-Katholieke Werkliedenverenigingen was de eigenaar van Concordia.

Reaal

In de eerste decennia van de 20e eeuw waren de katholieke en sociaaldemocratische arbeidersbewegingen nog rivalen die elkaar met veel argwaan bekeken. Na de Tweede Wereldoorlog gingen ze echter steeds vaker samenwerken. Die samenwerking leidde ertoe dat de katholieke en sociaaldemocratische vakbonden in 1976 de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) gingen vormen. Een uitvloeisel daarvan was, dat ook de verzekeringsmaatschappijen van die vakbonden zeer intensief gingen samenwerken. Dit leidde uiteindelijk tot een fusie in 1990. De nieuwe verzekeringsmaatschappij kreeg de naam Reaal. Deze nieuwe merknaam werd al snel zeer bekend dankzij grote reclamecampagnes met de leus 'Reaal regelt het allemaal'.

ASN

De ASN bank werd in 1960 opgericht door de vakbond NVV. De ASN is een zeer maatschappelijk geëngageerde bank. Hier kunt u meer informatie vinden over deze bank.

Fusiegolf

In de jaren tachtig en negentig vond er een grote fusiegolf plaats in de financiële sector. Een gevolg daarvan was, dat een groot aantal financiële instellingen, waaronder de bovengenoemde banken en verzekeringsmaatschappijen, vanaf 1997 het concern SNS Reaal gingen vormen.

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
ASN Bank en depositogarantiestelselASN Bank en depositogarantiestelselIs uw spaargeld veilig bij de ASN Bank in 2020? Valt deze bank onder het depositogarantiestelsel en wat als die failliet…
Vivat verzekeringen voorheen ReaalVivat verzekeringen voorheen ReaalSinds 1 juli 2014 vervangt Vivat de verzekeringsactiviteiten van SNS Reaal. Daaronder zijn hele bekende namen aanwezig,…
RegioBank en depositogarantiestelselRegioBank en depositogarantiestelselRegio Bank is een onderdeel van de Volksbank. Hoe veilig is uw geld dan bij Regio Bank en wat betekent het depositogaran…
Veilige banken Nederland voor sparenVeilige banken Nederland voor sparenWaar kunt u in 2019 en 2020 in Nederland veilig sparen? Wat zijn dan de veilige banken bij faillissement of bankrun op s…

Zakgeld voor je kind: hoe ga je om met zakgeld van je kindZakgeld voor je kind: hoe ga je om met zakgeld van je kindIn het moderne westen is bijna alles te koop. Het punt is alleen dat heel veel mensen het geld helemaal niet hebben om d…
Tips om te besparen en te bezuinigenTips om te besparen en te bezuinigenBesparen op een ingeslopen bestedingspatroon is eigenlijk niet zo moeilijk. Veel uitgaven worden gedaan zonder veel bij…
Bronnen en referenties
  • http://www.reaal.nl
  • http://www.snsreaal.nl/over-ons/geschiedenis.html#accordion-section-26
  • http://nl.wikipedia.org/wiki
  • http://www.asn.nl
  • http://www.iisg.nl/archives/en/files/r/10847349full.php

Reageer op het artikel "SNS Reaal - de geschiedenis"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 09-05-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Special: Ethisch Bankieren
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!