InfoNu.nl > Financieel > Diversen > Spanje en Italië, hoe erg is hun crisis eigenlijk?
nieuws uitgelicht

Spanje en Italië, hoe erg is hun crisis eigenlijk?

Spanje en Italië, hoe erg is hun crisis eigenlijk? De Mediterrane landen blijken in de Eurozone de zwakste landen. Hoe erg is het eigenlijk gesteld met Spanje en Italië ook in vergelijking met het zojuist geredde Griekenland? Is de situatie echt zo slecht als de aandelenmarkten lijken aan te geven?

Overzicht van de situatie in Italië, Spanje (en Griekenland) in 2011

Augustus 2011: na de afwaardering van de Verenigde Staten op 5 augustus 2011 door Standard & Poor's naar de AA+ status richt de aandacht zich in de Eurozone op diens 'zwakkere broeders' Italië en Spanje. De algemene vraag is: hoe erg is het eigenlijk met deze landen gesteld?

Staatsschuld met betrekking tot het BNP (Bruto Nationaal Produkt)

Italië : 119%, omvang: 1.900 miljard, tekort: 6%
Spanje : 60%, omvang: 1.062 miljard, tekort: 9%
Griekenland : 143%, omvang: 230 miljard, tekort: 10,5%

Werkeloosheidsscijfers in mei 2012

Italië : 8%
Spanje : 21%
Griekenland : 16%

Bij deze cijfers kunnen de volgende opmerkingen worden gemaakt:
 • Geen enkele staatsschuld hoeft in zijn geheel ineens te worden afgelost.
 • De ECB kan Spaanse en Italiaanse staatsobligaties opkopen en derhalve de rente verhogingen voor deze landen 'drukken.'
 • De algehele opinie is, dat als de reserve van het ECB kan worden opgehoogd tot 1.500 miljard bruto (nu 750 miljard bruto) dan neemt men de kans voor speculaties uit de wereldmarkten uit de handen van de speculanten.
 • Griekenland is een Klein Duimpje vergeleken met de landen Italië en Spanje.

Italië

 • Italië had een credit ranking van A+ bij de drie grote ratingbureaus S&P, Fitch en Moody's in 2011
 • De grote staatsschuld van Italië werd reeds gecreëerd in de 70-er en 80-er jaren.
 • Met 119% is de staatsschuld veel te hoog. (100 procent wordt gezien door macro-economen als een 'point of no return' of een aperte onmogelijkheid om op te lossen.)
 • Een groot deel van de staatsschuld is in Italiaanse dus binnenlandse handen.
 • De besparingen in Italië zijn vrij hoog.

De gemiste kans

Als Italië harder had bezuinigd vanaf 1990 tot na hun komst in de Eurozone en de economie zou hebben hervormd, dan waren ze nu niet zo gevoelig voor de financiële markten. Wat dat betreft hebben ze een enorme kans laten liggen.
Ex-premier Berlusconi gaf de schuld van de huidige situatie in Italië aan de speculanten. Het is echter duidelijk dat Italië de hand in eigen boezem moet steken en niet alleen maar moet praten over het Italiaanse budget maar reële maatregelen moet nemen om de overheidsschulden terug te dringen door bezuinigingen. Met de verkiezing van de nieuwe president Mario Monti, die geen politieke doelen nastreeft, maar het redden van zijn land lijkt Italië op de goede weg.

Belastingverhogingen zijn voor dit land geen oplossing, de economie in Italië ontwikkelt zich slecht en belastingverhogingen zouden alleen maar aanleiding geven tot lagere bestedingen bij de consument.
De Italiaanse export heeft zich tot nog toe niet kunnen herstellen van de crisis.

De structurele problemen met betrekking tot de economie en overheidsuitgaven zijn in Italië groter dan in Spanje:
 • Teruglopende bevolkingscijfers,
 • zwakke export,
 • corruptie bij overheden,
 • een ondergrondse (zwarte) economie die moeilijk aan te pakken is.
Italië's grootste vijand is de rente die het land moet betalen voor de uit de hand gelopen schulden. Om ooit weer op orde te komen is het voor Italië meer dan noodzakelijk om de rentes van de uitstaande leningen laag te houden. In de huidige EG situatie is dat nog moeilijk, maar er bestaat hoop als de wijzigingen in Europa met betrekking tot de Europese Bank worden doorgevoerd, als wel een verhoging van het 'noodfonds' waardoor de markt vertrouwen kan blijven houden in de terugbetalingen.

Berlusconi

Het vertrek van Berlusconi in November 2011 had vooral marktgevoelige waarde.
Het was duidelijk dat Berlusconi eigenbelang in 2011 (hij is een (media)tycoon) boven de belangen van Italië begon te stellen: hij was bang dat als hij geen onschendbaarheid meer geniet zodra hij premier 'af' was, hij enkele grote strafrechtelijke rechtzaken aan zijn broek zou krijgen.
De Italianen hadden het vertrouwen in het algemeen in hem verloren en verlangden naar iemand die hen van de afgrond weg kan trekken. De hoop is, dat dat gedaan kan worden via een rigoureus bezuinigingsprogramma. De non-politieke Mario Monti is hun beste troef.

Spanje

Kredietbeoordelaar Moody’s had in april 2011 de rating van Spanje op ‘downgrade review’ geplaatst. Dat maakte de kans is groot dat een verlaging zou kunnen volgen met één stap van AA2 naar AA3. Moody’s wees onder meer op de kwetsbaarheid van de overheidsfinanciën en toenemende risico's door de toen aanhoudende stijging van de financieringskosten. Als de ECB zelf Spaanse obligaties kan opkopen is de dreiging van dergelijke financieringskosten veel minder groot.
Spanje heeft een minder hoge staatsschuld dan Italië, volgens de cijfers, maar er is grote onzekerheid over de schulden in deze context van de Spaanse banken en de werkelijke hoogten van de financiering van de Spaanse regionale overheden.
Spanje hoopt nog steeds dat de schulden van haar banken, die momenteel oplopen tot 100 miljard niet meer op het conto van de Spaanse regering zullen komen, maar geregeld kunnen worden via ECB naar de banken zelf.

Toch minder reden tot al te groot pessimisme

 • Aan de ander kant is de Spaanse export reeds volledig hersteld van de (2007) crisis. Zij lag in 2011 procentueel zelfs op een hoger niveau dan de Duitse export! De algemene malaise in Europa en de wereld helpen Spanje niet om zich op te richten.
 • Het grote probleem ligt in de bouwsector, waardoor het werkeloosheidscijfer onevenredig hoog lijkt.
 • Echter komt bijvoorbeeld Duitsland arbeiders in de bouw tekort en daardoor zou er zeker door de Economische Unie een verschuiving kunnen plaatsvinden van Spaanse bouwers naar Duitse projecten, waardoor dit bijna structurele probleem zou kunnen worden verholpen.
 • Spanje is reeds begonnen met het nemen van macro-economische maatregelen. De diep liggende ellende veroorzaakt door de Spaanse banken trekt de situatie in Spanje voortdurend terug in het 'slop.'
 • De werkeloosheid in Spanje is met 21 procent in 2012 bijzonder hoog. Echter lijkt het getal minder erg wanneer men zich realiseert dat 10 procent van de 21 wordt gevormd door jeugd werkeloosheid. Jeugd heeft vaak nog de optie om 'thuis' te kunnen blijven wonen. Jeugd heeft in het algemeen geen hypotheek te betalen en geen kinderen te onderhouden. Jeugd heeft wat betere alternatieven zoals: doorstuderen, in een ander EEGland te gaan werken of in het Spaanssprekende gedeelte van Zuid-Amerika.

Tot slot

Er is algemene overeenstemming over het feit dat Italië en Spanje twee onvergelijkbare grootheden zijn. De situatie in beide landen is apert verschillend.

De positieve situatie in Italië is dat de staatsschuld in feite in handen is van de Italiaanse burgers en banken zelf. Er zijn ook relatief lage consumptive schulden in de vorm van consumptieve kredieten en hypotheken. Juist deze laatste schulden hebben bijvoorbeeld in de Verenigde Staten de kredietcrisis omhoog gestuwd, maar raken Italië in veel mindere mate. Aan de andere kant zijn de structurele problemen in Italië groter dan in menig ander land. De Italiaanse export beweegt zich eerder in een benedenwaartse richting dan in een opwaartse en dat is zeker slecht nieuws. De redding van Italië wordt gezien in het sterk terugdringen van de Italiaanse overheidsuitgaven.

Van Spanje wordt verondersteld dat het zich in een veel betere positie bevindt dan de markten pretenderen aan te geven. De groei van de export is bewonderenswaardig geweest en is het nog steeds. Spanje werkt duidelijk aan overheidsbesparingen en herbudgettering en bereikt daar ook goede resultaten mee. Het enige minpunt voor Spanje is dat men nog steeds niet weet hoe hoog het begrotingstekort in Spanje in werkelijkheid is en hoe hoog het financierings tekort van de (locale) banken is.

Lees verder

© 2011 - 2018 Hermesse, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK onder 19 2011 Roemenië, programma en uitslagenEK onder 19 2011 Roemenië, programma en uitslagenEK onder 19 2011 Roemenië. Van 20 juli tot en met 1 augustus 2011 vindt de eindronde van het EK onder 19 plaats in Roeme…
EK voetbal 2004De 12e editie van het WK wordt in 2004 georganiseerd in Portugal. België weet dit jaar wederom de eindstrijd weer niet t…
Financiële crisis: wat is een "double dip"-recessie?Financiële crisis: wat is een "double dip"-recessie?De financiële en economische crisis van eind 2008 leidde tot een recessie, gevolgd door massale overheidssteun aan de ba…
Europees Kampioenschap waterpolo 2012 - MannenVan 16 januari tot en met 29 januari vind er in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion het Europees kampioenschap wat…
Tweede eigen huis in Spanje of GriekenlandTweede eigen huis in Spanje of GriekenlandSpanje en Griekenland zijn prachtige EU-landen. Voor een vakantie, maar ook voor het kopen van een tweede huis. Het zijn…
Bronnen en referenties
 • http://rtl.nl/components/financien/rtlz/kijkeraanz/2011/31/KAZ-Spanje-en-Italie-zijn-niet-het-nieuwe-Griekenland.xml
 • http://www.blikopdebeurs.com/weblog1/pivot/entry.php?id=1119
 • http://www.beursduivel.be/forum.php?page=topic&id=18939&name=S&P_verlaagt_rating_van_Italie!!..&laatste=true
 • http://fistfulofeuros.net/afoe/8959/
 • http://www.demorgen.be/dm/nl/3825/Buitenland/video/detail/1293609/Enorme-besparingen-in-Italie.dhtml
 • http://fondsnieuws.nl/nieuws/headlines/artikelen/10140-moodys-verlaagt-oordeel-italiaanse-banken.html
 • http://belastingdienst.nl/particulier/aangifte2010/sparen_beleggen/sparen_beleggen-15.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Itali%C3%AB

Reageer op het artikel "Spanje en Italië, hoe erg is hun crisis eigenlijk?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hermesse
Laatste update: 12-07-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Special: Geld Internationaal
Bronnen en referenties: 8
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!