InfoNu.nl > Financieel > Diversen > ECB, credit events, rating events en faillissement
nieuws uitgelicht

ECB, credit events, rating events en faillissement

Bij het nieuws over de problemen van Portugal en Griekenland vliegen de financiele uitdrukkingen over tafel. Waar hebben we het nu eigenlijk over bij een credit event of een rating event? En hoe functioneert die Europese Centrale Bank precies?

Europese Centrale Bank

Met de creatie van de Euro-zone: de 17 landen binnen de Europese Gemeenschap die in 2002 de Euro als hun enige wettelijk betaalmiddel accepteerden, ontstond uit het vroegere Europees Monetaire Instituut (E.M.I.) de Europese Centrale Bank (E.C.B.)

Hoofddoelstelling

van de ECB is het waarborgen van prijsstabiliteit in de eurozone, zodat de koopkracht van de euro behouden blijft.
Belangrijke rol hierin speelt voor de ECB de geldhoeveelheid binnen de Euro-zone. Bijvoorbeeld inflatie wordt gezien als een gevolg van het feit dat de beschikbare geldhoeveelheid te groot is in verhouding tot het aanbod van goederen en diensten.

Economische analyses

Voorts houdt de ECB zich voortdurend bezig met economische analyses ten aanzien van de landen binnen de Euro-zone.
Deze economische analyses worden gedaan door beoordelingen op basis van allerlei indicatoren en perspectieven ten aanzien van prijsontwikkelingen en risico's voor de prijsstabiliteit in de Euro-zone:
  • Hoogte van salarissen en lonen,
  • gedragingen van wisselkoersen van internationale- en wereldvaluta (belangrijk is de trend van USdollar, de Japanse Yen etc.)
  • gedragingen van rentes en rentekoersen op langere en lange termijn
  • maatregelen ten aanzien van economische bedrijvigheid in de verschillende Euro-zone landen

Mede beslissingsbevoegdheid over steunmaatregelen

Als zowel prijsstabiliteit als economische analyses basis zijn voor zorg ten aanzien van een bepaald Euro-zone land, beslist de ECB, in het algemeen in samenwerking met het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en met de regeringen van al deze Euro-zone landen of het noodlijdende land in kwestie in aanmerking komt voor steunmaatregelen van de ECB. Het is in het nabije verleden duidelijk geworden dat dit soort maatregelen een kwestie is waarover intens en vaak ook langdurig moet worden vergaderd. De steunmaatregelen voor achterblijvende Euro-zone landen belopen vaak tientallen miljarden Euros. Onlangs is besloten dat er een vast bedrag van bijna 700 miljard Euros beschikbaar zal zijn als het mis mocht gaan in Euro-zone landen.

Politieke en economische verantwoordelijkheid

Sinds landen zoals Ierland, Portugal en Griekenland bij de ECB hebben moeten aankloppen voor steunmaatregelen om hun economie niet verder ontregeld te krijgen of zelfs om een faillissement af te wenden is de betekenis van de ECB in de Euro-zone landen aanzienlijk vergroot. Ook is gebleken dat de ECB in het kader van dreigende faillissementen een behoorlijk elasticiteit is gaan vertonen in de uitkomsten van haar analyses. Van strenge normeringen is in July 2011 min of meer afgestapt om koste wat koste faillissementen te voorkomen van een naties zoals Griekenland en Portugal.

De rating event

Volgens de schrijvers van het ECB rapport ' on Sovereign Ratings' is een rating beoordeling: een vaststellen voor degene die de rating kreeg of hij in de toekomst in staat is zowel kapitaal als rente terug te betalen. De ECB maakt daarbij gebruik van de rating companies: Moody's, Fitch en Standard & Poor's (S&P).

Plotselinge lage ratings

De beslissingen ten aanzien van noodlijdende Euro-zone landen worden vaak genomen naar aanleiding van verlaagde ratings. Als alle drie (plus een Canadees bureau tegenwoordig) rating companies hun ratings verlagen dan wordt verondersteld dat de ECB bank daarnaar navenant handelt. Dit is echter geen ijzeren principe gebleken omdat het rapport over Sovereign Ratings aantoonde dat een plotselinge lage rating gegeven aan een land niet dezelfde impact had op de handel in obligaties als wanneer het land een bepaalde lage rating al lange tijd had (meer dan 6 maanden.) Het land dat de plotselinge lage rating kreeg is er op de beurs ineens veel slechter aan toe dan het land dat dezelfde rating al lange tijd had. De ECB stelt dat plotselinge lagere ratings derhalve niet dezelfde 'waarde' moet worden toegekend als reeds langdurige aanwezige lage ratings. Zij vindt dat ze het recht heeft op een specifieke souvereiniteit in de zaak

Credit event

Lage ratings impliceren dat de rente van langjarige obligaties torenhoog stijgt, dat betekent dat het land ze niet kan terug betalen: ergo het land gaat failliet. Dat is ook de reden waarom in Juni 2011 Duitsland er de nadruk oplegde dat de nationale banken zouden kunnen 'meewerken' op vrijwillige basis. Waar de banken gedwongen zijn om medewerking te geven aan een event (bijvoorbeeld gedwongen afstempelen) betekent het dat een land failliet is.

Conclusie

De ECB doet in 2011 alles wat mogelijk is om het faillissement van Griekenland en Portugal te vermijden. Dat wekt zowel kritiek op als bewondering. Het geeft de argeloze toeschouwer ook het gevoel dat er meer is 'tussen hemel en aarde' dan wordt bekend gemaakt in de media. Overigens groeit de kritiek op het pappen en nathouden van economisch zinkende naties bij zowel professionelen als amateurs in dit veld. De tijd zal moeten uitmaken of de macro-economische bankzaken van het ECB de juiste zijn.

Lees verder

© 2011 - 2018 Hermesse, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Credit default swaps: verzekeren tegen faillissementCredit default swaps: verzekeren tegen faillissementCredit default swaps worden gebruikt om te beschermen tegen een faillissement van een land of bedrijf. Er wordt veel geh…
Van AAA-rating tot C-rating: kredietratings van bankenVan AAA-rating tot C-rating: kredietratings van bankenVoor banken en landen zijn zogenaamde "credit ratings" of kredietbeoordelingen een erg belangrijk gegeven. Wanneer een b…
Animal Event, het jaarlijkse dierenevenementAnimal Event, het jaarlijkse dierenevenementBen jij gek op dieren en wil je heel veel dieren weleens van dichtbij bekijken? Dan is Animal Event wel wat voor jou. Je…
Hoe solide zijn de banken in NederlandHoe solide zijn de banken in NederlandWat is de rating en kredietstatus van uw bank, wat is de kredietstatus van Nederland en andere EU landen volgens S&P? Ve…
Toekennen van ratings op de beursToekennen van ratings op de beursRatingbureaus kennen een rating toe aan bedrijven en financiële instellingen. Hierbij wordt de kredietwaardigheid van he…
Bronnen en referenties
  • http://www.ecb.int/pub/pdf/scpwps/ecbwp1347.pdf WORKING PAPER SERIES NO 1347 / JUNE 2011 SOVEREIGN CREDIT RATINGS AND FINANCIAL MARKETS LINKAGES APPLICATION TO EUROPEAN DATA by António Afonso, Davide Furceri and Pedro Gomes
  • http://en.wikipedia.org/wiki/European_Central_Bank

Reageer op het artikel "ECB, credit events, rating events en faillissement"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hermesse
Gepubliceerd: 06-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Special: Geld Internationaal
Bronnen en referenties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!