Financial Planning: hoe je vermogen beheren en vergroten?

Financial Planning: hoe je vermogen beheren en vergroten? Je vermogen beheren is niet altijd eenvoudig. In de verschillende periodes van je leven kom je voor andere financiële uitdagingen te staan. Als je hypotheek eens is afbetaald, beschik je plots over geld om aan andere zaken te besteden. Om je bij die financiële vraagstukken te adviseren, is er de formule van de "financial planning" of vermogensplanning. Banken willen op die manier hun klanten helpen om op een effectieve en winstgevende manier met hun vermogen om te gaan en een aantrekkelijk rendement te halen. Tegen het einde van je loopbaan kan je je bijvoorbeeld al voorbereiden om een aantrekkelijk kapitaal aan de kant te hebben als je op pensioen gaat. Hoe kan je met een degelijke financiële planning je vermogen vergroten en welk stappenplan kan je daarbij gebruiken?

"Financial planning": financiële vermogensplanning

Financial Planning is een term die gebruikt wordt als het gaat om het plannen en beheren van je financiële vermogen. Iedere periode in je leven zullen er andere geldkwesties aan de orde komen. Je kan een erfenis verkrijgen of je kan promotie maken, of anderzijds ontslagen worden en financiële problemen krijgen. Het opbouwen van je vermogen hangt dus samen met de verschillende periodes van je leven. In het begin van je carrière zal bijvoorbeeld je vermogen nog klein zijn omdat je het doorgaans met een bescheiden loon moet doen, en bijvoorbeeld nog een hypotheek moet afbetalen.

Vermogen en loopbaan

In de loop van je carrière zal normaal gezien je loon stijgen en zal er meer ruimte komen om te sparen en geleidelijk aan een mooi vermogen op te bouwen. Eens je hypotheek is afbetaald, zal er misschien ruimte komen om beleggingen te doen. Omdat elk moment in de levenscyclus andere financiële vragen oproept, is het handig om een beroep te kunnen doen op deskundig advies van financiële deskundigen. Daarom kan financial planning uiterst nuttig en effectief zijn. Tal van banken bieden de financial planning-formule aan om hun klanten te begeleiden bij het beheer en de eventuele vergroting van hun financiële middelen. Deze formule heeft vooral een adviserend karakter en is uiteraard vrijblijvend.

Vermogen en pensioen

Als je de pensioenleeftijd nadert, dan dienen er zich weer andere vraagstukken aan. Hoe kan je na je pensioen dezelfde levensstandaard aanhouden als tijdens je professioneel leven? Dat is maar één van de vragen die je dan zou kunnen stellen. Om een zo hoog mogelijke levensstandaard te kunnen behouden, is een goede financial planning van je vermogen absoluut noodzakelijk. Bovendien komen er na de pensioenleeftijd ook andere dingen aan de orde, zoals de successieplanning. De financial planner van je bank kan met jou nagaan op welke manieren jouw successie het voordeligst kan geregeld worden.

Financial planning: stappenplan

Analyse vermogen

De eerste stap van de financial planning is de analyse van je huidig vermogen. De financial planner van de bank zal met jou nagaan hoe jouw financiële situatie er op het moment uitziet. Er zal een overzicht worden gemaakt van je spaarrekeningen, van eventuele leningen of hypotheken, en van de beleggingen die je hebt lopen. Hierbij worden roerende goederen en onroerende goederen besproken, alsook hun rendement.

Mogelijke vermogensvermeerdering

Hieraan gekoppeld zal de financial planner rekening houden met jouw wensen en doelstellingen in verband met het vermogen. Met deze informatie in het achterhoofd zal de financial planner een overzicht maken van je vermogen en bestuderen hoe je vermogen zich op lange termijn zal kunnen ontwikkelen. Hierbij zal rekening gehouden worden met het rendement en de risico's van je beleggingen.

Voorstel financieel plan

In de derde fase zal de financial planner van de bank je enkele voorstellen doen, die de consolidatie en de uitbreiding van je vermogen moeten verzekeren. In samenspraak met de bank kan je dan bekijken of de door jouw gewenste doelstellingen kunnen bereikt worden via het voorgestelde financieel plan.

Follow-up

Als je samen met de bank tot een besluit bent gekomen, dan kan het financieel plan uitgevoerd worden. De verschillende stappen van het plan zullen nauwkeurig gevolgd worden aan de hand van een tijdsschema. Daarna kunnen er altijd veranderingen gebeuren, zowel op het vlak van jouw doelstellingen en voorkeuren, als op andere vlakken. Zo kan het zijn dat er belangrijke wetswijzigingen zijn op fiscaal gebied of dat de economische situatie een herziening of aanpassing van jouw financieel plan vergt. Er zal dus een degelijke follow-up nodig zijn van de financial planning van je vermogen.

Lees verder

© 2010 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Financial Life Planning ook in NederlandFinancial Life Planning ook in NederlandGeld maakt niet gelukkig maar het is wel handig om er voldoende van te hebben. Dit soort uitspraken spreekt velen erg aa…
Marketingplanning en strategieontwikkelingMarketingplanning en strategieontwikkelingPlanning en strategieontwikkeling vinden plaats op verschillende niveaus. We onderscheiden de concernstrategie, de onder…
Wat is Estate PlanningWat is Estate PlanningEstate planning is het fiscaal en juridisch begeleiden van relaties, met als doel om vermogens fiscaal vriendelijk over…
Geldbeheer: nuttige tips om je budget te beherenGeldbeheer: nuttige tips om je budget te beherenEen degelijk beheer van je geld is van essentieel belang om niet in de financiële problemen te komen en eventueel een aa…

Prepaid creditcard: voordelen en nadelen van prepaid creditPrepaid creditcard: voordelen en nadelen van prepaid creditDe prepaid creditcard is vooral geschikt voor mensen die geen klassieke creditcard toegekend krijgen. Vaak gaat het om m…
In het rood staan: tips om in het rood gaan te vermijdenIn het rood staan: tips om in het rood gaan te vermijdenIn het rood gaan op je zichtrekening kan handig zijn als je eens een onvoorziene uitgave moet doen. Toch zijn er ook hee…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Financial_planner, bezocht op 24/10/2015.

Reageer op het artikel "Financial Planning: hoe je vermogen beheren en vergroten?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 24-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Special: Private banking
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!