mijn kijk op

Dure LED-lampen besparen minder dan wordt voorgespiegeld

Dure LED-lampen besparen minder dan wordt voorgespiegeld De energiebesparing van LED-lampen, en ook andere type spaarlampen, wordt meestal te rooskleurig voorgesteld. Er wordt in die berekeningen uitgegaan van optimale omstandigheden die in de praktijk niet voorkomen. In een gemiddeld huishouden bespaart zo'n lamp dan ook heel wat minder dan ons wordt voorgerekend. Vooral omdat de warmte die een normale gloeilamp afgeeft, natuurlijk geen verlies is indien die warmte tijdens het stookseizoen aan de woonvertrekken ten goede komt. Bedenk dat we minstens 8 maanden per jaar de CV-ketel aan hebben, die gelijk minder gas verbruikt zodra die gezellige goedkope gloeilampen belangeloos hun warmte aan de woning afgeven.

Aanschafprijs en levensduur van Light Emitting Diode lampen

LED-lampen, kennen een lange levensduur. Ze gaan zo’n 30.000 tot 50.000 branduren mee. Het zijn inderdaad energiezuinige lichtbronnen want ze kennen een rendement van gemiddeld 50%, wat betekent dat de helft van de toegevoerde energie in licht wordt omgezet. Bij een gloeilamp wordt slechts 10% van de energie omgezet in licht. Maar in hoeverre is die 90% warmte van zo’n gezellige gloeilamp echt verlies?

Daarbij komt dat de prijs van een energiezuinige LED-lamp nogal hoog is. Die hoge aanschafprijs wordt aan ons "verkocht" door de politiek en industrie met als argument dat de LED-lampen minstens 25 jaar meegaan. Maar dan moet je dat ding voor die tijd niet uit je handen laten vallen. En ook niet meer op al te hoge leeftijd aanschaffen.

Halve voorlichting

Bij het voorspiegelen van de voordelen van energiezuinige producten die doorgedrukt moeten worden, zoals o.a. LED-lampen, zijn industrie en overheid vaak nogal eenzijdig. Uitgegaan wordt altijd van situaties en omstandigheden die vrijwel nooit voorkomen. Nadelen van de LED-lampen worden niet genoemd. Zoals ook nooit duidelijk werd verteld dat de gewone spaarlamp een grote hoeveelheid giftig kwik bevat. En uiteraard kent ook de LED-lamp naast voordelen verschillende nadelen:

Verlichting

Warmteproductie van gloeilamp is helemaal geen verlies

Via campagnes wordt ons voorgehouden dat we onze gloeilampen uit oogpunt van Milieu-overwegingen moeten vervangen door LED-lampen. De argumentatie daarbij is dat die LED-lampen liefst 25 jaren branden, terwijl een gloeilamp hooguit 10 procent van de elektrische energie omzet in licht en dientengevolge dus bij een gloeilamp liefst 90% “verloren” zou gaan in de vorm van warmte. Maar warmte van de gloeilampen in je woning is gedurende 10 maanden van het jaar natuurlijk helemaal geen verlies, omdat daardoor je CV-ketel minder gas verstookt. Wel is waar dat het rendement van je CV-ketel hoger ligt dan dat van een elektrische centrale.

Warmteproductie LED-lamp

Een LED-lamp zet, in tegenstelling tot een gloeilamp, liefst 95% om in licht en dus maar 5% in warmte. Op zich is dat natuurlijk geen nadeel, maar het voordeel t.o.v. een gloeilamp die binnenshuis brandt, wordt ons verkeerd voorgespiegeld.

Zolang we warmte nodig hebben is er geen sprake van verlies

Als die gloeilamp van september t/m mei in onze kamer brandt maakt het natuurlijk helemaal niet uit dat 90% van de energie wordt omgezet in warmte, omdat we daardoor minder gas voor verwarming gaan verstoken. Wel is het zo dat het rendement van een elektrische centrale lager is dan van onze aardgasgestookte CV-ketel. Als we ook nog eens de realiteit in aanmerking nemen, dat we ’s-winters veel meer licht gebruiken dan zomers, kun je de vraag stellen of het nog zin heeft in de huiskamer en overige woonvertrekken, dure ongezellige LED-lampen te plaatsen.

LED-lamp alleen nuttig buitenshuis

De enige plaats waar een LED-lamp absoluut van waarde kan zijn, is in de buitenlantaarn of als bouwverlichting.

LED-lampen bevatten geen kwik

Spaarlampen bevatten giftig kwik. In dat opzicht heeft de LED-lamp de voorkeur boven de gewone spaarlamp.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pas op met kapotte spaarlampen! Ze zijn gevaarlijkPas op met kapotte spaarlampen! Ze zijn gevaarlijkSpaarlampen zijn er inmiddels in alle vormen en maten en noodgedwongen zijn wij er aan gewend geraakt omdat er immers ge…
Besparen op elektriciteit door verlichtingBesparen op elektriciteit door verlichtingElektriciteit is duur, verlichting is nodig en geld is niet in overvloed. Mensen kampen met veel uitgaven tegelijk waard…
Alles over spaarlampenAlles over spaarlampenDe spaarlamp is een vrij recente ontwikkeling. Feitelijk zijn spaarlampen een mini-uitvoering van de TL-buis. Een spaarl…
Spaarlampen onder vuurSpaarlampen liggen al een tijd onder vuur. Met de afschaffing van de gloeilamp krijgen de tegenstanders van de spaarlamp…

Opleiding fiscalist: fiscale economieOpleiding fiscalist: fiscale economieIedereen heeft vroeg of laat met de belastingdienst te maken. Met de opleiding fiscale economie kan je zowel terecht kom…
Tegoedbon of geld terug?Bij een winkel aangekochte producten, kunt u meestal ruilen of terugbrengen binnen dertig dagen. Bij winkels met een goe…
Bronnen en referenties
Reactie

Herbert Rutgers, 18-04-2010
Beste Robbie, je hebt er (in de vette aanhef) niet veel van begrepen. De eerste gloeilampen waren kooldraad-lampen die een bijzonder laag rendement hadden. De latere gloeilampen kregen wolfram gloeidraden (dubbel gespiraliseerd) die veel heter gestookt konden worden en dus veel witter licht gaven.
Bij een gloeilamp is het nu eenmaal zo dat de kleurtemperatuur en het rendement ten koste gaan van de levensduur. Dat is dus een kwestie van keuze. Het gunstigste 'totaal-rendement' (stroomkosten + vervanging) ligt zo ongeveer bij 1000 uur en heeft dus NIETS te maken met de continuïtiet van Philips.
Jij bent zelf zeer demagogisch bezig! Reactie infoteur, 19-04-2010
Beste Herbert,
Bedankt voor je reactie. Het verhaal dat de eerste lampen van Philips dusdanig goed waren dat ze niet kapot gingen deed in mijn jeugd hardnekkig de ronde. Maar ik kan het nu inderdaad nergens bevestigd vinden en heb het geschrapt.

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.