InfoNu.nl > Financieel > Diversen > Fortis: aankoop ABN Amro tot nationalisatie door overheid
nieuws uitgelicht

Fortis: aankoop ABN Amro tot nationalisatie door overheid

Fortis: aankoop ABN Amro tot nationalisatie door overheid Fortis ontstond in 1990 na het samengaan van de Nederlandse verzekeringsmaatschappij AMEV, de Nederlandse bank VSB en de Belgische verzekeraar AG Groep. Fortis groeit en neemt in 2007 samen met Banco Santander en Royal Bank of Scotland (RBS) ABN Amro over. Deze overname blijkt een jaar later geen goede keuze geweest. Fortis wordt genationaliseerd, omdat het zonder steun van de overheid ten onder zou zijn gegaan. Aandeelhouders zijn woedend en willen hun gelijk halen via de rechter. Fortis neemt in 2007 het grootste deel van ABN Amro over tegen 24 miljard euro. De aankoop lijkt een fantastische zet totdat in de tweede helft van 2007 de financiële wereld getroffen wordt door de kredietcrisis. De crisis gevolgen voor Fortis als blijkt dat de bank veel investeringen heeft in ongezonde Amerikaanse hypotheekproducten.

Op deze investeringen moet enorm afgeschreven worden, waardoor Fortis in geldnood komt. De bank verkoopt onderdelen, haalt geld op bij investeerders en besluit om de aandeelhouders geen tussentijds dividend uit te keren.

CEO Jean-Paul Votron vertrekt onder druk van de aandeelhouders in juli. Herman Verwilst neemt zijn werk over. Gilbert Mittler treedt af als topman, maar blijft werkzaam als adviseur van Verwilst.

Aandeel

Als de kredietcrisis in september 2008 op zijn hevigst is, blijken alle maatregelen niet voldoende. Fortis heeft hard geld nodig.

Het aandeel keldert naar beneden. Half september is Fortis met ABN Amro nog minder waard dan de 24 miljard euro die voor ABN betaald is. Fortis heeft in één jaar tijd bijna tweederde van zijn beurswaarde verloren.

Nationalisatie

In het laatste weekend van september wordt er geheim overleg gevoerd tussen verschillende regeringen. Op zondag 28 september wordt bekend dat Fortis deels wordt genationaliseerd. Nederland, België en Luxemburg nemen elk een belang van 49 procent in het bankbedrijf van Fortis dat in hun land gevestigd is.

Het plan is verder om ABN Amro te verkopen. Topman Maurice Lippens wordt aan de kant geschoven door de overheden.

Deze gedeeltelijke nationalisatie stelt niet gerust: het aandeel zakt maandag met 23,6 procent, maar krabbelt later die week voorzichtig op. Maar als ook klanten massaal hun geld weghalen van de bank, is het hek van de dam.

Overheid

Deze deal gaat opeens van tafel, als de Nederlandse overheid maakt op 3 oktober bekend de bank- en verzekeringstak van Fortis in Nederland over te nemen tegen een bedrag van 16,8 miljard euro. ABN Amro wordt niet langer verkocht, maar de twee banken worden geïntegreerd voordat de bank weer geprivatiseerd word.

Later wordt gezegd dat waarnemend Fortisvoorzitter Hessels het ministerie van Financiën waarschuwde dat de activa van Fortis Verzekeringen in onderpand waren gegeven aan de Belgische staat. Dat was verzwegen tegenover Nederland.

België en Luxemburg zoeken snel een oplossing voor hun deel van Fortis en vinden die bij de Franse bank BNP Paribas.

Fortis wordt ontmanteld, wat overblijft zijn de internationale verzekeringsactiviteiten en een belang van 66 procent in probleemkredieten.

Beleggers

Maandag 6 oktober wordt de handel in Fortis stilgelegd door AFM totdat de bank een verklaring naar buiten kan brengen. De verklaring stelt beleggers niet gerust: op de eerste handels dag 14 oktober daalt de koers van Fortis bijna 80 procent naar 1,20 euro. De hoogste stand van het aandeel Fortis in 2008 was 23,55 euro.

Aandeelhouders

Aandeelhouders zijn woedend, aangezien zij niet betrokken zijn bij de besluiten en hun aandelen nagenoeg waardeloos zijn geworden.

De gedupeerden groeperen zich en niet zonder succes. De Vereniging van Effectenbezitters krijgt eind november gelijk van de rechter. Er wordt een onderzoek ingesteld naar het beleid en de gang van zaken bij Fortis.

Fortis

Ondertussen wordt besloten dat de naam Fortis zal verdwijnen in Nederland, vanwege de negatieve bijklank. ABN Amro kantoren hebben hun Fortis logo’s en vlaggen weggehaald.

Rechter

Dan verandert de situatie wederom als een Belgische rechter op oordeelt dat de verkoop van de onderdelen had moeten worden voorgelegd aan de aandeelhouders.

De Belgische verkoop aan BNP Paribas wordt opgeschort, zodat aandeelhouders er alsnog over kunnen stemmen. De Belgische staat gaat in beroep en BNP Paribas dreigt af te zien van de overname.

FortisEffect

Nederlandse beleggers zien hun kans. Stichting FortisEffect gaat namens 1300 gedupeerde beleggers een claim indienen van ten minste 11 miljard euro bij minister Wouter Bos.

Het aandeel Fortis heeft over heel 2008 gezien 95 procent van zijn waarde verloren.
© 2009 - 2018 Jour, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ontsnappingsroute overname ABN AMRO heette MACOntsnappingsroute overname ABN AMRO heette MACDat de kredietmarkt behoorlijk op slot zat door de hypotheekcrisis in de VS en onderling wantrouwen, werd ook zichtbaar…
Als particulier beleggen in ABN AMROAls particulier beleggen in ABN AMROABN AMRO ging eind 2015 naar de beurs, voor een deel althans. Ook u als particulier kunt in ABN AMRO beleggen. Het aande…
Wat gebeurt er als Fortis omvaltWat gebeurt er als Fortis omvaltFortis werd in 2008 een speelbal van de beurs. Door ongelukkige uitspraken van de top, verkeerde overnames en door specu…
Rechten van de aandeelhouder in een ondernemingRechten van de aandeelhouder in een ondernemingBij de financiële moeilijkheden van de Belgische Fortis Bank en haar overname door de Franse bank BNP Paribas in 2009 kw…
Beleggen in Turbo’s en SprintersBeleggen in Turbo’s en SprintersTurbo’s en Sprinters hebben sinds de introductie in juni 2004 een stevig hoekje in het beleggingslandschap veroverd. ABN…

Reageer op het artikel "Fortis: aankoop ABN Amro tot nationalisatie door overheid"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jour
Laatste update: 04-01-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!