InfoNu.nl > Financieel > Diversen > Zwarte maandag: dieptepunt kredietcrisis 29 september 2008
nieuws uitgelicht

Zwarte maandag: dieptepunt kredietcrisis 29 september 2008

Zwarte maandag: dieptepunt kredietcrisis 29 september 2008 Zwarte maandag? Maandag 29 september zou de geschiedenis in kunnen gaan als de volgende zwarte maandag in de economische geschiedenis. Na overheidssteun aan de Nederlands-Belgische bank Fortis, volgen maandag diverse overnames van buitenlandse banken. De AEX stort in, maar beleggers hebben hun hoop gevestigd op het reddingsplan voor de financiële sector van de regering van Amerika. Tevergeefs blijkt maandagavond Nederlandse tijd als het Amerikaanse congres tegen het reddingsplan stemt.

Kredietcrisis

De kredietcrisis is ontstaan na een te groot optimisme over de stijging van lonen en huizenprijzen in Amerika. Banken verstrekten makkelijker hypotheken aan mensen die het eigenlijk niet konden betalen.

Deze mensen komen massaal in de problemen, aangezien zij door de stijgende rente en de dalende huizenprijzen hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Dat leidde weer tot verliezen op hypothecaire leningportefeuilles die als obligatieleningen weer aan beleggers waren verkocht.

Beleggers

Deze zogenaamde gesecuritiseerde leningen brengen een hoog kredietrisico met zich mee, dat gecompenseerd wordt door een hoge rentevergoeding. Daarom zijn er veel beleggers, waaronder hedgefunds, goedkoper geld gaan lenen om het vervolgens in deze subprimeleningen te stoppen.

Banken

Deze leningen zakten erorm in waarde, waardoor ook het vertrouwen verdween. En als het vertrouwen weg is, veroorzaakt dit vaak een enorme reactie. Banken vertrouwen elkaar minder met het uitlenen van geld, omdat niet bekend is wie deze gevaarlijke leningen in handen hebben.

Lehman Brothers

Het dieptepunt van de kredietcrisis lijkt het omvallen van Lehman Brothers op 15 september 2008. Meerdere Amerikaanse banken komen daarna ook massaal in de problemen.

Het ergste leek ook Nederland voorbij te gaan. Weliswaar hield ELQ, dochter van Lehman Brothers, op met het verstrekken van hypotheken, maar dat was het dan ook wel. Banken berichtten hoeveel schade zij hadden geleden door de crisis in Amerika en daar bleef het bij. Totdat Fortis in de problemen kwam.

Fortis

Zondagavond 18 september hebben Nederland, België en Luxemburg een belang van 49 procent genomen in Fortis om zo de bank de benodigde financiële hulp te bieden. Desondanks zakt de koers van Fortis op maandag 23,6 procent en hebben ook andere banken grote verliezen. ING zakt 18,2 procent en SNS Reaal 18,7 procent.

Reddingsplan

Het Amerikaanse reddingsplan is ontstaan na deze malaise bij Amerikaanse banken, na de val van Lehman Brothers. Minister van Financiën Henry Paulson heeft toen een voorstel gemaakt waarbij slechte beleggingen van banken overgenomen zouden worden. De regering wilde honderden miljarden uittrekken voor dit reddingsplan van de financiële sector. De beleggers richtten hun hoop op dit reddingsplan. Opluchting heerst en alhoewel de koersen omlaag gaan zijn er ook rustigere dagen.

Amerikaanse congres

Het voorstel van Paulson stuit wel op veel weerstand bij Amerikaanse bevolking en de Republikeinen in het congres met name vanwege de hoge kosten. Maandagavond 29 september, na de rampzalige beursdag, stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden tegen het reddingplan van de regering.

AEX

Alhoewel de koersen van het Damrak in Amsterdam maandag 29 september kelderden naar een van de laagste punten van de afgelopen jaren, zal de AEX dinsdag niets anders kunnen dan nog verder naar beneden. De enige hoop van de laatste weken: het reddingsplan lijkt namelijk van de tafel geveegd.

Recessie

Als het reddingsplan niet doorgaat, neemt de kans toe dat banken failliet gaan en dat er een wereldwijde recessie of zelfs depressie ontstaat. Dat betekent een hoge werkloosheid, een oplopend begrotingstekort, een spiraal van jarenlange ellende. Waar het eindigt, zal niemand weten.
© 2008 - 2017 Jour, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hypotheekcrisis eist steeds meer slachtoffers in 2008Hypotheekcrisis eist steeds meer slachtoffers in 2008Bij de promotie van zijn nieuwe boek liet Alan Greenspan weten dat de hypotheekcrisis niet kon uit blijven. Hij had de c…
Wat zijn systeembanken en welke banken staan er op de lijst?Wat zijn systeembanken en welke banken staan er op de lijst?Systeembank of "systeemrelevante" bank is een begrip dat in de nasleep van de economische crisis van 2008 en de schulden…

Reageer op het artikel "Zwarte maandag: dieptepunt kredietcrisis 29 september 2008"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Jour
Laatste update: 23-10-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!