InfoNu.nl > Financieel > Diversen > Dubbele maandrekening Nederlandse Energie Maatschappij (NLE)
nieuws uitgelicht

Dubbele maandrekening Nederlandse Energie Maatschappij (NLE)

Dubbele maandrekening Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) Een deel van de klanten van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) krijgt in september 2015 twee rekeningen: die van augustus en die van september. Dit komt omdat de nota's voortaan vooraf in plaats van achteraf betaald moeten worden. Wie door deze wijziging in betalingsproblemen komt kan een betalingsregeling treffen met NLE. Ben je het niet eens met deze wijziging en wil je overstappen naar een andere energieleverancier, dan kan dit boetevrij. Houd er echter wel rekening mee dat je hiermee je instapkorting verliest.

Klanten van NLE krijgen dubbele rekening

Een deel van de klanten van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) krijgt in september 2015 twee rekeningen of incasso's. De reden daarvoor is dat NLE overstapt op een ander betalingssysteem. Waar eerst elke maand achteraf betaald moest worden, moeten klanten met ingang van september 2015 de rekening elke maand vooraf betalen. De reden die NLE aanvoert voor deze wijziging is dat ze op deze manier meer grip kunnen houden op wanbetalers. Bij het niet betalen van een maandrekening kan dan eerder ingegrepen worden. NLE geeft bovendien aan dat het overstappen op het nieuwe betalingssysteem er in de toekomst voor kan zorgen dat de maandrekening omlaag gaat. Met hoeveel deze dan omlaag zal gaan blijft onduidelijk.

De maatregel geldt voor alle klanten maar wordt niet voor iedereen tegelijk doorgevoerd. Het kan daarom zijn dat je al klant nog geen brief of e-mail hebt ontvangen. Mogelijkerwijs krijg je dan pas begin 2016 een dubbele incasso van de Nederlandse Energie Maatschappij.

Trouwe klanten zijn begrijpelijkerwijs massaal verbolgen over deze maatregel. Dit komt met name omdat vanwege deze omschakeling in de maand september twee energienota's tegelijk op de mat vallen: die van augustus die achteraf betaald wordt en die van september die vooraf wordt afgeschreven. Wanneer je bekijkt dat een gemiddelde energienota circa € 170,- bedraagt dan zul je begrijpen dat dit voor veel gezinnen een flinke hap uit het budget is. De timing zo net na de vakantie is bovendien erg ongelukkig.

Mag NLE zomaar twee rekeningen in één maand sturen?

De Consumentenbond heeft veel klachten ontvangen van klanten van NLE die het niet eens zijn met deze gang van zaken. Zij zochten daarom uit of dit juridisch gezien zomaar kan. De conclusie lijkt dat het juridisch mag. Dit laat natuurlijk onverlet dat veel mensen de maatregel beschouwen als erg onklantvriendelijk. De maatregel werd bovendien pas in de tweede week van augustus 2015 aangekondigd waardoor het voor mensen met een krappe beurs lastig is om hier rekening mee te houden. De Consumentenbond heeft naar aanleiding van de klachtenstroom een brief gestuurd aan NLE met de oproep om af te zien van de wijziging. Tevens is niet uitgesloten dat een groep klanten collectief de gang naar de rechter maakt om de maatregel aan te vechten.

Betalingsregeling of overstappen

NLE heeft aangegeven dat het voor mensen die door de dubbele incasso in financiële problemen komen mogelijk is om een betalingsregeling te treffen waardoor het bedrag in delen betaald kan worden. Klanten die hiervoor in aanmerking willen komen moet zelf contact opnemen met NLE.

Klanten die als gevolg van de regeling besluiten niet langer klant van NLE te willen zijn wordt tevens de mogelijkheid geboden om boetevrij over te stappen. Normaliter zit aan het tussentijds beëindigen van het contract een boete verbonden. Deze hoeft in dit geval dus niet betaald te worden. Hier zit echter nog wel een addertje onder het gras: klanten die tussentijds opzeggen verspelen hiermee hun instapkorting van € 110,-.

Wil je toch overstappen dan is dit erg eenvoudig. In Nederland mag iedereen zelf kiezen bij wie hij stroom en gas afneemt en dit kun je het hele jaar door wijzigen. Er zijn diverse vergelijkingswebsites waar je je gegevens in kunt vullen om te zien welke energieleverancier voor jou het goedkoopst is. Overstappen kan eenvoudig via internet. Veel energieleveranciers hebben een handige overstapservice, waardoor je geen omkijken hebt naar het opzeggen van je oude contract. Na het doorgeven van de meterstanden ben je overgestapt. Door het gebaar van NLE hoef je zoals gezegd geen boete te betalen voor het tussentijds overstappen.
© 2015 - 2018 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Directe incasso van belastingschuld door BelastingdienstDirecte incasso van belastingschuld door BelastingdienstDoor de Belastingdienst mag een belastingschuld direct van uw rekening worden gehaald via een directe incasso. Met de di…
Overstappen van bank: echt zo eenvoudig?Overstappen van bank: echt zo eenvoudig?Stap nu gemakkelijk over. Banken willen graag nieuwe klanten binnenhalen, maar dit overstappen van de ene naar de andere…
Premie zorgverzekering voor minima onbetaalbaarPremie zorgverzekering voor minima onbetaalbaarTot het jaar 2006 waren de Nederlanders met lage inkomens verzekerd voor zorg via de ziekenfondsverzekering. Sinds 2006…
Incasso terug laten boekenIncasso terug laten boekenAutomatische incasso’s vanaf uw bankrekening kunt u vanaf 1 november 2009 binnen 56 dagen terug laten boeken, tot die ti…
Geen zorgverzekeringEen zorgverzekering is in Nederland verplicht. Het gaat dan om de basisverzekering. Toch zijn er nog mensen die geen zor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/08/stroom-klachten-om-dubbele-energienota-nle
  • http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/2015/dubbele-rekening-nle-klantonvriendelijk/

Reageer op het artikel "Dubbele maandrekening Nederlandse Energie Maatschappij (NLE)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Gepubliceerd: 18-08-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!