Bovenwettelijke uitkering 2020, wanneer heb je er recht op?

Bovenwettelijke uitkering 2020, wanneer heb je er recht op? Raak je in 2020 werkloos en ontvang je om die reden een WW-uitkering? Mensen die in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of een van de andere hieronder genoemde overheidsinstanties werken hebben mogelijk recht op een bovenwettelijke uitkering. Je uitkering is dan hoger dan wanneer je alleen een WW-uitkering zou ontvangen. Een bovenwettelijke uitkering moet je in 2020 zelf aanvragen via het webportal van WWplus.

Bovenwettelijk uitkering


Bovenwettelijke uitkering bij WW

Wie aan een aantal voorwaarden voldoet kan wanneer hij of zij in 2020 werkloos wordt of tenminste vijf arbeidsuren per week verliest, aanspraak maken op een WW-uitkering. Een WW-uitkering duurt minimaal drie en maximaal 38 maanden. Gedurende het eerste derde deel van deze periode ontvang je 75% van het laatst verdiende loon (gerekend over het afgelopen jaar) en vervolgens wordt dit verlaagd naar 70% van je laatst verdiende loon. Je gaat er dus hoe dan ook in inkomen op achteruit. Bovendien is de ervaring dat wanneer je werkloos raakt, je uitgaven juist omhoog gaan doordat je meer activiteiten gaat ondernemen omdat je meer vrije tijd hebt. Dit kan dus een financieel onzekere situatie opleveren. Gelukkig is er voor bepaalde groepen werknemers zoiets als de bovenwettelijke uitkering.

Voor wie in het basisonderwijs of voortgezet onderwijs werkt en aan alle in de CAO genoemde eisen voldoet geldt dat de WW-uitkering gedurende de eerste 12 maanden per dag wordt aangevuld tot 78% en vervolgens tot 70% van de niet-gemaximeerde berekeningsgrondslag. De niet-gemaximeerde berekeningsgrondslag is gelijk aan het laatst verdiende salaris. Dit wijkt af van het WW-dagloon in die zin dat de werkgeversbijdrage in de premie van een particuliere ziektekostenverzekering niet wordt meegeteld en dat eventuele loonsuppletie ook buiten beschouwing wordt gelaten bij de berekening. Loonsuppletie is een aanvullende uitkering waarop je aanspraak kunt maken wanneer je een nieuwe baan vindt tegen een lager salaris.

Andere sectoren waarin mogelijk aanspraak kan worden gemaakt op een bovenwettelijk uitkering

De bovenwettelijke uitkering komt verreweg het meeste voor bij mensen die werkzaam zijn of zijn geweest in het onderwijs. Daarnaast zijn er nog een aantal andere sectoren waarin werknemers of ex-werknemers mogelijk aanspraak kunnen maken op een bovenwettelijke uitkering. Het gaat om de volgende sectoren:
  • Defensie
  • Gemeenten en SVB
  • Politieacademie
  • Beroepsonderwijs en volwasseneneducatie
  • Zorg en welzijn (hier gaat het om een wachtgeldregeling)

Hoe vraag je een bovenwettelijke uitkering aan?

Een bovenwettelijke uitkering moet je zelf aanvragen wanneer je meent hier recht op te hebben. Dit doe je via het webportal van WWplus. Je zult hier gevraagd worden om diverse gegevens in te vullen en stukken bij te voegen. Na het inzenden van je aanvraag ontvang je binnen vier weken een reactie.

Welke rechten en plichten heb ik?

Om recht op een bovenwettelijke uitkering te behouden gelden in principe dezelfde plichten als bij een WW-uitkering zonder deze aanvulling. Dit betekent dat je je moet inschrijven bij het UWV, beschikbaar moet zijn voor de arbeidsmarkt, een sollicitatieplicht hebt en passend werk moet aanvaarden indien dit beschikbaar komt (onder voorwaarden). Daarnaast gelden dezelfde rechten met betrekking tot vakantiedagen, ziekte en zwangerschapsverlof. Verandert er iets in je persoonlijke situatie doordat je bijvoorbeeld neveninkomsten krijgt, een periode in het buitenland verblijft of tijdelijk niet of minder beschikbaar bent voor werk, dan dien je dit middels een wijzigingsformulier door te geven zodat je bovenwettelijke uitkering eventueel aan de nieuwe situatie kan worden aangepast.

Betaaldata bovenwettelijke uitkering 2020

Anders dan de WW-uitkering, waarvan de betaaldata afhankelijk zijn van het moment van aanvragen, heeft de bovenwettelijke uitkering vaste uitbetaaldata. Je ontvangt de twee dus niet tegelijkertijd. De betaaldata voor de bovenwettelijke uitkering in 2020 zijn als volgt:
  • 24 januari 2020
  • 25 februari 2020
  • 25 maart 2020
  • 24 april 2020
  • 25 mei 2020
  • 25 juni 2020
  • 24 juli 2020
  • 25 augustus 2020
  • 25 september 2020
  • 23 oktober 2020
  • 25 november 2020
  • 21 december 2020

Lees verder

© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een WW-uitkering aanvragen, wat moet ik weten?Een WW-uitkering aanvragen, wat moet ik weten?Het kan iedereen overkomen: je dreigt werkeloos te worden. In dat geval kun je een WW-uitkering, oftewel werkloosheidswe…
Aanvulling op uitkering (toeslag bij uitkering)Arbeidsongeschikte of werkloze werknemers kunnen met hun uitkering van de Ziektewet, de WW of de WIA onder het sociaal m…
Een WW-uitkeringAls je je baan helemaal of voor een gedeelte verliest dan kan je een Werkloosheidswetuitkering, ook wel een WW-uitkering…
Wanneer heeft men recht op een WW-uitkeringTegenwoordig ziet men steeds vaker dat mensen in de WW terecht komen, maar wanneer heeft men recht op WW. In dit artikel…

Kleding verkopen op marktplaatsKleding verkopen op marktplaatsVaak heb je kleding in de kast liggen die je eigenlijk nooit meer draagt. Zonde om te laten liggen. Je kunt de kleding n…
Rekening niet op tijd betaald, wat nu?Rekening niet op tijd betaald, wat nu?Een rekening niet op tijd betaald: het overkomt iedereen wel eens. Of je nou geen geld had of het totaal vergeten bent,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StartupStockPhotos, Pixabay
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ww-uitkering/ww-uitkering
  • https://www.wwplus.nl/home;jsessionid=052FE2F1734029C9F9C1BAB2096BBF54
  • http://w3.tue.nl/fileadmin/dpo/Formele_arbeidsvoorwaarden/BWNU-toelichting.pdf
  • https://www.wwplus.nl/onderwijs-bovenwettelijke-ww-regelingen-po-vo
  • https://www.wwplus.nl/wenb_wwb/bovenwettelijke-ww/betaalschema
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 15-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.