nieuws uitgelicht

Nederlanders verdienen bij door export melkpoeder naar China

Nederlanders verdienen bij door export melkpoeder naar China Veel Nederlanders blijken te profiteren van illegale export van producten waar in China veel vraag naar is. Vooral voedingsmiddelen waaronder babymelkpoeder en bier van Nederlandse merken blijken in trek. Studenten die een extra bijverdienste zoeken slaan massaal de gevraagde producten, waaronder babymelkpoeder van Nutrilon en Heineken bierflesjes op en sluizen deze door naar in Nederland woonachtige Chinezen die de producten vervolgens naar China exporteren.

Babymelkpoeder

Onder in Nederland woonachtige Chinezen is de babymelkpoeder van Nederlandse producenten erg populair. Dit heeft te maken met het feit dat landgenoten in China de melkpoeder uit de eigen fabrieken niet meer vertrouwen sinds het uitbreken van enkele schandalen omtrent de babymelkpoeder. Sinds 2008 slaan Chinezen in het buitenland daarom massaal bussen van het poeder in, zo ook in Nederland. Sommigen doen dit simpelweg om familieleden in China te bevoorraden, anderen maken er echt een handel van. Vooral Chinezen die in Nederland een onderneming hebben waardoor zij al veel te maken hebben met import en export hebben nog een handeltje 'on the side'. In grote containers verschepen zij melkpoeder van merken als Nutricia (Nutrilon) en Friso richting China.

Om te voorkomen dat Nederlandse consumenten door de run op dit product niet meer aan babymelkpoeder kunnen komen hebben veel supermarkten en drogisterijen de verkoop aan tijdelijke regels gebonden. Zie het artikel Regels met betrekking tot kopen babymelkpoeder voor meer informatie hierover. Dit is tevens de verklaring voor een beeld dat steeds vaker opdoemt in Nederlandse winkelcentra: jonge jongens waarvan je je niet kunt voorstellen dat ze al kinderen hebben lopen diverse winkels af om het maximaal aantal beschikbare verpakkingen melkpoeder op te kopen, om vervolgens met een kar vol richting de auto te lopen.

Heineken bier

Niet alleen de angst voor ondeugdelijke producten maar ook de door de Chinese overheid ingestelde importquota vormen een incentive voor illegale export. Zo bestaat er in China een importquotum op buitenlandse alcoholische dranken, zo ook bier. Omdat het bier van met name Heineken in China bekend staat als een ware delicatesse in dit een populair smokkelwaar. Zo verscheen in maart 2015 een bericht in de kranten dat in Deventer een Aziatische klant voor 45.000 euro aan Heineken bierflesjes van 25 cl had gekocht. Mede in reactie daarop heeft Heineken nu zelf een quotum gezet op de levering van de populairste typen flesjes. Voor blikjes lijkt vreemd genoeg minder markt te zijn, wellicht vanwege de uitstraling.

Andere producten

Melkpoeder en bier zijn niet de enige Nederlandse producten die in trek zijn onder Chinezen. Ook andere voedingsmiddelen vinden er gretig aftrek op de zwarte markt doordat ze worden gezien als statusverhogend en veilig. Het gaat bijvoorbeeld om pap en vitaminepillen.

Nederlanders gevraagd om te helpen

Chinese 'smokkelaars' maken geen geheim van hun intenties. Zo riep de Rotterdamse onderneemster Yang Liu - die regelmatig zendingen uit China importeert - studenten op om haar te helpen aan voldoende Heineken bier te komen. Met het instellen van verkooprestricties is het in sommige winkels niet meer mogelijk om grote hoeveelheden te kopen en daarom vraagt zij studenten die een extra zakcentje willen verdienen om tegen een vergoeding extra bier in te slaan. Liu regelt dan het transport en moet enkele douanebeambten omkopen om de waren het land in te krijgen maar dan nog kan ze er een luxe leven door leiden. De oproep aan studenten om haar te helpen bij het kopen van Heinekenflesjes deed ze via de chatapp WeChat.

Is het strafbaar?

Alhoewel met de export de Chinese wet wordt overtreden bij de invoering van de producten, doen mensen die in Nederland helpen met het inkopen van de producten en hier geld aan verdienen in principe niets strafbaars. Wel is het volgens de Nederlandse wet verplicht om het inkomen dat verdient wordt door de doorverkoop op te geven als inkomsten bij de Belastingdienst.

Lees verder

© 2015 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Exporteren naar ChinaExporteren naar ChinaChinese wordt een steeds belangrijkere handelspartner van Nederland. De welvaart stijgt daar snel en met 1.2 miljard men…
De financiële bom is in handen van ChinaDe financiële bom is in handen van ChinaDe schuldenberg van de VS is inmiddels immens te noemen. China beschikt over schatten aan financiële reserves en investe…
China: de bevolkingsgroepen van ChinaDe bevolkingsgroepen van China zijn divers en uiteenlopend. Hoeveel mensen er precies in China wonen is nog steeds ondui…
De opiumoorlogenDe opiumoorlogenOpium was een zeer verslavende drugs die de Britten naar China smokkelden. Er zijn wel twee opiumoorlogen, maar hoe heef…

Ondernemen: factoringOndernemen: factoringEen belangrijk risico bij ondernemen is de debiteurenportefeuille. Een sterk groeiend bedrijf kan een uitstekende omzet…
Uw huis verloten, mag dat?Uw huis verloten, mag dat?Uw huis verkopen via een loterij, mag dat in Nederland? Steeds vaker verloten mensen in Amerika, maar ook in sommige lan…
Bronnen en referenties
  • Deventer Centraal - http://www.deventercentraal.nl/article.php?action=showarticle&id=25734
  • Distrifood - http://www.distrifood.nl/Fabrikanten/Algemeen/2015/3/Studenten-jagen-voor-China-op-Heineken-1726492W/
  • De Telegraaf (13 maart 2015)

Reageer op het artikel "Nederlanders verdienen bij door export melkpoeder naar China"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Harry, 14-06-2015 18:37 #1
Aan het eind van het artikel wordt al aangegeven dat het niet illegaal is om deze producten te exporteren. Jammer dat aan de rest van het artikel wel steeds die lading moet worden gegeven. Er zijn genoeg ondernemers die keurig volgens de regels Nederlandse producten exporten. Parallel handel is natuurlijk een grijs gebied, maar het is niet pertinent illegaal, en het is jammer dat in een 'objectief' journalistiek artikel over smokkelaars en illegale handel wordt gesproken.
Verder is het verhaal dat studenten worden ingezet om bier uit de supermarkten te halen echt onzin. Bier wordt in container ladingen vervoerd, waarbij de marges dusdanig laag zijn dat het echt niet uit kan om die containers doosje voor doosje te vullen.

Infoteur: Dessal
Laatste update: 14-03-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!