nieuws uitgelicht

Black Friday & Cyber Monday zetten voet aan wal in Nederland

Black Friday & Cyber Monday zetten voet aan wal in Nederland Sinds de jaren '60 hebben veel Amerikanen de dag na Thanksgiving vrij. Op deze dag gaan Amerikanen op koopjesjacht voor de kerstinkopen. Sinds enkele jaren staat Cyber Monday, de maandag na Thanksgiving, ook bekend als een dag waarop veel Amerikanen inkopen doen, maar dan vooral online. Black Friday en Cyber Monday vinden hun oorsprong in de Verenigde Staten, maar steeds meer landen doen eraan mee, ook Nederland.

Black Friday

Black Friday vindt jaarlijks plaats in de Verenigde Staten op de dag na Thanksgiving. Dit is de laatste vrijdag van november. Op deze dag hebben veel mensen vrij en gaan zij winkelen. Black Friday wordt beschouwd als de aftrap van het seizoen voor de kerstinkopen. In de Verenigde Staten is Black Friday de drukste dag van het jaar voor winkeliers. Sommige winkels gaan om middernacht al open of zelfs al op Thanksgiving om 8 uur 's avonds. Deze avond vooraf aan Black Friday wordt ook wel Gray Thursday genoemd. In de winkels ontstaat een ware run op de aanbiedingen waarbij zo af en toe zelfs ruzie ontstaat tussen klanten.

Black Friday komt oorspronkelijk uit Philadelphia. In de jaren '60 werd de term Black Friday voor het eerst gebruikt voor de drukte in en rondom de stad Philadelphia op de dag na Thanksgiving. In de jaren '80 kreeg de term Black Friday een andere uitleg. Black Friday verwijst naar de eerste dag van het jaar waarop de winkeliers in het zwart komen te staan. Hiermee wordt bedoeld dat ze voor het eerst winst maken. Dit komt voort uit het feit dat in de Verenigde Staten verliezen worden weergegeven in rood en winsten weergegeven worden in het zwart. Het is natuurlijk niet zo dat de winkeliers pas voor het eerst winst maken op de laatste vrijdag van november. Maar met deze uitleg wordt wel duidelijk hoe belangrijk deze dag is voor de Amerikaanse winkeliers.

Cyber Monday

Tegenwoordig worden veel aanbiedingen ook online aangeboden. De aanbiedingen duren het hele weekend en worden afgesloten met op maandag de Cyber Monday. Cyber Monday is ontstaan doordat winkeliers hun aanbiedingen op de maandag na Thanksgiving alleen online aanbieden. Cyber Monday is vooral onder de kleinere winkeliers populair, omdat zij alleen online kunnen concurreren met de grotere winkeliers. Cyber Monday is nog niet zo'n oude traditie als Black Friday. Cyber Monday is pas geïntroduceerd in 2005. Sinds 2013 blijven winkeliers de gehele week met aanbiedingen stunten, waardoor deze week in de Verenigde Staten is omgedoopt tot Cyber Week.

Black Friday en Cyber Monday in Nederland

Ook in Nederland worden de termen Black Friday en Cyber Monday meer bekend. Met Sinterklaas en de Kerst voor de deur zullen veel Nederlanders gebruik maken van de aanbiedingen tijdens het Black Friday weekend. Apple en Nike doen al enkele jaren mee aan Black Friday en Cyber Monday in Nederland, aangezien deze bedrijven van origine Amerikaans zijn. Mediamarkt maakt sinds dit jaar ook reclame voor hun aanbiedingen op Black Friday. Ook doen veel kleine webwinkels mee aan Black Friday en Cyber Monday.

Onderzoek

Uit onderzoek van Detailhandel Nederland blijkt dat de sint-en kerstinkopen elk jaar toenemen. Voor 2014 verwacht Detailhandel Nederland dat in totaal voor 530 miljoen aan sint- en kerstinkopen zal worden uitgegeven. Een deel van deze sint- en kerstinkopen zal tijden het Black Friday weekend al gekocht worden. Uit onderzoek van het Centre of Retail Research Limited uit Nottingham blijkt dat er voor 2014 voor Nederland een omzet van 88 miljoen wordt verwacht van vrijdag tot en met maandag. Dit is een stijging van 32% ten opzichte van 2013. Het grootste deel van deze omzet wordt verwacht op Cyber Monday, waarmee Cyber Monday de Black Friday overschaduwt. Uit bovenstaande cijfers blijkt dat ongeveer 1/6 van de sint- en kerstinkopen al in het laatste weekend van November worden gekocht.

Extra inzet personeel

De kortingssite Actiepagina zal voor het eerst in 2014 in het weekend van Black Friday tot Cyber Monday 20 extra medewerkers inzetten om alle aanbiedingen die er dat weekend zijn te promoten. Hieruit blijkt dat zowel Black Friday als Cyber Monday ook in Nederland voet aan wal zetten.
© 2014 - 2020 Lisanne2014, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Black Friday en Cyber Monday: wat houden deze dagen in?Black Friday en Cyber Monday: wat houden deze dagen in?Black Friday en Cyber Monday. Inmiddels beroemde dagen in het jaar als het gaat om consumeren. Er worden hoge kortingen…
Hoe hou je Sinterklaas- en Kerstcadeaus betaalbaar?Hoe hou je Sinterklaas- en Kerstcadeaus betaalbaar?De regering gaat bezuinigen en dat heeft invloed op de uitgaven van elk gezin. Veel mensen hebben in deze tijd minder ge…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Kerstspullen online kopen bij een kerst online shopKerstspullen online kopen bij een kerst online shopKerstspullen online kopen is een goede oplossing voor mensen die geen tijd of zin hebben om op de kerstafdeling rond te…

Betaalmanieren in het betalingsverkeerGeef mij jouw mooiste kip dan krijg jij van mij een konijn. Die zogenaamde ruilhandel was ooit een manier van betalen to…
Aanpak schijnconstructies Oost-Europese arbeidskrachtenAanpak schijnconstructies Oost-Europese arbeidskrachtenVanaf 1 januari 2014 hebben Roemenen en Bulgaren geen tewerkstellingsvergunning meer nodig om in Nederland te mogen werk…
Bronnen en referenties
  • http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Black_Friday
  • http://www.tabletguide.nl/53962/black-friday-aantocht/
  • http://www.emerce.nl/wire/black-friday-cyber-monday-waaien-vanuit-vs
  • http://en.m.wikipedia.org/wiki/Cyber_Monday
  • http://www.marketingonline.nl/nieuws/35-miljard-euro-omzet-online-retail-november-en-december
  • http://en.m.wikipedia.org/wiki/Black_Friday_(shopping)
  • http://www.telegraaf.nl/dft/geld/consument/23385709/__Hoeveel_geven_we_uit_aan_de_Sint___.html

Reageer op het artikel "Black Friday & Cyber Monday zetten voet aan wal in Nederland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lisanne2014
Laatste update: 07-12-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!