Deflatoire crisis: negatieve en positieve gevolgen deflatie

Deflatoire crisis: negatieve en positieve gevolgen deflatie Deflatie wordt door veel economen beschouwd als een negatieve economische situatie die absoluut vermeden moet worden. Ook in 2014 vreesde men voor het "spook" van de deflatie doordat de inflatie alsmaar naar beneden ging. Uiteindelijk kwam er geen deflatoire spiraal maar bleef de inflatie min of meer stabiel. Negatief gevolg van een deflatoire crisis is onder meer dat de economie tot stilstand kan komen doordat er minder consumptiegoederen gekocht worden. Maar zijn er ook positieve gevolgen aan deflatie?

Deflatoire crisis

In de financiële wereld spreekt men nogal graag over het zogenaamde spook van de deflatie als het gaat om een deflatoire economie. Dit komt omdat deflatie doorheen de eeuwen een verontrustende, zelfs angstaanjagende bijklank heeft gekregen omwille van haar desastreuze gevolgen. Zo worstelt Japan in de eenentwintigste eeuw nog steeds met de nasleep van de deflatie die de economie in de jaren negentig teisterde. Kort samengevat komt deflatie neer op een vermindering van het geldvolume ten opzichte van het geheel aan consumptiegoederen. "Minder" geld jaagt dus "meer" goederen na, waardoor goederen in prijs moeten dalen om kopers te vinden.

Prijzen goederen dalen

Over een precieze bepaling en definitie van deflatie bestaat er nog steeds onenigheid bij specialisten en kenners, maar over het algemeen beschouwt men deflatie in de economie als iets negatiefs. Deflatie betekent dat het algemene prijsniveau daalt en dat goedkopere consumptiegoederen de consument overtuigen om te wachten met consumeren. Dit omdat ze verwachten dat er nog prijsdalingen zitten aan te komen en daardoor nog meer willen besparen. Door die verminderde consumptie blijven bedrijven met overschotten zitten en maken ze verlies.

Negatieve gevolgen deflatie

Werkloosheid stijgt

Het probleem van de stocks aan producten waar ondernemingen mee blijven zitten, leidt tot een lagere productie waardoor er minder personeel nodig is. Hierdoor zullen bedrijven gedwongen worden om werknemers te ontslaan waardoor de werkloosheid stijgt. Op die manier kan de economie tot een soort van stilstand komen die jaren kan aanslepen.

Negatieve economische spiraal

Doordat werknemers ontslagen worden zullen ze minder geld over houden om te consumeren, wat ook weer slecht is voor bedrijven en voor de gehele economie. Bijgevolg kan deflatie een erg pijnlijke, lang durende negatieve kettingreactie teweegbrengen, waarbij het ene negatieve gevolg het andere in beweging brengt.

Schulden stijgen in waarde

Bij een inflatie wordt geld alsmaar minder waard waardoor ook je schulden op termijn relatief minder worden. De 400 euro die je maandelijks aan hypotheekaflossing betaalt is binnen vijf jaar minder waard dan nu. Bij deflatie is dit helemaal anders. De waarde van geld stijgt en dus ook van je schulden. Dit kan zowel voor particulieren als voor overheden een financiële strop om de keel betekenen.

Positieve gevolgen deflatie

Goederen goedkoop

Goedkope goederen betekenen een duw in de rug voor de twijfelende consument. Een iPhone die nog maar 150 euro kost in plaats van 500 euro zal je sneller overtuigen om je portemonnee boven te halen. Maar over de positieve kant hiervan bestaat veel discussie: sommige kenners gaan ervan uit dat de gemiddelde consument bij gedaalde prijzen alsmaar langer zal wachten om dingen te kopen, omdat hij rekening houdt met nog goedkopere prijzen.

Spaargeld stijgt in waarde

Waar geld bij inflatie in waarde daalt, is bij deflatie het tegenovergestelde aan de gang. Door de daling van het prijsniveau zal je alsmaar meer goederen kunnen kopen voor je geld. De waarde van geld zal dus stijgen, wat goed nieuws is voor je spaargeld. Mensen die jarenlang ijverig gespaard hadden maar hun spaarrendement zagen afkalven doordat de inflatie de spaarrente oversteeg worden bij deflatie met het tegenovergestelde beloond, namelijk een verhoogde waarde voor hun spaargeld.

Lees verder

© 2014 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Deflatie: oorzaken en gevolgen voor de economieDeflatie: oorzaken en gevolgen voor de economieHet “spook” deflatie is een grote vrees voor heel wat economen. Deflatie is de tegenhanger van inflatie. Inflatie staat…
Economie: wat is het verschil tussen recessie en depressie?Economie: wat is het verschil tussen recessie en depressie?Sinds de globale economische crisis van eind oktober 2008 zijn economische termen schering en inslag in de actualiteit.…
Deflatie en het verband met inflatieDeflatie en het verband met inflatieOver bijna geen enkel ander aspect van de crisis bestaat er zoveel onduidelijkheid en misverstand als over deflatie en d…
Inflatie, desinflatie en deflatie uitgelegdInflatie, desinflatie en deflatie uitgelegdRenteomslag, inflatie, neiging naar deflatie in 2020? Er is goede en slechte deflatie mogelijk. Voor een stevige inflati…

Gezond eten hoeft niet duur te zijnIn televisieprogramma’s als ‘dubbeltje op zijn kant’ en kookprogramma’s van bijvoorbeeld Jamie Oliver, wordt met enige r…
Waarom je financiële geletterdheid vergroten nuttig isWaarom je financiële geletterdheid vergroten nuttig isWil je in de toekomst schulden vermijden en wil je niet meer verrast worden door de kosten van een bankrekening of een b…
Bronnen en referenties
  • http://www.beursgorilla.nl/inflatie_en_beleggen bezocht op 01/11/2015.
  • http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1843489/2014/04/06/Zijn-we-op-weg-naar-een-negatieve-rente-op-de-spaarboekjes.dhtml bezocht op 01/11/2015.
  • http://trends.knack.be/economie/nieuws/finance/deflatie-is-het-echte-gevaar/article-4000594572829.htm bezocht op 01/11/2015.

Reageer op het artikel "Deflatoire crisis: negatieve en positieve gevolgen deflatie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 01-11-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!