InfoNu.nl > Financieel > Diversen > Israël in vogelvlucht: economie - stand van zaken 2017/2018

Israël in vogelvlucht: economie - stand van zaken 2017/2018

Israël in vogelvlucht: economie - stand van zaken 2017/2018 Na vele jaren één van de snelst groeiende Bruto Nationaal Produkt van alle wereldeconomieën, is Israël sinds 2003 bezig zich te herstellen na een inzinking van twee jaar veroorzaakt door de Tweede Intifada. In 2006 groeide het BNP met 5,1%, ondanks de Tweede Libanonoorlog die een tijdelijk verlies gaf van 0,7%. Het snelle herstel werd geleid door de zakensector die met 6,4% toenam. Anno 2017/2018 staat de Israëlische economie er erg goed voor. Wel zijn er nog steeds grote kloven binnen de samenleving. Israëlische-Arabieren en ultraorthodoxe Joden integreren niet goed op de arbeidsmarkt.

Uitdagingen

De grote economische prestatie in 60 jaar tijd ging gepaard met vier grote uitdagingen: het handhaven van nationale veiligheid, het opvangen van grote aantallen immigranten; het aanleggen van een moderne infrastructuur en het verschaffen van een hoog niveau van openbare diensten.

De prijs voor deze enorme groei is tot voorkort een tekort op de betalingsbalans. In 2006 was voor het eerst de export groter dan de import. Buitenlandse schuld is geëlimineerd waarbij Israël de laatste jaren een krediteur is geworden. In 2006 bleef Israël zijn belangrijke macro-economische doeleinden halen: een erg lage, soms zelfs negatieve inflatie (die in 1984 nog 445% was), een erg laag overheidstekort, een een beperkte stijging in de publieke uitgaven. Israël is ook erg attractief gebleken voor buitenlandse investeerders.

Landbouw

Israël is een wereldleider geworden in high-tech landbouw met boeren en onderzoekers die samenwerken in het ontwikkelen en toepassen van verfijnde wetenschappelijke methoden in alle agrarische sectoren. Lokaal ontworpen en gefabriceerde machinerie en electronische uitrusting worden wijd versreid gebruikt in landbouwactiviteiten, van irrigatie en oogsten tot het melken en verpakken. Door het maximaal gebruik maken van schaars water en bebouwbaar land produceert Israël meer voedsel dan dat het voor eigen gebruik nodig heeft. Het importeert minder dan het exporteert. Import zijn granen, vlees, thee, koffie, rijst en suiker. Export zijn o.a. rozen, meloenen, kiwi's, aardbeien, tomaten, komkommers, pepers en avocado's, vooral op Europese en Amerikaanse markten gedurende de koude wintermaanden.

Industrie

De Industriële sector is dynamisch en breed georiënteerd. De industriële export is sterk gestegen van 52 miljoen dollar in 1955 tot 39,4 miljard dollar in 2006. Door een gebrek aan grondstoffen maar wel een hooggekwalificeerde arbeidsmarkt is de Israëlische industrie geconcentreerd op produkten met een hoge toegevoegde waarde, gebaseerd op wetenschappelijk creativiteit en technologische innovatie. Meer dan 4% van Israëls Bruto Nationaal Produkt wordt gespendeerd op civiel onderzoek en ontwikkeling. Men behoort bij de top van de wereld op het gebied van medisch electronica, agrotechnologie, telecommunicatie, fijne chemicaliën, computer hardware en software, voedselverwerking en zonneënergie. Hi-techt industrie maakte in 1965 nog slechts 37% van de industrie uit, in 2006 is dit gegroeid naar 70% (29 miljard dollar plus nog 5,9 miljard dollar aan hi-tech diensten). Bijna 80% van de high-tech produkten wordt geëxporteerd. Daarnaast is de diamantindustrie de grootste in de wereld, voor 13 miljard dollar werd er aan stenen geëxporteerd.

Buitenlandse handel

Handel wordt gevoerd met landen in alle werelddelen. Zo'n 49% van de import en 33% van de export is met Europa, gestimuleerde door het vrijhandelsakkoord dat Israël in 1975 sloot met de EU. Israël heeft een soortgelijk akkoord met de VS dat 12,4% van Israëls import vormt en 38% van haar export. China en India vormen een steeds belangrijkere handelspartner voor Israël.

Toerisme

In 2017 bezochten ruim 3,6 miljoen mensen Israël. De toeristen komen vanwege archeologische en religieuze plekken, goed ontwikkelde toeristenfaciliteiten en mooie stranden aan de Middellandse Zee, de Dode Zee, de Rode Zee en het Meer van Galilea. Zo'n 54 procent van de toeristen komt uit Europa, 33 procent uit Noord- en Zuid-Amerika en 8% uit Azië. Het land waaruit het grootste aantal toeristen naar Israël komt, is de VS - meer dan 700.000 toeristen in 2017, 21% meer dan in 2016. Rusland stond op de tweede plaats met 307.000 toeristen in 2017, een stijging van 26%.

Geldeenheid

De munt die in Israël gebruikt wordt is de sjekel (verdeeld in 100 agorot). De sjekel bestaat al sinds de tweede millennium voor de gewone jaartelling.

Arbeid en werkgelegenheid

Er bestaat uitgebreide wetgeving voor de bescherming en welzijn van arbeiders. Minimum vereisten liggen verankerd in de wet, inclusief een maximum werkweek van 47 uur, compensatie voor overwerk, vakantie uitkering en pensioenen. Lonen en werkomstandigheden liggen vast in akkoorden tussen de regering, verschillende vakbonden en werkgeversorganisaties. Er wordt niet gewerkt op de Sjabbat.

Stand van zaken in 2017/2018

Rapport van het Israëlische ministerie van Economie en Industrie en de Israël Export and International Corporation 2017

Een voorlopig rapport van het Israëlische ministerie van Economie en Industrie en de Israël Export and International Corporation uit januari 2018 zegt dat de jaarlijkse export van goederen en diensten van het land voor 2017 meer dan $ 100 miljard bedraagt, wat een stijging van 6% betekent. Alleen al de export van diamanten levert $ 7 miljard op, de industriële export komt uit op $ 45 miljard, een stijging van 3% voor industriële en 6% voor de rest. In 2017 steeg de Israëlische export naar de EU met 20% en de hightech-diensten stegen met 7%. Op een ander front heeft de Bank of Israel succes geboekt met interventie op de valutamarkt, een succes aangezien de onderliggende feiten van de Israëlische economie sterk zijn. Israël heeft aardgasvoorraden, een zeer lage werkloosheid (4%) - en het wereldbeeld van de Israëlische economie is goed, waardoor het een goede gok is voor buitenlandse investeerders - geld in het land brengen voor verdere en toekomstige groei. En om deze reden wordt, hoewel de inspanningen van de Bank of Israel om de shekel waarde redelijk stabiel te houden, de shekel op dit moment overgewaardeerd en met 11% gewaardeerd in vergelijking met de Amerikaanse dollar in 2017.

OESO-rapport 2018

De Israëlische economie registreert een "opmerkelijke prestatie met een sterke groei", terwijl de inkomensongelijkheid afneemt. Toch blijven economische leemtes en een gebrek aan sociale cohesie de overhand hebben in het land, volgens een rapport van 2018 gepubliceerd door de Organisatie voor Economische Samenwerking (OESO). De gemiddelde groei bereikte 3,3%, wat een hogere vooruitgang betekent dan in veel OESO-landen - een feit dat volgens het rapport gedeeltelijk kan worden toegeschreven aan de sterke bevolkingsgroei, die goed was voor de helft van deze indrukwekkende toename. Bovendien heeft de "dynamische hightechsector" van Israël de externe positie van Israël versterkt. In het verslag wordt het "prudente" financiële beleid van Israël en de betrekkelijk lage overheidsschuld genoteerd, terwijl tegelijkertijd wordt benadrukt dat de gemiddelde levensstandaard verbetert dankzij de hogere arbeidsparticipatie. Als gevolg daarvan is de algemene tevredenheid onder het Israëlische publiek met hun leven in vergelijking met de andere 34 OESO-landen groot. Ondanks het glinsterende rapport is niet alles rozengeur en maneschijn. Inderdaad, ongelijkheid - een veel voorkomende grief geuit door Israëliërs - blijft een probleem dat een remedie nodig heeft.

Lees verder

© 2008 - 2018 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nepal: economieNepal: economieNepal behoort tot de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. Bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoe…
Israël: grote gasreserves bij Haifa - wordt Israël rijker?nieuws uitgelichtIsraël: grote gasreserves bij Haifa - wordt Israël rijker?Er zijn drie zeer grote gasbellen (88 miljard kubieke meter) op zo'n 80 kilometer van de kust van Haifa, Israël, gevonde…
Micro-, Meso- en Macro-economieMicro-, Meso- en Macro-economieUitleg over de vraag: Wat is economie? In dit artikel het 7de antwoord: Economie is (oa) Micro economie, Macro economie…
Toerisme trends Europa: Macro-economisch & PolitiekHet wereldwijd toerisme heeft de afgelopen jaren grote veranderingen ondergaan. Toerisme in Europa wordt op zijn beurt w…
nieuws uitgelichtMorocco Mall: Marokko het nieuwe Dubai?Op 20 oktober 2011, stond de opening van het futuristische overdekte winkelcentrum in Casablanca gepland. De laatste han…
Bronnen en referenties
  • Ministerie van BuZa van Israël

Reageer op het artikel "Israël in vogelvlucht: economie - stand van zaken 2017/2018"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 14-03-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Special: Israël
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!