InfoNu.nl > Financieel > Diversen > Amerika zonder geld
mijn kijk op

Amerika zonder geld

Wederom breekt er een periode aan die door alle financiële belanghebbenden over de hele wereld wordt gevolgd. Volgens berekeningen heeft Amerika op 17 oktober 2013 nog maar 30 miljard dollar in kas. Een te laag bedrag om aan de betaalverplichtingen te kunnen voldoen. De verhoging van het schuldenplafond komt wederom ter sprake in de volksvertegenwoordiging. In dit artikel staat uitgelegd wat het schuldenplafond is, hoe de huidige situatie is en wat voor gevolgen het al dan niet verhogen van het plafond kan hebben voor de rest van de wereld.

Wat is het schuldenplafond?

Het schuldenplafond geeft de maximale schuld aan voor, in dit geval, Amerika. Voor 2013 staat het maximum op 16,7 biljoen dollar. Het schuldenplafond bestaat sinds de Eerste Wereldoorlog (1917). De invoering ervan stelde de Amerikaanse regering in staat leningen uit te geven om de kosten van de oorlogsvoering te dekken. Het Congres had hierbij een controlerende functie, men hoefde geen toestemming te vragen aan het Congres om een lening uit te geven. Het Congres zag erop toe dat de uitgaven niet uit de hand zouden lopen.

Sinds de invoering in 1917 is het schuldenplafond al bijna honderd keer verhoogd door zowel de Republikeinen, als door de Democraten. Over het algemeen werd deze verhoging zonder slag of stoot doorgevoerd, in enkele gevallen zorgde het Congres voor een vertraging. Het verhogen van het schuldenplafond is vrijwel nooit om oprechte zorgen gegaan voor de houdbaarheid van de staatsschuld. In de meeste gevallen waren politieke doeleinden het hoofddoel. Ook nu lijkt het om een politiek spel te gaan waarbij de Republikeinen het plan van president Obama willen dwarsbomen om de gezondheidszorg te hervormen (Obamacare).

Wat als de volksvertegenwoordiging niet tot een besluit komt?

Het ziet er niet naar uit dat de volksvertegenwoordiging voor 17 oktober 2013 tot een besluit gaat komen, de Republikeinen en Democraten zijn tot op het bot verdeeld over het besluit omtrent het begrotingstekort. Als de volksvertegenwoordiging het niet eens kan worden over een verhoging van het schuldenplafond zal Washington noodgedwongen de geldkraan dicht moeten draaien. De gevolgen daarvan kunnen enorm zijn, afhankelijk van hoe lang de federale overheid verstoken blijft van nieuwe financiering. De laatste keer dat de geldkraan dicht ging was in 1995 en 1996, in het presidentschap van Bill Clinton. De federale overheid lag destijds 21 dagen stil en er werden ongeveer 800.000 ambtenaren met (aanvankelijk onbetaald) verlof gestuurd. Enkel de noodzakelijke overheidsdiensten bleven actief, denk hierbij aan bijvoorbeeld diensten die de nationale veiligheid waarborgen. De kans is groot dat, als het daadwerkelijk tot een zogeheten "shutdown" komt, dit desastreuze gevolgen heeft voor de toch al zeer fragiele wereldwijde economie.

Politiek spektakel

Naar alle waarschijnlijkheid zal, kijkend naar het verleden, het plafond wederom verhoogd worden. Om het vertrouwen van de de Amerikaanse burgers in de politiek niet geheel te laten verdwijnen zal tot 17 oktober 2013 een enorme strijd ontstaan tussen de Republikeinen en de Democraten. Het zal daarbij vooral gaan om Obamacare, de verplichte medische verzekering voor gewone mensen die in zal gaan vanaf 31 maart 2014. Sociaal gezien is deze verzekering een zegen, fiscaal-economisch gezien alles behalve. Volgens de wet- en regelgeving valt een werknemer in fulltime werkverband onder te verzekering en een werknemer onder parttime werkverband niet. Er heeft een ware revolutie plaatsgevonden in het Amerikaanse bedrijfsleven waarbij het overgrote deel van de mensen in parttime functies zijn geplaatst waardoor ze niet meer in aanmerking komen voor de verzekering.

Het blijft gissen wat er gaat gebeuren, enkel de volksvertegenwoordiging kan bepalen hoe het zal worden. Tot 17 oktober zal de wereld gespannen toekijken en het nieuws op de voet volgen.

Inmiddels is sinds 1 oktober een zogeheten 'shutdown' van kracht, ruim 800.000 ambtenaren zijn met onbetaald verlof naar huis gestuurd. De shutdown heeft voor iedereen gevolgen, enkele gevolgen zijn:
  • Mensen raken hun huis kwijt
  • Ambtenaren moeten op een andere manier aan geld zien te komen
  • Medicijnen worden niet meer verstrekt in sommige gevallen(experimentele medicatie bijvoorbeeld)
  • De beurzen dalen wereldwijd
  • Het vertrouwen in de politiek in de VS neemt af
Zo zijn er nog vele gevolgen te noemen met vaak wereldwijde consequenties.
Tot op heden heeft de overheid nog geen besluit kunnen nemen en komt dat X steeds dichterbij.
Dat X is de dag waarop de VS niet meer kan voldoen aan haar verplichtingen en ernstig in de problemen komt. Deze dag wordt verwacht in de periode tussen 17 oktober en 15 november. Als het zover komt zal de economie wereldwijd kelderen en zijn de gevolgen niet te overzien, zeker niet in tijden van crisis.
© 2013 - 2017 Juuls, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Barack Obama,  44e president  van AmerikaBarack Obama, 44e president van AmerikaZijn volledige naam is Barack Hussein Obama en is geboren in Honolulu, Hawai op 04-08-1961. Hij is een amerikaanse juris…
Staatschuld geeft financiële problemen in Amerikanieuws uitgelichtStaatschuld geeft financiële problemen in AmerikaAnno 2014 zijn de effecten van de economische crisis die in 2007 begon nog steeds merkbaar, zeker in Amerika. Niet allee…
recensieBoekrecensie: Het Amerika van president Obama - Willem LustHet boek 'Het Amerika van president Obama' geeft de belevenissen weer van correspondent Willem Lust terwijl hij de aanlo…
Start van kredietcrisis: Problemen subprime hypotheken in VSStart van kredietcrisis: Problemen subprime hypotheken in VSIn de Verenigde Staten zijn huizeneigenaren met een subprime oftewel non-conforming hypotheek in de problemen geraakt, n…
Hillary Clinton, minister van Buitenlandse ZakenDe First Lady uit de laatste jaren van de vorige eeuw, Hillary Clinton, wordt de minister van Buitenlandse Zaken in de r…
Bronnen en referenties
  • http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/column/rene-tissen/het-schuldenplafond-dient-zich-weer-aan

Reageer op het artikel "Amerika zonder geld"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Ces1 (infoteur), 20-10-2013 05:30 #1
Beste Juuls,
Goed artikel, met vooral zorgwekkende inhoud. Belangrijke opmerking echter:
De VS zijn dag X al lang gepasseerd en zijn sinds jaren failliet, ze willen het alleen nog niet toegeven. De dag dat ze dat toegeven stort heel het financiële systeem van de wereld inderdaad in. Daarom moet nu net dat schuldplafond weer omhoog, zodat ze nog een tijdje kunnen ontkennen dat er iets serieus fout zit. Nadeel: de schulden zullen nog sneller toenemen.
China is de grootste schuldeiser van de VS, maar is al een jaar of twee in alle stilte enorme hoeveelheden Amerikaanse obligaties aan het dumpen. Zegt mij genoeg.

Blijf schrijven, in de hoop dat meer en meer mensen hun voorzorgen nemen.
Groeten, Ces1

Infoteur: Juuls
Laatste update: 07-10-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!