InfoNu.nl > Financieel > Diversen > Sponsors en SponsorMonitor

Sponsors en SponsorMonitor

Sponsors en SponsorMonitor Nederland kent veel sponsors. Er worden jaarlijks miljoenen euro uitgegeven om verenigingen, sport en culturele evenementen in stand te houden. De sponsor krijgt naamsbekendheid terug in ruil voor zijn sponsorbijdrage. Tussen sponsor en gesponsorde kunnen sponsorcontracten worden opgesteld, die klein kunnen zijn maar ook over enorme bedragen en belangen kunnen gaan. De SponsorMonitor analyseert de sponsorcontracten en stel jaarlijks een Top 100 grootste sponsors op.

Sponsors

Een sponsor steunt een activiteit of vereniging door geld beschikbaar te stellen. De organisatie die sponsort krijgt er naamsbekendheid voor terug. Veel sportverenigingen en sportevenementen laten zich sponsoren, net als culturele evenementen. Ook televisie- en radioprogramma’s worden gemaakt met financiële steun van sponsoren. Aan het eind van een uitzending volgt dan: “Dit programma is mede mogelijke gemaakt door …”

Shirtsponsoring

Sponsoring uit zich vaak als reclame op elementen die door veel mensen worden gezien. De naam van de sponsor kan worden gedrukt op sportshirts, op spandoeken en op zeilboten. Alles waar iets op gedrukt of geplakt kan worden kan als drager van een sponsornaam gebruikt worden. Sponsorcontracten voor sportclubs zijn vaan langdurige contracten.

Grote en kleine sponsors

In Nederland geven sponsors in 2017 een bedrag van 755 miljoen euro uit aan sponsorrechten. Dat zijn de totale sponsorbestedingen. De 20 grootste nemen ook de grootste hap voor hun rekening, waarbij voetbalsponsorschap bovenaan staat. De duizenden kleinere en kleine sponsors in het land, zorgen met hun bijdrage dat lokale verenigingen kunnen blijven draaien en lokale evenementen kunnen worden georganiseerd.

Sponsormarkt

De totale sponsormarkt van is ongeveer 800 miljoen, het ene jaar iets meer dan het andere. De vijftig grootste sponsors staan borg voor een derde van die sponsorbestedingen. De 100 grootste sponsors staan garant voor een derde van dat bedrag. Het lijkt erop dat economische crises nauwelijks invloed heeft op wat de grote sponsors uitgeven aan sponsorbijdrage.

Sponsorbudget

KPN en Vriendenloterij hebben in 2017 het grootste sponsorbudget. Ze gaven elk ongeveer 20 miljoen euro uit aan sponsorbijdrage en steunden daarbij voor het voetbal van de Eredivie. De grootste sponsors van 2017 zijn:
  1. KPN gaf 20 miljoen euro uit aan de Eredivisie voetbal;
  2. VriendenLoterij betaalde ook 20 miljoen voor de Eredivisie;
  3. Qurrent spoorde Feyenoord voor 18 miljoen euro;;
  4. Rabobank spoorde NOC*NSF/ TeamNL met 11,4 miljoen euro;
  5. KPN gaf 10 miljoen euro uit aan de KNSB.

In de top 50 zijn nieuwe sponsors:
 • Argos;
 • Oad Reizen;
 • Albert Heijn;
 • De Lage Landen;
 • Arke;
 • Vodafone.

Verdwenen

Bij het binnenkomen van nieuwkomers, betekent het ook dat er sponsors uit de top 50 zijn verdwenen:
 • De Telegraaf;
 • Coca-Cola;
 • Skil;
 • Brand Bier;
 • Burrda;
 • Eiffel.

Branche

In de top 50 grootste sponsors zijn een paar branches het best vertegenwoordigd.
 1. Financiële instellingen: zes posities;
 2. verzekeringsmaatschappijen; zes posities;
 3. bierbrouwers; vijf posities;
 4. kansspelorganisaties; vijf posities.

Nieuws

Nieuwe sponsors in de top vijftig, met een sponsorbudget van 1,4 miljoen euro of meer, zijn:
 • Plus Supermarkten;
 • Freo;
 • Burger King;
 • Simpel.

SponsorMonitor

Respons geeft sinds 2010 jaarlijks de SponsorMonitor uit. Het is een co-productie van Respons en SponsorMaps. In de SponsorMonitor staan de geactualiseerde profielen van de honderd grootste sponsors van Nederland. De SponsorMonitor publiceert tevens de ontwikkelingen op sponsorgebied en de mooiste sponsordeals van het afgelopen jaar. Van de presentatie van de SponsorMonitor wordt een media-event gemaakt.
© 2013 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Coca-Cola reclame en kerstDe Coca-Cola reclame en kerstCoca-Cola commercials zijn wereldwijd bekend. De frisdrank die per toeval gemaakt werd in 1886 is niet meer uit de winke…
Zeldzame Coca-Cola spullen verzamelenZeldzame Coca-Cola spullen verzamelenAls een merk veel wordt verzameld dan is het wel van Coca-Cola! Als logisch gevolg daarvan kan je ervoor kiezen om spull…
Coca-Cola CompanyDe Coca-Cola Company is een van de grootste en waarschijnlijk de grootste leverancier van frisdrank over de hele wereld.
Het aida-model toegepast op reclame makenHet aida-model toegepast op reclame makenDe zender probeert via een medium de ontvanger(s) zo duidelijk mogelijk te informeren. Dit doet men dagelijks, in dit ar…
Coca-Cola in alle soorten en matenCoca-Cola, wie kent het nog niet? Het merk Coca-Cola is het beroemdste merk cola. Ze hebben een groot asortiment aan dra…
Bronnen en referenties
 • www.wikipedia.nl
 • www.respons.nl
 • www.adformatie.nl
 • https://respons.nl/producten/monitoren/#1528887166979-ae8b172c-b3d7 geraadpleegd op 23 december 2018

Reageer op het artikel "Sponsors en SponsorMonitor"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

B. M. Verger, 30-09-2017 15:57 #1
Mooie info, bedank!

Infoteur: Piejet
Laatste update: 23-12-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!