InfoNu.nl > Financieel > Diversen > Sponsors en SponsorMonitor

Sponsors en SponsorMonitor

Sponsors en SponsorMonitor Nederland kent veel sponsors. Er worden jaarlijks miljoenen euro uitgegeven om verenigingen, sport en culturele evenementen in stand te houden. De sponsor krijgt naamsbekendheid terug in ruil voor zijn sponsorbijdrage. Er worden miljoenen uitgegeven aan sponsorcontracten, die klein kunnen zijn maar ook groot.

Sponsor

Een sponsor steunt een activiteit of vereniging door geld beschikbaar te stellen. De organisatie die sponsort krijgt er naamsbekendheid voor terug. Veel sportverenigingen en sportevenementen laten zich sponsoren, net als culturele evenementen. Ook televisie- en radioprogramma’s worden gemaakt met financiële steun van sponsoren. Aan het eind van een uitzending volgt dan: “Dit programma is mede mogelijke gemaakt door …”

Shirt

Sponsoring uit zich vaak als reclame op elementen die door veel mensen worden gezien. De naam van de sponsor kan worden gedrukt op sportshirts, op spandoeken en op zeilboten. Alles waar iets op gedrukt of geplakt kan worden kan als drager van een sponsornaam gebruikt worden.

Grootste

In Nederland gaven de vijftig grootste sponsors in 2012 een bedrag van 262,7 miljoen euro uit aan sponsorrechten. Behalve die vijftig grootste is er een veelvoud aan kleinere sponsors in het land, die met hun bijdrage zorgen dat lokale verenigingen kunnen blijven draaien en lokale evenementen kunnen worden georganiseerd.

Sponsormarkt

De totale sponsormarkt van is ongeveer 800 miljoen, het ene jaar iets meer dan het andere. De vijftig grootste sponsors staan borg voor een derde van die sponsorbestedingen. De 100 grootste sponsors staan garant voor een derde van dat bedrag. Het lijkt erop dat economische crises nauwelijks invloed heeft op wat de grote sponsors uitgeven aan sponsorbijdrage.

Sponsorbudget

Rabobank heeft in 2014 het grootste sponsorbudget. De bank gaf 35 miljoen euro uit aan sponsorbijdrage. De Rabobank steunde bijvoorbeeld de wielerploeg, die Rabo Wielerploeg heette tot aan het dopingdebacle en de bank zich uit het wielrennen terugtrok. De grootste sponsors van 2012 zijn:
 1. Rabobank: 50 miljoen euro;
 2. Nike: 16 miljoen euro;
 3. Aegon: 13,5 miljoen euro.
Nieuwe grote sponsors in 2012 is Achmea die binnenkwam op plaats 20.

In 2014 zijn de grootste sponsoren:
 1. Rabobank 35 miljoen;
 2. Nike: 15,5 miljoen;
 3. Adidas: 13,5 miljoen;
 4. ING: 13,2 miljoen;
 5. KPN: 13 miljoen.

In de top 50 zijn nieuwe sponsors:
 • Argos;
 • Oad Reizen;
 • Albert Heijn;
 • De Lage Landen;
 • Arke;
 • Vodafone.

Verdwenen

Bij het binnenkomen van nieuwkomers, betekent het ook dat er sponsors uit de top 50 zijn verdwenen:
 • De Telegraaf;
 • Coca-Cola;
 • Skil;
 • Brand Bier;
 • Burrda;
 • Eiffel.

Branche

In de top 50 grootste sponsors zijn een paar branches het best vertegenwoordigd.
 1. Financiële instellingen: zes posities;
 2. verzekeringsmaatschappijen; zes posities;
 3. bierbrouwers; vijf posities;
 4. kansspelorganisaties; vijf posities.

Sport

Verreweg het meeste sponsorgeld gaat naar sport. In 2012 was 77% van het sponsorgeld van de vijftig grootste sponsors.

Nieuws

Nieuwe sponsors in de top vijftig, met een sponsorbudget van 1,4 miljoen euro of meer, zijn:
 • Plus Supermarkten;
 • Freo;
 • Burger King;
 • Simpel.

SponsorMonitor

Respons geeft in 2015 voor de zesde keer de SponsorMonitor uit. Het is een co-productie van Respons en SponsorMaps. In de SponsorMonitor staan de geactualiseerde profielen van de honderd grootste sponsors van Nederland. De SponsorMonitor publiceert tevens de ontwikkelingen op sponsorgebied en de mooiste sponsordeals van het afgelopen jaar. Van de presentatie van de SponsorMonitor wordt een media-event gemaakt.
© 2013 - 2018 Sjaanfanameland, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sportmerk: Adidas AGAdidas is een sportmerk uit Duitsland en wordt officieel geschreven met een kleine letter. Het concern Adidas AG is beur…
Zeldzame Coca-Cola spullen verzamelenZeldzame Coca-Cola spullen verzamelenAls een merk veel wordt verzameld dan is het wel van Coca-Cola! Als logisch gevolg daarvan kan je ervoor kiezen om spull…
Coca-Cola CompanyDe Coca-Cola Company is een van de grootste en waarschijnlijk de grootste leverancier van frisdrank over de hele wereld.
Het succes van NikeHet succes van NikeNike, wie kent het niet. Nike is een van de bekendste merken ter wereld. Dit artikel gaat over het succes van Nike.
Het aida-model toegepast op reclame makenHet aida-model toegepast op reclame makenDe zender probeert via een medium de ontvanger(s) zo duidelijk mogelijk te informeren. Dit doet men dagelijks, in dit ar…
Bronnen en referenties
 • www.wikipedia.nl
 • www.respons.nl
 • www.adformatie.nl

Reageer op het artikel "Sponsors en SponsorMonitor"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

B. M. Verger, 30-09-2017 15:57 #1
Mooie info, bedank!

Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 06-01-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!