Termijncontracten kunnen een goudmijn zijn

Termijncontracten kunnen een goudmijn zijn Wat zijn termijncontracten in 2020? Een termijncontract wordt dikwijls gekozen als bescherming tegen een mogelijk nadelige prijsontwikkeling van grondstoffen, meestal een prijsstijging. Een prijsstijging van de kerosine of ruwe olie zal vaak ten koste gaan van de winst, maar met de bescherming van een termijncontract flink extra winst worden gemaakt of verliezen worden verkleind. Maar er zijn ook termijncontracten voor de Bitcoins (futures) waarmee u kunt speculeren op een koersstijging. U kunt ook kiezen voor een andere beleggingsproduct, zoals een ING sprinter, speeder of een turbo van bijvoorbeeld Binck.

Inhoud


Welke grondstoffen in 2020 om in te beleggen?

Termijncontracten zien we vooral bij de handel in grondstoffen terug. Vele grondstoffen gaan met hun prijs door het dak om vervolgens enorm te dalen. Deze volatiliteit is vaak niet handig voor een bedrijf en zeker niet als er lange termijn afspraken zijn. Als we over grondstoffen spreken, doelen we meestal op:
 • Bitcoin;
 • Olie;
 • Granen;
 • Goud;
 • Zilver;
 • Koper.

Prijzen kunnen erg volatiel zijn

Niet alleen door speculatie stijgen de prijzen, maar ook door onrust, misoogsten en de steeds toenemende vraag naar grondstoffen uit opkomende landen als China en Brazilië. Een bedrijf dat sterk afhankelijk is van zijn grondstoffen zal de risico's willen beperken. Dit kan door het afsluiten van termijncontracten. Beleggers kunnen juist hun voordeel doen met de grondstoffen door:
 • Het kopen van turbo's.
 • Het beleggen in bedrijven die de hogere kosten eenvoudig kunnen doorberekenen.
 • Beleggen in goudmijnen en zilvermijnen.
 • Beleggen in opkomende landen als China.

Wat is een termijncontract?

Een termijncontract is een overeenkomst tussen twee partijen, waarbij:
 • De koper zich verplicht tot levering van de onderliggende waarde aan het einde van de looptijd van het contract.
 • De verkoper zich verplicht tot de bijbehorende levering van de onderliggende waarde.

De koper van een termijncontract neemt de verplichting op zich om de afgesproken hoeveelheid in ontvangst te nemen en te betalen. De verkoper heeft de leveringsplicht die hij moet nakomen.

Waartoe verplicht een termijncontract u?

Zeer kenmerkend voor termijn contracten is de plicht en de verplichting aan weerszijden, koper èn verkoper. Zonder nadere maatregelen kunnen de verliezen en winsten bij termijn contracten ongelimiteerd zijn. Soms is de turbulentie namelijk zo groot dat zelfs een stop-loss limiet u niet voldoende beschermt als u niet aan de goede kant van de markt zit. Er moet namelijk wel gehandeld kunnen worden. Een plotselinge en verschrikkelijke aardbeving in de buurt van olievelden of een plotselinge droogte kunnen uw financiële positie grof geweld aandoen. En dat zijn helaas situaties die zich daadwerkelijk voor kunnen doen.

Beleggen in een optie of turbo

De verplichting tot aankoop van de onderliggende waarde bestaat niet bij enkele alternatieve instrumenten, zoals een optie, een turbo of sprinter:
 • De koper van een optie heeft een recht op aan- of verkoop van de onderliggende waarde.
 • De verkoper ofwel de schrijver van een optie heeft wel zijn verplichtingen, als hem gevraagd wordt af te nemen of te leveren.
 • Bij de turbo's of sprinters is er geen verplichting tot koop of verkoop, maar wordt automatisch afgerekend zodra de stoploss waarde wordt geraakt.

Verder is het zo, dat zowel een optie of turbo waardeloos kan aflopen. Ook al is die kans bij een turbo wat kleiner in verband met de ingebouwde restwaarde. De verliezen en winsten bij termijn contracten kunnen daarentegen enorm zijn.

Welke onderliggende waarde bij een termijncontract?

Waar sluiten we de contracten op af. Het is haast beter om de vraag te beantwoorden “ waar sluiten we geen termijn contracten op af”. De oorsprong ligt duidelijk in de agrarische wereld, aardappels, koffie, varkens, cacao, noemt u maar op. Tegenwoordig ziet u contracten met betrekking tot bijna alle belangrijke grondstoffen en financiële parameters zoals allerlei valuta. Deze uitgebreide scope vindt u tegenwoordig ook terug bij de turbo. Regelmatig wordt een nieuwe turbo of sprinter in het leven geroepen waarmee u kunt beleggen.

Forwards contracten

Voor de financiële termijn contracten, de futures, kunt u terecht op de optiebeurs van Euronext. Voor de grondstoffen op Euronext.liffe en voor de turbo’s op de gewone beurs van Euronext. Maar er zijn tot slot ook zogenaamde forward termijn contracten, de forwards. Dat zijn onderlinge afspraken over een toekomstige koop/verkoop tussen twee partijen, zoals een bank of een onderneming. Het gaat daarbij om zeer grote bedragen, op maat toegesneden op beide partijen die niet via de beurs plaats vinden. Daarom zijn het “over the counter" transacties die slecht verhandelbaar zijn en waarop de particulier geen zicht heeft.

Slot

Als bijvoorbeeld een bedrijf als KLM Air France zegt met prijsstijgingen van de olie flinke winsten te hebben gemaakt, of als Aegon zegt zijn dollar risico’s goed te hebben afgedekt, is niet meteen duidelijk hoe ze het geregeld hebben. Wel is het dan waarschijnlijk dat het afsluiten van goede termijncontracten hierbij een belangrijke rol hebben gespeeld.

Lees verder

© 2007 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
In turbo’s beleggen, bescherm uw aandelen en maak winstIn turbo’s beleggen, bescherm uw aandelen en maak winstWat zijn turbo's eigenlijk en hoe kunt u in 2020 het beste in een turbo of turbo xl beleggen? Hoe beleggen in turbo's en…
Turbo beleggen met geleend geldTurbo beleggen met geleend geldHoe werkt turbo beleggen in 2020? Turbo beleggen is beleggen met voor een gedeelte geleend geld. Doordat u minder eigen…
Beleggen in grondstoffen in 2020Beleggen in grondstoffen in 2020Beleggen in grondstoffen in 2020? Denk dan aan de bitcoin (BTC), de handel in edelmetalen zoals goud, zilver, palladium,…
Voordelen turbo als beleggingVoordelen turbo als beleggingBeleg in 2020 eens anders, beleg als alternatief in een turbo of sprinter en maak superwinsten. Met een turbo belegt u i…

Indexbeleggen uitgelegdIndexbeleggen uitgelegdWat is indexbeleggen? Indexbeleggen of in ETF's beleggen is het nieuwe beleggen in de trend in 2020. Het is transparant…
Ratio spreads met optiesRatio spreads met optiesDe ratio spread is een verhouding tussen het aantal opties long en het aantal opties short in een spread (link) die ande…

Reageer op het artikel "Termijncontracten kunnen een goudmijn zijn"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 06-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Special: Beleg verstandig
Schrijf mee!