Beleggen in obligaties: wat zijn converteerbare obligaties?

Beleggen in obligaties: wat zijn converteerbare obligaties? Voor wie wil beleggen in obligaties zijn er verschillende mogelijkheden. Naast de klassieke obligaties heb je ook de converteerbare of convertible obligaties, waarbij de obligatiehouder de mogelijkheid heeft om zijn obligaties om te ruilen voor aandelen. Dit brengt met zich mee dat je een mooie meerwaarde kan realiseren door de omzetting in aandelen. Een variant van de converteerbare obligatie is de reverse converteerbare obligatie, waar dit niet het geval is maar waar de rente hoger ligt. Wat zijn de specifieke kenmerken van converteerbare obligaties en wat is hun rendement?

Wat is een converteerbare obligatie?

Obligatie

Een obligatie op zich is een schuldbewijs van een lening die aangegaan is. Als je een obligatie koopt van een onderneming, dan leen je in feite een bedrag aan de onderneming. Als vergoeding krijg je een rente uitbetaald en na afloop van de obligatie wordt je geïnvesteerde bedrag netjes terugbetaald. Het belangrijkste risico dat je loopt is dat de onderneming failliet gaat en zijn obligaties niet meer kan terugbetalen. Daarom is het veiliger als je een obligatie van de staat koopt: de kans dat een overheid failliet gaat is veel kleiner en voor de terugbetaling van je obligatie mag je dus op beide oren slapen.

Converteerbaar of convertible

De converteerbare obligatie lijkt in feite op de gewone obligatie, maar heeft enkele specifieke kenmerken. Het belangrijkste verschil met de klassieke obligatie is dat de belegger in converteerbare obligaties op elk moment zijn obligaties kan omruilen voor aandelen. Dit kan hij of zij doen op elk moment van een bepaalde periode of op de vervaldag van de obligatie. Het aantal aandelen dat je kan omruilen voor je obligaties wordt vooraf vastgesteld.

Rendement converteerbare obligaties

Lager rendement

De mogelijkheid om je obligaties te laten omzetten in een vooraf bepaald aantal aandelen zorgt ervoor dat je meestal een lager rendement hebt. Wel is het natuurlijk mogelijk dat je met je aandelen achteraf een hoog rendement zal kunnen halen. Als de waarde van het aandeel hoger is dan het rendement van de obligatie en blijft stijgen, dan kan je de obligatie dus omruilen en genieten van de meerwaarde die het aandeel oplevert.

Betere bescherming

Positief aan de converteerbare obligatie is dat je uitgangspositie als obligatiehouder betere bescherming tegen risico's biedt, maar dat je ook de mogelijkheid van een hogere meerwaarde hebt als je je obligaties omzet in aandelen. Voorts blijven bedrijfsobligaties sowieso risico inhouden, omdat bedrijven natuurlijk altijd failliet kunnen gaan.

Wat is een "reverse" convertible obligatie?

Een variant van de converteerbare of convertible obligatie is de reverse convertible obligatie. De reverse convertible obligatie verschilt van de gewone converteerbare obligatie in die zin dat het niet de obligatiehouder maar de uitgever ('emittent") van de obligatie is die beslist over de omzetting. De uitgever of emittent beslist dus over de vraag of de obligatie al dan niet wordt uitbetaald in contanten of in aandelen.

Rendement "reverse" convertible obligatie

Waarde

De uitgever zal de obligatie alleen uitbetalen in aandelen als de waarde van de aandelen lager is dan het bedrag van de reverse convertible obligatie. De uitgever geeft dit soort obligaties vooral uit met dat doel voor ogen, in tegenstelling met de gewone converteerbare obligatie en de klassieke obligaties, die vooral worden uitgegeven voor het financieren van ondernemingen.

Hogere rente

Dit is dan ook de reden dat deze vorm voor de belegger minder interessant is: de uitgever heeft immers de touwtjes in handen en beslist. De meerwaarde die je via je aandelen had kunnen boeken zoals bij een gewone converteerbare obligatie valt hier dus weg. Het voordeel van de reverse convertible obligatie is wel de hogere rentevergoeding.

Lees verder

© 2009 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in omgekeerd converteerbare obligatiesBeleggen in omgekeerd converteerbare obligatiesIn 2020 beleggen in converteerbare obligaties, beleggen in convertibles? Met de converteerbare obligaties is veel geld t…
Beleggen: ObligatiesBeleggen: ObligatiesObligaties, een veel voorkomend woord in de beleggingswereld. Maar wat is een obligatie eigenlijk, en wat kan je met een…
Converteerbare obligaties (convertibles)Converteerbare obligaties (convertibles)Convertibles zijn obligaties met daaraan toegevoegd een optie-element OF obligaties met een langlopende call-optie of ca…
Hoe werkt een obligatie?Hoe werkt een obligatie?Beleggers hebben keuze uit een groot aantal verschillende beleggingsinstrumenten. Eén hiervan is de obligatie. Obligatie…

Beleggen: Wat is een goede strategie voor de lange termijn?Wanneer je wilt gaan beleggen kun je ervoor kiezen om op korte termijn te speculeren en zo, net als in het casino, een g…
Laat u niet afzetten met een woekerpensioenLaat u niet afzetten met een woekerpensioenU heeft er vast wel eens van gehoord: “De Woekerpolis”. Een polis waarbij er (te) veel aan de strijkstok blijft hangen v…

Reageer op het artikel "Beleggen in obligaties: wat zijn converteerbare obligaties?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 11-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Special: Beleggen in obligaties
Schrijf mee!