InfoNu.nl > Financieel > Beleggen > Recyclix, beleggen in afval - ponzifraude?

Recyclix, beleggen in afval - ponzifraude?

Recyclix, beleggen in afval - ponzifraude? Beleggen in het recyclen van afval, een rendement van 14% per vijf weken en geen risico's. Het klinkt te mooi om waar te zijn. En toch is dat wat het bedrijf Recyclix belooft. Recyclix biedt mensen de mogelijkheid om afval te kopen. Dit afval wordt in drie tot vijf weken gerecycled. Door dit proces vermeerdert de waarde. Het verschil levert de investeerder een hoog rendement. Anno 2017 hebben al veel mensen geld geïnvesteerd in Recyclix. In eerste instantie betaalde het bedrijf het rendement daadwerkelijk uit. Sinds een door het bedrijf gerapporteerde brand in februari 2017 en 'onfortuinlijke gebeurtenissen' in april 2017 is Recyclix gestopt met uitbetalen. Hoe werkt Recyclix? En waarom wordt het bedrijf in verband gebracht met ponzifraude?

Recyclix, hoe werkt het?

Bij Recyclix investeer je in afval. Een kilo afval kost 20 cent. Je koopt bijvoorbeeld 500 kilo afval voor 100 euro. Vervolgens gaat het bedrijf dat afval recyclen. In vijf weken tijd wordt het afval omgezet naar zogenaamde granules: plastic korrels, waar bijvoorbeeld plastic flessen en plastic tassen van gemaakt kunnen worden. De omzetting van afval naar granules maakt je oorspronkelijke inleg 114 euro waard. Dat is dus 14% rendement in ruim een maand tijd.

Fases in recycling

Het afval doorloopt een aantal fases. Het wordt eerst gesorteerd, daarna wordt het verwerkt tot ruw materiaal en tot slot worden er granules van gemaakt. De tweede fase is na drie weken klaar. Dan heb je een rendement van 8%. Als je het nog twee weken laat staan, komt daar nog 6% bij en kom je dus op 14% rendement in vijf weken. Als je een account aanmaakt, kun je de verschillende fases in mooie grafische weergaven volgen.

Uitbetaling

Recyclix betaalt uit vanaf 20 euro winst. Wat je krijgt uitbetaald is niet je investering, maar de winst daaruit. Dus als je 100 euro investeert, dan zou je na twee cycli 28 euro uitbetaald kunnen krijgen. Na zeven cycli bedraagt de uitbetaling 98 euro en heb je dus bijna je investering terugverdiend. Het is niet duidelijk of je je investering zelf ook terug kunt krijgen als je stopt.

Tweede inkomstenbron: referrals

Je kunt bij Recyclix niet alleen geld verdienen door het omzetten van afval, maar ook door referrals: het aandragen van andere mensen die gaan investeren. Je verdient 10% van iemands investering als je die rechtstreeks aanbrengt. Je krijgt ook nog eens respectievelijk 3%, 2% en 1% als die persoon zelf weer iemand anders werft, en vervolgens die andere persoon ook weer iemand werft.

Waarom kiezen mensen voor beleggen in afval?

Veel mensen hebben geld in Recyclix gestoken. Als je je via een referrallink aanmeldt, krijg je sowieso een welkomstbonus van 20 euro. Wat zijn de belangrijkste redenen dat mensen zich bij Recyclix aanmelden?
 • Het klinkt sympathiek: een groene belegging. Je helpt met je investering mee aan een beter milieu. Je maakt het mede mogelijk dat er nieuwe producten uit afval worden gemaakt. Het groene aspect helpt Recyclix aan een positief imago: een bedrijf met goede bedoelingen.
 • Het meest aantrekkelijke is natuurlijk de enorme winst: 14% in slechts vijf weken tijd. In ruim 35 weken heb je je volledige investering terugverdiend.
 • Er lijken geen risico's aan te zitten, want het rendement is na vijf weken telkens 14%. Het fluctueert niet, zoals aandelenkoersen.
 • In een tijd waarin spaargeld bijna niets meer oplevert, gaan mensen vanzelf op zoek naar alternatieven. Veel mensen vinden beleggen in aandelen te riskant. Recyclix lijkt een zekere belegging.

Wat is ponzifraude?

Charles Ponzi (1882 - 1949) was een Italiaanse immigrant in de Verenigde Staten. Hij heeft op grote schaal mensen opgelicht en fraude gepleegd door mensen enorme winsten op hun beleggingen voor te spiegelen. Bij ponzifraude lijken mensen onverklaarbaar hoge rendementen te kunnen halen, maar in de praktijk worden die rendementen betaald door latere investeerders. Zodra er geen nieuwe investeerders meer komen, stort het systeem als een kaartenhuis in elkaar en kunnen de laatste investeerders fluiten naar hun geld.

Waarom wordt Recyclix geassocieerd met ponzifraude?

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Er is anno 2016 geen fraude bewezen, maar op internet worden verschillende redenen genoemd waarom je goed moet nadenken of je wel wilt beleggen in Recyclix.
 • Het bedrijf is gevestigd in Polen en zou fabrieken hebben in Polen en Litouwen, maar er is geen bewijs dat die fabrieken daadwerkelijk bestaan. Het bedrijf zegt open dagen te organiseren, maar die zijn alleen toegankelijk voor geselecteerde gegadigden.
 • De website ScamAnalyze geeft Recyclix een betrouwbaarheidsscore van 30%.
 • Als je echt 14% rendement uit afval zou kunnen halen, dan zou je je vuilniszakken niet aan de straat zetten maar verkopen. Afval is helaas niet zoveel geld waard. Sterker nog, het recyclen van afval wordt gesubsidieerd in Nederland. Het is anno 2016 door de lage olieprijs nauwelijks de moeite waard om ingezameld plastic te hergebruiken.
 • Als het verdienmodel van Recyclix klopt, zouden er heel veel bedrijven hetzelfde gaan doen. Recyclix zou helemaal niet op zoek hoeven naar particuliere investeerders, maar alle institutionele beleggers en pensioenfondsen zouden voor ze in de rij staan.
 • Op het forum van bitcointalk loopt een lange discussie over Recyclix. De meerderheid is er daar van overtuigd dat het om ponzifraude gaat. Posters geven aan dat er op heel veel vragen geen antwoorden zijn te vinden. Vragen als: hoe komt het bedrijf aan het afval? Hoe wordt het afval verwerkt? Waar zijn de jaarcijfers te vinden? Waar staan de fabrieken? Wie werken er bij het bedrijf? Wie is de CEO?
 • Het lijkt erop dat investeringen alleen geld opleveren als ze in het systeem blijven zitten. Het rendement geldt alleen als je je geld opnieuw investeert in een volgende cyclus.

Februari 2017: een brand, nieuwe algemene voorwaarden en verontruste investeerders

Sinds februari 2017 dreigen de critici van Recyclix gelijk te krijgen. Het bedrijf rapporteerde een brand in een Poolse fabriek waardoor de productie teruggeschroefd moest worden. Het bedrijf paste daarop de algemene voorwaarden aan. Volgens een bepaald systeem stelde het bedrijf de hoeveelheid afval die investeerders hadden verzameld in hun account (waarmee ze geld kunnen verdienen) naar beneden bij. Bovendien melden investeerders dat ze om uitbetaald te krijgen voortaan een selfie moeten sturen met daarop hun identiteitsbewijs in de hand. Op verschillende (besloten) Facebookgroepen delen investeerders hun boosheid en ongerustheid. Investeerders geven ook aan dat verzoeken om uitbetaling niet worden beantwoord.

Onderzoek ingesteld

Er blijkt overigens inderdaad een brand te zijn geweest in een recyclingfabriek. Niet bij Recyclix, maar bij het bedrijf Eco Recycling. De lokale openbaar aanklager heeft inmiddels een onderzoek ingesteld. Er loopt ook een onderzoek tegen Recyclix in verband met witwaspraktijken.

April 2017: de mensen achter Recyclix met de Noorderzon vertrokken?

In april plaatste Recyclix een merkwaardige Q&A op hun website. Vanwege een rij 'onfortuinlijke gebeurtenissen' is besluiten om het complete management te vervangen door een crisisteam. Volgens de organisatie hebben een aantal malafide partners misbruik gemaakt van de 'onstabiele situatie' bij Recyclix. Veel specifieker wordt het niet, maar om die reden zijn alle betalingen opgeschort.

Is Recyclix ponzifraude?

Met de ontwikkelingen in 2017 lijkt het alsof Recyclix in de eindfase van een klassieke ponzifraude terecht is gekomen: met zoveel mogelijk kapitaal zo stilletjes mogelijk vertrekken. Er waren in 2016 op internet al veel recensies en analyses te vinden die tot de conclusie komen dat het wel ponzifraude moet zijn. Verschillende bloggers wijzen erop dat Recyclix het in feite ook zelf toegeeft. In de kleine lettertjes op de website stelt Recyclix dat er uitbetalingen worden gedaan uit de investeringen van anderen. Dat is een typisch kenmerk van ponzifraude. Tot 2016 betaalde Recyclix haar investeerders nog uit. In 2017 lijkt de organisatie daarmee gestopt. De vraag is of investeerders nog iets van hun geld gaan terugzien.

Lees verder

© 2016 - 2019 Lonica, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
Beleggen: risico & rendementBij beleggen gaan risico en rendement hand in hand. Hoe meer risico’s u bereid bent te nemen, des te hoger het rendement…
Wat is actief of passief beleggen?Als je wilt gaan beleggen moet je een keuze maken tussen actief en passief beleggen. Wanneer kies je voor actief belegge…
Beleggen in fondsen: welke strategie volgen we best?Stel: je beschikt over een bedrag van 10 000 EUR en wil dit beleggen. Je weet echter niet goed wanneer in de beurs te st…
Vijf redenen om niet te gaan beleggenVijf redenen om niet te gaan beleggenDoor te gaan beleggen maakt u kans op een hoog rendement. U loopt echter ook het risico dat u verliezen moet incasseren.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
 • https://recyclix.com/ (bezocht op 14/09/2016)
 • https://recyclix.com/tutorial/ (bezocht op 14/09/2016)
 • http://www.affiliateunguru.com/recyclix-review-genuine-opportunity-or-well-planned-scam (bezocht op 14/09/2016)
 • https://verlossendeaflossers.blogspot.nl/2016/03/recyclix-update-1.html (bezocht op 14/09/2016)
 • http://geld-is-tijd.blogspot.nl/2016/04/is-recyclix-ponzifraude.html (bezocht op 14/09/2016)
 • http://scamanalyze.com/check/recyclix.com.html (bezocht op 14/09/2016)
 • http://www.investereninrecyclen.nl/recyclix-strategie/ (bezocht op 14/09/2016)
 • https://bitcointalk.org/index.php?topic=1128611.0 (bezocht op 14/09/2016)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Ponzi (bezocht op 14/09/2016)
 • http://nos.nl/artikel/2091081-recyclen-nu-minder-aantrekkelijk-vrees-voor-bergen-plastic.html (bezocht op 14/09/2016)
 • http://kusetukset.blogspot.nl/2017/02/recyclix-ponzi-pyramid-crumbles.html (bezocht op 01/03/2017)
 • https://verlossendeaflossers.blogspot.nl/2017/03/recyclix-update-8-smells-fishy.html (bezocht op 01/03/2017)
 • https://recyclix.com/news/recyclix-q-a-session/ (bezocht op 15/04/2917)

Reageer op het artikel "Recyclix, beleggen in afval - ponzifraude?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lonica
Laatste update: 15-04-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Special: Online geld verdienen
Bronnen en referenties: 14
Schrijf mee!