InfoNu.nl > Financieel > Beleggen > Beleggen in Hewlett-Packard

Beleggen in Hewlett-Packard

Hewlett-Packard (HP) is één van de grootste computerbedrijven van Amerika en beursgenoteerd op de New York Stock Exchange (NYSE). Het bedrijf levert verschillende elektronica-producten aan zowel consumenten als organisaties. Deze producten variëren van software tot hardware. Wellicht is het interessant om te beleggen in dit computerbedrijf.

Geschiedenis

William Hewlett en David Packard begonnen met het maken van wetenschappelijke instrumenten. Deze wetenschappelijke instrumenten werden gemaakt vanuit een garage. Met een startkapitaal van 538 dollar zijn William Hewlett en David Packard een vennootschap begonnen op 1 januari 1939. De bedrijfsnaam van HP is afkomstig van de achternamen van William en David. De volgorde hiervan werd bepaald door middel van het gooien van een munt. Veel mensen zien de garage van HP als geboorteplaats van Silicon Valley.

Het eerste product van HP als vennootschapsbedrijf was de oscillator voor Walt Disney Studios. De oscillator diende als soundtrack voor de film Fantasia. De eerste vele orders aan producten kwamen voornamelijk van het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Amerikaanse leger bestelde hierbij onder andere radio's, sonars en radars. Deze producten werden gebruikt voor onder andere de zee- en luchtvaart. De vele orders van het Amerikaanse leger hebben er mede voor gezorgd dat HP extra kapitaal heeft ontvangen om daarmee producten te ontwikkelen.

HP werd dankzij de rekenmachine bekend bij het grote publiek. HP heeft veel rekenmachines uitgebracht. Het grote publiek beschouwde de rekenmachine uit 1968 als de eerste 's werelds personal computer. HP was het hier niet mee eens en beschouwde de rekenmachine toch als een rekenmachine en niet als personal computer. De eerste personal computer van HP is uitgebracht aan het begin van de jaren tachtig. De eerste personal computers van HP waren voornamelijk bedoeld voor non-profit organisaties en profit organisaties. De verandering om ook particulieren te benaderen vond plaats aan het begin van de jaren negentig. Hierdoor bereikten de producten van HP een grotere doelgroep.

Beursgang

De eerste beursgang van HP heeft plaatsgevonden op 6 november 1957. De aandelen van HP werden toen voor $16,- aangeboden aan het publiek. HP is per 1 november 2015 opgesplitst in twee beursgenoteerde bedrijven. Deze bedrijven zijn in 2016 als Hewlett Packard Enterprise (HPE) en HP Inc. beursgenoteerd op The New York Stock Exchange (NYSE). Sinds de opsplitsing behaalden beide bedrijven een even grote omzet, echter was HPE wel winstgevender dan HP Inc destijds. Daarnaast vertoont HPE meer groeikansen dan HP Inc. HPE is voornamelijk gericht op de zakelijke markt. Hierbij doet HPE veel aan dienstverlening voor organisaties. HP Inc. is voornamelijk gericht op de particuliere markt. HP Inc. bereikt voornamelijk consumenten met software- en hardwareproducten van HP.

Beursgeschiedenis

De beurskoers van HP heeft significante fluctuaties meegemaakt sinds de beursgang. In de jaren tachtig fluctueerde de koers van HP tussen de 1,50 dollar en de 9,- dollar per aandeel. De internetzeepbel van eind jaren negentig heeft er voor gezorgd dat de koerswaarde van meerdere aandelen aanzienlijk was toegenomen waaronder ook de koers van het aandeel van HP. De internetzeepbel was van 1997 tot het voorjaar van 2000. Op 7 april 2000 had de koers van HP een top bereikt van 76,50 dollar per aandeel. Nadat de internetzeepbel klapte lag de koers van HP tussen de 12,50 dollar en de 15,- dollar per aandeel.

De koers van HP herstelde zich tot de 52,03 dollar per aandeel op 21 december 2007. Daarna daalde de koers van HP vanwege de bankencrisis. De koers van HP had een dieptepunt bereikt van rond de 14,- dollar per aandeel. De koers van HP herstelde daarna rond de 30,- dollar per aandeel. De koers van HP was vervolgens gehalveerd in oktober 2015 vanwege een opsplitsing van het bedrijf. HP werd opgesplitst in HPE en HP Inc. HPE werd voor 17,- dollar per aandeel aangeboden aan het publiek op 1 november 2015. De koers van HP Inc. fluctueerde rond de 14,- dollar per aandeel.

Beleggen

Diverse online brokers bieden de mogelijkheid om in beide bedrijven van HP te beleggen. Beleggers kunnen hierbij beleggen met aandelen of Contracts for Differences (CFD's). Beleggers moeten bij zowel aandelen als CFD's transactiekosten betalen aan online brokers om een positie in te nemen. Tevens zijn er verschillen tussen aandelen en CFD's. Beleggers moeten hiermee rekening houden.

Het bezit van aandelen van HP geeft een belegger een bepaalde zeggenschap over het bedrijf. Het bezit van CFD's geeft geen zeggenschap over HP. HP keert winstuitkering uit aan beleggers die in het bezit zijn van HP aandelen. Deze winstuitkering wordt dividend genoemd. Beide bedrijven keren ieder jaar dividend uit aan aandeelbeleggers mits de (bedrijfs)resultaten positief zijn. Het dividend bij beide bedrijven van HP verschilt ieder jaar vanwege de (bedrijfs)resultaten. Beleggers met CFD's hebben geen recht op dividend. Daarnaast werkt een CFD met een hefboomstructuur, terwijl een aandeel hier niet meewerkt. De hefboomstructuur zorgt ervoor dat beleggers met CFD's hoge bewegingen kunnen realiseren. Hierdoor kunnen winsten of verliezen significant uitlopen.

Lees verder

© 2016 - 2019 Belegger, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Zelf beleggen (of via de bank)?Zelf beleggen (of via de bank)?Als je gaat beleggen en je bent een beginnende belegger ga je je verdiepen in de ins en outs van beleggen. Dan is de vra…
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Vastgoed: CV's of direct beleggen in vastgoedVastgoed: CV's of direct beleggen in vastgoedVoor beleggers is het vaak niet makkelijk een goede vergelijking te maken tussen de verschillende mogelijkheden om te be…
Waarom beleggen via beleggingsfondsen?Steeds meer mensen kiezen bij het beleggen voor beleggingsfondsen. Het beleggen via beleggingsfondsen biedt namelijk voo…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Hewlett-Packard
  • http://h30261.www3.hp.com/faq/hp-stock/item-11.aspx
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Hewlett_Packard_Enterprise
  • http://www.nasdaq.com/symbol/hpq/dividend-history
  • http://www.nasdaq.com/symbol/hpe/dividend-history
  • https://www.google.nl/#q=NYSE:HPQ&stick=H4sIAAAAAAAAAOMQUOLVT9c3NExKNjeySK6MBwCIJJOtEQAAAA
  • http://ifthenisnow.eu/nl/topics/internet-bubble#dimension-generic
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kredietcrisis
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Aandeel
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference

Reageer op het artikel "Beleggen in Hewlett-Packard"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Belegger
Gepubliceerd: 28-04-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Special: Beleggen in computerbedrijven
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!