InfoNu.nl > Financieel > Beleggen > Beleggen in Prada Group

Beleggen in Prada Group

Prada Group is beursgenoteerd op de Hong Kong Stock Exchange en maakt luxueuze goederen zoals: kledingstukken, schoenen, accessoires en parfums. Deze luxueuze goederen zijn er zowel voor mannen als voor vrouwen. De mode-industrie herkent de ontwerpers van Prada Group als zeer invloedrijk omtrent design. Prada Group bestaat uit meerdere luxueuze modemerken en heeft anno 2015 629 boetieks wereldwijd.

Geschiedenis

Prada Group begon eerst vanuit het modemerk Prada, waarna in de loop der jaren verschillende luxueuze modemerken zijn bijgekomen. Prada werd in 1913 opgericht door Mario Prada en Martino Prada, waarbij het bedrijf opereerde als Fratelli Prada. Het Italiaanse woord fratelli betekent in het Nederlands broeder. Het bedrijf opereerde toentertijd vanuit een lederwarenwinkel in Milaan, waarbij de lederwarenwinkel Engelse lederwaren importeerde en deze vervolgens binnenlands verkocht.

Mario Prada had ouderwetse principes omtrent de verhouding tussen mannen en vrouwen. Volgens Mario Prada was het niet gepast dat vrouwen belangrijke functies hebben in het bedrijfsleven. Hierdoor werd Mario's zoon eerst gevraagd om het bedrijf over te nemen. Desalniettemin, had hij geen interesse in het bedrijf. Mario's dochter had wel interesse in het bedrijf. Het bedrijf werd uiteindelijk overgenomen door Mario's dochter genaamd Luisa Prada. Na twintig jaar heeft Luisa Prada het bedrijf overgedragen aan haar dochter.

Miuccia Prada, dochter van Luisa Prada, heeft het bedrijf overgenomen in 1978. De omzet bedroeg destijds $450.000. Miuccia Prada was sinds 1970 werkzaam in het bedrijf. Miuccia Prada heeft dankzij Patrizio Bertelli ervoor gezorgd dat Prada tot de top behoort omtrent luxueuze modemerken. Miuccia Prada ontmoette Patrizio Bertelli in 1977. Hij adviseerde Miuccia Prada om met de import van Engelse lederwaren te stoppen. Hierdoor begon Prada volledig zelf de lederwaren te ontwerpen. In 1983 opende Prada een tweede boetiek in het centrum van de Galleria Vittorio Emanuele in Milaan. Vervolgens werden boetieks in Florence, Parijs, Madrid en New York City geopend. Miuccia Prada en Patrizio Bertelli trouwden in 1987.

Prada Group

Prada Group beheert enkele prestigieuze modemerken. Anno 2015 heeft Prada Group in totaal 594 eigen boetieks en 35 franchising boetieks, waarbij het luxueuze modemerk Prada de meeste boetieks heeft. In hetzelfde jaar werkten er 11.962 werknemers bij Prada Group. Het hoofdkantoor van Prada Group is gevestigd in Milaan, Italië. Alle merken van Prada Group zijn gericht op luxueuze mode. Prada Group bestaat uit de volgende luxueuze modemerken:
 • Prada;
 • Miu Miu;
 • Church's;
 • Car Shoe.

Beursgang

Prada Group is beursgenoteerd op de Hong Kong Stock Exchange (HKeX). De beursgang van Prada Group heeft plaatsgevonden in 2011. Hierbij wilde de familie Prada extra kapitaal werven om meer luxueuze goederen te produceren om de groeimarkt van China destijds te evenaren. De familie Prada beheerde voor de beursgang 95 procent van Prada Group.

Beleggen

Beleggers hebben de mogelijkheid om in Prada Group te beleggen met behulp van online brokers. Beleggers kunnen hierbij aandelen kopen van Prada Group. Anno 2015 zijn er 2.558.824.000 aandelen in omloop. Online brokers verrekenen transactiekosten, wanneer beleggers aandelen kopen of verkopen. Deze transactiekosten verschillen per online broker. Het bezit van aandelen geeft een bepaalde zeggenschap in het bedrijf. Het aantal aandelen heeft invloed op de mate van zeggenschap in het bedrijf. De zeggenschap van beleggers kan worden gebruikt bij een aandeelhoudersvergadering.

Beleggers kunnen ook een winstuitkering ontvangen van het bedrijf door middel van dividend. Het dividend wordt mede bepaald door de netto inkomen. De jaaromzet van Prada Group was 3,55 miljard in 2015, waarbij er een netto inkomen van 667,7 miljoen was gerealiseerd. Prada Group heeft in hetzelfde jaar vier procent dividend uitgekeerd. Dit dividendpercentage is exclusief dividendbelasting. Over het ontvangen dividend wordt namelijk belasting afgedragen aan de overheid. Hoewel Prada Group beursgenoteerd staat op de Hong Kong Stock Exchange, gaat de dividendbelasting van Prada Group volgens Italiaanse wet. Het hoofdkantoor van Prada Group is namelijk gevestigd in Italië. Beleggers hoeven de dividendbelasting niet zelf af te dragen, omdat Prada Group dit vooraf doet. Hierdoor krijgen beleggers dividend waarbij de dividendbelasting al is afgedragen aan de Italiaanse overheid.

Lees verder

© 2016 - 2019 Belegger, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in Ralph LaurenRalph Lauren is een beursgenoteerd bedrijf op de Dow Jones. Ralph Lauren maakt onder andere luxueuze kledingstukken, acc…
Beleggen in AdeccoBeleggen in AdeccoAls u wilt gaan beleggen dan heeft u veel keuze uit verschillende bedrijven. Wist u dat u ook kunt beleggen in Adecco? A…
Prada, Italiaans modehuisPrada, Italiaans modehuisAl sinds 1913 staat Prada het modehuis uit Milaan, Italië voor luxe, stijl, kwaliteit, status en weelde. Prada ontwerpt…
Beleggen in USG PeopleEr zijn diverse grote bedrijven waarin u kunt beleggen. Deze bedrijven zijn onder te verdelen in verschillende branches,…
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Prada
 • http://www.pradagroup.com/en/investors/financial-reports
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference
 • http://www.marketwatch.com/investing/stock/1913
 • http://www.nu.nl/beurs/2533287/beursgang-prada-kan-26-miljard-opleveren.html
 • http://www.aastocks.com/en/stocks/analysis/company-fundamental/dividend-history?symbol=01913
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Hong_Kong_Stock_Exchange

Reageer op het artikel "Beleggen in Prada Group"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Belegger
Gepubliceerd: 04-03-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Special: Beursgenoteerde modebedrijven
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!