InfoNu.nl > Financieel > Beleggen > Beleggen in VINCI

Beleggen in VINCI

VINCI is een Frans bouwbedrijf dat beursgenoteerd is. Het bedrijf opereert in ruim 100 landen met ruim 190.000 medewerkers in 2016. Het bedrijf bestaat uit vier bedrijfssectoren en deze zijn: VINCi Consessions, VINCI Energies, VINCI Eurovia en VINCI Contraction. Daarnaast behoort het bouwbedrijf tot het grootste bouwbedrijf ter wereld.

Geschiedenis

De oorsprong van VINCI is begonnen vanuit de bedrijfsnaam Société Générale d'Entreprises (SGE). De ingenieurs Louis Loucheur en Alexandre Giros hebben dit Frans bouwbedrijf opgericht in 1899. De bedrijfsnaam werd gewijzigd van SGE naar VINCI in 2000. Daarnaast heeft er ook een overname plaatsgevonden in hetzelfde jaar. De concurrent GTM werd toentertijd overgenomen door middel van een aandelenruil. Grootaandeelhouders van GTM accepteerden twaalf VINCI aandelen voor vijf GTM aandelen. Deze aandelen werden onder andere verhandeld met het nutsbedrijf Suez Lyonnaise des Eaux. Het nutsbedrijf was 49,5 procent eigenaar van GTM destijds. De lage totale beurswaarde van 2,7 miljard gulden heeft er toe geleid dat GTM een aantrekkelijke overnamekandidaat was voor VINCI. Door de overname is VINCI het grootste bouwbedrijf ter wereld in 2016.

Bedrijfssectoren

VINCI is onder te verdelen in vier bedrijfssectoren en deze zijn: VINCi Consessions, VINCI Energies, VINCI Eurovia en VINCI Contraction. Iedere bedrijfssector is gespecialiseerd in bepaalde activiteiten. De activiteiten bij sommige bedrijfssectoren overlappen met elkaar. Onderstaand wordt per bedrijfssector een beschrijving gegeven van desbetreffende activiteiten binnen een bedrijfssector.

VINCI Concessions

De opdrachten van VINCI Concessions hebben onder andere betrekking op autowegen, spoorwegen, parkeerterreinen, luchthavens en sport & cultuur. Deze opdrachten komen voornamelijk tot stand bij de overheid. Hierdoor is de overheid de grootste afnemer van deze bedrijfssector.

VINCI Energies

De bedrijfssector VINCI Energies bestaat uit verschillende bedrijven vanwege verschillende terreinen binnen deze bedrijfssector. Deze terreinen hebben betrekking op interdisciplinaire plant engineering, industriële automatisering, ICT-oplossingen, geluids- en trillingsbeheersing en gebouwgebonden elektrotechnische installaties. De verschillende bedrijven van de bedrijfssector VINCI Energies werken met een eigen handelsnaam. Hierdoor verschillen de handelsnamen binnen deze bedrijfssector. Desondanks behoren deze bedrijven tot VINCI Energies.

VINCI Eurovia

VINCI Eurovia is wereldleider in infrastructuur met betrekking op het aanleggen van (snel)wegen op international niveau. Hierbij werkt VINCI Eurovia aan veiligheidssystemen, verkeerslichtingen, straatverlichtingen, asfalteren en groenaanleg. VINCI Eurovia is voornamelijk actief in Europa en Noord-Amerika. Daarnaast opereert VINCI Eurovia in luchthavens in Portugal, Frankrijk en Cambodja.

VINCI Contraction

Het bouwen van ziekenhuizen, warenhuizen, treinstations, (kantoor)gebouwen en dammen behoort mede tot de activiteiten van VINCI Contraction. Deze activiteiten zijn gericht op Zuid-Amerika, Rusland en Azië.

Beleggen

VINCI is genoteerd in de Franse beurs. Het bedrijf staat genoteerd in de aandelenindex Cotation Assistée en Continu oftewel CAC 40. In deze aandelenindex staan de veertig belangrijkste bedrijven genoteerd van de Franse beurs. Beleggen in dit bedrijf kan met diverse brokers, waarbij onder andere aandelen of CFD's (Contracts For Difference) verhandeld kunnen worden. Het aantal aandelen bedroeg 588,5 miljoen in 2015. Daarnaast keert het bedrijf dividend uit. Het dividend van 2010 tot en met 2015 bedroeg tussen de 3,9 en 4,5 procent. Naast traditionele aandelen kunnen beleggers ook CFD's verhandelen. Met CFD's kunnen beleggers met een klein bedrag grote bewegingen realiseren met behulp van de hefboomstructuur. Een CFD is een contract tussen een koper en verkoper, waarbij er een spread wordt betaald. Dit is mede een vergoeding aan de CFD-aanbieder. Beleggers hiervan beleggen met een marge om te speculeren op bewegingen. Hierbij kunnen beleggers short of long gaan. Bij short verwachten beleggers dat de koers omlaag gaat en bij long omhoog gaat.

Lees verder

© 2016 - 2019 Belegger, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Beleggen: splitsing en handel van aandelenBeleggen: splitsing en handel van aandelenAls een onderneming plannen bekendmaakt om de coupure van de aandelen te verkleinen, zijn de handelaren er als de kippen…
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Beleggingen beleggen in aandelenBeleggingen beleggen in aandelenBeleggen is een vorm van investeren waarbij winst behaald kan worden, mits de belegging op een juiste manier wordt uitge…
Waarom beleggen via beleggingsfondsen?Steeds meer mensen kiezen bij het beleggen voor beleggingsfondsen. Het beleggen via beleggingsfondsen biedt namelijk voo…
Bronnen en referenties
 • http://www.vinci-facilities.nl/nl/over-ons/profiel/profiel/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/VINCI
 • http://www.vinci-concessions.com/en/what-we-do/
 • http://www.cobouw.nl/artikel/406406-vinci-en-gtm-samen-grootste-bouwer
 • http://www.vinci.com/vinci.nsf/en/page/eurovia.htm
 • http://www.vinci.com/vinci.nsf/en/page/vinci-airports.htm
 • http://www.vinci-construction.com/en/
 • http://publi.vinci.com/vinci/vinci-report_financial_statements_year_2015.pdf
 • http://www.vinci.com/vinci.nsf/en/page/finance-stock-market-dividend.htm
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference

Reageer op het artikel "Beleggen in VINCI"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Belegger
Gepubliceerd: 11-02-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Special: Beursgenoteerde bouwbedrijven
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!