InfoNu.nl > Financieel > Beleggen > Beleggen in Heijmans

Beleggen in Heijmans

Heijmans is een Nederlands bedrijf dat beursgenoteerd is. Het bedrijf opereert in verschillende landen buiten Nederland. Het bedrijf is actief in verschillende sectoren en deze sectoren zijn: bouw, vastgoed, infrastructuur en installatietechniek. Daarnaast behoort het bedrijf tot de top van grote bouwbedrijven in Nederland.

Geschiedenis

Heijmans is ontstaan door een 20-jarige stratenmaker. Deze stratenmaker genaamd Jan Heijmans heeft het bedrijf opgericht in 1929. Vanuit een stratenmakersbedrijf ging Jan Heijmans te werk onder de bedrijfsnaam Heijmans NV. De exponentiële groei van Heijmans is mede te danken aan de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog zijn destijds vele wegen en gebouwen vernield. Hierdoor was er veel vraag naar bedrijven die mee konden helpen aan de wederopbouw. Heijmans kreeg daarom vele opdrachten omtrent het herstellen en aanleggen van wegen.

Sectoren

Het hoofdkantoor van Heijmans is gevestigd te Rosmalen. De onderneming van Heijmans is gericht op diverse sectoren binnen bouw, vastgoed, infrastructuur en installatietechniek. Deze sectoren hadden gezamenlijk een netto omzet van 1.870,91 miljoen in 2014. Daarnaast werkten er 7198 werknemers bij Heijmans in 2014. Qua omzet is Heijmans het derde grootste bouwbedrijf in Nederland. Koninklijke BAM Groep en Koninklijke Volker Wessels Stevin staan voor Heijmans, waarbij Koninklijke BAM Groep op nummer één staat en Koninklijke Volker Wessels Stevin op nummer twee. Het aantal vestigingen van Heijmans is ongeveer 80 en de vestigingen zijn verspreid over verschillende landen. Naast Nederland is Heijmans actief in België en Duitsland. In België en Duitsland heeft Heijmans ook een sterke marktpositie.

Projecten

Door de jaren heen heeft Heijmans verschillende projecten aangenomen. Vanwege de schaalgrootte van het bedrijf kan Heijmans grote projecten aannemen. Onderstaand staan een paar bekende projecten die het bedrijf heeft vervaardigd:
 • A12 Ede-Grijsoord;
 • Beatrixsluis;
 • Catharina Ziekenhuis;
 • Haagse Resident.

Beursgang

De eerste beursgang van Heijmans heeft plaatsgevonden in 1993. Het bedrijf heeft hiermee extra kapitaal verworven van aandeelhouders. Het bedrijf stond in 2011 nog genoteerd in de Amsterdam Midkap Index (AMX). Door slechte resultaten werd het bedrijf gedegradeerd naar de Amsterdam Small Cap Index (AScX). In deze index staan alle beursgenoteerde bedrijven, die behoren tot SmallCaps-fondsen.

Beleggen

Heijmans staat anno 2016 beursgenoteerd in de AScX. Vanwege negatieve resultaten heeft het bedrijf geen dividend uit kunnen keren in 2015. Desalniettemin, heeft het bedrijf met uitzondering van 2008, 2009 en 2014 wel dividend uitgekeerd. Diverse brokers bieden de mogelijkheid om in Heijmans te beleggen. Deze brokers verrekenen transactiekosten aan beleggers om aandelen te kopen en te verkopen.

In 2015 waren er 19 miljoen aandelen in omloop. 52,4% daarvan waren in hetzelfde jaar in handen van grootaandeelhouders. Het hebben van aandelen geeft de belegger een bepaald zeggenschap in het bedrijf. Hierdoor krijgt de belegger stemrecht op een algemene vergadering van aandeelhouders. Deze vergaderingen kunnen onder andere betrekkingen hebben op overnames of bezuinigingen. Het aantal aandelen heeft invloed op de omvang van het stemrecht van de belegger. Daarnaast kan de belegger een winstuitkering ontvangen in de vorm van dividend. Over het ontvangen dividend wordt dividendbelasting betaald. Deze dividendbelasting wordt ingehouden door het bedrijf. Hierdoor hoeft de belegger dit niet achteraf aan te geven aan de Belastingdienst.

Lees verder

© 2016 - 2019 Belegger, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in Koninklijke BAM GroepKoninklijke BAM Groep is van origine een Nederlands bedrijf, dat werkzaamheden verricht binnen diverse sectoren waar ond…
Beleggen in schepenBeleggen in schepenHet kan aantrekkelijk zijn op te beleggen in de bouw van schepen. Dat komt omdat er een aantrekkelijk fiscaal voordeel w…
Alibaba naar de beursHet Chinese internetbedrijf Alibaba is 19 september 2014 naar de beurs gegaan. Er is lang gewacht op deze beursgang en e…
Beleggen in Hewlett-PackardHewlett-Packard (HP) is één van de grootste computerbedrijven van Amerika en beursgenoteerd op de New York Stock Exchang…
Beleggen in Prada GroupPrada Group is beursgenoteerd op de Hong Kong Stock Exchange en maakt luxueuze goederen zoals: kledingstukken, schoenen,…
Bronnen en referenties
 • http://beurs.fd.nl/noteringen/11881/heijmans/algemeen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Heijmans_NV
 • http://heijmans.nl/nl/projecten/?page=1
 • http://www.beurs.nl/koersen/ascx/11881/heijmans/profiel
 • http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3671009/heijmans-diep-in-de-rode-cijfers
 • http://www.grootaandeelhouders.nl/aandelen/heijmans/
 • http://www.dividendpro.nl/aandelen/heijmans/

Reageer op het artikel "Beleggen in Heijmans"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Belegger
Gepubliceerd: 18-02-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Special: Beursgenoteerde bouwbedrijven
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!