Soorten vermogensbeheer

Soorten vermogensbeheer Goed vermogensbeheer, wat houdt dat in en bij wie moet u zijn? Is bijvoorbeeld Fintessa wat voor u of kiest u toch voor uw eigen bank? Welke soorten van (online) vermogensbeheer zijn er en hoe gaat u uw vermogen dan beleggen? Gaat u zelf beleggen of kiest u voor een vermogensbeheerder die voor u het beste uit de beurs probeert te halen? Een goed vermogensbeheer levert u veel meer rendement op zonder dat het beheer van uw kapitaal te veel kost. Vaak is een bepaalde minimale inleg nodig, maar niet altijd.

Voor welk vermogensbeheer kiest u?


Welk vermogensbeheer is optimaal voor u, kiezen uit verschillende soorten van beheer?

Wie gaat beleggen op de beurs, moet zich altijd afvragen of hij zelf orders gaat inleggen en zelf online zijn vermogen gaat beheren, of dat gekozen wordt voor een vermogensbeheerder. Online zijn er inmiddels vele websites aanwezig waarmee u eenvoudig zelf kunt beleggen zonder dat er hoge transactiekosten aan verbonden zijn, maar de meesten van ons zijn geen professionele beleggers en halen daarom niet het maximale rendement uit de effectenbeurs. Een vermogensbeheerder (man of vrouw) heeft van het beleggen zijn vak gemaakt en zou het beter moeten kunnen doen. Tegelijkertijd is het wel zo dat een vermogensbeheerder voor dit vermogensbeheer kosten in rekening brengt. Wordt het dus een vermogensbeheerder of toch iets anders? Voor welke manier van beleggen kiest u? Onderstaand een aantal soorten van vermogensbeheer.

Vermogensregie en vermogensmanagement met meerdere beheerders

Wie een groot kapitaal kan beleggen, doet er goed aan om het risico te spreiden. Een manier om dat te doen is uw kapitaal niet bij één beheerder in handen te geven, maar uw vermogen over een aantal beheerders, private banking of beleggingsfondsen te spreiden. Natuurlijk kijkt u naar de track record van een beheerder, maar het verleden zegt nog niet zo veel over de toekomstige beleggingsresultaten. Kies bij een groot vermogen voor een regie waarbij uw vermogen in handen van meerdere personen wordt gegeven

Individueel vermogensbeheer, maatwerk

Vermogensbeheer kan echt maatwerk zijn in handen van één of meerdere beheerders. U spreekt met de vermogensbeheerder precies uw doelen af, de strategie, het risico dat u kunt en wilt lopen (risicoprofiel opstellen), wat de verdeling van uw vermogen wordt (deel in aandelen, obligaties, vastgoed, cash, andere beleggingen) en hoe vaak u gerapporteerd wilt hebben. Individueel beheer begint vanaf €100.000 en soms vanaf €500.000.

Beleggingsfonds met collectief vermogensbeheer

Als u kiest voor beleggen in een beleggingsfonds kiest u in de meeste gevallen voor dat deel van uw kapitaal voor een collectief vermogensbeheer. Met een beleggingsfonds worden namelijk de vermogens van meerdere klanten tegelijkertijd beheerd. Een alternatief kan de keuze voor een bepaalde modelportefeuille zijn die eveneens collectief wordt beheerd. Bij een collectief beheer is meestal niet een minimale inleg vereist omdat vele kleintjes ook een grote belegging mogelijk maken. Een voordeel is dat zo voor veel spreiding kan worden gekozen. U kunt ook voor meerdere beleggingsfondsen kiezen.

Wat als de vermogensbeheerder failliet gaat?

Uw beleggingen worden ondergebracht in een apart vehikel en zijn daarmee veilig voor een faillissement. Uw vermogen is zo altijd gescheiden van het vermogen van de beleggingsonderneming of bank. De AFM controleert hierop. Anders is dit bij fraude. Dan geldt namelijk het beleggerscompensatiestelsel. Gaat er een bank failliet, wat betekent dat voor uw beleggingen?

Welke vermogensbeheerder kiezen en vergelijken?

U moet zich bij een vermogensbeheerder thuis voelen en er voldoende vertrouwen in kunnen hebben. Daarom wilt u in ieder geval dat u serieus wordt genomen, de organisatie transparant is en aantoonbaar goede resultaten levert. Het gaat dus niet per se om de personen die regelmatig op televisie aanwezig zijn in bepaalde programma's (misschien moet u die zelfs vermijden) of de glossy brochures. Het moet een onafhankelijke vermogensbeheerder zijn die goed bij u nagaat wat u wilt, aangeeft wat de mogelijkheden en risico's zijn, regelmatig rapporteert of zo nodig de telefoon grijpt, prima presteert en u niet te veel kosten in rekening brengt. Vaak is een minimuminleg van 100.000 euro vereist, zoals bij Fintessa van Martine Hafkamp.

Zelf beleggen

Zelf beleggen via de bekende platforms van Binck, Lynx, DeGiro, een grote bank is natuurlijk ook een optie. Zelf beleggen is qua kosten, als u niet te veel orders inlegt, vaak goedkoper. Een vereiste voor een goed resultaat is wel dat u voldoende in de materie bent ingevoerd en voldoende tijd hebt om uw beleggingen te volgen. In veel gevallen is het verstandig om als u zelf gaat beleggen, niet met een te groot bedrag te beginnen en zo te bekijken hoe goed u het doet. In de tussentijd kunt u ook een deel in beheer geven bij een vermogensbeheerder. Het grote voordeel van de combinatie van zelf een deel beleggen en een deel via vermogensbeheer is dat u de materie beter zult begrijpen en de beheerder beter de juiste vragen kunt voorleggen en waar nodig kunt bijsturen. Maar goed, dat kost tijd en niet iedereen beschikt daarover in voldoende mate.

Beleggingsadvies of execution only?

U kunt ook alleen gebruik maken van het beleggingsadvies van een bank. Op basis van dit vermogensadvies gaat u dan zelf aan de slag. Er zijn ook websites met een maildienst. U schrijft zich daar in en krijgt regelmatig een advies toegestuurd. Waar u voor kiest is sterk afhankelijk van hoe precies de aankoop- en of verkooptransacties moeten aansluiten bij uw beleggingsportefeuille, uw wensen en doelstellingen. Een bank kan u individueel benaderen en van advies voorzien. Bij een abonnement op een website zal dat in de meeste gevallen niet aan de orde zijn. Het zijn dan allerlei adviezen waaruit u zelf een keuze moet maken. Als u tot slot helemaal geen advies wilt of dat te duur vindt, kunt u kiezen voor execution only. Dan staat u er helemaal alleen voor en bent volledig de eindverantwoordelijke voor uw beleggingen. Of dat wat voor u is, hangt vooral af van uw kennis over beleggen en de verschillende beleggingsinstrumenten.

Let op de kosten van (online) vermogensbeheer

Een paar bekende totaalpakketten voor vermogensbeheer zijn:
  • Fitvermogen van NN;
  • Raborendemix;
  • Evi;
  • RobecoOne.

Beleggen

Nu zult u bij de ene vermogensbeheerder een beter gevoel hebben dan bij de ander. Opvallend was de conclusie van de VEB, namelijk dat er grote verschillen in kosten zijn. Bij een inleg van 25.000 euro zou u bij RobecoOne het dubbele kwijt zijn van wat u voor Fitvermogen zou moeten betalen. Fitvermogen berekent u 0,65% aan kosten per jaar en belegt in Dynamic Mix Fund 2 of 3 van NN. Als u dit ook te duur vindt, kunt u natuurlijk ervoor kiezen om zelf te gaan beleggen of te kiezen voor passief beleggen tegen zeer lage kosten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mogelijkheden met een premievrije lijfrenteverzekeringMogelijkheden met een premievrije lijfrenteverzekeringIn combinatie met de spaarloonregeling zijn in het verleden veel lijfrenteverzekeringen afgesloten. De spaarloonregeling…
Internetbroker Binckbank: vermogensbeheerInternetbroker Binckbank: vermogensbeheerBinckbank is een grote internetbroker in Nederland met een uitstekende klantvriendelijkheid. Binck verzorgt ook vermogen…
Maak geen dubbele kosten bij beleggenMaak geen dubbele kosten bij beleggenVermijd vooral ook dubbele kosten en te hoge transactiekosten als u gaat beleggen in een beleggingsfonds. Wie een optima…
Brand New Day pensioen en vermogensbeheerBrand New Day pensioen en vermogensbeheerMet Brand New Day bouwt u eenvoudig en transparant veel extra pensioen op zonder verborgen kosten. U bent bij deze bank…

Sparen loont altijd? De alternatievenSparen loont altijd? De alternatievenWat zijn de alternatieven voor een spaarrekening? Sparen loont altijd en is zinvol, zelfs bij een lagere spaarrente. Er…
Beleggen in filmsBeleggen in filmsHet beleggen in films kan veel geld opleveren, maar is ook risicovol. Er zijn verschillende Nederlandse films geweest wa…
Bronnen en referenties
  • VEB
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.