Beleggen in dividendgroeiers: voordelen van groeidividenden

Beleggen in dividendgroeiers: voordelen van groeidividenden Een passief inkomen verwerven door het beleggen in dividendaandelen is voor vele investeerders een droom. Aandelen van bedrijven die jaar na jaar hun dividend verhogen zijn zowat de heilige graal voor de dividendinvesteerder en bieden tal van voordelen. Dergelijke “dividendgroeiers” of "groeidividenden" bieden door hun stijgende winstdeelnames een vrij goede bescherming tegen economische crisis en inflatie. Het is onder meer op basis van deze dividendaandelen dat de befaamde investeerder Warren Buffet zijn fortuin kon bouwen. Wat zijn de voordelen van dergelijke dividendgroeiers en waar op de beurs kan je ze vinden?

Beleggen in dividendaandelen

Waarom zijn aandelen met hoge dividenden zo aantrekkelijk? Dat is een vraag die op zich makkelijk te beantwoorden is: voor de uitbetaling van het dividend. Een vraag die minder makkelijk te beantwoorden is luidt welke aandelen goede dividendaandelen zijn én dat in de toekomst ook zullen blijven. Want een dividend is een winstdeelname in een bedrijf die al snel kan verminderd of zelfs geschrapt worden als het minder goed gaat met de onderneming.

Passief inkomen dankzij dividenden

Dividenden kan je beschouwen als als een beloning om in een bedrijf te investeren. Beleggers krijgen om de zoveel tijd een uitbetaling van een dividend. Per aandeel ontvang je dus per kwartaal, per jaar of in sommige gevallen zelfs per maand een aantal euro’s (of eurocents), wat je afhankelijk van je hoeveelheid aandelen een mooi extraatje kan opleveren. Op lange termijn kan je een aardig passief inkomen verwerven met je inkomsten uit aandelen, want op zich hoef je er niets voor te doen.

"Dividendgroeiers": voordelen

Sommige beleggers kiezen ervoor om te investeren in aandelen die uitpakken met een spectaculair hoog dividend. Ze hopen erop dat de onderneming ook in de toekomst de aandeelhouders op dezelfde manier zal kunnen belonen. Maar dit is zelden waar: heel hoge dividenden kunnen als snel verminderd worden bij economische tegenslag. Daarom lijkt het interessanter om te beleggen in aandelen waarbij het dividend al jaren in stijgende lijn gaat: dit zijn de zogenaamde groeidividenden of dividendgroeiers.

Stijgend dividendrendement

Rendement

Aandelen met stijgende dividenden of dividendgroeiers hebben doorheen de jaren bewezen dat ze hun dividend telkens de hoogte in lieten gaan. De opbrengst voor de belegger was dus telkens positief: het rendement verhoogde bij elke dividenduitbetaling. Op die manier kunnen groeidividenden een goede bescherming bieden voor je kapitaal tegen de gevreesde inflatie. Het is onder meer dankzij deze belofte van groei dat bedrijven een stevige reputatie opbouwen bij beleggers die zich richten op dividenden.

Rijk

Eens je een degelijke dividendgroeier hebt gevonden zit je gebeiteld tegen economisch onheil en bouw je tegelijk een leuke winst op. Vooral op de lange termijn werkt een dergelijke strategie erg efficiënt. Niet voor niets prijst de bekende investeerder Warren Buffet dividendgroeiers steeds aan als de beste basis voor het verwerven van duurzame rijkdom.

Waar groeidividenden vinden?

Europa

Zoals gezegd is het niet zo makkelijk om ondernemingen te vinden die hun dividend jaar na jaar verhogen. Op de Europese beurzen zijn er wel de “klassieke” dividendaandelen uit de conservatieve sectoren zoals nutsbedrijven, telecomoperatoren en farmaceutische bedrijven. Het gaat om grote multinationals die bestand lijken te zijn tegen grote crisissen en economische onzekerheid, maar toch blijft het opletten voor mogelijke dividendverlagingen.

Amerika

Een land waar er een echte traditie van stijgende dividendaandelen heerst is de Verenigde Staten van Amerika. Daar zijn er bedrijven die er een zaak van maken om elk jaar hun dividend te verhogen, ongeacht de economische omstandigheden. Dit is vanzelfsprekend een ideale manier om investeerders te lokken. De voorbeelden hiervan zijn talrijk, denk aan grote voedingsconcerns, elektriciteitsbedrijven en oliemaatschappijen.

Lees verder

© 2014 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het sneeuwbaleffect van dividendbeleggen op de lange termijnHet sneeuwbaleffect van dividendbeleggen op de lange termijnBeleggen op de lange termijn lijkt op het eerste zicht saai en weinig spectaculair. Je investeert in aandelen van bedrij…
Beleggen in aandelen op de beurs: welke strategie kiezen?Beleggen in aandelen op de beurs: welke strategie kiezen?Als beginnende belegger weet je niet altijd welke strategie te kiezen bij het beleggen in aandelen op de beurs. Vaak kom…
Financiële vrijheid met dividendbeleggenZou het niet fantastisch zijn als je op een gegeven moment niet meer hoeft te werken, omdat je passieve inkomen (het div…
Beleggen in hoogdividend-ETF's voor een passief inkomenBeleggen in hoogdividend-ETF's voor een passief inkomenDoor te beleggen in ETF's die een hoog dividend uitkeren kun je een passief inkomen genereren. Door het dividend te herb…

Aandelen Arcelor MittalAandelen Arcelor MittalOverweegt u de aankoop van aandelen Arcelor Mittal? Dan is het belangrijk om u eerst wat verder te verdiepen in het bedr…
Dividenduitkering: meer dan alleen maar extra inkomenDividenduitkering: meer dan alleen maar extra inkomenDoor middel van dividenduitkering wordt eenmaal per jaar de betrokkenheid en het vertrouwen van de aandeelhouders beloon…
Bronnen en referenties
  • http://www.dividendgrowthinvestor.com/2011/12/dividend-aristocrats-list-for-2012.html, bezocht op 21/09/2015.

Reageer op het artikel "Beleggen in dividendgroeiers: voordelen van groeidividenden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Special: Dividendbeleggen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!