Beleggen in een beleggingsfonds

Beleggen in een beleggingsfonds Beleggen in een beleggingsfonds is slim door de grotere spreiding van het risico en het is vooral erg eenvoudig. Met periodiek beleggen kunt u bijvoorbeeld elke maand voor een klein bedrag geld inleggen. U kunt kiezen uit vele soorten beleggingsfondsen en soorten vermogensbeheer. Een goed beleggingsfonds biedt vele voordelen qua rendement, kosten en spreiding van risico. Maar hoe kunt u zien met wat voor een fonds u te doen hebt en hoe groot het risico van beleggen is? Denk ook aan Robeco fonds beleggen, vermogensbeheerders en de Rabobank. Hoeveel risico bent u bereid te nemen, let bijvoorbeeld op de standaarddeviatie, alpha, bèta en sharpe ratio. Wat is uw strategie bij het beleggen?

Op zoek naar een beleggingsfonds met veel rendement


Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is een beleggingsinstelling die voor u in aandelen of obligaties belegt. Wie stukken koopt, koopt daarmee zogenaamde participaties. Beleggingsfondsen worden bestuurd door professionals die wereldwijd beleggen. Zij nemen u met hun expertise veel geld uit handen en u op uw beurt betaalt u een bepaald bedrag als beloning voor hun inspanningen. Er is veel keuze in beleggingsfondsen qua samenstelling, reikwijdte en risico. Let voor het risico op de Bèta van een beleggingsfondsen. De bank kan u helpen de fondsen te bepalen die het beste passen bij uw beleggersprofiel.

Beleggingsfondsen vergelijken

Beleggingsfondsen zijn populair. Er is voor de belegger volop keuze. Er zijn vele tips te geven, wanneer u wilt gaan fondsbeleggen. Sommige fondsen doen het dan ook zeer goed, zoals het Skagen Global-Fund. Een punt dat bij het Skagen Fund wel speelt is dat u belegt in Noorse Kronen, NOK. De waarde ontwikkeling van de NOK ten opzichte van de euro bepaalt dus mede het rendement dat u behaalt in euro’s.

Beleggen in een beleggingsfonds is risicospreiding

Maar fonds beleggen kent ook een aparte fondsen taal die u meer informatie geeft over de kosten, het dividend en de mogelijkheid tot uitgifte van nieuwe aandelen:
  • A: Code A staat voor een fonds waarbij de aanbieders extra transactiekosten kunnen berekenen. Dat kan per fonds weer anders zijn.
  • B: code B geeft aan dat u mogelijk nog een fee moet betalen wanneer u uw participatie aan het fonds terug verkoopt. In dat geval worden bij de aankoop meestal geen kosten in rekening gebracht, maar wel wanneer u het binnen een bepaalde periode verkoopt.
  • C: code C verwijst naar de zogenaamde back-end-load. Dat is een fee die u jaarlijks moet betalen voor distributie of andere diensten.
  • ACC: code ACC geeft aan dat u een fonds heeft dat geen dividend uitbetaalt. Het dividend wordt teruggeplaatst in het fonds.
  • DIS: code DIS geeft aan dat het dividend per kwartaal wordt uitbetaald.
  • I: code I geeft aan dat het betreffende fonds alleen beschikbaar is voor institutionele beleggers en niet voor de particulier.
  • Inc: code Inc hoort bij een fonds dat dividend betaalt. Meestal cash. Het kan jaarlijks, maar ook per kwartaal, afhankelijk van het fonds.
  • Open end: een open end fonds mag nieuwe aandelen uitgeven, wanneer er nieuw geld in het fonds wordt gestopt,
  • X: code X is een manier om in de krant aan te geven dat een aandeel of beleggingsfonds net ex dividend is gegaan.
  • XD: betekent hetzelfde als code X.

Soorten beleggingsfondsen goed vergelijken

De meeste voorkomende beleggingsfondsen fondsen zijn:
  • De aandelenfondsen met aandelen van bedrijven, multinationals en andere instellingen. Deze fondsen kopen en verkopen aandelen. Het soort fonds is bepalend voor de keuze in welke sector of regio wordt belegd. Soms wordt ook belegd in smallcaps.
  • De gemengde fondsen. Bij deze mixfondsen, waarbij het risico wordt gespreid door gemengd te beleggen in aandelen, obligaties en vastgoed. U kunt zelf een vaste verdeling aangeven of dat overlaten aan de fondsbeheerder.
  • De vastgoedfondsen met beleggingen in al dan niet commercieel vastgoed, waar door verhuur en regelmatige verkoop het risico wordt gespreid.
  • De obligatiefondsen, met vast rendement op de einddatum. Ook bij de obligaties zijn meerdere mates van risico te nemen.
  • De paraplufondsen die zijn opgebouwd uit verschillende deelgebieden. Het is tegen lage kosten mogelijk om binnen het fonds over te stappen naar een ander compartiment.
  • Dakfondsen worden "funds of funds" genoemd, omdat ze in andere bestaande fondsen beleggen en zo uw beleggingen één dak brengen.
  • Lifecycle fonds. Bij dit fonds wordt automatisch rekening gehouden met uw leeftijd, in die zin dan naarmate uw leeftijd hoger is voor minder risico wordt gekozen omdat u meer bent aangewezen op in ieder geval behoud van vermogen in verband met uw pensioen.

Periodiek beleggen

Omdat niemand weet wanneer de laagste koers is bereikt en dus de beste aankoop wordt gedaan, is periodiek beleggen een uitkomst. Periodiek beleggen betekent dat u met regelmaat een bepaald bedrag inlegt in een beleggingsfonds, gemiddeld genomen zult u goedkoper uit zijn en uw belegd vermogen neemt dan in de tijd al snel verder toe.

Voordelen van beleggen in een beleggingsfonds

Een goed gekozen beleggingsfonds neemt u veel werk uit handen. De spreiding in aandelen is groot en de expertise van het fonds moet ervoor zorgen dat u waar krijgt voor uw geld:

1. Kennis en expertise

Niet iedereen heeft de tijd en expertise om de beurs volledig te volgen. Een beleggingsfonds heeft deskundige fondsbeheerders in dienst die tegen een vergoeding al dit werk uit handen nemen en voor u de keuzes maken. Goede fondsbeheerders zijn hun werk in goud waard. U moet naast de transactiekosten denken aan 1 tot 1,5% aan beheerskosten. Een beleggingsfonds wordt actief voor u beheerd: de slechte aandelen gaan er uit en de goed renderende aandelen erin.

2. Relatief lage kosten en spreiding

De kosten zijn relatief laag te noemen, als u ze vergelijkt met transacties in aandelen die u zelf zou doen. De fondsbeheerder doet zijn transacties in grotere aantallen en kan daardoor lagere transactiekosten bedingen. Bovendien kan hij veel meer spreiding in het fonds aanbrengen dan u zelf zou kunnen doen. Dit verlaagt het risico op ongelukken.

Risico beleggingsfonds, standaarddeviatie, alpha, bèta en sharpe ratio

Er zijn meerdere manieren om het risico van een fonds te bepalen:

1. Standaarddeviatie

De bekendste is wel de standaarddeviatie. De Standaarddeviatie is een indicator voor de volatiliteit van een fonds: de beweeglijkheid. Het geeft aan hoeveel de koersen afwijken van de gemiddelde koers in een bepaalde periode.

2. De Bèta

De Bèta geeft aan hoe gevoelig een fonds of aandeel is voor marktbewegingen. Boven de 1 doet het fonds het beter dan de index als deze laatste stijgt, maar zal het waarschijnlijk slechter doen in een dalende markt. Onder de waarde 1 laat een fonds in een opgaande markt een lager rendement dan de index en in een neergaande markt een hoger rendement.

3. De Alpha

De Alpha geeft aan hoeveel beter een fonds het beter heeft gedaan dan de index, rekening houdend met de mate van blootstelling aan de markt. Bij hoge Bèta zal de Alpha positief zijn als de verwachtingen worden overtroffen, maar negatief als het fonds bij de verwachtingen achter blijft.

4. De Sharpe Ratio

De Sharpe Ratio geeft de prestaties van een beleggingsfonds weer, gecorrigeerd risico. Hoe hoger de Sharpe Ratio is, hoe beter de voor het risico gecorrigeerde prestaties van een beleggingsfonds zijn.

Vermogensbeheer, iets voor u?

Niet iedereen heeft de tijd en kennis om zelf te beleggen en kiest dan voor een beleggingsfonds of vermogensbeheer door de bank. Misschien is het wat voor u, want er zijn vele soorten vermogensbeheer mogelijk.

Slot beleggen in een beleggingsfonds

Fondsbeleggen is daarom inmiddels big business. Let wel goed op de beschrijvingen van het fonds en de bijbehorende financiële bijsluiter. Wat zijn de risico’s en kunt u de participaties verhandelen, wanneer u dat wilt, of zijn er regels aan verbonden. Robeco fondsbeleggen heeft goede resultaten laten zien.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fondsbeleggen, Skagen Global FundFondsbeleggen, Skagen Global FundSkagen Global Fund heeft de afgelopen jaren enorme rendementen behaald. Geen wonder dat dit Skagen fonds eerder uitgeroe…
Voordeel van een beleggingsfondsVoordeel van een beleggingsfondsBeleggen in een beleggingsfonds kan zeer voordelig zijn. Wat is het grote voordeel van beleggen in een beleggingsfonds e…
TCM Global Frontier High Dividend Fund (NL0010278073)TCM Global Frontier High Dividend Fund (NL0010278073)Het TCM Global Frontier High Dividend Fund is een beleggingsfonds dat uitsluitend belegt in aandelen die een hoog divide…
Beleggen & een dolfijn is een betere beleggerBeleggen & een dolfijn is een betere beleggerRegelmatig verschijnen enkele topadviseurs om aan te geven in welke aandelen u het komende jaar het beste kunt beleggen.…

Beleggen, gestructureerde beleggingsproductenBeleggen, gestructureerde beleggingsproductenKies voor meer zekerheid in beleggen door beleggingen in gegarandeerde beleggingen. Dit is veel veiliger op de beurs. Me…
Fondsbeleggen & beleggen in cultuurFondsbeleggen & beleggen in cultuurU kunt bij de Triodosbank slim fondsbeleggen in cultuur in 2017. Het Triodos Cultuurfonds is een groot succes. Denk aan…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 01-05-2021
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.