InfoNu.nl > Financieel > Beleggen > Beleggen in groeimarkten

Beleggen in groeimarkten

De groeimarkten, zoals Latijns-Amerika of Oost-Europa hebben de laatste jaren voor beleggers een mooi rendement opgeleverd. Toch zijn ze nu ook nog altijd een interessante beleggingsmogelijkheid.

Groeimarkten

Met groeimarkten bedoelen we Azië, Latijns-Amerika en Oost-Europa. Deze laatste regio heeft zich de laatste jaren al wel wat 'verwesterd', maar toch bestaan er nog altijd groeimogelijkheden.

De groei van deze regio's uit zich trouwens in de prijsstijgingen van de grondstoffen (wegens een grotere vraag). Grondstoffen zullen in de toekomst dus steeds duurder worden: zie Beleggen in grondstoffen.

Verwachtingen

De verwachtingen zijn dat China, Korea en India de komende jaren een groei kunnen voorleggen van tegen de 10%. Ook andere Aziatische zullen blijven groeien, maar niet aan dit tempo. Naast deze landen verwacht men ook veel van Latijns-Amerika, meer bepaald Brazilië, en van Rusland. Deze landen zouden wel eens de nieuwe economische grootmachten kunnen worden. Tegenwoordig worden ze de BRICK-landen genoemd, waarbij elke letter een land voorstelt.

Deze landen steunen nog altijd voor een groot gedeelte op export dankzij de aanwezige grondstoffen en de groei van de globale wereldbevolking. Bovendien hanteren ze lagere arbeidskosten wat de productie een stuk goedkoper markt. Buitenlandse bedrijven zijn dan ook geïnteresseerd om in deze landen vestigingen op te starten en op die manier groeit de werkgelegenheid en de welvaart. Door de groei van de welvaart stijgt ook de binnenlandse vraag en wordt men minder afhankelijk van het westen.

Risico's

Groei impliceert ook enkele risico's. Politieke instabiliteit, het onder controle houden van de inflatie, muntvolatiliteit, sociale ongelijkheid, ... Met deze zaken moet u wel degelijk rekening houden als u in deze regio's wil beleggen.

Bovendien krijgen wij weinig informatie over bedrijven uit bijvoorbeeld India en zijn de markten vaak niet zo liquide. Dit kan je oplossen door te beleggen in aandelen van Westerse ondernemingen die in de groeimarkten sterk aanwezig zijn.

Neem dus in acht dat u op de lange termijn belegt en de groeimarkten mogen niet de basis van uw portefeuille uitmaken. Ze dienen als diversificatie. Diverse beleggingsfondsen kunnen u dit aanbieden. Een andere manier is aandelen van bedrijven uit deze markten aan te kopen op de Amerikaanse of Europese beurzen of via een tracker die de index van een groeimarkt volgt.
© 2007 - 2019 Kurtad1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Economische groeilanden: tips om te beleggen in groeimarktenEconomische groeilanden: tips om te beleggen in groeimarktenDe economische crisis van eind 2008 zorgde voor een schok bij de beleggers wereldwijd. De problemen op de Amerikaanse hy…
Beleggen in trackers of exchange-traded funds (ETF's)Beleggen in trackers of exchange-traded funds (ETF's)Trackers zijn fondsen die weinig kosten met zich meebrengen en net zoals aandelen op de beurs verhandeld worden. Belegge…
Succesvol beleggen in grondstoffenSuccesvol beleggen in grondstoffenSuccesvol beleggen in grondstoffen hoeft niet moeilijk te zijn. Veel grondstoffen zijn schaars of zullen in de komende t…
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Zelf beleggen (of via de bank)?Zelf beleggen (of via de bank)?Als je gaat beleggen en je bent een beginnende belegger ga je je verdiepen in de ins en outs van beleggen. Dan is de vra…

Reageer op het artikel "Beleggen in groeimarkten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kurtad1
Gepubliceerd: 22-11-2007
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Schrijf mee!