InfoNu.nl > Financieel > Beleggen > Beleggen in grondstoffen

Beleggen in grondstoffen

Grondstoffen worden schaarser en de natuur wordt als een interessante mogelijkheid om te beleggen aanzien. Bovendien zijn grondstoffen weinig gecorreleerd met de traditionele activa zoals aandelen of obligaties. Interessant om het even van naderbij te bekijken. De meest voor de hang liggende grondstoffen zijn olie en metalen: Beleggen in goud. Maar daarnaast bestaan er nog enkele grondstoffen die interessant kunnen zijn voor beleggers.

Landbouwgewassen

Granen, zoals tarwe of maïs zijn minder bekend bij de belegger. Toch is er een stijgende vraag naar deze landbouwgewassen door de steeds groeiende wereldbevolking. Ook de algemene stijging van de levensstandaard is hier een beïnvloedende factor.

Granen worden ook meer en meer gebruikt voor het produceren van biobrandstoffen. Er wordt voorpeld dat hier de vraag nog veel sterker zal toenemen in de toekomst dankzij het milieuvriendelijke karakter.

Toch is de toekomst van de landbouwsector niet zo positief. De beschikbare landbouwoppervlakte dalen voortduren door klimaatswijzigingen en ook door verstedelijking. En als de vraag kleiner is dan het aanbod, stijgt de prijs.

Wie hier in wil beleggen, moet wel degelijk de lange termijn voor ogen houden. Op korte termijn kan een mislukte oogst al een demper zijn op het rendement.

Water

De toenemende vervuiling is de oorzaak van een dalende kwaliteit van het drinkwater. Drankzuiveringsinstallaties en waterdistributie zijn dus een dringende noodzaak en investeringen hierin zullen duidelijk toenemen in de toekomst. Ook de stijging van de wereldbevolking een belangrijke factor in de stijging van de waterprijzen.

Beleggen

In deze categorie zijn de laatste jaren heel wat interessante beleggingsmogelijkheden op de markt gekomen. Van risicoloos tot risicovol of traditioneel tot innovatief. In ieder geval is het belangrijk om uw risico te spreiden en de grondstoffen te bekijken als een diversificatie van uw beleggingsportefeuille.

In de Verenigde Staten bestaan er futures op bijvoorbeeld maïs, maar dat is natuuurlijk zeer risicovol indien de prijs op korte termijn stevig zou dalen.

Men kan zich beter toeleggen op bijvoorbeeld fondsen met kapitaalsgarantie en eindvervaldag met onderliggende aandelen van grondstoffen. Er zijn ook de traditionele open (zonder vervaldag) beleggingsfondsen met grondstofgerelateerde aandelen. Nog andere mogelijkheden zijn trackers die de evolutie van een grondstoffenindex volgen, turbo's of certificaten.
© 2007 - 2019 Kurtad1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Succesvol beleggen in grondstoffenSuccesvol beleggen in grondstoffenSuccesvol beleggen in grondstoffen hoeft niet moeilijk te zijn. Veel grondstoffen zijn schaars of zullen in de komende t…
Beleggen in grondstoffen: wat zijn de voordelen en nadelen?Beleggen in grondstoffen: wat zijn de voordelen en nadelen?De meeste beleggers investeren doorgaans in aandelen en obligaties, terwijl ze de grondstoffen een beetje links laten li…
Beleggen in grondstoffen in 2018 en 2019Beleggen in grondstoffen in 2018 en 2019Beleggen in grondstoffen in 2018 en 2019? Denk dan aan de bitcoin (BTC), de handel in edelmetalen zoals goud, zilver, pa…
Handel: beleggen in grondstoffenEr kan veel geld worden verdiend met het beleggen in grondstoffen. Dit komt omdat er sprake is van een toenemende schaar…
Handel in grondstoffen: commodities of commodityHandel in grondstoffen: commodities of commodityDe handel in grondstoffen en basisgoederen die de mens nodig heeft, commodities, een vorm van beleggen, bestaat al duize…

Reageer op het artikel "Beleggen in grondstoffen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

J. A. van der Waal, 21-05-2008 22:19 #1
Bovenstaande snijd inderdaad hout vandaar mijn belangstelling in grondstoffen.

Infoteur: Kurtad1
Gepubliceerd: 21-11-2007
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Reacties: 1
Schrijf mee!