Niet aftrekbare posten belastingaangifte 2020 en 2021

Niet aftrekbare posten belastingaangifte 2020 en 2021 De fiscale aftrekposten 2021 en 2022 particulier zijn erg belangrijk voor uw belastingaangifte 2021 en belastingaangifte 2022 inkomstenbelasting. Uw belastingaangifte 2021 doet u uiterlijk 1 mei 2022 (aanslagjaar 2021). Niemand wil grote aftrekposten mislopen bij de belastingaangifte, maar wil de belastingdienst laten meebetalen voor zijn onkosten. Helaas zijn niet alle uitgaven ook fiscale aftrekposten. De ziektekosten zijn een goed voorbeeld waarbij vele kosten niet meer aftrekbaar zijn. Zijn schenkingen dan wel aftrekbaar en dus een aftrekpost van de belasting of een boete misschien? Bekijk de niet aftrekbare aftrekposten bij uw belastingaangifte, want anders moet u misschien belasting terug betalen. Let ook op de veranderde aftrekpost aftrek hypotheekrente voor nieuwe hypotheken en de aftrek van kinderalimentatie en kosten levensonderhoud kind.

Fiscale aftrekposten 2021 en de belastingaangifte 2021 in 2022: niet alle kosten zijn aftrekbaar

De belastingaangifte over 2021 doet u in 2022. Fiscale aftrekposten zijn bij deze belastingaangifte inkomstenbelasting interessant. Die zorgen ervoor dat u minder belasting hoeft te betalen of geld terugkrijgt van de belastingdienst. De fiscale aftrekpost die de meeste aandacht trekt is de hypotheekrenteaftrek. Iedereen met een hypotheek weet dat en zal niet vergeten om de aftrekpost op het belastingformulier in te vullen. Hetzelfde geldt voor bekende posten als de zorgkosten, de alimentatie en de studiekosten. Maar het omgekeerde is ook waar. Nogal wat mensen denken of hopen dat bepaalde kosten in hun belastingaangifte ook aftrekbaar zijn van de belasting, terwijl dat niet het geval is. Daarom volgen hierna ook een aantal voorbeelden van fiscaal niet aftrekbare posten.

Schenkingen en giften 2021 en 2022

Bij een schenking bedoelen we een bepaald bedrag of iets van waarde dat u aan een ander geeft. Meestal een kind, kleinkind of ander familielid. Deze schenkingen kunnen belastingvrij zijn, maar dat betekent niet dat u de schenking ook nog eens van de belasting mag aftrekken. Anders wordt het wanneer u periodiek of eenmalig geld geeft aan een ANBI instelling of giro 555. Maar dan spreekt de belastingdienst over een gift en niet over een schenking. Giften zijn boven een bepaalde drempel fiscaal aftrekbaar. Zowel bij een gift als een schenking vermindert wel uw vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting zodat u daar iets minder belasting hoeft te betalen.

Ik heb een hobby

Wie een studie volgt voor zijn hobby zal daar veel plezier aan beleven, maar de kosten van de opleiding zijn niet fiscaal aftrekbaar. De belastingdienst eist namelijk dat het een studie moet zijn dat uw perspectief op de arbeidsmarkt verbetert. De opleiding moet dus loopbaangericht zijn, en een hobby valt daar niet onder.

U volgt een dieet in 2021 of 2022

Ook de kosten van een dieet zijn niet zomaar aftrekbaar. Bepaalde diëten zijn dat wel. De belastingdienst houdt een strikte lijst bij. De gedachte dat een dieet goed is voor de mens en daardoor kosten voor de gezondheidszorg uitspaart, klopt waarschijnlijk wel. Maar de belastingdienst honoreert dit niet altijd. Ook niet uw lidmaatschap van een zwemvereniging, wandelclub en dergelijke. Ook de periodieke medische keuring voor uw rijbewijs is geen aftrekpost. Afgeschaft is de aftrek van:
  • De zorgpremie;
  • De bril;
  • De huisapotheek;
  • Uitgaven wegens ouderdom en arbeidsongeschiktheid;
  • Contactlenzen, oog laser behandelingen ter vervanging van bril of contactlenzen;
  • De rollator, loophulp, rolstoel, looprek, elleboogkruk, gipssteun, scootmobiel;
  • De installatie van een alarmsysteem in een seniorenwoning;
  • Eigen bijdragen Wlz en WMO;
  • Uitvaartverzekering;
  • Uitgaven wegens adoptie;
  • Uitgaven wegens overlijden;
  • Uitgaven voor kraamhulp.

Boete van de belastingdienst of belasting betalen over een eerder jaar

U kunt van de belastingdienst een boete krijgen. Doordat u te laat bent met uw aangifte, bij zwart geld, bij een bewust verkeerde aangifte inkomstenbelasting. Of u krijgt pas laat de belastingaanslag over een eerder jaar binnen. Al die uitgaven zijn niet ook een aftrekpost.

Testament maken of een samenlevingscontract

Een testament maken of een notarieel samenlevingscontract laten opstellen kosten geld, maar zijn daarmee geen aftrekposten. U kunt vaak niet zonder, maar helaas. Dat geldt voor veel meer verplichtingen zoals uw id kaart, rijbewijs en dergelijke.

Kinderalimentatie betalen en de belastingaangifte

De partneralimentatie is fiscaal aftrekbaar, maar de kinderalimentatie niet. De aftrekpost kosten levensonderhoud kind is vervallen. Het is dan ook slim om te bekijken of u kunt schuiven tussen de partneralimentatie en kinderalimentatie. Overigens betaalt uw ex-partner wel inkomstenbelasting over de partneralimentatie. Verder is het zo dat de kosten die worden gemaakt om de alimentatie te krijgen wel kunnen worden afgetrokken van de inkomstenbelasting door de ontvanger van de alimentatie, maar de kosten om de alimentatie te voorkomen niet door de betalende partij van de alimentatie.

Huis kopen en de belastingaangifte 2021 en 2022

Als u aflost op een hypotheek is de hypotheekrente in veel gevallen aftrekbaar. Bij de aankoop van een huis is ook veel niet aftrekbaar:
  • Aflossingen op de hypotheek dan wel inbreng eigen geld. Ook niet de inbreng van de overwaarde van de oude woning in de aankoop van een nieuwe woning.
  • De kosten van onderhoud en verbouwing van het pand.
  • De makelaarsprovisie, de notariskosten en de kadastrale rechten van de koopakte.
  • De overdrachtsbelasting bij een bestaande woning en de omzetbelasting bij nieuwbouw.
  • De betaalde bouwrente voordat de voorlopige koopovereenkomst was gesloten.
  • De rente voor andere doeleinden dan de aankoop of verbetering van een huis. De rente op een lening van een auto is dus niet fiscaal aftrekbaar.
  • Rente op leningen voor de eigen woning, wanneer die lening is tussen fiscale partners of leden van uw huishouden.
  • Rente op leningen om de aftrekbare rente en kosten van lenen te kunnen betalen. Uitzondering hierop is een lening die u vóór 1 januari 2001 bent aangegaan voor de aftrekbare oversluitkosten of bouwrente.
  • Premies voor een kapitaalverzekering eigen woning of de op een spaarrekening eigen woning via bijvoorbeeld een spaarhypotheek. Anders kan dat zijn met de premies voor lijfrente, want die hangt samen met uw berekening jaarruimte als aftrek voor de inkomstenbelasting.

In 2022 vermindert de mogelijkheid tot hypotheekrenteaftrek voor nieuwe hypotheken verder. Voor de nieuwe hypotheken vanaf 2013 wordt een aflossing vereist om aftrek van hypotheekrente mogelijk te maken. Het tarief waartegen de aftrek mogelijk was, was maximaal 52%, maar dit daalt naar 40% in 2022 bij een inkomen hoger dan € 69.398, was 43% in 2021.

Conclusie aftrekposten belastingaangifte inkomstenbelasting 2021 & 2022

Benut de vele fiscale aftrekposten en aftrekbare uitgaven om minder belasting te betalen, maar let wel: niet alles kan als aftrekpost worden opgevoerd. Dat blijkt wel, maar gebruik ze als u er recht op hebt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Persoonsgebonden aftrek inkomstenbelasting verrekenenPersoonsgebonden aftrek inkomstenbelasting verrekenenBij uw aangifte inkomstenbelasting 2021 en 2022 of een andere belastingaangifte komt u de post persoonsgebonden aftrek t…
Aftrekbare kosten hypotheek 2020 en 2021Aftrekbare kosten hypotheek 2020 en 2021Gebruik alle fiscaal aftrekbare kosten van een hypotheek eigen woning in 2021 en 2022 bij uw belastingaangifte inkomsten…
Vrijstellingen box 1 en box 3 inkomstenbelasting 2020 & 2021Vrijstellingen box 1 en box 3 inkomstenbelasting 2020 & 2021Gebruik alle vrijstellingen en aftrekposten in 2019, 2020 en 2021 uit box 1 en box 3 van de inkomstenbelasting, waarop u…
Aftrekposten inkomstenbelasting 2020 en 2021Aftrekposten inkomstenbelasting 2020 en 2021Ook al hebt u over 2022 minder aftrek, de aftrekposten inkomstenbelasting blijven belangrijk bij uw belastingaangifte in…

Voorlopige teruggaaf zo laag mogelijk houdenDe voorlopige teruggaaf geeft eigenlijk een voorschot op de teruggave die u over het belastingjaar kunt verwachten. In d…
Bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekering (Zvw) is een bijdrage aan de gezondheidszorg. Iedereen met een belastba…
Reacties

Rcm Broekman, 27-03-2019
Kunnen de kosten van het lidmaatschap van je beroepsvereniging niet meer van je bruto inkomen afgetrokken worden?
Dat is toch wel erg jammer! Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Rcm Broekman,
Dat is zeker jammer, maar de aftrek voor lidmaatschap van een beroepsvereniging of vakbond is voor een particulier niet fiscaal aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. Edoe, 25-04-2017
Zijn de kosten van een beroepsvereniging, die een aantal dingen regelt zoals opleiding, intervisie, klachtenregeling, advies aftrekbaar voor iemand in loondienst? en voor iemand met een eigen bedrijf?

M. den Ouden Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste J. Edoe,
De kosten van een beroepsvereniging kunnen als zakelijke kosten aftrekbaar zijn, maar niet als particulier.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

P. Pinckaers, 17-02-2016
Is een hypothecaire geldlening aftrekbaar als het gebruikt wordt voor levensonderhoud. Zoals de lening en rente. Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste P. Pinckaers,
De rente is alleen aftrekbaar als de hypotheek wordt afgesloten voor de aanschaf of verbetering van de eigen woning. Als dat niet het geval is, kunt u de lening nog wel opvoeren als schuld in box 3:

https://financieel.infonu.nl/geld/30605-ook-een-consumptieve-lening-geeft-fiscaal-voordeel.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan, 09-12-2015
Wanneer mijn vrouw en ik onze hypotheek in 2016 oversluiten bij de huidige bank en daar €11500,- boeterente over moeten betalen is er met ons inkomen geen ruimte om deze boeterente af te trekken. Mijn vrouw en ik zijn 61 en 62 jaar.
Wij vragen ons af of het verstandig is om een deel van onze bankspaarrekening op dit moment een lijfrente met en looptijd van 5 jaar te komen en zo ons inkomen 5 jaar te verhogen om toch de € 11500,- boeterente terug te kunnen vorderen.
Is het ook nog van belang dat we i.p.v. € 8100,- jaarlijkse rente naar € 4655,- gaan betalen? Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Jan,
De totaal aftrekbare hypotheekrente is voor u dan gelijk aan de lagere hypotheeklasten plus de boeterente. Als uw inkomen te laag is om volledig van de aftrek te genieten, is rentemiddeling misschien een goedkopere oplossing (een gemiddelde van de actuele rente en de rente die u nu betaalt).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kersten, 30-01-2015
Mijn ega(1948 geb.) heeft veel specifieke zorgkosten, welke ze grotendeels heeft afgedekt met een hoge ziektekostenpremie. Maar al onze veel hogere premies(zowel % als nominatieve) zouden niet aftrekbaar zijn, evenmin als de extra kosten die door de verzekering gedekt worden. Wij zien dat als dubbel pakken en oneerlijk. Is het beter om onze ziektekostenverzekeringen tot een minimum te verlagen om enerzijds veel premie te besparen en anderzijds onze (daardoor)niet gedekte ziektekosten fiscaal aftrekbaar te maken? Reactie infoteur, 20-05-2019
Beste Kersten,
Wat u voorstelt kan aantrekkelijk zijn als u voldoende geld achter de hand hebt om de rekeningen zelf te betalen. U zou wel even moeten berekenen of u dan ook goedkoper uit bent. Ook bij de aftrek van zorgkosten is door de drempel waarmee u rekening moet houden niet alles fiscaal aftrekbaar:

https://financieel.infonu.nl/belasting/136048-fiscale-aftrekpost-specifieke-zorgkosten-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Vandeven (infoteur), 07-03-2011 #7
Hallo, ik woon nu al enkele jaren in nederland en iemand vertelde mij over voorkoming dubbele belasting. Binnekort ga ik aangifte doen en ga ik het digitale aangifteformulier downloaden. Weet u soms ook waar ik deze rubriek kan terugvinden ter voorkoming dubbele belasting? Dus daar moet ik aangeven welke belastingen ik reeds in belgie afdraag? Reactie infoteur, 30-06-2020
Hallo Vandeven,
1. Als u in Nederland aangifte doet, moet u uw zogenaamde wereldinkomen opgeven. Ook wat u in België verdient. Er zijn speciale afspraken tussen Nederland en België om een dubbele heffing te voorkomen. Maak er gebruik van, zou ik zeggen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Vandeven (infoteur), 07-03-2011 #6
Hoe geef ik een appartement met overwaarde aan in Belgie? En moet ik iets aankruisen ter voorkoming van dubbele belasting aangezien ik hier in Belgie grondbelasting enz. op betaal? Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Vandeven,
De Nederlandse belastingaangifte inkomstenbelasting bevat aanvullende vragen om een dubbele belasting te voorkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 23-05-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.