Vermogen overhevelen naar partner (belastingaangifte 2021)

Vermogen overhevelen naar partner (belastingaangifte 2021) In uw belastingaangifte 2021 en 2022 kunt u een deel van uw vermogen overhevelen naar uw fiscale partner. U raakt daarmee geen vermogen kwijt, maar verdeelt in de belastingaangifte inkomstenbelasting het vermogen zo dat u minder belasting hoeft te betalen. Een slimme verdeling vraagt om een goede berekening. Let daarbij ook op de gevolgen voor de heffingskortingen, het voordeel in box 3 kan fors zijn. Hoe werkt deze overheveling van vermogen en inkomen?

Slim uw vermogen verdelen


De belastingaangifte 2021 en 2022

Wie vermogen heeft, krijgt bij de belastingaangifte inkomstenbelasting ook te maken met de vermogensbelasting in box 3. Maar dat is niet het enige, extra vermogen kan betekenen dat u van een bepaalde heffingskorting veel minder krijgt. Een goed voorbeeld hiervan is de ouderenkorting. Meer vermogen betekent door de fictieve bijtelling van de Belastingdienst extra inkomen en zo minder ouderenkorting.

Overheveling van vermogen en inkomen

Wie in box 3 van de inkomstenbelasting meer vermogen heeft dan wat is vrijgesteld (het heffingsvrije vermogen), moet niet alleen vermogensbelasting betalen maar een bepaald percentage van de grondslag van sparen en beleggen wordt ook nog eens bij uw inkomen opgeteld. Hebt u vermogen, dan gaat uw belastbare inkomen ook omhoog. Tot 2017 rekende de Belastingdienst met een fictief rendement van 4%, in 2021 en 2022 varieert de bijtelling van grofweg 2,5% tot 5,5% procent. Het precieze percentage is afhankelijk van de omvang van uw vermogen en het spaardeel daarbij. De Belastingdienst neemt uw grondslag van sparen en beleggen (vermogen minus de vrijstellingen), vermenigvuldigt dit met het percentage dat bij uw vermogen past en verhoogt daarmee uw inkomen.

Twee keer belasting betalen over hetzelfde inkomen?

Het is niet zo dat u over de bijtelling het hoge percentage aan inkomstenbelasting betaalt, u betaalt er alleen vermogensbelasting over. U betaalt door de bijtelling dus niet twee keer, maar wat er wel gebeurt is dat uw inkomen omhoog gaat. Verder is het zo dat er bij de vermogensbelasting bepaalde schijven worden gehanteerd. Wie in de hoogste schijf zit, krijgt voor de bijtelling te maken met een veel hoger percentage.

Bijtelling bij uw inkomen als gevolg van uw vermogen in 2020 - 2023

Bij hoge vermogens is het percentage bijna drie keer zo groot als bij lage vermogens:

Fictief rendement 2020 over het belaste vermogen

Schijf Grondslag sparen en beleggenPercentage bijtelling (=fictief rendement)
1€30.846 tot €103.6431,8%
2€103.643 tot €1.036.4184,2%
3Vanaf € 1.036.4185,26%

In 2022 en 2023 is het nog wat ingewikkelder, als u alleen spaart betaalt u nauwelijks vermogensbelasting, maar als u belegt betaalt u tot 6,5% belasting ook als u met beleggen geld hebt verloren.

De percentages voor 2020 ziet u pas bij uw belastingaangifte in het voorjaar van 2021. De vrijstelling bedraagt in 2022 € 50.650 en in 2023 € 57.000.

U hebt een fiscale partner

De Belastingdienst kiest 1 januari als peildatum. Wilt u uw vermogen anders verdelen en een deel naar uw fiscale partner overhevelen, dan moeten jullie in dat jaar het hele jaar elkaars fiscale partner zijn. Vervolgens kunnen jullie het vermogen zo verdelen, dat er minder belasting hoeft te worden betaald. De enige restrictie is dat het totale vermogen weer op 100% moet uitkomen. Verder dienen beide partners in dat geval de belastingaangifte te ondertekenen.

Waarop moet u letten bij overheveling van vermogen?

U kunt uw belastbare inkomen verlagen door vermogen over te hevelen en u kunt ervoor zorgen dat u minder vermogensbelasting gaat betalen. Het directe gevolg is wel dat uw partner er extra vermogen en inkomen bijkrijgt. Berekend moet dus worden of jullie er door de overheveling van vermogen per saldo samen op vooruit gaan. Heeft de fiscale partner ook zelf een behoorlijk inkomen en vermogen, dan zal het voordeel voor jullie kleiner zijn dan wanneer dat niet het geval is. Verder kan de overheveling gevolgen hebben voor de heffingskortingen van uw partner. De algemene heffingskorting bijvoorbeeld is een inkomensafhankelijke heffingskorting die daalt als het inkomen stijgt.

Berekening van het belastingvoordeel

Bij de berekening van het voordeel van het overhevelen van spaargeld en vermogen zet u de volgende posten op een rij:
  • Hoeveel minder vermogensbelasting gaat u betalen, en hoeveel meer vermogensbelasting gaat uw partner eventueel betalen? Hoeveel heffingsvrij vermogen heeft uw partner nog en in welke schijf bevindt het vermogen van uw partner zich?
  • Wat is uw belastingvoordeel bij de heffingskortingen en wat het nadeel bij de heffingskortingen van uw partner?

Voor de toeslagen (zorgtoeslag bijvoorbeeld) heeft de overheveling van vermogen geen gevolgen, omdat de Belastingdienst dan wel kijkt naar het gezamenlijke spaargeld en vermogen en niet de verdeling tussen u en uw fiscale partner onderling.

Lees verder

© 2018 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijstellingen box 1 en box 3 inkomstenbelasting 2020 & 2021Vrijstellingen box 1 en box 3 inkomstenbelasting 2020 & 2021Gebruik alle vrijstellingen en aftrekposten in 2019, 2020 en 2021 uit box 1 en box 3 van de inkomstenbelasting, waarop u…
Vermogensbelasting box 3 2020 en 2021: extra vrijstellingVermogensbelasting box 3 2020 en 2021: extra vrijstellingBetaal in 2020, 2021 en 2022 ook minder vermogensbelasting door een verhoogde vrijstelling in box 3. Deze extra vrijstel…
Belastingvoordeel ouderen 2020 en 2021Belastingvoordeel ouderen 2020 en 2021Welk belastingvoordeel hebben ouderen in 2022 en 2023? De koopkracht van veel ouderen kan dalen door de inflatie in comb…
Belastingdienst & de verzilveringsregeling & TSZ regelingBelastingdienst & de verzilveringsregeling & TSZ regelingVaak is het belastbare inkomen zo laag dat u geen voordeel heeft van alle heffingskortingen in 2020 en 2021. U hebt bijv…

Schenking 2019: vrijstellingen en tarieven schenkbelastingSchenking 2019: vrijstellingen en tarieven schenkbelastingOok in 2019 kunt u een groot bedrag belastingvrij schenken. Dit bedrag kan oplopen tot ruim 102.000 euro, de verhoogde v…
Studieschuld als aftrekpost in uw belastingaangifte (box 3)Studieschuld als aftrekpost in uw belastingaangifte (box 3)Studenten bouwen met de Wet studiefinanciering een forse studieschuld op. Elk jaar komen er door de studievoorschotten n…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 04-02-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.