Vermogensbelasting 2019: berekening en wijzigingen

Vermogensbelasting 2019: berekening en wijzigingen De vermogensbelasting 2019 gaat omlaag. U merkt dit bij uw belastingaangifte 2020 over uw inkomen en vermogen 2019. Vooral de kleine spaarder gaat erop vooruit. Dit komt door de verhoging van de belastingvrije voet (drempelbedrag spaargeld en vermogen) en enkele wijzigingen in de berekening van de vermogensrendementsbelasting. Soms is sparen nog belastingvrij. Met welke aftrekbare leningen kunt u de belasting op uw vermogen verlagen en misschien wel voorkomen dat u op uw bezittingen en ander spaartegoed belasting moet betalen? Het is zuur dat u over het geld waarvoor u lang hebt gespaard nog eens belasting moet betalen aan de Belastingdienst, en dat elk jaar weer. Is de te betalen belasting verminderen een onmogelijke missie geworden of toch niet?

Veranderingen vermogensbelasting 2019


Belastingaangifte 2020 en vermogensbelasting 2019

In uw belastingaangifte inkomstenbelasting 2019 doet u belastingaangifte over uw inkomen en uw spaargeld en vermogen. De belasting op spaargeld heet vermogensbelasting of vermogensrendementsheffing. Bij deze belasting betaalt u boven een drempel, een vrijstelling, veel belasting. Te veel belasting als u de belastingheffing vergelijkt met uw rendement op vermogen. Daarom is het verstandig om al vroeg te bekijken hoe u de belasting op uw spaargeld en vermogen kunt verlagen.

Belasting op fictief rendement bij voordeel uit sparen en beleggen

De Belastingdienst heft vermogensrendementsheffing over een fictief voordeel uit sparen en beleggen. Dat wil zeggen dat de Belastingdienst een bepaald rendement veronderstelt en u daarover belasting moet betalen. Tot 2017 was dit fictieve rendement gelijk aan 4%. Daarover betaalde u 30% belasting ofwel 1,2%. In 2019 is er een schijvensysteem, hebt u een groter vermogen dan veronderstelt de Belastingdienst een hoger rendement oplopend tot 5,6% (meer dus dan de eerdere 4%).

Wijzigingen: van fictief rendement naar werkelijk rendement

Vele Nederlanders klaagden over de hoge belastingheffing. Het fictief rendement was vaak veel hoger dan het werkelijke rendement op spaargeld en vermogen. Vele rechtszaken werden aangespannen. De rechters gaven aan dat het hoge fictieve rendement was toegestaan. Toch wijzigde het kabinet Rutte 2 de systematiek, waardoor de systematiek van de belasting op spaargeld werd aangepast. Het nieuwe systeem van berekenen zou beter aansluiten bij de werkelijke rente en beleggingsresultaten op de beurs.

Berekening en wijzigingen vermogensbelasting 2019

Ook in 2019 verandert de vermogensbelasting. De berekening is in 2019 is meer gebaseerd op de werkelijke spaarrente door te kiezen voor een gemiddelde rente over de afgelopen twee jaren. En die rente is door de rentedalingen een stuk lager, namelijk 0,35% (twee jaars gemiddelde) in plaats van 1,63% (vijf jaars gemiddelde). Bij een rentedaling is dit een gunstige verandering voor de belastingbetaler, in jaren van rentestijgingen uiteraard niet.

Belasting over spaargeld in 2019, tarieven vermogensbelasting 2019

Iedereen heeft in 2019 een vrijstelling van 30.360 euro. Als u meer vermogen en spaargeld in 2019 hebt dan de vrijstellingen, betaalt u over dat deel volgens een aantal belastingschijven vermogensbelasting en vermogensrendementsheffing. U betaalt ook belasting over het spaargeld van uw kinderen tot 18 jaar oud. De tarieven zijn nog steeds fictieve tarieven en gebaseerd op het gemiddelde rendement in Nederland. Wie belegt en een hoog rendement heeft kan voordelig uit zijn als er een hoog rendement is gemaakt, wie weinig rendement maakt op zijn spaartegoed, betaalt nog steeds veel belasting:

Berekening vermogensbelasting 2019, vier schijven:

SchijfSpaargeld en vermogenVermogensbelasting 2019
0 < 30.3600%
1 30.360 - 102.0100,58%
2 102.010 - 1.020.0101,34%
3> 1.020.0101,68%

Zoals u ziet is de belasting op spaargeld en vermogen in 2019 zeker niet in alle gevallen lager geworden, wat ook een beetje doet vrezen voor de vermogensbelasting 2020 en 2021.

rekenvoorbeeld

Stel u hebt als alleenstaande 70.360 euro aan vermogen. Dan is uw belaste, niet heffingvrije vermogen, gelijk aan 40.000 euro. Hierover betaalt u 0,58% vermogensbelasting.

Minder belasting betalen op uw vermogen 2019 en misschien wel belastingvrij?

Hoe kunt u deze vermogensbelasting als straf op sparen verlagen in 2019, bijvoorbeeld bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting 2019 en 2020? Voor velen is het een gruwel dat over spaargeld en vermogen belasting moet worden betaald. Of het vermogen is vergaard met hard werken of via een erfenis, in alle gevallen is er al een keer belasting over betaald en bij uw jaarlijkse belastingaangifte betaalt u er weer belasting over. Sterker nog als u wat vermogen hebt, kan het gebeuren dat u geen recht meer hebt op toeslagen zoals de zorgtoeslag of huurtoeslag. Ook niet als u een klein pensioen of laag inkomen hebt. Als u naar een verpleeghuis gaat, moet u, omdat u wat vermogen hebt, ook nog eens een hoge eigen bijdrage betalen. Hoe kunt u die belasting verlagen zodat u minder vermogen overhoudt dan de vrijstelling van 30.360 euro per persoon in 2019 en zo dus belastingvrij vermogen heeft of zorgen dat u in de laagste belastingschijf terecht komt?

Voor het einde van het jaar geld opnemen en zo uw vermogen verlagen

Sommige mensen halen snel veel geld van de bank aan het einde van het jaar en hopen zo minder belasting te betalen. Dat is ten eerste riskant, omdat contant geld in huis niet veilig is, maar bovendien hoort u ook uw contante geld op te geven aan de Belastingdienst. Er is een vrijstelling van maar 534 euro voor contant geld, 1.068 euro als u samen bent. Het helpt iets, maar het schiet niet echt op. Er zijn wel andere nuttige tips voor wie aan het einde van het jaar zijn opgave in box 3 wil verlagen:
 • Los een deel van uw hypotheek af als u en een hypotheek op uw eigen woning hebt en spaargeld. Het deel van uw spaargeld dat voor het aflossen wordt gebruikt, valt dan weg in box 3;
 • Doe de uitgaven die u toch moet doen, nog dit jaar. Dat verlaagt uw opgave in box 3;
 • Betaal een deel van de hypotheekrente vooruit;
 • Doe een gift of schenking;
 • Koop kunstvoorwerpen, want die zijn vrijgesteld als u ze niet bestempelt als belegging;
 • Maak optimaal gebruik van de vrijstellingen in box 3.

Wat telt is uw fiscale vermogen op 1 januari van het jaar

Wat men nog wel eens vergeet is dat de Belastingdienst kijkt naar uw vermogen op 1 januari van het jaar. Dat betekent dat u er vroeg genoeg bij moet zijn om uw vermogen succesvol fiscaal te verlagen en daar het beste ook een plan voor kunt maken. Wie halverwege 2019 zijn vermogen verlaagt, vermindert zijn vermogen fiscaal gezien pas per 1 januari 2020. Dat betekent dat u het effect van deze verlaging pas terugziet bij uw belastingaangifte 2020 in het voorjaar van 2021.

Aftrekbare leningen box 3 toepassen

Aftrekbaar zijn de volgende leningen en schulden:
 • Een persoonlijke lening;
 • Een doorlopend krediet.
 • Rood staan;
 • Studieschuld;
 • Krediet voor uw belegging;
 • De erfbelasting, zolang die nog niet is betaald.

Denk eraan dat er wel een drempel is van 3.000 euro per partner.

Waarde onroerend goed in box 3

Een tweede huis in het buitenland kunt u waarderen tegen de economische waarde die u redelijk acht. Als u in ons land onroerend goed bezit dat niet voor eigen bewoning is, kunt u volstaan met een lagere WOZ-waarde in box 3 als:
 • Het onroerend goed op erfpacht staat;
 • Het pand is verhuurd met huurbescherming.

Als u een huis hebt op erfpacht hoeft u niet de WOZ-waarde op te geven maar de WOZ-waarde minus zeventien keer de jaarlijkse erfpachtcanon. Als het huis is verhuurd kan een WOZ-waarde gelden van 50% tot 85% van de normale WOZ-waarde. Het precieze percentage is afhankelijk van de jaarlijkse kale huur.

Conclusie minder belasting betalen in box 3 van de inkomstenbelasting

Minder belasting betalen in box 3 is mogelijk, maar u moet er wel op tijd mee beginnen. Het beste stelt u een plan op hoe dit aan te pakken. Begin er op tijd mee want de fiscus heeft 1 januari als peildatum en daardoor is er al snel een jaar verloren. Bovendien geven de banken en andere instellingen steeds meer gegevens door aan de Belastingdienst, waardoor zaken verborgen houden risicovol is geworden. Maak daarom op tijd gebruik van de fiscale voordelen die er wel degelijk nog steeds zijn.

Lees verder

© 2013 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Belasting spaargeld 2019 omlaag?Belasting spaargeld 2019 omlaag?Over uw spaargeld 2019 en uw vermogen betaalt u belasting, de vermogensrendementsheffing box 3. Maar die vermogensbelast…
Belastingen - de belastingvrijstelling sparen en vermogenBelastingen - de belastingvrijstelling sparen en vermogenU betaalt tot 2017 1,2 procent vermogensbelasting over uw spaargeld en vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting, in 2…
Belastingdienst & verlaag zo de belasting op sparen van geldBelastingdienst & verlaag zo de belasting op sparen van geldVerminder de belasting op sparen van geld en vermogen in box 3. De vermogensrendementsheffing is hoog en bovendien nog e…
Belasting spaargeld 2021Belasting spaargeld 2021De belasting op spaargeld en vermogen in box 3 gaat in 2021 in veel gevallen omlaag, maar zeker niet als u meer dan 50.0…

Eigen huis aan kind of kinderen verkopenEigen huis aan kind of kinderen verkopenU wilt in 2020 uw eigen huis aan een kind, kleinkind of uw kinderen verkopen, maar hoe doet u die overdracht fiscaal sli…
Welke werken aan 6% (i.p.v. 21%) btw tarief (BE)Welke werken aan 6% (i.p.v. 21%) btw tarief (BE)Het is duidelijk dat de Belgische overheid niet meer zo vrijgevig sinds de crisistijd. Een aantal renovatiewerken vallen…

Reageer op het artikel "Vermogensbelasting 2019: berekening en wijzigingen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Hille, 09-10-2015 14:55 #1
Wat ik niet snap: mijn bank geeft mij een overzicht van mijn vermogen op 31 december en de belastingdienst hanteert 1 januari. Mijn overzichten kloppen dus nooit met het overzicht van de belastingdienst. Toch wordt mij gevraagd om akkoord te gaan met hun gegevens. Dit is toch niet normaal? Reactie infoteur, 24-02-2019
Beste Hille,
De stand per 31 december in jaar t is ook wat per 1 januari in jaar t+1 op uw rekening staat.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 30-08-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Special: Belastingaangifte
Reacties: 1
Schrijf mee!