Kinderopvangtoeslag 2020: aanvragen binnen drie maanden

Kinderopvangtoeslag 2020: aanvragen binnen drie maanden Wanneer je als ouder gebruik maakt van kinderopvang dan kun je geld terug krijgen van de belasting in de vorm van kinderopvangtoeslag. Vroeger kon je dit per maand, kwartaal of jaar terugvragen, net wat jij het makkelijkst vond. Sinds enige jaren zijn de regels echter anders en moet je de kinderopvangtoeslag aanvragen binnen drie maanden na de maand waarin je recht op de toeslag hebt. Veel ouders zijn hiermee in het verleden de mist ingegaan en zijn honderden tot duizenden euro's misgelopen door de nieuwe regeling.

Kinderopvangtoeslag in 2020


Wat is kinderopvangtoeslag?

Het betreft een tegemoetkoming voor ouders in de kosten van kinderopvang voor hun jonge kinderen. Je kunt hierop alleen aanspraak maken wanneer jij en je eventuele partner werken of een opleiding volgen en je voor je kind gebruik maakt van geregistreerde kinderopvang tijdens dit werk of de studie.

Op hoeveel kinderopvangtoeslag je recht hebt is afhankelijk van een aantal factoren zoals je inkomen, het aantal kinderen waarvoor je gebruik maakt van opvang en het aantal opvanguren waarvoor je recht hebt op de toeslag. Het maximaal aantal uren per maand dat je hiervoor kun declareren is 230 uur. Per type opvang geldt ook een maximum uurtarief. Er wordt dan onderscheid gemaakt tussen dagopvang en buitenschoolse opvang (BSO) door een kindercentrum en in de vorm van gastouderopvang. Deze tarieven liggen lager dan de daadwerkelijke kosten en zullen dus niet de volledig kosten dekken, het gaat nadrukkelijk om een tegemoetkoming in de te maken kosten.

Via de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken op basis van gegevens met betrekking tot je betaalde inkomstenbelasting en dat van je toeslagpartner en een rekening of offerte van de kinderopvang.

Het aanvragen van kinderopvangtoeslag voor 2020

De kinderopvangtoeslag komt niet automatisch op je rekening. Je moet hiervoor zelf een aanvraag indienden via de Toeslagen-pagina op de website van de Belastingdienst, waarop je ook zaken als zorgtoeslag en huurtoeslag kunt regelen. Heb je in het verleden kinderopvangtoeslag ontvangen en doe je dit in 2020 opnieuw dan moet je mogelijk met enkele wijzigingen rekening houden. Sinds enige jaren heeft men het voor ouders namelijk wat omslachtiger gemaakt om elke maand te ontvangen waar je recht op hebt. Je bent namelijk niet langer vrij in het bepalen van de termijn van aanvraag. Waar je vroeger nog kon kiezen voor het aanvragen van de kinderopvangtoeslag per maand of per jaar, kun je dat tegenwoordig alleen nog maar per maand aanvragen. Ben je te laat met je aanvraag, dan gaat de toeslag aan je neus voorbij. In 2020 blijft deze regeling ongewijzigd. Wil je de toeslag aanvragen, dan moet dit binnen drie maanden na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang gaat.

Begin op tijd met aanvragen toeslag

Wanneer je voor het eerst een aanvraag gaat doen voor de toeslag is de regeling op het eerste oog misschien niet direct duidelijk. Het televisieprogramma Kassa heeft heir door de jaren heen meerdere keren aandacht aan besteed. Mensen die de toeslag tijdenlang jaarlijks hadden aangevraagd bleken honderden tot duizenden euro's mis te lopen doordat het heden nog maar met terugwerkende kracht van een maand kan. Het is dus zaak om je goed te verdiepen in de kleine lettertjes op de website en de aanvraag niet op de lange baan te schuiven. Het is raadzaam om ruim voor je daadwerkelijk moet beginnen met aanvragen op de Toeslagen-pagina alle stappen te doorlopen tot aan de definitieve verzendknop, zodat je weet wat er van je gevraagd wordt. Voor het doen van een aanvraag dien je in te loggen met DigiD.
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderopvangtoeslag 2020: kinderopvangtoeslagtabel 2020Kinderopvangtoeslag 2020: kinderopvangtoeslagtabel 2020Als u in 2020 gebruik maakt van de kinderopvang, hebt u zeer waarschijnlijk recht op de kinderopvangtoeslag. Deze kinder…
Kinderopvangtoeslag aanvragen met terugwerkende krachtnieuws uitgelichtKinderopvangtoeslag aanvragen met terugwerkende krachtTot 1 januari 2012 kreeg men kinderopvangtoeslag vanaf de maand dat er recht was op kinderopvangtoeslag. Vanaf 1 januari…
Kinderopvangtoeslag 2015: kinderopvangtoeslagtabel 2015Kinderopvangtoeslag 2015: kinderopvangtoeslagtabel 2015De kinderopvangtoeslag 2015 is ongeveer gelijk aan die uit 2014. Waarop hebt u in 2015 recht? De kinderopvangtoeslagtabe…
Toeslag aanvragen over afgelopen jaar of jarenToeslag aanvragen over afgelopen jaar of jarenHet kan gebeuren dat u vergeten bent om een fiscale toeslag aan te vragen. Stel u bent de zorgtoeslag uit 2021 vergeten,…

Inkomensafhankelijke combinatiekorting 2020Inkomensafhankelijke combinatiekorting 2020Met een kind dat eind 2019 en in het bijzonder op 1 januari 2020 jonger is dan 12 jaar hebt u in 2020 recht op de inkome…
Bijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor toeslagenBijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor toeslagenWanneer je een huurhuis, kinderen of een zorgverzekering hebt kan je hiervoor een bijdrage in je kosten krijgen. Een der…
Bronnen en referenties
  • http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/informatie_over_toeslagen/kinderopvangtoeslag/kinderopvangtoeslag_nieuw_in_2014
  • http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/gemiste-kinderopvangtoeslag-kost-duizenden-euros/speel/1/
  • https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2017/07/18/kamerbrief-ontwerpbesluit-tot-wijziging-van-het-besluit-kinderopvangtoeslag-voor-het-jaar-2018
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 13-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.