Het nut van verzekeren

Het nut van verzekeren Verzekering ze lijken je alleen maar geld te kosten. Je zult jezelf vast weleens de vraag hebben gesteld wat het nut ervan is. Het nadeel van verzekeren is dat je pas weet hoe belangrijk het is als je de gevolgen van onderverzekering ondervind. Daarom leg ik hier voor je uit wat het nut van verzekeren is. Daarnaast kun je algemene informatie vinden over de verschillende soorten verzekeringen.

De risico’s van onderverzekering

Er kan een heleboel misgaan in het leven en dat kan grote gevolgen hebben. Deze gevolgen kunnen lichamelijk, materieel en financieel zijn. De laatste categorie is waar het om draait bij alle vormen van verzekeren. Met andere woorden: met een verzekering dek je de financiële gevolgen van bepaalde risico’s in je leven in.

Stel je eens voor dat er brand ontstaat in je huis en je hele hebben en houden in de as wordt gelegd? De kosten hiervoor lopen in de honderdduizenden euro’s en misschien nog wel meer. Zulke bedragen kun en wil je je onmogelijk zelf opbrengen. Zo is het ook met de kosten in geval van ziekte, ongelukken, diefstal en andere onvoorziene omstandigheden. Door het afsluiten van diverse verzekeringen op deze situaties dek je financiële risico’s in. Verzekeren is dus van belang voor je eigen portemonnee en dat is wel prettig als je je al in een penibele situatie bevindt.

Soorten verzekeringen

Dat verzekeren belangrijk is, moge nu wel duidelijk zijn. Er zijn veel verschillende soorten verzekeringen, de één zinvoller dan de ander. In grote lijnen zijn er drie typen verzekeringen:
  • Zorgverzekeringen
  • Schadeverzekeringen
  • Levensverzekeringen

Zorgverzekeringen

In Nederland is het hebben van een basiszorgverzekering wettelijk verplicht. Dit geldt voor alle inwoners van ons land. De basiszorgverzekering dekt noodzakelijke medische kosten. Onder noodzakelijke zorg wordt zorg verstaan die primair is gericht op genezing. In praktijk komt dit neer op een dekking van standaardkosten zoals die voor het bezoeken van de huisarts, het ziekenhuis en dekking van de kosten voor bepaalde medicijnen bij de apotheek.

De kosten voor de basiszorgverzekering verschillen per verzekeraar. Wat wel bij elke verzekeraar gelijk is, is het verplichte eigen risico op de zorgverzekering. Het eigen risico is een bepaald bedrag dat voor eigen rekening komt wanneer je zorg nodig hebt. Het kan dus voorkomen dat je (een deel van) bepaalde zorgkosten zelf moet betalen. Het eigen risico is vrijwillig te verhogen. Er is een aantal zorgkosten uitgesloten van het eigen risico:
  • Bezoek aan de huisarts
  • Bevolkingsonderzoeken
  • Verloskundige zorg en kraamzorg
  • De griepprik als je in een bepaalde risicocategorie valt
  • Zorgkosten die zijn opgenomen in je aanvullende verzekering

Aanvullende zorgverzekering, wat is dat? Naast de verplichte basisverzekering die de belangrijkste zorg vergoedt, zijn er aanvullende zorgmodules bij je verzekering af te sluiten. Deze zijn niet verplicht en geheel naar eigen keuze af te sluiten. Voorbeelden van aanvullende modules zijn tandarts- en fysiotherapiedekkingen. Hoe uitgebreider de aanvullende modules die je kiest zijn, hoe duurder je zorgverzekering uitvalt. Maar dan ben je wel tegen meer medische risico’s verzekerd.

Schadeverzekeringen

Met een schadeverzekering kun je de risico’s van in de polis genoemde schades verzekeren. Hiervoor betaalt de verzekerde een premie, die meestal maandelijks wordt geïnd. In het Nederlands Burgerlijk Wetboek wordt een schadeverzekering omschreven als een "verzekering strekkende tot vergoeding van vermogensschade die de verzekerde zou kunnen lijden".

Bij het afsluiten van de schadeverzekering wordt een som vastgesteld waarvoor je maximaal vergoeding kunt krijgen in het geval de in de polis genoemde schade voorvalt. Ook de te betalen premie en het bedrag waarover deze premie wordt berekend, worden vooraf vastgesteld. Voorbeelden van schadeverzekeringen zijn de inzittendenverzekering, inboedelverzekering en de ongevallenverzekering.

Levensverzekeringen

Een levensverzekering heeft, zoals de naam van de verzekering doet vermoeden, betrekking op leven en dood. Vaak is het zo dat er na een vooraf afgesproken periode of bij het overlijden van de verzekerde een bepaalde som geld wordt uitgekeerd. Het bedrag kan, in geval van overlijden, worden gebruikt voor de uitvaart, maar het kan ook worden uitgekeerd aan de familie of de partner van de overledene. Het bedrag kan in een keer worden uitgekeerd, maar ook in periodieke etappes. Voor de verzekering moet tijdens het leven van de verzekerde een premie betaald worden.

Redenen om een levensverzekering af te sluiten zijn:
  • Het aflossen van een schuld
  • Sparen voor lasten in de toekomst
  • Een buffer opbouwen als pensioenaanvulling
  • Een bedrag voor verzorging van nabestaanden opbouwen
© 2012 - 2024 Harein, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekering: schadeverzekering en de sommenverzekeringVerzekering: schadeverzekering en de sommenverzekeringVolgens het Burgerlijk recht kan iemand 2 verschillende soorten verzekeringen afsluiten: de schadeverzekering of de somm…
Verzekeringen: aansprakelijkheid, rechtsbijstand en uitvaartVerzekeringen: aansprakelijkheid, rechtsbijstand en uitvaartWaar kan je jezelf niet voor verzekeren? Nederland is een land waar je veel verschillende verzekeringen hebt en ze ook b…
Verzekering: welke dekking tegen schade?Verzekering: welke dekking tegen schade?Wat is de dekking tegen schade die uw verzekering geeft, is er een eigen risico of wordt alles bij schade uitbetaald? Uw…
Schadeverzekering opzeggenSchadeverzekering opzeggenDoorgaans werden verzekeringsovereenkomsten in het verleden voor meerdere jaren afgesloten. Bij particuliere schadeverze…

Autoverzekering en bonus-malussysteemAutoverzekering en bonus-malussysteemHet bonus-malussysteem is een methode die wordt toegepast bij de berekening van de premie van een autoverzekering. De pr…
De geschiedenis van verzekerenDe geschiedenis van verzekerenTegenwoordig heeft een ieder van ons meerdere verzekeringspolissen in de kast liggen, maar hoe is dit eigenlijk ontstaan…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Verzekeren
  • http://www.uwwet.nl/wetten-en-regelingen/privaatrecht/burgerlijk-wetboek-7/34-schadeverzekering-verzekerde-bij-verzekeraar.htm
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/wat-is-het-eigen-risico-in-de-zorgverzekering.html
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering
Harein (1 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.