Te duur verzekerd voor de zorgkosten

Te duur verzekerd voor de zorgkosten De meeste Nederlanders zijn na de invoering van het zorgstelsel trouw gebleven aan de verzekeraar. Een kleine minderheid van de verzekerden heeft gekozen voor een andere verzekeraar. Uit onderzoek blijkt echter dat de mensen zich financieel veel te kort doen. Bij overstap naar een andere zorgverzekeraar kan er maandelijks geld bespaard worden. Alleen al door de huidige premie te vergelijken met de premie van het komende jaar verdiend men geld. Dit wordt bevestigd door het gepubliceerde onderzoek op vrijdag 1 december 2017. Uit het onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat twee derde van alle verzekerden nog nooit van zorgkostenverzekeraar zijn veranderd. De oorzaak zou liggen in het gegeven dat de meeste verzekerden het onderwerp te ingewikkeld vinden.

Verzekeren voor de zorg


Collectief verzekeren

Veel mensen weten niet dat verzekeraars korting geven als ze aangeven dat ze aangesloten zijn bij een vakbond, vereniging of via de werkgever. Veel mensen zijn zich er niet van bewust als ze zich zouden verdiepen in de polisvoorwaarden van hun zorgverzekering er veel financiële uitgaven te voorkomen zijn.

Overstapcircus

Ieder jaar kan iedere werknemer in Nederland besluiten om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Alle werknemers vanaf 18 jaar en ouder hebben een eigen zorgverzekering. Door kritisch te kijken naar wat medisch noodzakelijk is kan een verzekerde honderden euro’s per jaar op de verzekeringspremie besparen.

Zorgverzekeraars

In Nederland zijn er nog maar vier grote zorgverzekeraars over. Door fusie is het aanbod van zorgverzekeringen sterk verminderd. De belangrijkste zorgverzekeraars zijn Achmea, VGZ, Menzis en CZ. Het Nederlandse zorgstelsel is in vergelijking met andere landen een zeer vooruitstrevend en uitstekend zorgstelsel. Iedere Nederland kan zich aanmelden bij de zorgverzekeraar die het beste bij hem/haar past.

Prijzen zorgpremies

Opvallend is dat de premies onderling sterk kunnen verschillen. Ook de grote verzekeraars als Achmea, CZ, Menzis en VGZ bieden meer dan vijftig verschillende merken en labels aan. Het aanbod komt via POST.nl, ,internet, collectief en kunnen in prijs onderling heel; erg verschillen. Een slimme consument kan bij kritische afwegingen voor dezelfde voorwaarden en zorg al snel honderden euro’s besparen.

Basispakket

Het overgrote deel van de medische zorg wordt betaald uit het basispakket. De aangeboden zorg is bij iedere zorgverzekeraar voor de verzekerde in het basispakket gelijk. De meeste medische kosten worden in Nederland betaald uit het basispakket. Daarnaast kan de hoogte van het eigen risico de kosten van de premie beïnvloeden. Het verschil in de medische zorg zit dan ook in de aanvullende verzekeringen.

Aanvullende verzekering

Bij de keuze voor de geschikte aanvullende verzekering moet er goed gekeken worden naar de noodzaak van deze verzekering. Zo is het raadzaam om een aanvullende verzekering te sluiten als men nog eigen tanden heeft of in behandeling moet bij een fysiotherapeut, alternatieve genezers. Veel verzekerden weten niet dat het mogelijk is om bij een andere verzekeraar een aanvullende verzekering te sluiten.

Overstappers

Sinds 2006 komen er steeds meer overstappers. Dit is het gevolg van de dure reclamecampagnes van de verzekeraars. Een bijkomend effect is ook dat de premies van de aanvullende verzekeringen en basisverzekering laag blijven. Het aantal overstappers is nog steeds in de minderheid en is op jaarbasis tussen de 5% en 10%.. Meer dan 90% van de verzekerden blijft gewoon bij de eigen zorgverzekeraar en lopen daardoor veel geld mis. Dit is het gevolg (straf) om niet van verzekeraar te wisselen. Het blijven zitten bij de eigen (oude) verzekeraar wordt immers door de verzekeraar niet beloond.

Redenen om niet over te stappen

Het lijkt er wel op of een premievoordeel van tien euro per maand niet genoeg is om over te stappen. Op jaarbasis is het verschil soms meer dan dat een verzekerde zou verwachten. Een andere reden zou kunnen zijn dat verzekerden onwetend zijn en de informatie over de overstapmogelijkheden niet tot zich nemen. Ook is het mogelijk dat veel verzekerden niets van het zorgstelsel begrijpen. Er wordt in het zorgstelsel gesproken over zorgpremie, zorgkantoor, zorgtoeslag. Opvallend is dat er nog steeds veel verzekerden zijn die de tegemoetkoming in de zorgkosten niet aanvragen.

Websites

Voor informatie over het zorgstelsel kan men terecht op www.belastingdienst.nl; www.orthodentist.nl; www.consumentenbond.nl; www.verzekeringsite.nl.
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ziektekosten in 2021, uw zorgverzekering opzeggen in 2020De ziektekosten in 2021, uw zorgverzekering opzeggen in 2020Een zorgverzekering sluit u voor een jaar af. Als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan dat uiterlijk 3…
Oververzekerd tegen zorgkostenOververzekerd tegen zorgkostenU kunt ook te veel willen verzekeren. Uw zorgverzekeraar biedt u de mogelijkheid om aanvullende verzekeringen af te slui…
Overstappen zorgverzekering 2021Overstappen zorgverzekering 2021Als de premie zorgverzekering 2023 omlaag gaat of minder hard stijgt door het overstappen naar een andere verzekering, z…
Opzegging zorgverzekering: hoe zeg je je zorgverzekering op?Opzegging zorgverzekering: hoe zeg je je zorgverzekering op?In 2012 stijgen de premies van de zorgverzekering en de aanvullende verzekering weer behoorlijk. Ook gaat het eigen risi…

Uitvaartverzekering afsluiten of nietUitvaartverzekering afsluiten of nietEen uitvaartverzekering sluit je af om de kosten van de uitvaart te kunnen bekostigen. Wanneer je een uitvaartverzekerin…
Tips om uw zorgpremie laag te houdenTips om uw zorgpremie laag te houdenDe zorgverzekering is één van de duurste verzekeringen waar u maandelijks tussen de € 100 en € 120 premie voor moet beta…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
  • www.dvn.nl
  • <A HREF="http://www.infonu.nl/aanmelden/index.php?ref=33439"><IMG SRC="/banners/468x60.gif" WIDTH=468 HEIGHT=60 BORDER=0 ALT="Schrijf mee met InfoNu!"></A>
  • www.verzekeringsite.nl
  • www.belastingdienst.nl
  • www.ortodentist.nl
  • Onderzoek Autoriteit Consument & Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit (https://www.acm.nl/nl/publicaties/consumenten-kunnen-veel-besparen-op-hun-zorgverzekering)
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 18-12-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.