Verzekeringen huurhuis: Welke verzekeringen bij huren?

De meeste mensen weten wel dat je bij het kopen van een eigen huis woonverzekeringen moet afsluiten. Maar wist je dat je ook bij huren verzekeringen nodig hebt? Wanneer je woont in een huurhuis, is het absoluut raadzaam om jezelf te beschermen tegen mogelijke schade. Wat gebeurt er anders bij schade aan je interieur? Of wanneer je huisdier de tuin van de buren vernielt? Of als je plotseling je baan verliest en de huur niet meer kunt betalen?

Welke verzekeringen bestaan er voor een huurhuis?

Wanneer je een huis huurt zijn er verschillende woonverzekeringen, die je beschermen tegen eventuele schade. Je hoeft dus geen huiseigenaar zijn om noodzakelijke verzekeringen af te sluiten, die jou als bewoner van een huis beschermen.

Huurgarantieverzekering ofwel woonlastenverzekering

Een huurgarantieverzekering zorgt ervoor dat je in geval van onverwachte werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid toch je huur kan blijven betalen. Wanneer je ernstig ziek wordt of lang zonder baan zou komen te zitten, voorkomt een woonlastenverzekering dat je je betalingsverplichtingen niet meer na kunt komen en je huis wordt uitgezet.

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering worden roerende zaken in je woning verzekerd, oftewel je interieur en meubilair. De precieze voorwaarden waaronder er wordt vergoed en het maximaal verzekerde bedrag verschillen per inboedelverzekering.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering dekt de juridische kosten, die voortkomen uit een eventueel geschil. In het geval van een huis moet je hierbij bijvoorbeeld denken aan een geschil met de verhuurder of bijvoorbeeld de buren of de gemeente.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade, die jij, gezinsleden of huisdieren per ongeluk veroorzaken bij anderen. In het geval van een woning kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je aansprakelijk wordt gesteld voor schade aan een huurhuis (dat toebehoort aan de verhuurder) of onopzettelijk schade veroorzaakt bij buren.

Welke verzekeringen heb je echt nodig bij een huurwoning?

Wanneer je een huis huurt, hoef je geen opstalverzekering of woonhuisverzekering af te sluiten. Omdat de verhuurder eigenaar is van het huis is die verantwoordelijk voor het huis en het verzekeren daarvan. Maar wat in huis aanwezig is, is daarmee niet meteen ook verzekerd. Bij het huren van een huis ben je niet automatisch verzekerd tegen schade aan je interieur of meubelen. Je moet zelf als huurder nog een inboedelverzekering afsluiten om toekomstige schade aan je inboedel af te dekken. Zorg ervoor dat je een goede schatting maakt van wat je bezit, zodat je je voor het juiste bedrag kunt verzekeren tegen bijvoorbeeld brand, lekkage of inbraak.

Zeker aan te raden is het afsluiten van een huurgarantieverzekering of woonlastenverzekering, die ervoor zorgt dat je wanneer je jouw huur niet meer zou kunnen betalen door ziekte of werkloosheid je toch in het huurhuis kunt blijven wonen. Ook een aansprakelijkheidsverzekering is een aanrader voor wanneer er schade zou ontstaan aan het huurhuis, dat tenslotte niet jouw eigendom is. Een rechtsbijstandverzekering tenslotte beschermt je wanneer er een conflict zou ontstaan met de verhuurder. Wanneer je bijvoorbeeld in het huis wilt blijven wonen maar de verhuurder ziet je liever vertrekken heb je de mogelijkheid om een procedure te starten om je rechten als huurder te beschermen.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekeringen huis: Welke verzekeringen heb je echt nodig?Wonen in een eigen huis of huurhuis is niet zonder risico. Het is dan ook belangrijk om je goed te verzekeren tegen even…
Koopwoning of huurhuis in 2021?Koopwoning of huurhuis in 2021?De prijs van een koopwoning is gestegen, maar de huren van een sociale huurwoning gaan ook omhoog. Wat kunt u in 2021 he…
Verzekeringen: verzekering bij de aankoop van je huisVerzekeringen: verzekering bij de aankoop van je huisNederland is een land waar je veel verschillende verzekeringen hebt en ze ook bijna overal kan afsluiten. Wanneer heb je…
Voor wie een huis wil kopenHet kopen van een huis is niet zomaar het kopen van een pak suiker. Het is spannend en leuk, maar er komt heel wat bij k…

Wat moet er met de verzekeringen gebeuren na overlijden?Na het overlijden moeten er veel zaken geregeld worden. Kort na het overlijden moet eerst de begrafenis of crematie gere…
Glasverzekering: Wanneer is aanvullende verzekering nodig?Glasverzekering: Wanneer is aanvullende verzekering nodig?Bent je wel verzekerd tegen schade aan de ramen in je huis? Veel mensen gaan er ten onrechte van uit dat glasschade meev…
Reactie

Eric, 24-07-2012
Deze zin klopt niet: "aansprakelijkheidsverzekering is een aanrader voor wanneer er schade zou ontstaan aan het huurhuis".
Een aansprakelijkheidsverzekering vergoed namelijk geen schade aan gehuurde zaken! Dit staat duidelijk in de voorwaarden. Het is in de praktijk dan ook niet mogelijk om je te verzekeren tegen schade aan de huurwoning. Erg vreemd, maar wel de realiteit. Reactie infoteur, 26-07-2012
Beste Eric,

Dit is niet juist. Er bestaan wel degelijk aansprakelijkheidsverzekeringen voor huurders. Kijk bijvoorbeeld eens naar de aansprakelijkheidsverzekering voor huurders van Rabobank. De reden is dat een aansprakelijkheidsverzekering van toepassing is voor schade, die je toebrengt aan andermans eigendom. Een koopwoning is jouw eigendom maar een huurwoning is eigendom van de verhuurder.

Hopelijk geeft dit meer duidelijkheid, m.vr.gr. sterretje999

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 15-02-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.