Glasverzekering: Wanneer is aanvullende verzekering nodig?

Glasverzekering: Wanneer is aanvullende verzekering nodig? Bent je wel verzekerd tegen schade aan de ramen in je huis? Veel mensen gaan er ten onrechte van uit dat glasschade meeverzekerd is in de opstalverzekering, woonverzekering of woonhuisverzekering. Vaak is dat echter niet het geval. Je loopt dan het risico om heel veel geld te moeten betalen, wanneer er een ruit breekt. Niet alleen voor het glas zelf maar ook voor de voorrijkosten en de werkzaamheden. Wanneer heb je een aanvullende glasverzekering nodig en wat kost die ongeveer?

Wat is glasschade precies?

Glasschade is iedere breuk of barst in het glaswerk, dat bedoeld is om in het huis zelf licht door te laten van buiten naar binnen toe. Over het algemeen is glasschade dus schade aan ramen, dakramen, ruiten, panelen en vormen van glazen uitbouw of aanbouw zoals een serre. Belangrijk om te weten is dat ook kunststof ramen worden meegenomen onder de noemer "glas".

Omdat vervanging van glas niet goedkoop is, bestaat er een aparte glasverzekering. Ook kun je glas meeverzekeren in je opstalverzekering, woonverzekering of woonhuisverzekering. Schade aan een aquarium valt overigens niet onder de dekking van een glasverzekering net als andere glazen voorwerpen, die tot de inboedel en niet tot het woonhuis zelf behoren.

Is het verstandig om je te verzekeren tegen glasschade?

Het vervangen van ramen, ruiten of dakpanelen kan heel prijzig zijn. Het glaswerk zelf moet op maat worden gemaakt en is relatief duur. Daarnaast moet je denken aan voorrijkosten en werkuren om het glas te plaatsen. Wanneer je zit met een gebroken ruit, wil je die snel hersteld hebben en dat kost geld. Met een glasverzekering ben je hiertegen verzekerd en wordt bovendien alles voor je geregeld. Je hoeft alleen maar naar je verzekeringsmaatschappij te bellen en daarna wordt alles opgepakt, van een tijdelijke noodoplossing tot aan het bestellen en plaatsen van de nieuwe ruit. De verzekeringsmaatschappij betaalt alles en regelt alles.

Wat valt er onder de dekking van een particuliere of zakelijke glasverzekering?

Een glasverzekering dekt breuk of barsten aan ruiten, ramen en andere glazen onderdelen, die deel uitmaken van het woonhuis of eventueel een zakelijk pand. Ongeacht de precieze oorzaak van de schade, ongeacht wat voor soort glaswerk het betreft (mits dit is meeverzekerd), zowel enkel als dubbel glas. Kunststof ramen vallen standaard onder de dekking. Speciaal glaswerk moet meestal apart worden opgenomen in de dekking (glas in lood, extra dik glas). Vergoed bij schade worden: De plaatsing van nieuwe ruiten, eventuele noodvoorzieningen, materiaalkosten en voorrijkosten.

Wat kost een glasverzekering?

De premie wordt allereerst berekend op basis van het aantal kamers in je woning. Badkamer en zolder worden hierbij niet meegerekend. Daarnaast wordt er bekeken of je op plaatsen speciale ruiten hebt, of je een aanbouw of uitbouw hebt van glas, of je veel ramen en of je extra grote ramen hebt. Op basis hiervan wordt vastgesteld hoeveel oppervlakte je hebt aan glaswerk en wordt de uiteindelijke premie per jaar vastgesteld. Meestal kost een glasverzekering niet meer dan 20 EUR tot 50 EUR per jaar en voor dit bedrag wordt alles je uit handen genomen in geval van glasschade.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekeraars – verschillende schadeverzekeringenIn de huidige maatschappij kan er natuurlijk van alles misgaan. Soms kan dit behoorlijke kosten tot gevolg hebben. Om di…
Verzekeringen: aansprakelijkheid, rechtsbijstand en uitvaartVerzekeringen: aansprakelijkheid, rechtsbijstand en uitvaartWaar kan je jezelf niet voor verzekeren? Nederland is een land waar je veel verschillende verzekeringen hebt en ze ook b…
Zeker over verzekeringenEen eigen huis, een plek onder de zon! Bij de aankoop van een eigen huis of bij het betrekken van een huurwoning denkt m…
Gezamenlijke opstalverzekering VvE is goedkoperGezamenlijke opstalverzekering VvE is goedkoperWie een huis bezit, sluit ook een opstalverzekering voor de woning af. Wie eigenaar is van een appartement of flat kan k…

Verzekeringen huis: Welke verzekeringen heb je echt nodig?Wonen in een eigen huis of huurhuis is niet zonder risico. Het is dan ook belangrijk om je goed te verzekeren tegen even…
Woonlastenverzekering biedt beschermingDe eerste generatie woonlastenverzekeringen hebben gezorgd voor een imagoschade voor het product en voor de verzekeraars…
Bronnen en referenties
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 26-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.